درباره وبلاگ




نویسندگان

آمار وبلاگ

کل بازدید : 2756045
تعداد کل پست ها : 3866
تعداد کل نظرات : 34
تاریخ آخرین بروز رسانی : چهارشنبه 1 آذر 1396 
تاریخ ایجاد بلاگ : دوشنبه 1 فروردین 1390 

آرشیو ماهانه

آرشیو موضوعی

پیوندها

دیگر امکانات

مفهوم كنز از ديدگاه علم اقتصاد و انديشمندان اسلامى

سيدحسين ميرمعزى(1)

چكيده:

در اين مقاله پس از تبيين مفهوم كنز از ديدگاه اقتصاددانان و از ديدگاه مفسران و انديشمندان اسلامى و نيز با بررسى آيات و روايات وارده در اين موضوع، اثبات شده است كه آنچه تحت عنوان كنز در اسلام تحرير شده، جمع آورى ثروت مازاد بر نياز و بدون پرداخت حقوق الهى متعلق به آن مى‏باشد وصرف خارج كردن پول از جريان گردش حرام نيست و نتيجه گرفتيم كه نگهدارى پول به انگيزه بورس بازى (با فرض جواز بورس بازى در چارچوب قوانين شرع) حرام نيست. در خاتمه نيز يادآور شديم كه با وجود تحريم بهره در اقتصاد اسلامى بدليل آنكه نگهدارى پول داراى هزينه فرصت است شرائطى را مى‏توان تصور كرد كه در آن تقاضاى پول به انگيزه بورس بازى عملاً محقق گردد.

واژگان كليدى: كنز، پول، بورس بازى

1ـ مقدمه

يكى از ويژگيهاى پول، اين است كه مى‏تواند، ارزش را در خود ذخيره و از زمانى به زمان ديگر منتقل نمايد. اين ويژگى براى پول، در جامعه دو كاركرد را بدنبال دارد:


ادامه مطلب


[ پنج شنبه 29 اردیبهشت 1390  ] [ 7:45 PM ] [ حمیدرضا نوری ] [ نظرات(0) ]

معرفى دانشنامه و نگاهى به بخش اقتصادى آن

دانشنامه امام على عليه السلام دائرة‏المعارفى است موضوعى در زمينه شخصيت، سيره و انديشه‏هاى اميرالمؤمنين على بن ابى‏طالب عليه السلام و پديده‏هاى معاصر و پس از عصر آن حضرت كه پيوندى وثيق با شخصيت و مكتب آن بزرگوار دارد، كه در شش هزار صفحه و دوازده جلد سامان يافته است . اين موسوعه علمى، شامل يكصد و سى مدخل اصلى، و حدود سه هزار مدخل فرعى است و زير نظر حجة‏الاسلام والمسلمين على‏اكبر رشاد در پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامى و با همكارى بيش از دويست تن از دانشوران و استادان حوزه و دانشگاه تاليف شده است . مخاطبان دانشنامه، ارباب فكر و فرهنگ و دانش‏آموختگانى‏اند كه دغدغه‏مند مباحث فكرى دينى معاصرند و علاقه‏مند هستند اين مباحث را از منظر كارگشاى اميرالمؤمنين عليه السلام به تماشا بنشينند اين اثر به‏عنوان پژوهش برتر حوزه‏ى دين‏پژوهى ايران در سال 1380 شناخته شده و اينك در محافل علمى ديگر نيز نامزد دريافت عنوان برجسته‏ترين اثر علمى است .


ادامه مطلب


[ پنج شنبه 29 اردیبهشت 1390  ] [ 7:45 PM ] [ حمیدرضا نوری ] [ نظرات(0) ]

مبانى فلسفى نظام اقتصاد اسلامى‏از ديدگاه امام على

تفاوت هر نظام اقتصادى با ساير نظام‏هاى اقتصادى، برگشت به امورى از جمله مبانى فلسفى آن دارد. مبانى مکتبى، ارزش‏ها و اهداف، برخى ديگر از مؤلفه‏هاى تعيين‏کننده ميزان تمايز هر نظام اقتصادى از ساير نظام‏هاى اقتصادى است.

استقلال فکرى ما در ساحت اقتصادى، آن گاه حاصل مى‏شود که نظام اقتصاد اسلامى بر اساس جهان‏بينى، ارزش‏ها و اهداف خاص آن، کشف و طراحى گردد. اگر هدف نهايى در فعاليت‏هاى اقتصادى ـ چه در حوزه توليد و چه در زمينه توزيع و مصرف ـ تنها پاسخ دادن به اميال شهوانى و مادى باشد، الگوهاى رفتارى در عرصه فعاليت‏هاى اقتصادى بسيار متفاوت از الگوهاى رفتارى‏اى خواهد شد که هدف غايى کسب رضايت خداوند متعال باشد. حتى اگر جامعه در تلاش اقتصاديش هدف ميانى خود را بسط عدالت اجتماعى و اقتصادى قرار دهد، الگوهاى رفتارى اقتصاديش نيز متفاوت از جامعه‏اى خواهد بود که آمال و آرمان‏هاى فعاليت‏هاى اقتصاديش فقط برآوردن اميال ماديش باشد.

نظام اقتصادى حاکم بر دنياى فعلى، بر اساس تفسير خاصى که از خدا، جهان، انسان و جامعه دارد، بنيان‏هاى خود را مستحکم کرده است. بر اساس تفاسير ويژه از مقوله‏هاى فوق، در نهايت، انسان محورى را در همه فعاليت‏هاى اقتصاديش اصل قرار داده، نظام اقتصادى سرمايه‏دارى ليبرال را طراحى و در خارج پياده کرده است.


ادامه مطلب


[ پنج شنبه 29 اردیبهشت 1390  ] [ 7:45 PM ] [ حمیدرضا نوری ] [ نظرات(0) ]
.: تعداد کل صفحات 44 :. 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44