نماز بنده ای که دلش در کنار بدنش حضور ندارد...
ادامه مطلب
نمازی بدون ریا و عاشقانه
نمازی بدون ریا و عاشقانه
ادامه مطلب
معانی باطنی نماز هفت چیز است
معانی باطنی نماز هفت چیز است
معانی باطنی نماز هفت چیز است:
اول: اخلاص و قصد قربت و خالی بودن آن از آلودگی به ریا
دوم: حضور قلب و آن عبارت است از فارغ ساختن دل از غیر خدا تا اینکه بداند چه می کند و چه می گوید بدون اینکه فکر او به جای دیگر رود.
سوم: فهمیدن معنی آنچه می گوید و این مقامی است که حالات مردم در آن متفاوت است.
چهارم: تعظیم و آن امری است غیر از حضور قلب و فهمیدن معنی زیرا آدمی چه بسا خود را مخاطب قرار می دهد و دلش هم حاضر است و معنی لفظ را نیز می فهمد٬ ولی او را بزرگ نمی دارد.
پنجم: هیبت و آن افزون بر تعظیم است و عبارت است از ترسی که به سبب عظمت پدید می آید.
ششم: امیدواری٬ بنده باید به واسطه نماز خود٬ به ثواب الهی امیدوار باشد٬ چنانکه به سبب کوتاهی در وظیفه از عقاب او ترسان است.
هفتم: حیا وسبب آن آگاهی به تقصیر و یادآوری گناه است واین زائد بر تعظیم و خوف و رجاست.
منبع: مولی مهدی نراقی٬ حضور قلب از دیدگاه عالمان ربانی و عارفان الهی٬ قم٬ انتشارات تشیع٬ چاپ اول٬ تابستان۱۳۷۷
ادامه مطلب
اذان ندای دیدار است
اذان ندای دیدار است
اذان ندای دیدار است و همانطور که در رستاخیز، مردم را به عرضه شدن بر خداوند صدا می زنند ، موذّنان نیز مومنان را به مجلس حضور و معراج و زیارت می خوانند، پس اگر معرفت انسان در این دنیا چنان باشد که با این ندا لذت ببرد، این معرفت در دنیا بذر دیدار در آخرت است و اگر چنان نادان باشد که به این ندا حالش بد شود، همین بدحالی را از ندای رستاخیز ارث می برد، این معیار در دیگر قوانین شرعی و مقامات دین هم چنین است که انسان آن چنان که زندگی کند می میرد و بر آنچه بمیرد، برمی خیزد و آنچه در زمین دلش کاشته درو می کند.
پس هر که جایگاه نماز را شناخت و دانست که آن لطفی بزرگ از سوی خداوند مهربان است، باید که روشنی چشم او هم در نماز باشد و چشم براه نماز باشد چنان که منتظر مجالس انس دوستانش می شود و ندای اذان را چنانچه دعوت دوستان را پاسخ می دهد، پاسخ گوید و هیچ کاری را به اقامه نماز ترجیح ندهد.
منبع: میرزا جواد آقا ملکی تبریزی، اسرار الصلوه،ص 226
ادامه مطلب