یک نشریه آلمانی نوشت که افزایش توجه آمریکا و روسیه به توسعه و مدرن کردن تسلیحات هستهای میتواند وسیلهای برای تکرار جنگ سرد باشد.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، شواهد موجود حاکی از این است که آمریکاییها بار دیگر در اندیشه ارتقای زرادخانههای هستهای خود در اروپا هستند و هفته گذشته هم سخنانی در زمینه مسابقه تسلیحاتی ابراز شده که یادآور دوران جنگ سرد است. در پی این موضعگیریها، «فرانک والتر اشتاینمایر» وزیر خارجه آلمان درباره شدت گرفتن فضای توام با سخنان تنشزا و اقداماتی در این زمینه هشدار داد و آن را واکنشی قدیمی به جنگ سرد دانشت.
نشریه آلمانی «اشپیگل» نوشت که برلین هماکنون از این نگران است که اروپا یکبار دیگر به محلی برای تقابل غرب و شرق تبدیل شود و در این بین آلمان هم یک بار دیگر به منطقه استقرار نیروها و تسلیحات تبدیل شود. یکی از منابع در وزارت دفاع آلمان پیشبینی کرده است که بار دیگر تجهیزات نظامی بیشتری در آلمان مستقر خواهند شد.
مرکل؛ عروسکی در دست آمریکا
در این گزارش آمده است که واشنگتن تصمیم گرفته است که تانک و تسلیحات سنگین برای 5 هزار نظامی در آلمان و کشورهای اروپای شرقی عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) مستقر کند. «باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا امیدوار است که چنین اقدامی بتواند ترس کشورهای اروپای شرقی و حوزه بالکان را از اقدامات روسیه در پی بحران اوکراین کاهش دهد. این اقدامات اوباما در کنگره با مخالفتهایی مواجه شده، اما او امیدوار است که بتواند آنها را راضی کند.
اما این موضوع برای «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان خوشایند نیست. او از انتقاد از همپیمانان آمریکایی اجتناب میکند اما در عین حال از هر اقدامی که به افزایش تنش میان اروپا و آمریکا بشود هم بیزار است. از این رو به نظر میرسد که صحبتهایی درباره تسلیح مجدد کشور، در داخل آلمان حمایتها را به دنبال نداشته باشد. مرکل مانند عروسکی در دست آمریکا عمل میکند؛ کسی که نه تنها به آنها اجازه میدهد که از وی جاسوسی کنند بلکه از طرفی دیگر در زمینه از بین رفتن ارتباط با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه محتاط عمل میکند.
از مخالفت آشکار پرهیز میشود
مسکو به این اقدام آمریکایی به عنوان طرحی نگاه میکند که در راستای آن آمریکاییها میکوشند تا نفوذ نظامی خود را در اروپا گسترش دهند. سخنگوی «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه در این مورد گفت: «واشنگتن و شرکای آن به وضوح در حال نابود کردن پیمان روابط دوجانبه روسیه-ناتو هستند.»
با این حال برلین نمیخواهد که این پیمان را نادیده بگیرد. بر مبنای همین پیمان است که دولت آلمان به صورت اساسی با استقرار نیروهای ناتو در شرق اروپا مخالفت کرده است.
اشپیگل در بخش دیگری از این گزارش نوشت که به نظر میرسد آمریکا قصد دارد از برانگیخته شدن مخالفتهای زیاد علیه خود جلوگیری کند. منابع ناتو در بروکسل اعلام کردند به همین دلیل است که واشنگتن اقدام گستردهای را در پیش نگرفته است. قرار است بزرگترین تیپ در آلمان مستقر خواهد شود. ارتش آلمان پیش بینی کرده است که حداکثر 100 تانک در کشور مستقر میشوند. وزارت دفاع آلمان هم اعلام کرده که «اشتون کارتر» وزیر دفاع این آلمان در این زمینه با «اورسولا فن در لین» همتای آلمانی خود در دیدار روز دوشنبه رایزنی خواهد کرد.
با این حال بسیاری از کشورهای اروپای غربی از این اقدام انتقاد کردهاند و آن را زمینه ساز بحرانی شدن روابط با روسیه دانستهاند. باید گفت طرح آمریکا آخرین مرحله از تسلیح مجددی است که توسعهای خطرناکی محسوب میشود. اقدامی که پیش از بحران اوکراین آغاز کرده بود. واشنگتن و مسکو یکی پس از دیگری پیمان خلع سلاح را نقض کردند. پایان جنگ سرد زمانی بود که پیمانهایی در این زمینه از جمله خلع سلاح هستهای به دست آمد اما اکنون با گذشت چند دهه، این پیمانها ارزش خود را از دست دادهاند.
تهدیدهایی که باید جدی گرفته شوند
این تسلیحات همانطور که گفته شد منحصر به سلاحهای معمولی نیست و سلاحهای اتمی را هم شامل میشود. مسکو در حال مدرن کردن زرادخانههای هستهای خود است. یکی از مقامات ارشد روس اعلام کرده بود که این کشور احتمالا تسلیحات هستهای را در کریمه مستقر خواهد کرد. از طرف دیگر آمریکاییها هم برای گسترش سلاحهای هستهای خود در اروپا تلاش میکنند. آمریکا مدتی هم موضوع استقرار موشکهای کروز با کلاهک هستهای در اروپا را مطرح کرد. این اقدام مشابه اقدامی است که در سال 1979 انجام شد و باعث شد تا روابط آمریکا و اروپا بدترین بحران در تاریخ را تجربه کند..
آمریکا برای توجیه این اقدامش مدتی است که روسیه را به نقض پیمان میانبرد نیروهای هستهای (INF) متهم میکند. این پیمان را «رونالد ریگان» رئیسجمهور وقت آمریکا با «میخائیل گورباچف» آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی در سال 1987 امضا کرد که بیانگر پایان جنگ سرد بود. در این توافق 2 طرف متعهد به برچیدن تمامی تسلیحات اتمی میانبرد مستقر در خشکی شدند. همچنین قرار شد از استقرار این تسلیحات در آینده جلوگیری شود. اما اکنون واشنگتن میگوید که این پیمان نقض شده است و تهدید کرده که عکسالعمل خواهد داشت. «فلیپ بریدلاو» فرمانده ارشد ناتو در اروپا هم گفته که استقرار سلاحی که پیمان میانبرد هستهای را نقض کند، بیپاسخ نخواهد ماند. به این اقدامات در اروپا به دیده نقد نگاه میشود.
آمریکاییها به تعدادی از تسلیحات روسی به عنوان تهدید نگاه میکنند، اما اروپاییها گمان نمیکنند که این موضوع چندان مهم باشد. در واقع به گزارشهایی که آمریکاییها در این زمینه میدهند، اعتماد ندارند و معتقدند هیچ پیمانی نقض نشده است. اما کنگره به شدت اوباما را به دلیل کوتاهی در تقابل با پوتین تحت فشار گذاشته است.
کابوسی که آلمانیها از آن دوری میکنند
در اوایل دهه 1980 میلیونها نفر در آلمان، ایتالیا و هلند به خیابانها آمدند و نگرانی خود را از جنگ هستهای در اروپا اعلام کردند. در آن زمان غرب اعلام کرده بود که در پاسخ به موشکهای هستهای SS-20 شوروی، آمادگی دارد تا در مورد خلع سلاح مذاکره کنند اما در صورتی که روسیه همکاری نکند، غرب حدود 600 موشک هستهای در اطراف این کشور مستقر خواهد کرد.
اشپیگل همچنین نوشته است که تسلیح هستهای مجدد برای آلمان مانند کابوس خواهد بود. بسیاری از آلمانیها نمیخواهند دیگر هیچ سلاح آمریکایی در اروپا مستقر باشد. همچنین میخواهند بمبهای هستهای آمریکایی B-61 که هماکنون در نزدیکی بوشل نگهداری میشوند هم از کشورشان خارج شوند.
انتهایپیام/ق