علل مخفی نگه داشتن پاداش نماز شب
علل مخفی نگه داشتن پاداش نماز شب
هیچ عملى نیست که بنده انجام دهد مگر اینکه خداوند در قرآن ثوابى براى آن بیان کرده جز نماز شب که ثوابى براى آن مشخص نکرده بواسطه ارزش زیادى که نزد خداوند عزیز داشته.
ممکن است در اینجا این سؤال پیش آید که چرا پاداش عظیم نماز شب مخفی نگاه داشته شده است؟ این سؤال را به سه شکل می توان پاسخ داد:
۱. کارهای ارزشمند و عظیم چنان است که حقیقت آنها به سادگی قابل درک نیست، درعین حال پنهان داشتن پاداش آنها نشاط انگیزتر است.
۲. قرّه العین و چشم روشنی، آن قدر بزرگ و گسترده است که دانش انسان از رسیدن به تمام خصوصیات آن ناتوان است.
۳. چون «نماز شب» مخفیانه و دور از چشم دیگران انجام می گیرد، پاداش آن نیز پنهان و دور از چشم مردمان است. [مجمع البیان ج۸، ص۱۰۹]
رهبران بزرگوار اسلام نیز با تعبیرهای گوناگونی مردم را به انجام این عمل بزرگ تشویق می کردند که در اینجا به یک نمونه آن بسنده می کنیم؛ معاذ بن جبل گوید: «روزی رسول اکرم صلی الله علیه و اله به من فرمود: اگر مایلی راه های خیر را به تو نشان بدهم. سپس فرمود: «… قیام الرّجل فی جوف اللّیل یبتغی وجه الله» [بحارالانوار ج۸۷، ص۱۲۳.]
(یکی از راهها) برخاستن مرد در دل شب در پی یافتن رضای خداست.
ادامه مطلب
در باب نماز شب چند نکته را باید مورد توجه قرار دهیم
در باب نماز شب چند نکته را باید مورد توجه قرار دهیم
به یاد دیگران بودن خود نوعی صله است … چرا که صله رحم، خیر خواستن ، متصل بودن به او و به یاد او بودن است و چه صله ای بهتر از به یاد کسی بودن در نماز شب است و به نظر یکی از مهمترین بخش های نماز شب همین دعای برای غیر و طلب مغفرت برای ۴۰ مومن است که مومن با این نوع عبادت نه تنها کم تر در چاله ی حسادت و کینه و سوءظن و… اسیر می شود بلکه مهربانی و کرامت با روح او قرین می شود.
1- اینکه نماز را خالصانه برای شکر و محبت به محبوب خود بخوانیم و البته در کنار خود می توانیم حاجاتمان را هم طلب کنیم چرا که خود خداوند فرموده: …وَإِذَا سَأَلَکَ عِبَادِی عَنِّی فَإِنِّی قَرِیبٌ …: …و هرگاه بندگان من، از تو در باره من بپرسند، [بگو] من نزدیکم، و دعاى دعاکننده را- به هنگامى که مرا بخواند- اجابت مى کنم… (بقره، آیه 186)
2- برای نماز حال داشته باشیم و به اندازه ی حالمان بخوانیم چنانچه در اینجا نکته ای را از مرحوم شیخ محمد بهاری (رحمة الله) استاد عرفان آیة الله قاضی به نقل از آیة الله فاطمی نیا دام ظله عرض می کنیم: شیخ محمد بهاری در نامه ای به شاگردش به این مضمون می فرماید: اگر دیدی که نتوانستی در موکب سلطان شرکت کنی، در کنار بنشین و عبور و گذر موکب را تماشا کن…و اگر از تو پرسیدند بر سر راه چرا نشسته ای؟ بگو مگر نگاه کردن موکب سلطان گناه دارد؟
که آیة الله فاطمی نیا در توضیح این کلام می فرمایند: موکب سلطان مراد کاروان انبیاء و اولیاء می باشد که در حرکت هستند و هیچ گاه توقفی ندارند ( مثل اینکه در یک سفر ، فردی از ابتدای حرکت تا رسیدن به مقصد در خواب است و از تماشای مناظر محروم می ماند و دیگری بیدار است و تمام جاذبه ها و زیبایی ها را می بیند)
می فرماید: اگر برای نماز نتوانستی خودت را به این سیر برسانی و شرکت کنی، لااقل در همان رختخواب خودت یادی از خدا و محبوبت بکن.
3- اگر اصلاَ نتوانستیم برای نماز شب بلند شویم، خسته بودیم و فقط برای نماز صبح توانستم بلند شویم، و بعد نماز صبح دیدیم که حالی برای نماز داریم، به فرموده عده ای مفسرین با توجه به آیه وَهُوَ الَّذِی جَعَلَ اللَّیْلَ وَالنَّهَارَ خِلْفَةً لِّمَنْ أَرَادَ أَن یَذَّکَّرَ أَوْ أَرَادَ شُکُورًا (فرقان، 62) : و اوست کسى که براى هر کس که بخواهد عبرت گیرد یا بخواهد سپاسگزارى نماید شب و روز را جانشین یکدیگر گردانید…. قضای آن را می توانیم به جا آوریم.
چنانچه رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود: همانا خداوند تبارک و تعالى البته نزد فرشتگان خود مباهات می کند به آن بنده که قضاى نماز شب را در روز انجام دهد، و می فرماید: اى فرشتگان من به بنده من بنگرید که نمازى را که بر او واجب نساخته ام قضا می کند، گواه باشید که من البتّه گناهان او را آمرزیدم. (وسائل الشیعة، ج 4، ص:75 و 76؛ من لا یحضره الفقیه-ترجمه غفارى، ج 2، ص 202)
ادامه مطلب
برای برآورده شدن امور دنیوی نماز امام جواد (ع) را بخوانید
برای برآورده شدن امور دنیوی نماز امام جواد (ع) را بخوانید

به جهت برآورده شدن امور دنیوی سفارش می نمودند به خواندن نماز امام جواد علیه السلام و می فرمودند :در نیت نماز بگویید نماز امام جواد علیه السلام می خوانم به این امید كه ایشان جواب من را به خاطر باباشان امام رضا علیه السلام بدهند.و غیر ممكن است كه با خواندن این نماز حاجتی برآورده نگردد.
زمان خواندن این نماز زمان خاصی نیست هر وقت خواندید عیبی ندارد، اما بهتر است نیمه شب با اشك چشم خوانده شود. و باز می فرمودند: پیرمردی را به زندان انداخته بودند و دخترش نزد من آمد و شروع به گریه و ناله نمود ومن به او گفتم :غم نخور ان شاءالله بابای شما 4 الی 5 روز دیگر از زندان آزاد می شود ومن می آیم خانه شما و روضه می خوانم و ایشان را می بینم . بنده خدا تعجب كرده بود ومی گفت مگر می شود به این زودی آزاد شود؟!. ایام اعتكاف بود و من رفتم مسجد جامع و نماز امام جواد علیه السلام خواندم و بعد از اعتكاف كه آمدم دیدم پدرش دم درخانه نشسته .
نماز آن حضرت دو رکعت است که در هر رکعت یک مرتبه سوره «حمد» و هفتاد مرتبه سوره «توحید» را مى خوانى و پس از پایان نماز مى گویى:
اَللّهُمَّ رَبَّ الأَرْواحِ الْفانِیَةِ، وَ الأَجْسادِ الْبالِیَةِ، اَسْئَلُکَ بِطاعَةِ الاَْرْواحِ
اى خدا اى پروردگار ارواحى که از این جهان فانى رفته و اى پروردگار اجساد پوسیده از تو مى خواهم به حق فرمانبرى آن ارواح
الرّاجِعَةِ اِلى اَجْسادِها، وَ بِطاعَةِ الاَْجْسادِ الْمُلْتَئِمَةِ بِعُرُوقِها، وَ بِکَلِمَتِکَ
که بسوى اجساد خود بازگردند و به حق فرمانبرى اجسادى که با رگهاى خود پیوند شوند و به حق فرمان
النّافِذَةِ بَیْنَهُمْ، وَاَخْذِکَ الْحَقَّ مِنْهُمْ، وَ الْخَلائِقُ بَیْنَ یَدَیْکَ یَنْتَظِرُونَ فَصْلَ
نافذت در میان آنها و گرفتن حقت از ایشان و در آن حال که خلائق در برابرت به انتظار صدور
قَضآئِکَ، وَیَرْجُونَ رَحْمَتَکَ، وَیَخافُونَ عِقابَکَ، صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَآلِ
حکم و امیدوار برحمتت و خائف از عقاب تواند درود فرست بر محمّد و آل
مُحَمَّد، وَ اجْعَلِ النُّورَ فى بَصَرى، وَالْیَقینَ فى قَلْبى، وَ ذِکْرَکَ باِللَّیْلِ
محمّد و بنه نور و روشنى در دیده ام و یقین در دلم و ذکرت را شب
وَالنَّهارِ عَلى لِسانى، وَ عَمَلا صالِحاً فَارْزُقْنى.(1)
و روز بر زبانم و عمل صالح روزى من گردان.
جمال الاسبوع، صفحه 278 و بحارالانوار، جلد 88، صفحه 189
ادامه مطلب
نیت و تکبیر آغاز نماز، دری به روی اقتدار انسان است
نیت و تکبیر آغاز نماز، دری به روی اقتدار انسان است
نیت آغاز نماز، دری به روی اقتدار انسان است، پیامبر اکرم(ص) فرموده است: « هر پدیدهایی را زینتی هست و زیور اسلام و مؤمن، نماز است، نمازهای پنجگانه را همواره پاس بدارید که ستون دین است و خیر و نکویی هر دوجهان در آن است .»
حضرت امیرالمؤمنین(ع) نیز درباره نماز بسیار سفارش کردهاند، حساسیت نماز تا جایی است که حضرت امیرالمؤمنین(ع) در هنگام شهادت فرمود: « بر شما بادبر شما باد نماز ! که قوام و دوام دینتان در آن است و بهترین عمل و ستون دین است.»
ابوبصیر روایت میکند:« در لحظات پایانی عُمر امام صادق(ع) به منزل ایشان رفتم، امام دستور داده بود همه خویشاوندان جمع شوند چون وصیت مهمی دارند، هنگامیکه همه جمع شدند، فرمود: « بدانید شفاعت ما شامل حال سهلانگاران نماز نمیشود.»
حضرت فاطمه زهرا(س) از پدر گرامیشان روایت کردهاند، گرفتاریهای دنیا و آخرت سهلانگاران نماز را چنین برشمرده است :« اینها به پانزده گرفتاری، شش گرفتاری در دنیا سه گرفتاری در مرگ، سه گرفتاری در قیامت، سه گرفتاری در جهان آخرت میشوند.»
این افراد، برکت از روزیشان گرفته میشود اگرچه درآمد دارند اما درآمدشان درراههایی صرف میشود که گرفتاریشان چاره نمیگردد، هر عمل خیری که انجام دهند، بدون ادای درست نماز، عمل نیکشان پذیرفته نمیشود، پروانه پذیرش عمل خیر، ادای نماز است.
سهلانگاران در نماز، دعایشان مستجاب نمیشود و خوشی و بهرهای از دعا ندارند و دعای صالحین در حق ایشان نخواهد بود،. در قبر، آزار میبینند و قبرشان تاریک است و در جهان آخرت، محاسبه سختی در پیش دارند.
عدهای هم هستند که گاهی نماز میخوانند و گاهی نمیخوانند، جایگاهشان طبقهای از طبقات جهنم است، حدیث نبوی میفرماید:« مواظبت کنید نمازتان تباه نگردد، کسانی که نمازشان را تباه کنند، حشرونشرشان با قارون و هامان است و خداوند آنان را با منافقین، به طبقهای از طبقات جهنم میفرستد.»
حجتالاسلام سید محمدباقر هاشمی
ادامه مطلب