وظایف امام جماعت نسبت به نمازگزاران چیست؟
وظایف امام جماعت نسبت به نمازگزاران چیست؟
در پاسخ به بعضی از وظایف امام جماعت اشاره میکنیم:
اقامۀ نماز به صورت مختصر
به یقین ثواب نماز جماعت با مستحبات حداقل و جمعیت بیشتر، بیشتر است از نماز با مستحبات حداکثر و جمعیت کمتر. به تجربه دیدهایم که یکی از چیزهایی که مردم را از مسجد گریزان میسازد، سه چیز است: طولانی بودن فاصله اذان تا شروع نماز، طولانی بودن خودِ نماز و طولانی بودن فاصلۀ بین دو نماز.
یکی از مستحباتِ نماز گفتن هفت بار تکبیر در ابتدای نماز است که امام صادق (ع) به معاویة بن عمار فرمودند: هر گاه امام جماعت بودی، یک الله اکبر برای تو کافی است؛ زیرا همراه تو افرادی هستند که کار دارند یا ضعیف و پیر هستند.
همچنین امیر مؤمنان (ع) فرمودند: آخرین سخنی که محبوب قلبم، رسول خدا (ص) وقت فراق به من گفت، این بود که یا علی! وقتی نماز جماعت میخوانی، نمازت را مناسب حال ضعیفترین کسی که به تو اقتدا کرده است بخوان.
در روایت دیگری رسول خدا (ص) میفرمایند: کسی که امامت گروهی را به عهده گیرد و در حاضر شدن برای نماز و قرائت و رکوع و سجده و نشستن و برخاستن خود، راه اعتدال و میانه را در پیش نگیرد، نمازش پذیرفته نخواهد شد و از شانههای او بالاتر نخواهد رفت و چنین فردی نزد خداوند همچون سلطان ستمگر و تجاوزگری است که برای بهبود مردمِ خود، تلاش ننموده و فرمان الهی را در میان آنان به پای نداشته است.
اهمیت این مطلب تا آنجاست که رسول خدا به سبب گریۀ بچهای در مسجد، فورا نماز خود را به پایان برد شاید برای اینکه نکند آن بچه و مادرش از مسجد و نماز جماعت دلزده شوند.
تعیین ساعتی مشخص برای رسیدگی به مشکلات مردم
در صدر اسلام مسجد فقط محلی عبادی نبوده است؛ بلکه محل انجام بسیاری از امور جامعه مسجد بوده است. لذا مناسب است امام جماعت، ساعتی را به صورت روزانه یا هفتگی در مسجد حضور یابد و به سؤالهای مردم پاسخ گوید و برای رفع مشکلات فردی و اختلافات خانوادگی آنها تلاش کند و در صورت نیاز در این زمینهها با مراکز حوزوی و متخصصان در تماس باشد تا حضوری مؤثر و مفید داشته باشد.
. (کلینی، اصول کافی، ج3، ص310.)
. (شیخ صدوق، من لا يحضره الفقيه، ج1، ص284.)
. (حر عاملی، وسائل الشيعة، ج8، ص419.)
. (وسائل الشيعة ، ج8، ص419)ْ.