شرایط پذیرفته شدن و قبول نمازدر سخنان امام علی (ع)

شرایط پذیرفته شدن و قبول نمازدر سخنان امام علی (ع)
 
http://file.tebyan.net/a433b6090c/58666403508782785840_thumb.png
 
1.    حلال بودن لباس
«اُنظرُ فِیمَ تُصَلّی إن لَم یَکُن مِن وَجهه و حلّه فَلا قَبول»[1] بنگر که با چه جامه ای نماز می خوانی، اگر آن را از راه درست و حلال به دست نیاورده باشی نمازت پذیرفته نیست.
2.    حضور قلب
امام علی (ع) :«لا یقو مَنَّ أحَدُکُم فی الصلوةِ مُتَکاسِلاً و لا ناعساً و لا یفکّرنَّ فی نفسه فَإنّهُ بین یدی ربّه عزّوجل و إنّما لِلعَبدمن صلواته ما أقبل علیه منها بقلبه.»[2] هیچ یک از شما با حالت کسالت و خواب آلودگی به نماز نایستد و نیر به خود فکر نکند، زیرا در پیشگاه پروردگار خویش قرار دارد، در میان نمازهای بنده ، تنها نمازی که با توجه قلبی همراه است مورد پذیرش قرار می گیرد.
[و نماز و از زکات و غیر آن               لیک یک ذره ندارد ذوق جان
بشنو از اخبار آن صدر صدور[3]           لا صلوة تمَّ اِلا بالحضور]
و نیز در جای دیگر می فرماید: روی برگرداندن از قبله در حال نماز دستبردی از جانب شیطان است. پس از روی برگرداندن از قبله در حال نماز بپرهیزید؛ زیرا هر گاه بنده به نماز می ایستد خداوند تبارک و تعالی به او رو می کند و چون بنده به این سو و آن سو توجه کند، خداوند می فرماید: ای فرزند آدم که روی می گردانی تا سه مرتبه و چون برای چهارمین بار بنده از قبله روی برگرداند، خداوند از او روی بر می گرداند.[4]
[ مولوی درباره حضور قلب و ذوق عبادت می گوید: طاعت ها در صورتی میوه و نتیجه می دهند که با ذوق همراه باشند و دانه در صورتی به درخت تبدیل می شود که مغز داشته باشد.
ذوق باید تا دهد طاعات بر                       مغز باید تا دهد دانه شجر      
دانه بی مغز کی گردد نهال ؟           صورت بی جان، نباشد جز خیال]
3.    ولایت
در مورد بی ارزشی نماز بدون رهبری الهی در کلمات قصار آمده است:
«وَ قد سَمِعَ رجُلاً مِن الحرورٌیه یَتَهَجَّدُ و یَقرَ أفقالَ: نَومٌ علی یقینٍ خیرُ من صلوه فی شکِّ»[5] مولا امیر المؤمنین نیایش نیمه شب و قرائت قرآن یکی از خوارج را شنید، فرمود: خفتن همراه با یقین، ارزشمند تر از نماز و نیایش با شک و تردید است.
[نوم عالم از عبادت به بود                        آن چنان علمی که مُستَنبِه بود]
3114
 
[1].بشاره المصطفی، ص 28
[2]. خصال، ص 613، ح 10
[3]. منظور شاعر از صدر صدور وجود مقدس پیامبر اکرم (ص) است و اشاره به روایتی دارد از ان حضرت دارد که فرمود: « لا صلوة الا بحضور القلب»
[4]. قرب الاسناد، ص 150
[5]. حکمت، 97

 





[ جمعه 14 اسفند 1394  ] [ 7:09 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]