وظیفه ما در برابر تارکین نماز( حساس بودن (بی تفاوت نبودن)
وظیفه ما در برابر تارکین نماز( حساس بودن (بی تفاوت نبودن)
1. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: من أعان تارک الصلاه بلقمه أوکسوه فکانما قتل سبعین نبیاً أولهم آدم (علیه السلام) و آخرهم محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) ؛(426)
هرکس به بی نمازی در حد یک لقمه غذا یا یک لباس، کمک کند مثل این است که هفتاد پیامبر را کشته باشد که اولشان حضرت آدم (علیه السلام) و آخرشان حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) باشد....
وظیفه ما در برابر تارکین نماز( حساس بودن (بی تفاوت نبودن)
1. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: من أعان تارک الصلاه بلقمه أوکسوه فکانما قتل سبعین نبیاً أولهم آدم (علیه السلام) و آخرهم محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) ؛(426)
هرکس به بی نمازی در حد یک لقمه غذا یا یک لباس، کمک کند مثل این است که هفتاد پیامبر را کشته باشد که اولشان حضرت آدم (علیه السلام) و آخرشان حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) باشد.
2. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: من أعان تارک الصلاه بشربه ماء فکانما حارب و جادل معی جمیع الانبیاء؛(427)
هرکس بی نمازی را در حد یک مقدار آب برای نوشیدن یاری دهد مانند این است که با من و همه انبیا جنگ و جدال نموده است.
3. پییامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: من أکل مع من لا یصلی کانما قتل سبعین نبیاً؛(428)
هرکس با بی نمازی کنار یک سفره بنشیند و غذا بخورد مثل این است که هفتاد پیامبر را کشته است.
4. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: من تبسم فی وجه تارک الصلاه فکانما هدم الکعبه سبعین مره، و قتل سبعین ملکاً؛(429)
هرکس به صورت بی نمازی لبخند بزند مثل این است که هفتاد مرتبه خانه کعبه را ویران ساخته و هفتاد نفر از ملائکه را به قتل رسانده باشد.
5. حضرت علی (علیه السلام) فرمودند: دوست ندارم پیشانی مردی را که در آن اثر سجده نیست نگاه کنم.(430)
6. حدود سه سال پیش بود که سوء ظنی در من ایجاد شد. از خودم پرسیدم اینهایی که برنامه فوتبال تلویزیون را شب ها تا دیر وقت نگاه می کنند چند نفرشان صبح برای نماز برمی خیزند. این سوء ظن تبدیل به شک شد و از خودم پرسیدم هنگام توقف قطار برای نماز - جز قطار مشهد که زوار هستند - چند نفر نماز می خوانند. اتوبوس چطور؟ متأسفانه این سوء ظن کم کم به یقین تبدیل شد.
در تهران در جلسه ای که 500 نفر از رؤسای دبیرستان ها شرکت داشتند، بحث به نماز رسید از تعداد نمازگزاران پرسیدم آمار تکان دهنده ای ارائه شد.
به کارخانه ای رفته بودم که 1500 کارگر داشت به مدیر عامل گفتم چرا نماز برگزار نمی شود؟ در جواب گفت: تولید کم می شود! اصلاً یادمان رفته است که خداوند می فرماید:
و لو أن أهل القری آمنوا واتقوا لفتحنا علیهم برکات من السماء و الارض؛(431)
و چنانچه مردم شهر و دیار همه ایمان آورده و پرهیزگار می شدند همانا درهای برکات آسمان و زمین را بر روی آنها می گشودیم.
اگر سه نانوایی تعطیل باشد، موج ایجاد می شود اما اگر هزار مسجد بسته باشد آب از آب تکان نمی خورد، در میدان های ورزشی، پارک ها، موسسات دولتی، کارخانه ها، تعطیل شدن نماز هیچ حادثه مهمی تلقی نمی شود. در بازار، موقع نماز چند نفر بازاری داریم که کرکره هایشان را پایین بکشند و سراغ نماز بروند. چند نفر از خواص ما وقت نماز کنار جاده به نماز می ایستند و... احساس کردم باید کاری بکنم اما از خودم می پرسیدم، آخر مگر من چه کسی هستم؟ مگر از من با سوادتر نیست! وقتی بیشتر اندیشیدم، به خود گفتم: مگر خداوند، اشرف مخلوقات حضرت محمد بن عبد الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را با اوهن البیوت (خانه عنکبوت) حفظ نکرد پس اشکال ندارد که بنده نیز بایستم و قد قامت الصلاه بگویم، مهم نیست چقدر سواد دارم، چقدر پول و زور دارم.
به هر حال امیدوارم نسبت به نماز یک غیرتی داشته باشیم؛ یعنی وقتی دیدیم مسجد خلوت است فشار خونمان بالا بیاید. ما در کار نماز امثال شهید رجائی ها لازم داریم که وقتی به او گفته شد برویم ناهار فرمودند: نذر کردم اگر نماز اول وقت نخوانم روزه بگیرم. یا امثال شهید نواب صفوی که هرکجا وقت شد اذان بگوید.
نمایندگان مجلس اگر از آموزش و پرورش سؤال بکنند از افت تحصیلی سوال می کنند اما از افت نماز سؤال نمی شود.(432)
چطور شد که در مجلس شورای اسلامی اگر نماینده ای ده دقیقه دیر کند هیئت رئیسه اعلام می کند جناب آقای فلانی نماینده شهرستان فلان ده دقیقه تاخیر کرده و در رادیو آبرویش می رود در حالی که سال ها از انقلاب گذشته؛ ولی بعضی از کارمندان سازمان ها و اداره ها پایشان را به نمازخانه نگذاشته اند. ما آبروی آنها را نمی ریزیم، باید آبروی کسی که نماز نمی خواند ریخته شود. آبرو ریختن در اسلام در بعضی از موارد جایز است: یکی در مجلسی که همه اشراف بودند سیخ کبابی خورد و فقرا یا ضعفا نبودند. امیرالمومنین (علیه السلام) نامه ای نوشت و این سیخ کباب کوفتش شد. یکی به مهمانی اشرافی رفت حضرت امیر چنان به او تشر زد که در تاریخ آمده وقتی می گفتند عثمان به حنیف می پرسیدند همان است که در مجلس اشراف خورد و فقرا نبودند ما باید یک جایی آبرو ریزی کنیم. حدیث داریم حضرت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) به مسجد آمد و به عده ای فرمود: بروید بیرون پنج نفر را بیرون کرد و فرمود: اینها نماز می خوانند اما زکات نمی دهند. موعظه بس است در کشور امام زمان (علیه السلام) نباید حقوق بگیر دولت تارک الصلاه باشد.
مردم سه دسته هستند: یک دسته مثل توت هستند، شیرینند و با یک حرکت می ریزیند و بعضی مثل انارند، که باید گرفت و تابش داد و برخی هم مثل گردو باید با چوب به جانش افتاد. نگویید اگر مسجد بیایم ریا می شود این نوع ریا ثواب هم دارد. ما اگر زیر لحاف می گفتیم مرگ بر شاه، شاه نمی رفت باید به خیابان ها برویم و داد بزنیم. همراه نماز تظاهر است. نماز محور است، هدف است باید در متن بیاید باید جدی بشود. در انتخاب مدیر عامل نمونه می پرسیم چی شد که فلانی مدیر نمونه شد؟ می گویند: کارخانه ضرر می داد الان سود می دهد، می پرسیم حالا در مورد نماز چه کرده است؟ می گویند: ما برای نماز کاری نکردیم! باید در انتخاب افراد نمونه به نماز هم توجه شود. وقتی می خواهند غبار حرم امام رضا (علیه السلام) را بروبند غبار روبی یک عنوان است. بزرگ ترین شخصیت های مملکتی لباس سفید می پوشند و برای نماز غبار روبی با غسل زیارت وارد ضریح می شوند. غبار روبی کمال است اما مسجد روبی کمال نیست باید برسیم به این که مسجد روبی هم یک ارزش و کمال باشد.(433)
گاهی از روی غیرت، به آدمی بر می خورد مثلاً:
بازار ابوسفیان در مکه برای نماز تعطیل می شود ولی بازار امام رضا (علیه السلام) در مشهد باز است.
برای نقاره خانه آدم بالا می رود ولی برای اذان نوار می گذاریم.
معتاد و شرابخوار را از اداره بیرون می کنیم ولی با تارک الصلوه هیچ برخوردی نمی شود.
غرفه های شیک هتل ها برای سفال و جاجیم فروشی است آن وقت نمازخانه هتل ها در جای غیر مناسب واقع است.
در رستوران های جاده ها کثیف ترین جاها را برای نماز در نظر گرفته اند. این که اتاق رئیس ما قشنگ تر از نمازخانه هاست این چه معنایی دارد؟ در قدیم مردم خانه هایشان خشتی بود ولی مسجدهایشان آجری، معنایش این است که خانه خدا باید از خانه من بهتر باشد.(434)
یک روز آقای دکتر نجفی وزیر محترم آموزش و پروش تلفن کرد و گفت: رفتم به نهار خوری وزارتخانه دیدم 700-800 نفر حضور دارند اما نسبت به این آمار نمازخانه کم جمعیت است. نامه ای نوشتند و من رفتم آن جا یک تغییری پیدا شد. همین حساسیت را ما می خواهیم یعنی وقتی مقایسه شد که نهارخوری شلوغ است ولی نمازخانه خلوت، در این صورت مسئول ناله بزند.
جناب آقای دکتر مرندی چند روز پیش از یک بیمارستان بسیار مهمی بازدید می کنند، هیئت امنا و معاون مالی و غیره لوح تقدیر می آورند تا ایشان امضا کنند. در بیمارسان به این مجهزی و مهمی موقع امضای لوح می فرماید که من از نمازخانه بازدید نکردم می رود می بیند نمازخانه بیمارستان در شأن آن جا نیست! می گوید: متأسفم، لوح را امضا نمی کند! قهر می کند و بیرون می آید همه پزشک ها رنگشان می پرد! و ما همین را می خواهیم. فیلمی که به نحوی نماز در آن نیست اجازه پخش داده نشود و هر سرودسازی در بین سرودهای خود یکی دو تا شعر و سرود برای نماز بسازد.(435)
426) لثانی الاخبار، ج 4، ص 51.
427) همان.
428) همان.
429) همان.
430) هزارو یک نکته درباره نماز، ص 250 به نقل از اسرار الصلوه، آیه الله جوادی آملی، ص 103.
431) اعراف (7) آیه 96.
432) ر.ک: نماز نشانه حکومت صالحان، ص 43، سخنرانی حجه الاسلام و المسلمین قرائتی در سمینار نماز مشهد مقدس سال 1370.
433) ر.ک: نماز حقیقت درخشنده، ص 25، سخنرانی حجه الاسلام و المسلمین قرائتی در اجلاس نماز تبریز سال 1374.
434) ر.ک: محسن قرائتی، نماز پیوند خلق و خالق، در سخنرانی اجلاس نماز در بابلسر سال 1372.
435) ر.ک محسن قرائتی، نماز حقیقت درخشنده، ص، 27 در سخنرانی اجلاس نماز تبریز سال 1374.
دانستنی های لازم از نماز نویسنده : محمد وحیدی