مهمترین و اصلی ترین اثر نماز اثر تربیتی آن است
مهمترین و اصلی ترین اثر نماز اثر تربیتی آن است
مهمترینو اصلی ترین اثر نماز که هدف از تشریع نماز است، اثر تربیتی آن است و آثار دیگر آن به تبع و دنباله این خاصیت است. با تربیت صحیح، رفتارهای اجتماعی و نظم اجتماع و سلامت آن، در مسیر سالم و تکامل قرار میگیرد.
هدفاصلی آموزه های دین در درجه اول، تربیت، تزکیه و ادب آموزی است. پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله پیش از تربیت دیگران، خود تربیت یافته پروردگار بود: «اَدَّبَنی رَبِّی فَأحْسَنَ تأْدیبی؛ پروردگارم مرا ادب (تربیت) کرده، پس نیکو تربیتم کرده است».1
برخلافزندگی حیوانی (در انسان و حیوان) که مراحل رشد آن به اقتضای حکم غریزی صورت می گیرد، حیات واقعی انسانی حالت بالقوه دارد. ازاینرو، انبیای الهیهمواره انسان را از خطر گرایش مطلق به زندگی حیوانی باز داشته اند تا استعدادهای بالقوه خود را در رسیدن به کمالات شکوفا سازد.
«انبیامردم را از دنیا باز دارند و تقیید اطلاق شهوت و غضب کنند و تحدید موارد منافع نمایند. غافل گمان کند دعوتِ به دنیا کنند... پس آنها جلوگیر اطلاق هستند نه داعی به دنیا».2
یکیاز برنامه های تربیتی انبیای الهی نماز است. تمام ادیان الهی و انبیا، بهدلیل آثاری که نماز بر روح و زندگی فرد می گذارد، عامل و آمر به نماز بوده اند.
پی نوشت ها:
1. میزان الحکمة، ج 1، ص 78.
2. آداب الصلاة، ص45.