نماز نخواندن؛ بخاطر شرمساري از گناهان در پيشگاه خداوند
نماز نخواندن؛ بخاطر شرمساري از گناهان در پيشگاه خداوند
(وقتي مي خواهم نماز بخوانم هميشه ياد گناهانم مي افتم و از خداوند خجالت مي كشم و از اين كه در پيشگاه خداوند براي نماز حاضر شوم، احساس شرمساري مي كنم، قصد دارم ديگر نماز نخوانم نظر شما چيست؟)حسرت بر اعمال بد و نادرست گذشته و اندوهگين بودن به خاطر آن امرى مطلوب و پسنديده است به شرطى كه از حد و اندازه تجاوز نكند. هدف از ندامت و پشيمانى از اعمال گذشته و غصه دار بودن به خاطر آن ها اين است كه چنين اشتباهى در آينده تكرار نگردد و خطاها و كاستى هاى گذشته را با عزم و اراده اى مستحكم در آينده جبران شود و با عبرت آموزى از گذشته و دستيابى به عوامل خطاهاى گذشته، راه آينده را با استوارى و صلابت پيموده و به سعادت حقيقى در دنيا و آخرت نائل گردد.
خداوندى كه خالق و آفريننده ما است و از ضعف و ناتوانى و جهالت ما از همان ابتداى آفرينش و قبل از آن آگاه بوده و مى دانسته ما انسان هاى خدا باور و معتقد به او دچار لغزش و خطا مى شويم، درى به نام توبه بر روى ما گشوده است و ما را دعوت نموده كه بعد از لغزش با توبه و پشيمانى و عذرخواهى بلند شويم و قد راست نماييم و رشته اتصال بين خود و خدا را كه با گناه و خطا پاره كرده ايم دوباره گره بزنيم.
بايد توجه داشت كه دام هاى شيطان بسيار متنوع و رنگارنگ است. شيطان كه استاد مكر و فريب است براى هر فردى دامى ويژه او دارد براى بندگان با تقواى الهى دامى و براى بندگان فاسق دامى ديگر دارد. هدف شيطان بازداشتن از ياد خداوند و فاصله انداختن بين بندگان و خداوند به هر طريق ممكن است. اندوه بر گذشته اگر باعث نااميدي و ياس از درگاه الهي و در نتيجه ترك نماز گردد، در واقع شاد كردن شيطان و كمك به او در پياده كردن اغراض شوم اوست.
نكته اي كه نبايد هيچ گاه فراموش كرد اين است كه نماز علاوه بر اين كه انسان را از گرفتار شدن به گناهان بيش تر باز مي دارد، خود يكي از راه هاي پاك نمودن گناهان گذشته مي باشد.
پيامبر خدا فرموده اند:«فَإِذَا قُمْتَ إِلَى الصَّلَاةِ وَ تَوَجَّهْتَ وَ قَرَأْتَ أُمَّ الْكِتَابِ وَ مَا تَيَسَّرَ لَكَ مِنَ السُّوَرِ ثُمَّ رَكَعْتَ فَأَتْمَمْتَ رُكُوعَهَا وَ سُجُودَهَا وَ تَشَهَّدْتَ وَ سَلَّمْتَ غُفِرَ لَكَ كُلُّ ذَنْبٍ فِيمَا بَيْنَكَ وَ بَيْنَ الصَّلَاةِ الَّتِي قَدَّمْتَهَا إِلَى الصَّلَاةِ الْمُؤَخَّرَة»[1]؛« آن گاه كه نماز را اقامه كردي و توجّه به خداي متعال يافتي و سوره حمد يا سوره ديگري از سوره هاي قرآن را قرائت نمودي سپس به ركوع رفتي و ركوع و سجود را كامل به جاي آوردي و تشهد و سلام را انجام دادي خداوند متعال همه گناهاني را كه بين نماز قبلي و اين نماز انجام داده اي مي بخشد.»
لذا پس از يادآوري گناهان قبل از نماز، به طور صادقانه از خداوند متعال طلب مغفرت نموده و با اميد به درگاه الهي نماز خود را با حضور قلب اقامه نماييد كه بر اساس وعده الهي، رحمت خداوند متعال شامل حال شما خواهد شد.
پي نوشت :
[1] - من لا يحضره الفقيه ج2، ص 202
كتاب پرسش ها و پاسخ هاي نماز، سيد حسن موسوي (مركز تخصصي نماز)
ادامه مطلب
آيا براي يافتن همسر با ايمان و شايسته، نماز خاصي توصيه شده؟
آيا براي يافتن همسر با ايمان و شايسته، نماز خاصي توصيه شده؟
نماز مورد نظر شما نمازي است كه امام علي عليه السّلام براي تمام كساني كه تصميم به ازدواج دارند توصيه نموده اند در اين نماز ضمن اين كه درخواست از خداوند متعال مي باشد، خود بيانگر عالى ترين معيارها در گزينش همسر شايسته نيز مي باشد.
آن حضرت چنين فرموده اند: هر كس از شما براى ازدواج تصميم گرفت، دو ركعت نماز بخواند، بعد سوره حمد و يس را قرائت كند و پس از آن حمد و ثناى الهى را به جاى آورد، و بگويد:
«اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي زَوْجَةً صَالِحَةً وَدُوداً وَلُوداً شَكُوراً قَنُوعاً غَيُوراً إِنْ أَحْسَنْتُ شَكَرَتْ وَ إِنْ أَسَأْتُ غَفَرَتْ وَ إِنْ ذَكَرْتُ اللَّهَ تَعَالَى أَعَانَتْ وَ إِنْ نَسِيتُ ذَكَّرَتْ وَ إِنْ خَرَجْتُ مِنْ عِنْدِهَا حَفِظَتْ وَ إِنْ دَخَلْتُ عَلَيْهَا سُرَّتْ وَ إِنْ أَمَرْتُهَا أَطَاعَتْنِي وَ إِنْ أَقْسَمْتُ عَلَيْهَا أَبَرَّتْ قَسَمِي وَ إِنْ غَضِبْتُ عَلَيْهَا أَرْضَتْنِي يَا ذَا الْجَلَالِ وَ الْإِكْرَامِ هَبْ لِي ذَلِكَ فَإِنَّمَا أَسْأَلُكَ وَ لَا أَجِدُ إِلَّا مَا قَسَمْتَ لِي.» [1]؛«خدايا! زن صالح، با مودّت، پر اولاد، سپاس گزار، قانع و تسليم و با غيرت نصيب من گردان، كه اگر خوبى كنم سپاس گزار باشد، و اگر خدا را فراموش كردم مرا ياد آورى كند، آن گاه كه خانه را ترك مى كنم حافظ زندگى و آبرو باشد، و آن گاه كه به خانه مى آيم مرا خوشحال و مسرور كند، اگر به او دستور دادم اطاعت كند، و اگر براى او قسم خوردم آن را بپذيرد، و اگر نسبت به او عصبانى و خشمناك شدم مرا راضى و خرسند گرداند.اى خداى صاحب جلال و بزرگوارى! چنين زنى را قسمت من گردان، زيرا من از آستان پر عظمت تو كمك مى گيرم، و جز آن چه تو قسمت من مى كنى، چيزى را سراغ ندارم.»
ايشان در ادامه روايت اين وعده را به كساني كه اين نماز را مي خوانند داده است كه هر كس اين گونه عمل نمايد خداوند متعال آن چه را خواسته است را به او عنايت فرمايد.
پي نوشت :
[1] - بحارالانوار، ج100، ابواب النكاح، باب 6 الدعاء عند إرادة التزويج و الصيغة و الخطبة و آداب النكاح و الزفاف و الوليمة، ص 268؛ همچنين نوادر راوندى، ترجمه صادقى اردستانى، نماز و دعا براى ازدواج، ص 282
كتاب پرسش ها و پاسخ هاي نماز، سيد حسن موسوي (مركز تخصصي نماز)
ادامه مطلب
3 راهكار براي مساله شرم و خجالت نسبت به پيامدهاي بلوغ و موانع نماز، در پسران
3راهكار براي مساله شرم و خجالت نسبت به پيامدهاي بلوغ و موانع نماز، در پسران
اين مساله يكي از مشكل هاي رايج بين جوانان و نوجوانان مي باشد كه در موقعيت هاي مختلف دچار آن مي شوند به عنوان نمونه برخي از نوجوانان كه در ابتداي سن بلوغ مي باشند به هنگام محتلم شدن از اين كه بخواهند ابتداي صبح به حمام بروند خجالت مي كشند و يا برخي ديگر وقتي به مسافرت مي روند و مهمان كسي هستند اگر محتلم شوند از اين كه بخواهند ميزبان را در جريان گذاشته و از حمام استفاده نمايند خجالت مي كشند و گروهي نيز اين مشكل را در دوران نامزدي تجربه مي كنند و از اين كه در منزل پدر زن به حمام بروند احساس شرم و حيا مي كنند.
براي حل اين مشكل سه راه حل مشخص وجود دارد:
راه حل ابتدايي: از آن جا كه در انجام احكام الهى (مثل غسل جنابت) شرم و حيا و خجالت عذر براي ترك وظيفه شرعي حساب نمى شود لذا در مرحله اول چنين فردي مي تواند با كنار گذاشتن خجالت براي انجام غسل اقدام نمايد و در صورت مهمان بودن با درميان گذاشتن اين مساله به همراهان و يا فرزندان پسر ميزبان و يا خود ميزبان رسما نياز به استحمام را ابراز نمايد.
البته ناگفته نماند اگرچه ممكن است چنين مساله اي براى اولين بار سخت جلوه نمايد اما در دفعات دوم به بعد عادى خواهد شد اما اين را هم بايد دانست كه چنين شخصي با اين كار خود عملاً اهميت حكم الهي را بيان مي كند و ايمان را به ديگران آموزش مي دهد و ديگران را نيز ترغيب مي نمايد كه در همه ي موارد حكم خدا را رعايت كنند.
راه حل ديگر: راه ديگر آن است كه در چنين مواقعي به بهانه اى – مثل خواندن نماز جماعت در مسجد - از منزل خارج شده و از حمام هاى عمومى در سطح شهر استفاده نماييد.
راه حل نهايي: گاهي اوقات شرايط خاصي اجازه عملي نمودن دو راهكار قبلي را نمي دهد مثل اين كه ميزبان داراي دختراني مي باشد و رفتن به حمام زمينه بدبيني و يا سوء ظن وي را فراهم مي نمايد و يا اين كه حمام رفتن در منزل پدر زن زمينه بروز مشكلاتي را فراهم مي نمايد.
لذا از آن جا كه در صورت وجود وقت كافي براي غسل و نماز، تيمم بدل از غسل باطل است ولو اين كه به خاطر خجالت كشيدن باشد اما به عنوان راه حل نهايي مي توان صبر نمود تا وقت نماز تنگ شود سپس تيمم نموده و بعد از تطهير بدن و لباس، نماز بخواند. در اين صورت اگر چه چنين فردي به دليل تاخير نمودن گناه كرده اما تيمّم او در آن هنگام صحيح است و نمازش نيز صحيح مي باشد [1].
پي نوشت:
[1] - سيد مجتبي حسيني، رساله دانشجويي ( مطابق با نظر ده تن از مراجع )، دفتر نشر معارف، چهاردهم، سال 1388 ش، ص 93 پرسش 90
كتاب پرسش ها و پاسخ هاي نماز، سيد حسن موسوي (مركز تخصصي نماز)
ادامه مطلب