آداب نماز
آداب نماز

پیامبر خدا صلى الله علیه وآله مىفرماید: دو ركعت نماز كسى كه مسواك كند از هفتاد ركعت بدون مسواك بهتر است.(51)
مقدّمات نماز
براى ورود به نماز پاكى و نظافت در جسم و لباس و آمادگىهاى دیگر نیاز است كه به آنها اشاره مىشود:
طهارت
امام رضا علیه السلام درباره وضو بیان جالب و جامعى دارد و مىفرماید:وضو یك ادب در برابر خداست تا بنده هنگام نماز وقتى در برابر خداوند مىایستد پاك باشد. از آلودگىها وپلیدى پاكیزه باشد. به علاوه در وضو از بین رفتن كسالت و خواب آلودگى است. و دل و روح را آماده ایستادن در برابر پروردگار مىسازد.(52)
وضو در هر حال
وضو به منزله اجازه ورود به حضور پروردگار است. وضو به نور تشبیه شده(53) و خوابیدن با وضو همچون شب زندهدارى.(54) لذا در روایات تأكید شده كه همواره با وضو باشید.بدون وضو دست زدن به آیات قرآن و نام خدا و پیامبر و ائمهعلیهم السلام ممنوع است.(55) حتى اگر نام خدا به صورت آرم نهادها و مؤسسات درآید )مثل آرم جمهورى اسلامى( همین حكم را دارد.
مصرف آب در وضو اگر به حدّ اسراف برسد حرام است.
قبله
گرچه به هر سو بایستیم رو به خداست ولى توجه به یك كانون مقدس الهام بخش توحید است و نظم ووحدتى زیبا مىآفریند.در آغاز قبله مسلمانان »بیتالمقدس« بود ولى پس از هجرت قبله به مسجدالحرام تغییر یافت.
كارهایى همچون خواب و خوراك خوب است به سمت قبله باشند. ذبح حیوانات باید رو به قبله باشد وگرنه گوشت آنها حرام مىشود.
حضرت مهدى علیه السلام نیز قیام جهانى خود را از كعبه آغاز خواهد كرد.
اذان
گفتن اذان و اقامه پیش از نماز زمینهساز توجّه بیشتر به خداست.اذان شعارى است كه در بر دارنده اساسىترین پایههاى اعتقادى و جهتگیرى عملى مسلمانان است.
این شعار توحیدى اولین جملاتى است كه در گوش نوزاد خوانده مىشود. اذان صدایى است كه شیطانها را به فرار و دلهره وامىدارد.(56) سفارش شده كه در خانهها بخصوص هنگام بیمارى اذان بگوئید و بكوشید كه با صداى زیبا باشد.
نیّت ملاك ارزش
عنصرى كه به عمل انسان بها مىدهد نیّت و انگیزه اوست. نیّت ركن عبادت است. اگر عملى بدون نیّت انجام شود یا نیّت غیر خدایى باشد باطل است. مقدّسترین كارها بخاطر نیّت بد فاسد مىشود و سادهترین كارها با نیّت خوب ارزشى بسیار پیدا مىكند.نیّت خدایى عامل جذب الطاف الهى(57) و شرط قبولى عمل است. خداوند مىفرماید: جز آنچه خالص براى من باشد نمىپذیرم.(58)
امام صادق علیه السلام فرمود: هركس كار اندى را براى خدا انجام دهد خدا آن را در چشم دیگران بزرگ جلوه مىدهد. و هر كس از كار بسیار خود هدف غیر خدایى داشته باشد و به جاى جلب رضاى خدا به فكر جلب توجّه مردم باشد خدا كار زیاد او را در نظر مردم كم جلوه مىدهد.(59)
دانشگاه حكمت
اخلاص دانشگاهى است كه فارغ التحصیلان آن در مدّت چهل روز به مدارج عالى حكمت مىرسند و در سایه اخلاص به حدّى از بصیرت و یقین مىرسند كه فوق تصوّر است.رسول خداصلى الله علیه وآله فرمود: هر كس چهل شبانه روز تمام كارهایش براى خدا باشد چشمههاى حكمت از دلش بر زبانش جارى مىشود.(60)
50) محجةالبیضاء ج 1 ص 354.
51) نهج الفصاحه جمله 1669.
52) وسائلالشیعه ج 1 ص 257.
53) قصارالجمل ج 1 ص 311.
54) وسائلالشیعه ج 1 ص 266.
55) توضیح المسائل بخش وضو.
56) كنزالعمال ج 7 ص 692.
57) عنكبوت آیه 69.
58) روضةالمتقین ج 12 ص 141.
59) روضةالمتقین ج 12 ص 142.
60) جامع السعادات ج 2 ص 77.
[ چهارشنبه 26 اسفند 1394 ] [ 9:08 PM ] [
فروزان ]