نخستین چیزى که آدمى بر آن محاسبه می شود، نماز است
نخستین چیزى که آدمى بر آن محاسبه می شود، نماز است
با توجه به آیه 4 سوره اعراف شکى نیست که خداوند از همه خلایق سؤال مىکند، ولى پرسش این است که در یک حدیث مىخوانیم که نخستین سؤال در قیامت از دوستى با اهلبیت است، در حدیث دیگرى مىخوانیم که نخستین پرسش، از نماز است. وجه جمع این دو حدیث چگونه است؟
همان طور که اشاره شد در اصل سؤال هیچ جاى تردیدى نیست «1» اما در این که در قیامت نخست از چه چیزى سؤال مىشود، روایات متعددى داریم؛ امام صادق علیه السلام مىفرماید: اوّل ما یحاسب به العبد على الصلاة فاذا قبلت قبل منه سائر عمله و اذا ردّت علیه ردّ علیه سائر عمله؛ نخستین چیزى که آدمى بر آن محاسبه مىشود، نماز است. اگر نماز پذیرفته شد، دیگراعمال هم قبول مىشود و اگر نماز ردّ شد، دیگر اعمال هم ردّ مىشود. «2»
در روایت دیگر مىخوانیم: اول ما یسأل العبد اذا وقف بین یدى اللَّه تعالى عن الصلاة فان زکت صلاته زکى سائر عمله و ان لم تزک صلاته لم یزک عمله؛ هنگامى که آدمى در پیشگاه خداوند تعالى قرار گیرد، نخست از نماز سؤال مىشود. اگر نمازش پاک بود، دیگر اعمالش هم پاک مىشود و اگر نمازش پاک نبود، دیگر اعمالش هم پاک نمىشود. «3»
در حدیث سومى، پیامبر صلى الله علیه و آله و سلم مىفرماید: اول ما یسأل عنه العبد حبنا اهل البیت؛ نخستین چیزى که [در قیامت] از انسان سؤال مىشود، دوستى ما اهلبیت است. «4»
در روایت چهارمى امام صادق علیه السلام مىفرماید: انّ اول ما یسأل عنه العبد اذا وقف بین یدى اللَّه عزوجل الصلوات المفروضات و عن الزکاة المفروضة و عن الصیام المفروض و عن الحج المفروض و عن ولایتنا اهل البیت؛ هنگامى که انسان در پیش خداوند متعال قرار مىگیرد، نخست از نمازهاى واجب، زکات واجب، روزه واجب، حج واجب و ولایت ما اهلبیت سؤال مىشود. «5»
این روایات با هم منافات ندارد، چون مراد از «اوّل» در این روایات و امثال آن، اوّل اضافى و نسبى است به دو بیان:
1. در قیامت آن گاه که از اعمال بندگان سؤال مىشود، نخست نماز سؤال و محاسبه مىشود؛ از همین رو در روایت اول و دوم کلمه «عمل» ذکر شده است و هنگامى که از اعتقادات سؤال مىشود، نخستین سؤال از محبت اهل بیت مىباشد. شیخ صدوق در بیان عقاید امامیه مىگوید: «پس از معرفت (اعتقادات) نخستین عملى که از میان اعمال آدمى، محاسبه مىشود، نماز است». «6»پس به یک معنا بنابر نظر مرحوم صدوق، سؤال از اعتقادات مقدم بر سؤال از نماز است. ضمن این که یکى از شرایط قبولى نماز و دیگر عبادات اعتقاد به ولایت اهلبیت است. «7» بر این اساس نخستین چیزى که سؤال مىشود، ولایت اهلبیت خواهد بود.
2. این که زمان هردوپرسش متفاوت است، زیراباتوجهبه روایاتى کهازپیامبررسیده: مادرهفت جایگاه به شما سرکشى مىکنیم، هنگام وفات، درقبر، هنگام برانگیخته شدن از قبر، هنگامى که پرونده عمل را اعطا مىکنند، وقت حسابرسى، وقت میزان اعمال وهنگام عبورازصراطو درآنجا محبت ما کارساز است «8» و با توجه به اهمیتى که مسئله ولایت دارد «9»، مىتوان گفت زمان پرسش از ولایت علاوه برقیامت اول بار درعالم قبر و برزخ صورت مىگیرد.
__________________________________________________
(1). ر. ک: تفسیر نمونه، آیت اللَّه مکارم شیرازى و دیگران ج 6، ص 86
(2). شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص 208
(3). شیخ حر عاملى، وسائل الشیعه، ج 4، ص 110
(4). علامه مجلسى، بحارالانوار، ج 7، ص 260 و ج 27، ص 79
(5). همان، ج 80، ص 10؛ همان، وسائل الشیعه، ج 4، ص 123
(6). شیخ صدوق، امالى، ص 641
(7). ر. ک: همان، وسائل الشیعه، ج 1، ص 118- 125
(8) علامه مجلسى، بحارالانوار، ج 7، ص 248
(9). همان، اصول کافى، ج 2، ص 21.
پرسمان قرآنى نماز، ص:66 - 67