چرا باید در هر نماز سورۀ حمد را بخوانیم؟ و سوره‌اى ديگر جایگزين آن نمى‌شود؟

http://www.axgig.com/images/04982546392379688407.jpg

 1.جامعیت و فضیلت ویژه سوره حمد از دلایل انتخاب آن می باشد.
امام رضا عليه السلام در اين باره فرموده اند: «( علت اينكه در نماز سوره حمد خوانده مي شود اين است كه: ) هيچ سوره‏اى از سوره‏ هاى قرآن مثل سوره حمد مشتمل بر جوامع خير و حكمت نيست و شرح آن چنين است:

 با «الْحَمْدُ لِلَّهِ» بنده آنچه حقّ تعالى بر او واجب كرده يعنى شكر توفيق يافتنش براى اعمال خير را اداء می ‏كند.

«رَبِّ الْعالَمِينَ» تمجيد حقّ تعالى و تحميد او بوده و نيز با آن بنده اقرار می ‏كند كه او فقط خالق و مالك است نه ديگرى.

 با «الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ» بنده عطوفت خالق را نسبت به خود طلب كرده‏ و همچنين پروردگار و نعمت ‏هايش بر جميع مخلوقات را متذكّر می ‏شود.

با «مالِكِ يَوْمِ الدِّينِ» اقرار به بعث و زنده شدن مردگان و حساب و مجازات بندگان بوده و نيز با اين كلام بنده ملك آخرت را براى حقّ تعالى اثبات نموده همان طورى كه ملك دنيا را برايش ايجاب مى‏نمايد.

با «إِيَّاكَ نَعْبُدُ» بنده رغبت و تقرّب خود به خدا را بيان كرده و نيز خبر مى‏دهد از اخلاص عمل فقط براى خالق نه ديگرى.

با «إِيَّاكَ نَسْتَعِينُ» از خدا تقاضا می ‏كند كه توفيق و عبادتش را زياد كرده و نعمت‏ها و نصرتش را خالق نسبت به او ادامه دهد.

 با «اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِيمَ» بنده از خدا تقاضاى ارشاد كرده و نيز بدين وسيله به ريسمان هدايتش چنگ زده و همچنين از خدا می ‏خواهد كه معرفتش را به او و به عظمت و كبريائيش زياد نمايد.

عبارت «صِراطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ» تأكيد بنده نسبت به هدايت و رغبتش در ارشاد شدن را رسانده و نيز با اين عبارت بنده متذكّر نعمت ‏هاى حقّ تعالى بر اوليائش شده و همچنين رغبت و ميلش به مثل چنين نعمت ‏هايى را مى‏رساند.

 با «غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ» بنده پناه به خدا برده و استعاذه مى‏جويد از اين كه در زمره معاندين و كافرين و كسانى باشد كه پروردگار و امر و نهى او را خفيف و كوچك می ‏شمرند.

با «وَ لَا الضَّالِّينَ» بنده از خدا تقاضا می ‏كند او را معصوم و محفوظ بدارد از اين كه در گروه آنان كه از طريق مستقيم حقّ تعالى گمراه بوده و بدون عرفان چنين می ‏پندارند كه اعمال پسنديده و شايسته بجا می ‏آورند باشد.»

 2.تنها سوره از زبان بندگان
ما در نماز با خداوند صحبت می کنیم و جملاتی را از زبان خودمان بیان می کنیم و از بین سوره های قرآن تنها سوره اي از زبان بندگان بيان شده است، سوره حمد می باشد. ممکن است یکی از دلایل انتخاب این سوره همین باشد.

 مرکز تخصصی نماز





[ دوشنبه 12 مهر 1395  ] [ 5:08 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]