8 راهکار خوب برای ترغیب کودکان به نماز
8 راهکار خوب برای ترغیب کودکان به نماز
1. در جمع خانواده، دوستان و آشنایان معمولاً فرد یا افرادی حضور دارند که محبوب و مورد علاقه فرزندان هستند. کودکان از این افراد الگو میپذیرند و حرفشنوی دارند و این یک ظرفیت خوب برای تبلیغ نماز خواهد بود، در عید دیدنیها، از آن شخصِ محبوب کودک بخواهیم که از نماز برای کودک سخن بگوید؛ با جمع کردن بچههای فامیل در دید و بازدیدها، نماز جماعت برپا کند، از مفاهیم نماز در ضمن بازی و استفاده از هیجان گروهی بهره ببرد، شعرهای دستهجمعی آماده کند و همخوانی و گروه سرود تشکیل دهد، فراموش نکنیم که کودکان ما به کارهای جمعی، واکنش بسیار مثبتی نشان میدهند.
2. برای کودکان، داستانها و خاطرههایی درباره نماز، از بزرگان، شهدا و مفاخر بیان کنیم، داستانهایی که در آن، نماز رکن و بخش جذاب داستان باشد، نه حاشیه و قسمت ملالآور آن، در این خاطرهها یا داستانها که حتی میتواند شخصی هم باشد، آثار نماز و مشکلگشایی آن برجسته شود. برای نمونه میتوانیم توسل «ابن سینا» به نماز برای رفع مشکلات علمیاش را برای کودکان بازگو کنیم.
3. از مهمترین و دوستداشتنیترین رسم نوروز، نباید غافل شد، کودکان در عید دیدنیها، چشم انتظار عیدی هستند، والدین، پدربزرگ و مادربزرگها و دیگر بزرگترهای موقعیتشناس میتوانند هنگام پخش اذان یا بعد از خواندن نماز، عیدی را از زیر سجاده در آورده و به کودک دهند، این کار نماز را برای کودک شیرینتر و مهمتر خواهد کرد؛ افزون بر اینکه شخص نمازگزار را فرد کریم و بخشندهای برای الگوگیری خواهد یافت.
4. در جمعهای خانوادگی و دید و بازدیدهای نوروز کودکان دوست دارند، یک اتاق اختصاصی برای بازیهای گروهی خود داشته باشند، این مکان اختصاصی را به گونهای فضاسازی کنید که پیامی از نماز، نصیب ضمیر ناخودآگاه کودک شود، کودکان در دریافت پیامهای غیرمستقیم، بسیار توانمند هستند؛ مانند پهن کردن یک سجاده زیبا در گوشه اتاق و گذاشتن ظرف آجیل کنار آن.
5. فراموش نکنیم بزرگترین و مهمترین کار در تربیت و تشویق دینی کودک، پایبندی خود بزرگترها به احکام است، در عیددیدنیها و حتی مسافرتهای نوروزی، با اقامه نماز اول وقت و به جماعت، شور و نشاطی به یادماندنی برای کودکان خود به یادگار بگذاریم، کودکان مشتاق کارهای گروهی با بزرگترهای خود هستند.
6. برگزاری مسابقات کوچک درباره نماز در جمع کودکان؛ مانند دانستن ذکر رکوع، حفظ بودن سوره، آشنایی با وضو و اهدای جایزه، در یادسپاری و انتقال مفاهیم ارزشمند نماز به آنان، کارآیی مناسبی دارد و کنجکاوی نسبت به نماز را در فرزندانمان ایجاد خواهد کرد.
7. گفتوگوی دامنهدار، کوتاه و برنامهدار در مورد نماز با بچههای بالای نُه سال، میتواند زمینهساز شکلگیری تفکر عاقلانه درباره نماز در آنها باشد، به این صورت که در مهمانیهای متعدد که بستر آن در نوروز بسیار مهیا است، با قرائت آیه یا روایتی درباره نماز، از آنها بخواهیم پیرامون آن نظر دهند و در نهایت به یک جمعبندی پیامدار برسیم، از کودکان بخواهیم در صورت امکان، سخنان خود را یادداشت کنند.
8. در مسافرتهای نوروزی، کودکان را به طبیعت زیبای بهاری و نشاطی که از آن میگیرد، توجه دهیم، این تذکر باید با یادآوری خالقی همراه باشد که چنین آفریده و شایسته پرستش و بندگی است، به فرزند خود بگوییم که اولین و مهمترین راه بندگی این خدای زیباآفرین، خواندن نماز است. جلوههای زیبایی آفرینش را در چشم کودکان تقویت کنیم تا جلوههای نیاز به نماز در ذهن و ضمیر او ماندگار و تقویت شود.
*پینوشت ها:
1. امام خمینی، آداب الصلوه، ص9.
2. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج2، ص622.