اقتصاد سیاسی مسکن در شهرهای ایران نفت ....
اقتصاد ایران به شدت از قیمت نفت متاثر بوده است. با نوسان قیمت نفت همواره شاهد نوسانات شدیدی در بازار مسکن بوده ایم. اما آیا واقعا قیمت نفت تاثیری بر افزایش یا کاهش مسکن داشته و آیا گروه های اجتماعی از این نوسانات به طوری برابر سود می برند؟ با توجه به جایگاه مهمی که بخش مسکن در افزایش درآمد و ثروت طبقات مرفه جامعه ایران داشته، این مقاله می کوشد ضمن روشن کردن تاثیر قیمت نفت بر این بخش در دوره های مختلف به معرفی علل و عواملی بپردازد که سبب شده در خلأ برنامه ریزی کارآمد ملی، حجم عظیمی ازثروت نفتی از طریق بخش مسکن تنها به صاحبان و دلالان زمین و ساختمان انتقال یابد. طبعا انجام کامل این مهم از عهده این مقاله خارج خواهد بود و نیاز به پژوهش های بیشتری است.
● مقدمه
در شهرهایی زندگی می کنیم که همه چیز آن بوی نفت می دهد؛ از صنایع و کسب و کارش گرفته تا مسکن و حمل ونقل آن. در این میان به نظر می رسد که بخش مسکن شهری بیش از همه نفتی باشد که باعث شده تصور کنیم این بخش در اقتصاد ایران همواره به دنبال چیزی فراتر از تامین ساده سرپناه بوده که در ادامه این مقاله به آن خواهیم پرداخت.
ادامه مطلب
مسکن اقتصاد جهان را به هم ریخت
دغدغه پرداخت اقساط وام مسکن به کاهش خرید کالاهای مصرفی و با دوام منجر شده است . گروهی از پژوهشگران بحران جهانی اقتصاد، حمایت یارانه ای دولت ها از صاحبخانه شدن مردم کشورشان را سرمنشاء فاجعه اقتصادی سال ۲۰۰۹ معرفی کرده اند.
حمایتی که موسسات مالی و بانک ها از چند سال پیش مجاب به تحقق آن شدند و با ارائه وام خرید مسکن بدون سنجش اعتبار مشتری، جذابیت کاذبی را برای خانه دار شدن به وجود آوردند.
اکونومیست در گزارشی که نتایج پژوهش درباره علت بحران اقتصادی جهان را در آن منتشر کرده نوشته است: تامین مسکن با پول بانک ها شیوه ای که در آمریکا بسیار رایج است آسیب پذیری اقتصاد را افزایش داد به طوری که از سال گذشته به دنبال ناتوانی صاحبخانه ها در بازپرداخت وام مسکن بلافاصله موسسات مالی یکی یکی به مرز ورشکستگی رسیدند. از سوی دیگر ترس از حراج خانه ها توسط بانک ها باعث شد صاحبخانه هایی که تعدادشان در آمریکا بسیار افزایش یافته، خرید از سایر بازارها همچون خودرو، لوازم خانگی و کالاهای لوکس مصرفی را متوقف کنند. مجموعه این اتفاقات زمینه رکود و بحران اقتصادی را در جهان فراهم کرد.
ادامه مطلب
اقتصاددان آینده بین از پایان بحران خبر می دهد
رابرت شیلر از معدود اقتصاددانانی که رکود اقتصادی و به تبع آن، بحران جهانی را قبل از وقوع پیش بینی کرده بود، هم اکنون با تحلیل داده های جدید از بازار مسکن، پایان بحران را پیش بینی می کند.
رابرت شیلر از معدود اقتصاددانانی است که رکود جهانی را پیش بینی کرده بود. هم اکنون رونق آتی را پیش بینی می کند.
افزایش ناگهانی قیمت های مسکن نشان می دهد که آثار روانی در بازار به شدت تغییر کرده است. اما با توجه به مطالعات انجام شده می توان تا حدودی روند بازار مسکن را پیش بینی کرد. آنچه مشخص است این است که لزوما قرار نیست این روند افزایشی تا جایی ادامه یابد که بازار مسکن دوباره با رونق مواجه شود. به هر حال این که ما به چه سمتی برویم تا حد زیادی به این بستگی دارد که خریداران مسکن چگونه فکر می کنند.
با استفاده از نظرسنجی هایی که من و کارل کیس استاد اقتصاد دانشگاه ولسلی سال هاست که از خریداران ساختمان های مسکونی صورت می دهیم، می توان به داده های باارزشی برای بررسی اوضاع بازار مسکن دست یافت. برای انجام این نظر سنجی، ما در چهار شهر لس آنجلس، سان فرانسیسکو، میلواکی و بوستون در سالیان مختلف از خریداران خانه سوالات معینی را پرسیده ایم (شایان ذکر است که این سرشماری برای مدرسه بازرگانی ییل صورت می گیرد).
ادامه مطلب