اگر نماز برای رسیدن به کمال است، قضا کردن نمازهای میت (نماز استیجاری) چه فایده ای دارد؟
اگر نماز برای رسیدن به کمال است، قضا کردن نمازهای میت (نماز استیجاری) چه فایده ای دارد؟
نماز عبادتی است دارای جنبههای متعدد. یک جنبۀ آن نهی از فحشاء و منکر است که شخص را به کمال میرساند؛ اما جنبههای دیگری هم دارد از جمله تکلیفی الهی است که شخص باید آن را در زمان حیات خود به بیکم و کاست انجام دهد و اگر چیزی از آن را به انجام نرساند، باید پس از مرگش دیگری به نیابت از او به انجام برساند و نقص آن را جبران کند و این دستور خود خداوند است. البته درجۀ چنین شخصی نزد خدا از درجۀ افرادی که تمام نمازهایشان را در زمان حیاتشان، بهجا آوردهاند پایینتر است ؛ هر چند که هر دو تکلیف الهیشان را انجام دادهاند.
اینکه خداوند امکان بهجا آوردن قضای نمازهای فرد را پس از مرگ او فراهم کرده است، هدیه و تخفیفی از جانب خدواند برای مؤمنان است تا زمینۀ غفران الهی و کاهش عذاب برای فرد ایجاد گردد؛ لذا میبینیم که غیر از نماز استیجاری، توصیه شده است که بازماندگان، بعضی اعمال مستحبی همچون قرائت قرآن و نمازهای مستحبی و صدقات جاری را به نیابت از آنها انجام دهند و به آنها هدیه دهد.
. في الحديث النبوى «اذكروا موتاكم بالخير» ؛ با انجام کار های خیر به یاد اموات خود باشید. (الصوارم المهرقة في نقد الصواعق المحرقة (لابن حجر الهيثمي) ؛ فيضالإله ؛ ص49)