نقش نماز و مسجد در پیشگیری از انحرافات اجتماعی
نقش نماز و مسجد در پیشگیری از انحرافات اجتماعی
تشویق جوانان به فریضه نمازومساجد در میان جوامع خصوصاً در جوامع اسلامی از طریق مسئولین و ائمه جماعت امری ضروری بوده و نقش نماز و مسجد را درکاهش جرایمات اجتماعی پر رنگتر خواهد کرد.
نماز خط مقدم جبهه جهاد اکبر است، ایجاد نظم، خلوص نیت، تشکراز خدا، وقت شناسی، دوری جستن از گناه، جرم، فحشا، اتحاد و همبستگی درنمازگزار از آثار و برکات نماز است.
نماز باعث صعود اخلاق حسنه و رسیدن به اخلاق خدائی می شود، بر خلاف تصور و عقیده بعضی ها، نوجوانان امروز به دین و مذهب علاقه مندند و احساس می کنند که دین نقش مهمی در زندگی آن ها ایفا می کند.
مهم ترین هدف درتعلیم و تربیت اسلامی، پرورش افرادی است که خدا را بشناسند و او را با تمام وجود و با قصد نیت قربت به او بپرستد، کما این که در سوره ی مبارکه حمد با تمام وجود می گوییم «ایاک نعبد و ایاک نستعین» خدا شناسی و خدا پرستی نه تنها حرکت دایمی انسان را به سوی کمال و رشد تضمین می کند، بلکه به صورت اطمینان بخش جلوی انحراف فرد و جمعی را می گیرد.
مسجد به عنوان پایگاه اجتماع مسلمانان و خواص جامعه، همچون امام جماعت، فضای مناسبی برای روشن كردن اندیشه مردم است.
نخستین گام برای تغییر شخصیت و رفتارهای فرد، تغییر افکار، عنوان شده است.یادگیری رفتارهای جدید و مثبت و استقرار آنها در نفس نیز مستلزم تمرین های طولانی می باشد.از طریق ممارست عملی رفتارهای تازه که ناشی از افکار جدیدی در زندگی فردی و اجتماعی می باشند و هم چنین از طریق نتایج رضایت بخشی که این تمرین ها در بر دارند،تغییرات قابل توجهی در شخصیت و به طور کلی زندگی افراد ایجاد می گردد.
ازجنبه های اثرگذاری مسجد تقویت هویت دینی و ایجاد موقعیت اجتماعی است. افراد اهل مسجد جایگاه مناسبی دارند و همه با احترام به آنان می نگرند و این پایگاه اجتماعی باعث می شود که توقع مردم از آنان بالا رود و آنان الگوی اخلاقی بشوند و به خاطر این جایگاه افراد مسجد نمی توانند ازقانونهای اجتماعی سرپیچی کنند چون همه مردم چه اهل مسجد چه غیر مسجد از آنها توقع خاص ومثبتی دارند .
اگر فعالیت های مسجد گسترده باشد و به اجرای اعمال دینی داخل مسجد محدود نشود، مسجد بر افراد غیر مسجدی نیز اثر می گذارد و از کارهای خلاف آنان جلوگیری می کند یعنی علاوه بر نماز فعالیت های دیگری مسجد همچون کلاس احکام و آموزش روخوانی و روان خوانی و قواعد قرآن و مسابقات علمی و ورزشی و فرهنگی و هنری نیز برگزار شود و در کنار آن جهت تشویق جوانان و شرکت کنندگان در پایان مسابقه ای با جوایز نفیس برگزار شود.
فعالیت های فرهنگی مسجد، مثل کتابخانه و مسابقه های فرهنگی و علمی و ورزشی در افزایش سطح فرهنگی جامعه و در کاهش جرم مؤثر است همچنین استفاده از مهارتهای علمی و فرهنگی و ورزشی جوانان در پایگاه های مسجد و دادن اعتماد به نفس به آنها و تشویق وترغیب می تواند در بیشتر شدن فعالیت آنها در مسجد موثر باشد .این فعالیتها با برپا کردن اوقات فراغت و جهت دهی به بینش افراد، یک نظام اجتماعی امن را فراهم می کند.
نقش والدین در گرایش فرزندان به نماز و مسجد بسیار مهم است چرا که ما همهى جوانها و همهى مردممان را با نماز آشنا كنيم و اهميت نماز را براى اينها شرح بدهيم.
حضور در مساجد برای برپایی نماز جماعت و در کنار آن برقراری روابط صمیمانه بین اقشار مختلف باعث آگاهی اعضای یک محله، جامعه یا شهر از مسایل و مشکلات همدیگر میشد و همین امر به حل سریع و کارآمد مسایل و مشکلات کمک فراوانی میکرد توصیه دین اسلام به کمک و یاری مسلمانان به یکدیگر این فرایند را تسهیل میکرد و باعث میشد هیچیک از اعضای جامعه اسلامی خود را تنها و درمانده احساس نکند.
حسین غیوری، محقق و پژوهشگر دانشگاه آزاد زنجان