چرا وقتی آب نیست برای نماز سمت خاک می رویم؟
چرا وقتی آب نیست برای نماز سمت خاک می رویم؟
خدا فرمود: اگر آب نیافتید، بر خاک پاک تیمم کنید. گر چه انسان می فهمد وضو و غسل برای نماز، از آن جهت لازم است که پاکی و پاکیزگی می آورد، که در تیمم نیست، بلکه تیمم و استفاده از خاک بر خلاف تمیزی است. ولی در پایان آیه تیمم خداوند می فرماید: ولکن یرید لیطهرکم روشن می شود خاک هم پاک کننده است. پاک کنندگی خاک، جز با شناختن آلودگی های معنوی شناخته نمی شود. روح و جان را از آلایش کبر، پاک می سازد، با چهره در خاک نهادن، نور تواضع پدید می آید
در وضو هدف، پاک ساختن روح از آلودگی های معنوی است. وقتی آب نباشد یا ضرر داشته باشد، باید چیزی جایگزین کرد که باطن پاک کند و آن خاک است. رمزی از رجوع به حقیقت عدمی و نیستی انسان؛ تواضعی در ظاهر برای پیدایش فروتنی باطنی، که مهمتر از تمیزی ظاهر است؛ خود را ندیدن و خودخواهی نداشتن و رسیدنم به مرتبه ای از تهذیب نفس و تزکیه باطن.
منبع : شبستان
ادامه مطلب
شش چيز است كه به شش چيز ، نياز دارد
شش چيز است كه به شش چيز ، نياز دارد
امام على عليه السلام :
مردى نزد پيامبر صلي الله عليه و آله آمد و گفت:
به من كارى بياموز كه خداوند ، به سبب آن ، مرا دوست بدارد و مردم نيز دوستم بدارند، و خدا دارايى ام را فزون گرداند و تن درستم بدارد و عمرم را طولانى گرداند و مرا با تو محشور كند.
حضرت فرمود:
«اينها يى كه گفتى شش چيز است كه به شش چيز ، نياز دارد:
۱- اگر مى خواهى خدا تو را دوست بدارد ، از او بترس و تقوا داشته باش.
۲-اگر مى خواهى مردم دوستت بدارند ، به آنان نيكى كن و به آنچه دارند ، چشم مدوز.
۳- اگر مى خواهى خدا دارايى ات را فزونى بخشد ، زكات آن را بپرداز.
۴- اگر مى خواهى خدا بدنت را سالم بدارد ، صدقه بسيار بده.
۵- اگر مى خواهى خداوند عمرت را طولانى گرداند ، به خويشاوندانت رسيدگى كن ؛
۶- و اگر مى خواهى خداوند تو را با من محشور كند ، در پيشگاه خداى يگانه قهّار ، سجده طولانى كن.
أعلام الدين : ص 268 ، بحار الأنوار : ج 85 ص 164 ح 12
ادامه مطلب
خرمن برکات و خیرات
خرمن برکات و خیرات
جابربن عبداللّه می گوید: 📌پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: 💠
مادر حضرت سلیمان به او گفت: 💠 ای پسرم! بپرهیز از زیاد خوابیدن در شب، زیرا خواب زیاد در شب، انسان را در روز قیامت فقیر می کند. 💠 چون در شب، مخصوصا در دل شب که مردم در خواب هستند، خرمن برکات و خیرات را پهن می کنند، کسی که در خواب باشد دستش از این برکاتْ تهی خواهد بود و در روز قیامت چیزی نخواهد داشت و فقیر خواهد بود.
📚 امالی صدوق، ص۱۴۰
ادامه مطلب
فریادرسی نماز برای میت در برابر نکیر و منکر
فریادرسی نماز برای میت در برابر نکیر و منکر
فریادرسی نماز برای میت در برابر نکیر و منکر:
اثر دیگری که برای نماز در آخرت در روایات ذکر شده این است که نماز به صورت فرد نورانی و خوش چهره ای همراه مؤمن در قبر قرار می گیرد و یکی از چیزها (و اعمالی) است که مؤمن را در جواب دادن به سؤال در قبر یاری می کند از چیزهای دیگر علاوه بر نماز، روزه، زکات، حج، برو احسان، ولایت آل محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) است که در بحارالانوار ج 6 ص 134 روایات آن وارد شده(29) این مواردی که برای اثر اخروی نماز شمرده شد گوشه ای از اثرات اخروی فردی نماز است که برای نمازگزار و مؤمن مؤثر است و این به معنی همه آثار نیست بلکه نمونه های زیادی از این قبیل هست که ما گوشه ای از آن را بیان کردیم مطلب دیگر که لازم به ذکر است اینکه اثراتی که بیان شد اثراتی است که برای خود افراد در قیامت و عالم بعد از عالم دنیا در آن آثار می بینند و مشاهده می کنند اما گاهی خود انجام این اعمال برای اموات نتایجی دارد که برای زندگان حاصل می شود. مثلاً در روایتی از نبی مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) نقل شده است که نمازگزاردن بر جنازه مؤمن خود اثری برای نمازگزار و خواننده نماز میت دارد که در این حدیث چنین می فرماید:
به زیارت قبرها برو تا آخرت را بیاد آری و مردگانرا غسل بده زیرا زیرو روکردن جسد بی حرکت موعظه ای کامل است بر مردگان نمازگزار، شاید بدین وسیله غمگین شوی زیرا شخص غمگین روز رستاخیز در سایه (عرش) خدا در معرض همه نیکی هاست(30)
همانگونه که قبلاً متذکر شدیم اثرات و برکات اخروی نماز زیادتر از این است که به توان به همه موارد آن اشاره کرد همانطور که در کتب مختلف و تألیفات بزرگان مشاهده می شود و این مثالها و نمونه ها گوشه ای از اثرات اخروی نماز بود که از آیات و روایات و حکایتهای بزرگان نقل گردید. اما برای نماز آثار اجتماعی نیز هست تا به حال بحث ما در مورد آثار فردی بود در بخش آتی به آثار و برکات اجتماعی نماز و اینکه خود نماز گذشته از اثرات فردی که دارد چه آثاری در مورد دیگر افراد جامعه و بصورت کلی چه فوائد و نتایجی برای عموم افراد می تواند داشته باشد می پردازیم.
29) منازه الاخره ص 34.
30) نهج الفصاحه، حدیث 1701.
آثار و برکات نماز نویسنده : محمد اسماعیل هیئتی برزکی
ادامه مطلب