گفتن اذان و اقامه در گوش نوزاد

در روایات متعددي آمده است كه اهل بیت هنگام تولد فرزندانشان، در گوش راست آنها اذان و در گوش چپ اقامه می­گفتند و ديگران را نيز به آن سفارش مي‌كردند.1 در این روایات به برخی از تأثيرات اين سنت در زمينه‌سازي تربيتي به­ويژه براي نماز اشاره شده است. از جمله آثار اذان و اقامه می­توان موارد زیر را نام برد:

1. گفتن اذان و اقامه در گوش نوزاد، مطابق برخي از روايات، او را از شيطان حفظ مي‌كند. پيامبرd فرمود: "مَنْ وُلِدَ لَهُ مَوْلُودٌ فَلْيُوذِّنْ فِي أُذُنِهِ الْيُمْنَي بِأَذَانِ الصَّلاةِ وَ لْيُقِمْ فِي الْيُسْرَي فَإِنَّهَا عِصْمَةٌ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ"؛2 هر كس فرزندى براى او تولّد يافت، بايد در گوش راستش اذان نماز و در گوش چپش اقامه بگويد كه اين سبب مى‏شود كودك، از شيطان رانده شده و از ترس او در امان باشد. از سوي ديگر، مطابق برخي آيات قرآن کریم، باز داشتن انسان از راه خدا و اقامه­ نماز یکی از اهداف و برنامه­های اصلی شیطان است. "إِنَّما يُريدُ الشَّيْطانُ أَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَداوَةَ وَ الْبَغْضاءَ فِي الْخَمْرِ وَ الْمَيْسِرِ وَ يَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَ عَنِ الصَّلاةِ فَهَلْ أَنْتُمْ مُنْتَهُون".3 درنتیجه وقتی با گفتن اذان و اقامه در گوش نوزاد او را از شر شیطان در امان می­داریم در واقع زمینه­ های نماز­خوان شدن او را فراهم کرده­ایم.

2. اذان و اقامه در بردارندة مهم‌ترين اعتقادات و عبادات اسلامي است: شهادت به یگانگی خدا، رسالت حضرت ختمی مرتبت، ولایت آل­الله، دعوت به رستگاری و كار نيك و اقامه نماز است. گفتن اين عبارت­ها در گوش نوزاد، آن هم در زماني كه پذيرندگي او بسيار قوي است، زمينه را براي پذيرش و گرايش وي به اين آموزه‌ها كه يكي از برترین  آنها نماز است، فراهم مي‌آورد.

البته تأثير اذان و اقامه خاص نوزاد نيست و مطابق برخي روايات گفتن اذان و اقامه در گوش بزرگسال نيز موجب برطرف شدن بد­خلقي او مي‌شود. امير­المؤمنين jفرمود: "إِذَا سَاءَ خُلُقُ أَحَدِكُمْ مِنْ إِنْسَانٍ أَوْ دَابَّةٍ فَأَذِّنُوا فِي أُذُنِهِ الاذَانَ كُلَّهُ"؛4 هرگاه كسي بد­اخلاق شد، در گوش او همة اذان را بخوانيد. مطابق برخي روايات اذان نور است. پيامبرd فرمودند: "يَا عَلِيُّ، الاذَانُ نُورٌ"5 و گفتن آن در گوش نوزاد موجب نورانيت او مي‌شود.

[1]. برای نمونه در کتاب جامع أحاديث الشيعة نوشته آیه الله بروجردي، ج ‏26،ص 740 بابی هست به نام: باب انه يستحب لمن ولد له مولود أن يؤذن فى اذنه اليمنى ويقيم فى اذنه اليسرى...
[2]. کلینی، الكافي، ج6، ص24.

[3]. المائدة: 91.

[4]. برقی، المحاسن، ج 2، ص 466.

[5]. شعیری، جامع‏الاخبار، ص 67.

 




[ چهارشنبه 30 اردیبهشت 1394  ] [ 9:17 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]