نماز وسیله پرورش فضائل و اخلاق و تکامل معنوی
نماز وسیله پرورش فضائل و اخلاق و تکامل معنوی:
نماز وسیله پرورش، فضائل و اخلاق و تکامل معنوی انسان است چرا که انسان را از جهان محدود ماده و چهار دیوار عالم طبیعت بیرون میبرد، به ملکوت آسمانها دعوت میکند و با فرشتگان همصدا و همراز میسازد. خود را بدون نیاز به هیچ واسطه در برابر خدا میبیند و با او به گفتوگو میپردازد. تکرار این عمل در شبانه روز آن هم با تکیه روی صفات خدا، رحمانیت و رحمیت و عظمت او مخصوصاً با کمک گرفتن از سورههای مختلف قرآن بعد از حمل که بهترین دعوتکننده به سوی نیکیها و پاکیهاست اثر قابل ملاحظهای در پرورش فضائل اخلاقی در وجود انسان است. حضرت علی(ع) در حدیثی فرمود: «الصلوة قربان کلی تقی[1]» نماز وسیله تقرب هر پرهیزکاری به خداست.
نماز پاکسازی معنوی زندگی است چرا که میدانیم مکان نمازگزار، لباس نمازگزار، فرشی که برآن نماز میخواند، آبی که با آن وضو میگیرد و غسل میکند، باید از هرگونه غصب و تجاوز به حقوق دیگران پاک باشد، کسی که آلوده به تجاوز و ظلم و ربا، غضب، کمفروشی، رشوهخواری و کسب اموال حرام باشد، چگونه میتواند مقدمات نماز را فراهم سازد، پس تکرار نماز در پنج نوبت در شبانهروز خود دعوتی است به رعایت حقوق دیگران.
نماز خودبینی و کبر را در هم میشکند [2]چرا که خود را ذره کوچکی در برابر عظمت خدا میبیند و صفری در برابر بینهایت، پردههای غرور و خودخواهی را کنار میزند، تکبر و برتریجویی را در هم میکوبد، خداوند ایمان را برای پاکسازی انسانها از شرک واجب کرده است و نماز را برای پاکسازی از کبر [3] . توجه به خدا و مداومت ذکر خدا در پرتو نماز سبب میشود که انسان را از معاصی باز دارد و از انواع فساد جلوگیری کند [4]
در آیه 28 سوره رعد میگوید: ذکر خدا مایه اطمینان و آرامش دلها است (الا بذکرالله تطمئن القلوب) نماز انسان را به یاد خدا میدارد، یادخدا نفس مطمئنه به او میدهد و نفس مطمئنه او را به مقام بندگان خاص و بهشت جاویدان میرساند.
پی نوشت:
1- نهجالبلاغه، کلمات قصار، جمله 136
2- نهجالبلاغه، کلمات قصار، جمله 252
3- نهجالبلاغه، کلمات قصار، جمله 252
4- وسایل الشیعه، ج 3، ص145