کمک گرفتن از نماز

http://www.axgig.com/images/84660224348751397424.jpg


ادامه مطلب


[ سه شنبه 9 شهریور 1395  ] [ 11:42 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

نماز، روشنایی قلب

http://www.axgig.com/images/49396653956963175307.jpg


ادامه مطلب


[ سه شنبه 9 شهریور 1395  ] [ 11:39 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

دعاى بعد از اقامه نماز

http://www.axgig.com/images/38919587831779885862.jpg


هنگامى كه بنده اقامه نماز را گفت (1)، و پند و اندرز و دلسوزى ما را كه يادآور شديم پذيرفت ، بايد دعايى را كه از امام رضا(ع ) روايت شده بخواند، كه فرمود: بعد از اقامه و پيش از استفتاح و گفتن تكبيرهاى افتتاح در هر نماز مى گويى :
اءَللّهُمَّ، رَبَّ هذِهِ الدَّعْوَةَ التّامَّةِ وَالصَّلاةِ الْقآئِمَةِ، بَلِّغْ مُحَمَّداً(ص ) الدَّرَجَةَ وَالْوَسيلَةَ وَ الْفَضْلَ وَ الْفَضيلَةَ. بِاللّهِ اءَسْتَفْتِحُ، و بِاللّهِ اءَسْتَنْجِحُ، وَ بِمُحَمَّدٍ رَسُولِ اللّهِ وَآلِ مُحَمَّدٍ(ص ) اءَتَوَجَّهُ. اءَللّهُمَّ، صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ، وَاجْعَلْنى بِهِمْ عِنْدَكَ وَجيهاً فِى الدُّنْيا وَالاَّْخِرَةِ وَ مِنَ الْمُقَرَّبينَ.

- خداوندا، اى پروردگار اين دعوت كامل و نماز برپا شده ، حضرت محمّد(ص ) را به درجه و دستاويز و فضل و برترى نايل گردان ، تنها به خدا طلب گشايش مى نمايم ، و تنها به وسيله خدا طلب كاميابى مى كنم ، و به واسطه حضرت محمّد فرستاده خدا و خاندان او (ص ) به سوى خدا متوجّه مى شوم ، خداوندا، بر محمّد و آل محمّد درود فرست ، و مرا در نزد خود در دنيا و آخرت آبرومند و از مقرّبان درگاهت بگردان .
و نيز بخواند دعايى كه روايت شده امام صادق (ع ) فرمود: هماره اميرالمؤمنين (ع ) به ياران خويش مى فرمود: هركس اقامه بگويد و پيش از احرام و گفتن تكبيرةُ الاحرام بگويد:
يا مُحْسِنُ، قَدْاءَتاكَ الْمُسىَّءُ، وَ قَدْ اءَمَرْتَ الُْمحْسِنَ اءَنْ يَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسىَّءِ، وَ اءَنْتَ الُْمحْسِنُ وَ اءَنَا الْمُسىَّءُ، فَبِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ، صَلِّ على مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ، وَ تَجاوَزْ عَنْ قَبيحِ ما تَعْلَمُ مِنّى .

- اى نيكوكار، بدكار به درگاهت آمده ، خود امر فرمودى كه نيكوكار از بدكار درگذرد، و تو نيكوكارى و من بدكارم ، پس به حقّ محمّد و آل محمّد، بر محمّد و آل محمّد درود فرست ، و از اعمال زشتم كه خود آگاهى ، درگذر.
خداوند متعال مى فرمايد: اى ملائكه من ، شاهد باشيد كه من او را عفو نمودم و كسانى را كه پيامدهاى بد(2
) از او مى خواهند، خشنود نمودم .

1-  ترجمه فوق بر اساس متن اءَقامَ الْعَبْدُ للِصَّلاة است ، كه ظاهراً بهتر از متن نسخه هاى كتاب است كه قامَ الْعَبْدُ لِلصَّلاة آورده اند.
2-  ظاهراً مقصود مظالم و حقوقى است كه ديگران به گردن او دارند.

منبع : فلاح السائل
مؤ لف : علاّمه بزرگوار سيّد بن طاووس


ادامه مطلب


[ سه شنبه 9 شهریور 1395  ] [ 7:55 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

لزوم پاسخ به نداى اذان و خواندن نماز در اوّل وقت

http://www.axgig.com/images/11647057181227310239.jpg

اى بنده ناتوانى كه ندانسته فراموش مى كنى ، و ناآگاهانه مغلوبِ خواب مى گردى ، و ناخواسته بيمار مى شوى ، و ناخواسته پير و مُسنّ مى گردى ، و ناآگاهانه به گرفتاريهاى سخت مُبتلا مى شوى ، و ناخواسته به واسطه از دست رفتن امورى كه دلخواهت مى باشد دردمند مى شوى ، و سرانجام ندانسته جان مى سپارى ، چه چيزى تو را بر سوء ادب نسبت به پادشاه عالَميان ، توانا و گستاخ گردانيده است ، كه نداىِ تلويحى او را كه تو را براى قيام به عبوديّت و بندگى اش فرا مى خواند، مكرّر مى شنوى ، ولى آن را كوچك شمرده و التفاتى به دعوتش نمى كنى ، تا اينكه تصريحاً ندايش را اعاده نمود و مكرّر در اذان و اقامه فرمود:
حَىَّ عَلَى الصَّلاةِ، حَىَّ عَلَى الْفَلاحِ، حَىَّ عَلى خَيْرِ الْعَمَلِ
در حالى كه تو - اى بيچاره - با دوگوش خويش آن را مى شنوى ولى التفاتى به پاسخ آن نمى كنى . اگر يهود و نصارى آن را مى شنوند و التفاتى به آن ندارند، و تو نيز مانند آنان مى شنوى و اصلاً التفاتى به آن نمى كنى ، پس ‍ واقعاً فرق ميان و تو آنان چيست ؟ آيا بر تو و بر هر شخص عاقل پوشيده است كه حال تو، مانند حال تصديق كنندگان نيست ، واى بر تو، اگر از اهل بصيرت بودى ، احتمال اينكه اين ندا ممكن است از سوى پادشاه اوّلين و آخرين باشد، كافى بود كه با شتاب بپا خاسته و نسبت به خواطر و باطن خويش اهتمام ورزى ؛ زيرا اگر ندايى را از پشت خانه خويش بشنوى و گوينده اى كه از صدقِ گفتارش با خبر نيستى به تو بگويد كه اين صداىِ فلان خليفه و پادشاه ، و يا صداى كسى است كه به بخشش او اميد دارى - اى بيمار - آيا كارهايت را رها نمى كردى و براى پاسخ دادن به آن ندا بر نمى خاستى ؟ بنابراين ، نداى تَمام پيامبران و اوصيا(عليهم السلام ) و تمام دعوت كنندگان به سوى پادشاهِ زمين و آسمان در نزد تو به جاى گفتار يك شخص كه يقيناً از راستگويى او باخبر نيستى نمى نشيند، خود را درمان كن ، زيرا اگر عقل خود را بكار بياندازى مى بينى كه يا بيمار هستى و دردِ پنهان دارى ، و يا به هلاكت و نابودى گرفتار آمده اى .
پس هنگامى كه اين ندا را شنيدى ، مبادا به آن پشت كنى ، بلكه همچون كسى كه مژده داده اند و مولايش به او اجازه داده كه در محضرِ گفتگو و اقبال و توجّه و پذيرش او وارد شود و به او خوشامد گفته است ، بپاخيز، كه من در مقام خيرخواهى و مهربانى ، عذرى را براى تو نمى يابم .
و اگر خود را معذور مى دانى ، به تو مى گويم : خود توجّه دارى كه همه بر انجام نماز مكلّف هستند، حتّى جنگجو و زخم خورده و كسى كه در حال غرق ، و يا بيمار و اسير است ، و هيچ شخص [داراى عقل سالم ] در انجام ندادن آن عذرى ندارد، پس به روح خود رحم كن ، كه روز سخت و خطر بسيار و بزرگى را در پيش دارى .
اگر از كسانى باشى كه شدّت اين تهديد و وعده عذاب در بپا خاستن تو براى خواندن نماز اوّل وقت سود بخش نيست ، ما برخى از نويدهايى را كه درباره تعجيل در نماز و خواندن آن در اوّل وقت وارد شده ، مى آوريم :
از آن جمله در روايت آمده كه امام صادق (ع ) فرمود: فضيلت اوّل وقت بر آخر آن ، همانند فضيلت آخرت بر دنياست .
باز شده كه امام صادق (ع ) فرمود: مسلّماً فضيلت اوّل وقت بر آخر آن ، براى مؤمن از فرزند و دارايى اش بهتر است .
حال اگر نه به خاطر وعده عذاب ، و نه به خاطر نويدهاى خداوند براى انجام نماز اوّل وقت بپا نمى ايستى ، آيا واقعاً به گفتار مقدّس او يا حُرمت جلال و عظمت او باور دارى ؟

منبع : فلاح السائل
مؤ لف : علاّمه بزرگوار سيّد بن طاووس


ادامه مطلب


[ سه شنبه 9 شهریور 1395  ] [ 7:52 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]