چرا قبله مسلمانان از «بیت المقدس» به «مكه مكرمه» تغییر یافت؟

چرا قبله مسلمانان از «بیت المقدس» به «مكه مكرمه» تغییر یافت؟
 
39409842388037849842.jpg
چرا قبله مسلمانان از «بیت المقدس» به «مكه مكرمه» تغییر یافت؟اساساً خدا مكان و محلى ندارد، قبله رمزى است براى وحدت صف ها و احیاى خاطره هاى توحیدى و تغییر آن هیچ چیز را دگرگون نخواهد كرد، مهم تسلیم بودن در برابر فرمان او و شكستن بت هاى تعصب لجاجت و خودخواهى است. از این رو، بعید نیست كه از علل مهم تغییر قبله دو مسأله زیر باشد:
    1. با قبله قرار گرفتن بیت المقدس و سپس تغییرش، مسلمانان در بوته آزمایش قرار گرفتند; «وَ مَا جَعَلْنَا الْقِبْلَةَ الَّتِى كُنتَ عَلَیْهَآ إِلاَّ لِنَعْلَمَ مَن یَتَّبِعُ الرَّسُولَ مِمَّن یَنقَلِبُ عَلَى عَقِبَیْه;[1] و ما آن قبله اى را كه قبلا بر آن بودى، تنها براى این قرار دادیم كه افرادى كه از پیامبر پیروى مى كنند، از آنان كه به جاهلیت باز مى گردند، مشخص شوند».
بدیهى است هم نماز خواندن به سوى بیت المقدس براى آنان كه خانه كعبه را سرمایه معنوى نژاد خود مى دانستند، مشكل بود و هم بازگشت به سوى كعبه بعد از بیت المقدس بعد از عادت كردن به قبله نخست. مسلمانان به این وسیله در بوته آزمایش قرار گرفتند تا تعصب ها در آن ها كشته شود و روح اطاعت و فرمان بردارى در آنان تحكیم گردد.[2]
    2. سرزنش ها و زخم زبان هاى یهود و نگرانى قلب پیامبر نیز نقش مهمى در تغییر قبله از بیت المقدس به خانه كعبه داشت، زیرا پس از ورود پیامبر به مدینه، یهودیان موضوع تغییر قبله را دستاویز خود قرار داده بودند و مرتّباً مسلمانان را سرزنش مى كردند كه این ها استقلالى از خود ندارند، قبول قبله ما دلیل بر قبول شریعت ماست و...; لذا پیامبر انتظار مى كشید تا فرمان تغییر قبله صادر شود، چنان كه قرآن مجید مى فرماید: «قَد نَرى تَقَلُّبَ وجهِكَ فِى السَّماءِ فَلَنُوَلِّیَنَّكَ قِبلَةً تَرضـها فَوَلِّ وجهَكَ شَطرَ المَسجِدِ الحَرامِ;[3] نگاه هاى انتظارآمیز تو را به سوى آسمان (براى تعیین قبله نهایى) مى بینیم! اكنون تو را به سوى قبله اى كه از آن خشنود باشى، باز مى گردانیم. پس روى خود را به مسجد الحرام كن».
[1]. بقره،143.
[2]. ناصر مكارم شیرازى و دیگران، تفسیر نمونه، ج 1، ص 485 ـ 495، دارالكتب الاسلامیة / ناصر مكارم شیرازى و جعفر سبحانى، پرسش ها و پاسخ هاى مذهبى، ج 2، ص 94، انتشارات نسل جوان.
[3]. بقره، 144.




[ شنبه 22 اسفند 1394  ] [ 7:13 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]