خصوصیات نماز مقبول
خصوصیات نماز مقبول
1- حضور قلب
حضرت محمد (ص) به ابوذر غفاری : " ای ابوذر ! دو رکعت نماز با تدبر و تفکر بهتر از نماز یک شب کامل که قلبت فراموش کار باشد. "
حضرت محمد (ص) : " طوری نماز بخوانید گویی که آخرین نمازتان است." (بحارالانوار جلد 77 صفحه 200)
امام صادق (ع) : " نماز را زیبا و با خشوع بخوانید . زیرا در مقابل کسی ایستاده اید که شما را می بیند و شما او را نمی بینید."
۲- با کسالت نماز نخواندن
سوره نساء آیه 142 : " ان المنافقین یخادعون الله و هو خادعهم و اذا قاموا الی الصلاه قاموا کسالی یراءون الناس و لایذکرون الله الا قلیلا " همانا منافقان با خدا مکر و حیله می کنند و خدا نیز با آن ها مکر می کند . ( یعنی مکرشان را باطل می کند و بر آن مکر و نفاق مجازاتشان هم خواهد کرد) و چون به نماز آیند با حال بی میلی و کسالت و برای ریاکاری آیند و ذکر خدا را جز اندک ( آن هم به قصد ریا ) نکنند.
امام باقر (ع) : " در حال کسالت به نماز نایست و در حال خستگی نماز نخوان . اگر خواب آلوده هستی نماز را رها کن ، زیرا این صفات از صفات منافقان است. "
۳- محافظت بر اوقات نماز
امام علی (ع) : " امور دنیا شما را از اول وقت نماز خواندن باز ندارد. چون خداوند مذمت کرده کسی را که اول وقت نماز نخواند. " (بحارالانوار جلد 10 صفحه 100)
امام صادق (ع) : " هرکس این دو خصلت را دارد ، دوستی با او را رها نکن : 1- نماز را اول وقت بخواند. 2- در سختی یار و یاور شما باشد."
امام صادق (ع) : " فضیلت اول وقت نماز خواندن مانند فضیلت آخرت است بر دنیا .
امام باقر (ع) : " همیشه اول وقت نماز خواندن ثواب بیش تری دارد. پس بر این امر خیر عجله کنید. "
امام صادق (ع) : " نماز آخر وقت برای انسان مریض و کسی که مشکل دارد ، قرار داده شده است. نماز اول وقت باعث جلب رضایت خداست و آخر وقت نماز خواندن عفو خداوند است. "
۴- هیچ گاه نماز را ترک نکنیم
رسول اکرم (ص) : " فاصله میان کفر و ایمان ترک نماز است."
امام علی (ع) حطاب به محمد بن ابی بکر: " ای محمد ! هر چیز تابع نماز توست و هر کس نماز را رها کند ، چیزهای دیگر را آسان تر رها خواهد کرد. " (بهارالانوار جلد 83 صفحه 24)
رسول اکرم (ص) : " انسان تا وقتی که در نماز است ، شیطان از او ترس دارد.اگر نماز را ترک کند ، شیطان بر او مسلط می شود و وادارش می کند که گناه مرتکب شود." (بحارالانوار جلد 82 صفحه 202)
امام صادق (ع) : " اگر انسان به وقت نماز بخواند ، نمازش نورانی به سوی خدا می رود و می گوید : مرا حفظ کردی ، خداوند تو را حفط کند. "
۵- نماز را سبک نشمردن
ترک نماز غیر از سبک شمردن نماز است.
حضرت محمد (ص) : " از من نیست کسی که نماز را سبک بشمارد. " (فروغ کافی جلد 3 صفحه 269)
امام صادق (ع) : " ای فامیل ! فکر نکنید شما فامیل من هستید ، نمازتان است. به تحقیق که شفاعت ما نمی رسد به کسی که نمازش را سبک بشمارد. "
۶- از نماز خود کم نکنیم
حضرت رسول (ص) : " دزدترین مردم آن دزدی ست که از نمازش می دزدد. روز قیامت این نماز را می پیچاند مانند لباس کهنه و به وسیله ی آن به صورتش می زند.(کنایه از قبول نشدن نماز) (بحارالانوار جلد 84 صفحه 257)
امام علی (ع) : " نمونه تو در نزد خدا مانند غراب است اگر این طور نماز بخوانی (بحارالانوار جلد 84 صفحه 242)
امام صادق (ع) : " هر کس از نمازش کم کند ، خداوند می گوید : فرشتگان من ! به بنده ی من نگاه کنید او فکر می کند که قضای حاجتش در دست غیر من است . مگر نمی داند که جز من کسی نمی تواند حویج او را برآورده کند. "
۷- نماز باید ما را از گناه منع کند
سوره معارج آیات 19 تا 22 : " ان الانسان خلق هلوعا اذامسه الشر جزوعا و اذا مسه الخیر منوعا الا المصلین " انسان مخلوقی طبعا سخت و حریص و بی صبر است . چون شر و زیانی به او برسد سخت جزع و بی قراری کند . چون مال و دولتی به او رو کند ( بخل ورزد) و منع ( احسان ) نماید . مگر نماز گذاران حقیقی.