قضای نماز صبح به ادای نماز عشاء
قضای نماز صبح به ادای نماز عشاء
در نماز جماعت، هم خوانی نوع نماز امام و مأموم ضرورت ندارد. در نتیجه می توان نماز قضای خود را به نماز ادای امام جماعت اقتدا کرد یا برعکس، و یا نماز ظهر را با نماز عصر امام جماعت خواند. هم چنین اگر انسان نمازش را فرادا خوانده باشد، می تواند همان نماز را دوباره به جماعت بخواند. اما در این میان توجه به چند نکته ضروری است:
اولا: اگر امام جماعت در حال خواندن نماز احتیاطی است، یعنی به هر دلیلی احتیاطا نماز واجبش را دوباره می خواند. نمی توان به او اقتدا کرد، مگر آن که در احتیاط مورد نظر تکلیف امام و مأموم مانند هم باشد. مثلا هر دو مسافرند و بنا بر احتیاط نمازشان را جمع می خوانند (یعنی هم نماز شکسته و کامل می خوانند.)
ثانیا: اگر امام جماعت در حال خواندن نماز قضاء است، تنها در صورتی می توان به او اقتدا کرد که امام جماعت مشغول خواندن نماز قضای یقینی خود یا دیگری است و اگر به نیابت از یک فرد فوت شده نماز قضا می خواند هر چند او وصیت هم کرده باشد، اما یقین ندارد که واقعا نماز قضایی به گردن او بوده یا نه، نمی توان به او اقتدا کرد.
ثالثا: اگر امام جماعت مشغول خواندن نماز فرادا است و نیت جماعت هم نکرده، می توان به او اقتدا کرد و ثواب جماعت را برد، حتی اگر بدانیم این فرد دلش نمی خواهد امام جماعت شود باز می توان به او اقتدا کرد به شرط آن که این کار ما موجب اذیت او نشود و مشکلات دیگری را به دنبال نداشته باشد.
در واقع برای شکل گیری جماعت نیاز نیست امام جماعت نیت جماعت داشته باشد. بلکه نیت مأمومین برای اقتدا کافی است.