پسران باید در سنین... به نماز وارد شوند
ادامه مطلب
تعقیبات نماز مستحبی
آیا نماز های مستحبی هم تعقیبات دارند؟ چگونگی انجام آن را توضیح دهید؟
تعقيب، پس از نمازهاي مستحب هم مستحب است؛ هر چند استحباب آن بعد از نمازهای واجب بیشتر است.
تعقيب بايد از نظر عرف متصل به نماز باشد.
ظاهراً نشستن بعد از نماز بدون دعا کردن يا دعا كردن بدون نشستن ـ در غير سفر و حالت ناچاری ـ تعقيب نماز بهحساب نمیآید.
بهتر است انسان در حال انجام تعقيب نماز مانند خود نماز رو به قبله و با طهارت باشد و ذكرها و دعاها را به عربي بگويد و دعاهاي وارد شده را بخواند.
. امام خمینی، تحريرالوسيله، ج 1، ص 185.
ادامه مطلب
منظور از تعقيبات نماز چیست؟
منظور از تعقيبات نماز چیست؟
"تعقيب" یعنی نمازگزار پس از نماز به دعا، ذكر، تلاوت قرآن و اموری از اين قبيل همچون تفكر در عظمت خداوند، گريه از ترس یا شوق به او بپردازد که از سنتهای تأکید شده می باشد و منافعش در دین و دنیا زیاد است.
امام صادق(ع) فرمودند "بعد از اینکه سلام نماز را دادی درحالیکه نشستهای (و هنوز بلند نشدهای) در دعا کردن برای امور دنیا و آخرتت بکوش و وقتی که از دعا فارغ شدی، مُلتمسانه از خدا بخواه که نمازت را از تو بپذیرد".
تعقيبات نماز به مجموعه ادعيه، اذكاري گفته مي شود انسان بعد از نمازهاي يوميه به جا مي آورد
. (السيد الخوئی، الصلاة، ج ٤، ص ٤١٩).
. (حر عاملی، وسائل الشيعة، ج6، ص 431، ح 1).
ادامه مطلب
چرا در تشهد نماز باید صلوات بفرستیم؟
چرا در تشهد نماز باید صلوات بفرستیم؟
قبل از پاسخ باید به سه نکته توجه داشت:
خداوند متعال از صلوات پیوستۀ خود و فرشتگانش بر پیامبر اکرم (ص) خبر داده و همگان را به این موضوع و به تسلیم در پیشگاه ایشان فرمان داده است و روشن است که آنچه برای خدواند مهم است بایستی برای ما نیز مهم باشد.
صلوات بر پیامبر و آل او موجب صلوات مضاعف خداوند بر فرستندۀ صلوات است. پس ما با صلوات در نماز، تحیت و درود خداوند بر خودمان را به دست میآوریم.
اسحاق بن فروخ گويد: حضرت صادق (ع) فرمودند: "اى اسحاق هر كه ده بار بر محمد و آل محمد (ص) صلوات بفرستد، خداوند و فرشتگان صد بار بر او صلوات میفرستند و هر كه صد بار بر محمد و آل محمد صلوات فرستد خداوند و فرشتگانش هزار بار بر او صلوات فرستند، آيا گفتار خداوند را نشنيدهاى که فرمود: «اوست كسي كه بر شما درود ميفرستد و نيز ملائكۀ او تا شما را از ظلمتها به سوي نور در آورد و خدا به مؤمنان مهربان است.»
به فرمودۀ پیامبر اعظم (ص) نماز میزان (ترازو) است و با صلوات در نماز، میزان عمل خود را سنگین میکنیم. از امام باقر یا امام صادق (ع) روایت شده که فرمودند: "در ميزان (و ترازوى اعمال در قيامت) چيزى سنگينتر از صلوات بر محمد و آل محمد (ص) نيست و [پیش میآید] که اعمال مردى را در ميزان بگذارند و سبك باشد؛ ولی ثواب صلوات او را که بیاورند و آن را در ميزان بگذارند بهسبب آن سنگين شود و (بر كفۀ ديگر) بچربد".
با این مقدمه می توان دو حکمت برای این کار پیدا کرد:
خداوند دستور میدهد تا مؤمنان بر پیامبر صلوات بفرستند و چه جایی برای این صلوات بهتر از نماز که مورد توجه خاص خداوند است.
وجود صلوات در نماز باعث میشود تا مسلمانان هیچگاه رسول خدا و تلاشهای او و اهلبیت او برای اسلام را از یاد نبرند و از او با صلوات از آنها قدردانی کنند.
. "إِنَّ اللَّهَ و مَلائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ و سَلِّمُوا تَسْليماً"؛ همانا خدا و فرشتگانش بر پیامبر رحمت میفرستند، ای کسانی که ایمان آوردهاید! برای او طلب رحمت نمایید و چنان که شایسته است بر او سلام کنید. (احزاب: 56)
. هُوَ الَّذي يُصَلِّي عَلَيْكُمْ وَ مَلائِكَتُهُ لِيُخْرِجَكُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ وَ كانَ بِالْمُؤْمِنينَ رَحيماً (احزاب: 43)
. (اصول كافى، ج 4، ص 251).
. (كافي (ط - دار الحديث) ؛ ج6 ؛ ص15)
. (اصول كافى ، ج 4، ص 252).
ادامه مطلب