تعدد وتنوع نمازها

تعدد وتنوع نمازها

68254192786262828350.jpg 

اگرچهاصول وارکان این عبادت بزرگ ، درشکل های مختلف آن یکسان است اماتفاوتهای بسیاری درمقارنات آن دیده می شود مثلاً از حیث رکعات ورکوعها ، از جهت قرائات وسور ، به لحاظ اذکار ودعاهای مستحب ،در قیاس با ظرف زمانی ونیت اقامه نماز و.. تفاوتهای زیادی دیده می‌شود.

برایهر بلاء ورخائی نمازی پیش بینی شده است ؛ نماز استسقاء ، نماز شکر ، نماز خوف، نماز حاجت ، نماز زیارت ، نماز جمعه ، نماز عید فطر و قربان ، نماز لیله الدفن ، نماز استغاثه ، نماز ائمه معصومین - علیه السلام - ، نماز هر یک از روزهای هفته ، نماز نافله شب واز این قبیل که عدد واحاطه بر آن از حوصله بحث خارج است.

چگونگی اقامه بالغ بر سیصد نوع نماز در کتب ما دیده می شود که این گوناگونی وتعدد ، دلیل دیگری بر اهمیت این عبادت است(1)

ازطرف دیگر در یک سال ایام ویژه ای وجود دارد که از لحاظ فضیلت و ارزش با دیگر روزها متفاوت می باشد به این معنا که خداوند اهمیت این روزها را برای درک مطلبی که در آن روز واقع شده به همگان اعلام نموده است مانند شب قدر ، اعیاد اسلامی ( فطر ، قربان ، غدیر ومبعث ) ، شبهای ماه مبارک رمضان ، شب میلاد یا شهادت ائمه معصومین – علیهم السلام – و...

ودرتمام این ایام دعاها ومراسم ویژه ای وارد شده که در میان این اعمال ، نمازهای خاصی نیز وجوددارد ،

بهعنوان نمونه در شبهای قدر خواندن صد رکعت نماز که در هر رکعت حمدو قل هوو اللهُ اَحَد (توحید ) ده مرتبه خوانده می شود که به نقل از ابو بصیر از امام صادق - علیه السلام – وارد شده است(2)

اونیزخواندندورکعت نماز که در هررکعت بعد از حمد هفت مرتبه توحید وبعد از فراغت از نماز هفتاد مرتبه استغفروالله و اتوب الیه وارد شده ودر روایت نبوی – صلی الله علیه و آله – است که از جای خود بر نخیزد تااینکه حق تعالی اوو پدر ومادرش را بیامرزد »(3)
شاید نتوان ایام مقدسی را یافت که در آن برنامه نماز نباشد(4)واین مطلب اهمیت نماز را می‌رساند.

پی نوشت ها:

1. محمد رضا رضوانطلب ،همان ، 87 .
2. شیخ عباس قمی ،مفاتیح الجنان ،ص479 ، اعمال مشترک شبهای قدر و اعمال مخصوص شب بیست‌وسیم
3.همان ، ص 458 ، اعمال مشترکه شب قدر
4.محسن قرائتی ، یکصد وچهارده نکته درباره نماز ، ص 20





[ یک شنبه 11 بهمن 1394  ] [ 3:21 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]