پرخوابی علیه بندگی
پرخوابی علیه بندگی
پرخوابی هم یک نوع مریضی است که مبتلا به آن نه تنها توفیق تحصیل حضور قلب پیدا نمیکند، بلکه تارک نماز هم میشود. پرخوابی و اعتیاد به آن، جسم را بی حال میکند و موجب ضعیف شدن اراده میگردد و اعتماد به نفس از آدمی که سلب میشود در نتیجه آدمی در مقابل معنویات عکس العمل منفی نشان میدهد، چنین شخصی در نماز با حالت خواب آلود روبه رو میشود و هنگام بیدار شدن از خواب، به سختی بر میخیزد و به علت اسارت خواب، با بی حالی وضو میگیرد و طوری صورت را میشوید که خواب از سرش نپرد و در هنگام نماز در فکر خواب است و با اتمام نماز دست و پا شکسته، به طرف رختخواب پرواز میکند، چرا که محبوبش خواب است و نماز مزاحم بود. در این مورد روایتی از حضرت عیسی علیه السلام آمد: "یا بنی اسرائیل لا تکثروا الاکل فانه من اکثر الا کل اکثر النوم و من اکثر النوم اقل الصلاة و من اقل الصلاة کتب من الغافلین / ای بنی اسرائیل در خوردن زیاده روی نکنید که همانا محصول زیاد خوردن بسیار خوابیدن است و هر کس بسیار بخوابد نماز و عبادتش کم خواهد بود و آن گاه در زمره غافلان به شمار خواهد آمد. "
منبع: شبستان
ادامه مطلب
چگونه می توان پرخوابی را مهار کرد و به عبادت رسید؟
چگونه می توان پرخوابی را مهار کرد و به عبادت رسید؟
در مرحله نخست باید بدانیم که پرخوابی طبیعت اولیه ما آدمیان نیست بلکه بر اثر تکرار، جزء طبیعت ثانویه ما شده و شکل عادت گرفته است. سپس باید، عزم بر تنظیم اوقات خواب گرفته و زمان مناسب و متعادلی را برای آن تعیین کنیم و دایماً مراقب بر آن داشته باشیم. هیچ گاه اراده بر انجام کاری نمیکنیم، مگر این که به اهمیت موضوع پی برده باشیم؛ یعنی وقتی بدانیم که پرخوابی چه بلای عظیم و بیماری خطرناکی است و شخص مبتلا به آن هیچ چیز ندارد، در این صورت مصمم میگردیم تا خود را از این مصیبت بزرگ برهانیم. در مذمت پرخوابی همین بس که روح عبادت را از آدمی میگیرد و موجب ضعیف اراده بر تحصیل امور معنوی میشود، چنان که در روایت از امام صادق علیه السلام داریم که میفرماید: "کثرة النوم یتولد من کثرة الشرب و کثرة الشرب یتولد من کثرة الشبع و هما یثقلان النفس عن الطاعة و یقسیان القلب عن الفکر / خوابیدن فراوان بر اثر زیاد خوردن است و این دو سنگین کننده نفس هستند از طاعت و عبادت و قساوت میبخشند دل را از تفکر. "
پس از این که اهمیت موضوع را به قلب تفهیم نمودیم، در صدد اصلاح برآییم که با مراقبت و مجاهدت، آهسته آهسته مشکل حل خواهد شد. سخن دارم ز استادم نخواهد رفت از یادم / که گفتا حل شود مشکل ولی آهسته آهسته
منبع: شبستان
ادامه مطلب
نماز را در حالت کسالت نخوانیم
نماز را در حالت کسالت نخوانیم
نماز را نباید در حال مستی و کسالت خواند بلکه ابتدا باید خستگی و خواب آلودگی را بر طرف کرد، آن گاه به نماز ایستاد. امام باقر علیه السلام در این زمینه حدیثی دارند که فرمایند: "لا تقم الی الصلوة متکاسلا و لا متناعسا ولا متثاقلا فانها من خلل النفاق / با بی حالی، خواب آلود، کاهلانه به نماز نایستید، چرا که اینها از علامات نفاق است." یعنی کسی که در مقابل خدا میایستد، باید در حضور او حاضر و قلبش متوجه او باشد. هنگامی که انسان با کسالت و بی حالی به عبادت بپردازد معلوم میشود که قلب او در جای دیگر است و با سختی و کراهت به نماز ایستاده و غرض از عبادت، غیر خداست و این مصداق روشن خود فریبی است.
منبع: شبستان
ادامه مطلب
اگر لذت سحرخیزی را بچشیم پرخوابی را کنار می گذاریم
اگر لذت سحرخیزی را بچشیم پرخوابی را کنار می گذاریم
اگر یک بار خواب خود را کنترل کنیم و از لذت سحر خیزی بهرهمند شویم، آن گاه درک خواهیم کرد که تاکنون چه نعمت عظیمی را از کف میدادهایم و در مییابیم که با تنظیم خواب و سحر خیز شدن، همت آدمی بلند و اراده بشر راسخ و قدرت اعتماد به نفس افزایش مییابد و در این صورت است که تحصیل حضور قلب ممکن خواهد شد، چرا که کسب حضور قلب در نماز، بستگی به میزان عزم و اراده و مراقبت آدمی دارد.
منبع: شبستان
ادامه مطلب