چرا باید در هر نماز سورۀ حمد را بخوانیم؟ و سورهاى ديگر جایگزين آن نمىشود؟
چرا باید در هر نماز سورۀ حمد را بخوانیم؟ و سورهاى ديگر جایگزين آن نمىشود؟
جامعیت و فضیلت ویژه سوره حمد از دلایل انتخاب آن می باشد.
امام رضا عليه السلام در اين باره فرموده اند: «( علت اينكه در نماز سوره حمد خوانده مي شود اين است كه: ) هيچ سورهاى از سورههاى قرآن مثل سوره حمد مشتمل بر جوامع خير و حكمت نيست و شرح آن چنين است:
با عبارت «الْحَمْدُ لِلَّهِ» بنده آنچه حقّ تعالى بر او واجب كرده يعنى شكر توفيق يافتنش براى اعمال خير را اداء مىكند.
عبارت «رَبِّ الْعالَمِينَ» تمجيد حقّ تعالى و تحميد او بوده و نيز با آن بنده اقرار مىكند كه او فقط خالق و مالك است نه ديگرى.
با عبارتِ «الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ» بنده عطوفت خالق را نسبت به خود طلب كرده و همچنين پروردگار و نعمتهايش بر جميع مخلوقات را متذكّر مىشود.
با عبارت «مالِكِ يَوْمِ الدِّينِ» اقرار به بعث و زنده شدن مردگان و حساب و مجازات بندگان بوده و نيز با اين كلام بنده ملك آخرت را براى حقّ تعالى اثبات نموده همان طورى كه ملك دنيا را برايش ايجاب مىنمايد.
با عبارت «إِيَّاكَ نَعْبُدُ» بنده رغبت و تقرّب خود به خدا را بيان كرده و نيز خبر مىدهد از اخلاص عمل فقط براى خالق نه ديگرى.
با عبارت «إِيَّاكَ نَسْتَعِينُ» از خدا تقاضا مىكند كه توفيق و عبادتش را زياد كرده و نعمتها و نصرتش را خالق نسبت به او ادامه دهد.
با عبارت «اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِيمَ» بنده از خدا تقاضاى ارشاد كرده و نيز بدين وسيله به ريسمان هدايتش چنگ زده و همچنين از خدا مىخواهد كه معرفتش را به او و به عظمت و كبريائيش زياد نمايد.
عبارت «صِراطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ» تأكيد بنده نسبت به هدايت و رغبتش در ارشاد شدن را رسانده و نيز با اين عبارت بنده متذكّر نعمتهاى حقّ تعالى بر اوليائش شده و همچنين رغبت و ميلش به مثل چنين نعمتهايى را مىرساند.
با عبارت «غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ» بنده پناه به خدا برده و استعاذه مىجويد از اين كه در زمره معاندين و كافرين و كسانى باشد كه پروردگار و امر و نهى او را خفيف و كوچك مىشمرند.
با عبارت «وَ لَا الضَّالِّينَ» بنده از خدا تقاضا مىكند او را معصوم و محفوظ بدارد از اين كه در گروه آنان كه از طريق مستقيم حقّ تعالى گمراه بوده و بدون عرفان چنين مىپندارند كه اعمال پسنديده و شايسته بجا مىآورند باشد.
و بدين ترتيب در اين سوره جوامع خير و حكمت نسبت به امر آخرت و دنيا جمع بوده به طورى كه با هيچ چيز ديگري برابري نكرده و قابل قياس نيست.»
به دلیل همین جامعیت و فضیلت ویژه سوره حمد است که نماز بدون سوره حمد ناقص است. امام باقر(عليه السلام) فرمودند: «هر نمازى که در آن «فاتحة الکتاب» خوانده نشود، ناقص است.»
تنها سوره از زبان بندگان
ما در نماز با خداوند صحبت می کنیم و جملاتی را از زبان خودمان بیان می کنیم و از بین سوره های قرآن تنها سوره اي از زبان بندگان بيان شده است، سوره حمد می باشد. ممکن است یکی از دلایل انتخاب این سوره همین باشد.
- (علل الشرائع ؛ ج1 ؛ ص260)
- «قال الباقر(ع) : كُلُّ صَلَاةٍ لَا يُقْرَأُ فِيهَا بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ فَهِيَ خِدَاج» (وسائل الشيعة ؛ ج6 ؛ ص39). همچنین از ایشان درباره حکم کسى که در نمازش «فاتحة الکتاب» قرائت نکرده بود، سؤال شد؛ حضرت فرمود: « نمازش، نماز شمرده نمى شود، مگر اين که در آن«فاتحة الکتاب» را قرائت کند.» « لَا صَلَاةَ لَهُ إِلَّا أَنْ يَقْرَأَ بِهَا» (وسائل الشيعة ؛ ج6 ؛ ص37).