تلاوت قرآن تنها به داشتن صوت و لحن زیبا نیست بلکه این صوت خوش تنها، وسیلهای است برای ترغیب شنوندگان برای فهم این آیات الهی و مهم آن است که قاری بتواند معنا و مفهوم کلام الهی را از عمق وجود درک کند و به شنوندگان بفهماند.

به گزارش خبرگزاری فارس از قم، در ماه مبارک رمضان توجه به تلاوت آیات الهی بیش از پیش مورد تاکید است. این ماه، بهار قرآن است و همانگونه که طبیعت نیز در فصل بهار جانی تازه میگیرد در ماه بهار قرآن نیز تلاوت آیات الهی جانی دوباره بر قلبهای زنگار گرفته و نفس آدمی میبخشد.
قرآن کتابی است که انس گرفتن با آن به جان آدمی صفایی خاص میبخشد و همنشینی با آیات وحی آرامش جان را در پی دارد. قرآن کتاب انسان سازی است و کسی که تلاوت قرآن را وارد زندگی روزمره خود میکند در واقع رسیدن به عبودیت را مسیر خود قرار داده است.
البته باید بدانیم که تلاوت قرآن تنها به داشتن صوت و لحن زیبا نیست بلکه این صوت خوش تنها، وسیلهای است برای ترغیب شنوندگان برای فهم این آیات الهی و مهم آن است که قاری بتواند معنا و مفهوم کلام الهی را از عمق وجود درک کند و به شنوندگان نیز بفهماند و آنها را به سوی تلاوت و بهره بردن از این آیات الهی در زندگی سوق دهد.
رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیری که با قاریان قرآنی داشتند در خصوص تلاوت قرآن فرمودند: «امیدواریم که خداوند ما را اهل قرآن قرار بدهد. باید اهل قرآن شد؛ تلاوت قرآن مقدّمه است، هدف نیست؛ هدف تخلق به اخلاق قرآن است. از زوجات مکرّمه پیغمبر نقل شده است که درباره اخلاق پیغمبر گفتهاند: کانَ خُلقُهُ القُرآن اخلاق پیغمبر، قرآن بود؛ یعنی پیغمبر، قرآن مجسّم بود. رفتار ما، اخلاق ما تخلّق شخصی ما برطبق قرآن باشد. این لازم است. تلاوت مقدّمهی این است؛ فقط هم این نیست؛ علاوه بر شکلگیری شخصی بر طبق قرآن، جامعه ما و محیط زندگی ما هم باید قرآنی بشود.»
وضعیت محافل قرآنی در قم
اکنون با توجه به اهمیت تلاوت قرآن و تاثیری که بر زندگی انسان میتواند داشته باشد باید این مسئله مهم را در جامعه دینی و شهری همچون قم جستوجو کرد و میزان گرایش جوانان به تلاوت قرآن و شرکت در کلاسهای قرآنی و همچنین توجه مسئولان به ترویج این وظیفه دینی را مورد بررسی قرار داد.
خوشبختانه در شهر قم زمینه لازم برای فعالیتهای قرآنی فراهم است و جوانان بسیاری از این فرصت نهایت استفاده را میبرند و با استفاده از ظرفیت دینی مبلغان و عالمان و مفسران قرآنی به حفظ و تفسیر این کلام الهی میپردازند اما به واقع میتوان گفت هنوز این امر در سطح شهر قم جای کار بسیار دارد و به میزان گستردهتری میتوان این امر را ترویج داد و به عنوان الگویی در سطح کشوری درخشید.
در همین زمینه مرتضی نجفی قدسی مدیر دارالقرآن علامه طباطبایی از راه اندازی مجمع طلاب حافظ قرآن کریم در بیت علامه طباطبایی در قم خبر داد و گفت: دورههای آموزش تفسیری در بیت علامهطباطبایی برگزار شده و در این بیت همایشهای تفسیری و قرآنی نیز طی 2.5 سال گذشته برپا شده است.
مدیر دارالقرآن علامه طباطبایی همچنین به اعزام 30 نفر از مفسران قرآن کریم به سراسر کشور اشاره و بیان کرد: این عمل با همکاری این دارالقرآن و همچنین سازمان تبلیغات اسلامی و مجمع عالی تفسیر صورت گرفته است.
وی این اقدام را گامی در راستای تحقق فرمایش آیت الله مکارم شیرازی در خصوص گسترش قرآن کریم دانست.
با این حساب و تاکید ویژهای که علمای ما نسبت به درک مفاهیم قرآنی دارند لازم است مراکز قرآنی بر تفسیر قرآن بیش از دیگر موارد اهمیت دهند و با آموزش جوانان و طالبان وحی الهی آنها را به سوی تفسیر و درک صحیح آیات قرآنی رهنمون سازند تا بتوانند اخلاق خود را مطابق با دستورات الهی قرآنی کنند.
تدبر راه دستیابی به انس با قرآن
حجتالاسلام والمسلمین حسین روحانینژاد معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به اهمیت تفسیر قرآن کریم و فعالیتهای انجام شده در این خصوص گفت: در حوزه علمیه قم 420 کرسی تدریس تفسیر قرآن وجود دارد که بسیار مایه خوشحالی است.
وی اخلاقیات را از مهمترین نیازهای جامعه دانست و از مفسران قرآن خواست مباحثی را بیان کنند که در این خصوص باشد و نیازهای جامعه را رفع کند.
این کارشناس فرهنگی خاطرنشان کرد: از سوی علما در تمام شهرها حلقههای تفسیری را تشکیل دادهایم تا در طول سال به فعالیت بپردازند و نیاز است که این برنامهها در سطح کشور گسترش یابد.
چراغ محافل قرآنی، نور جامعه دینی
این یک واقعیت است که جامعه امروز ایرانی زیر بار شدیدترین تهاجمات فرهنگی قرار دارد. هزاران شبکه به طور شبانهروزی درصدد هستند تا بنیانهای دینی در جامعه و ارزشهای الهی را منسوخ کنند و روابط اجتماعی را مبتنی بر هنجارهای جوامع غیر دینی پایه گذاری کنند.
در چنین شرایطی انس با قرآن مانند سدی در برابر این تهاجم فرهنگی به حساب میآید. قرآن کلام هیچ انسانی نیست بلکه کلام پروردگار عالمیان است و نوای آن بر دل هر انسانی که پاکی و طهارت قلبی خود را حفظ کرده باشد، مینشیند و راه راست از ناراست را به روشنایی مشخص میکند.
اما انس با قرآن به معنای حقیقی آن بایستههایی دارد. یکی از این بایستهها پیوستگی در تلاوت قرآن است. متاسفانه برخی از مومنین گاهی به قرآنهای روی طاقچه سری میزند در حالی که قرآن باید جزوی از زندگی روزمره ما باشد تا تاثیرات آن حفظ شود. از همین روست که برخی از علما تاکید داشتهاند که حداقل در روز خواندن 50 آیه از قران کریم نباید فراموش شود. این در حالی است که برخی از عرفای ما روزانه کل قرآن را ختم میکردند.
از سوی دیگر باید به این مسئله توجه داشته باشیم که اگر چه حتی نگاه به آیات قرآن دارای استحباب است اما اقیانوس معارف قرآنی بسیار عمیق است و تنها با ژرف اندیشی است که میتوان راه و رسم زندگی خود را بر اساس قرآن ترسیم کرد. خوشبختانه در سالهای اخیر قرآنهایی منتشر شده است که در کنار ترجمه ، تفسیرهای بسیار ساده و روانی دارند که همین میتواند در انس بیشتر با قرآن تاثیر چشمگیری داشته باشد. تدبر در آیات قرآن باید در کنار تلاوت مورد اهتمام همه به ویژه در ماه مبارک رمضان باشد.
یک نکته دیگر هم که در این زمینه میتوان مورد اشاره قرار داد حفظ و تقویت محافل قرآنی است. در سالهای گذشته محافل هفتگی قرآن در منازل شخصی و با حضور آشنایان و دوستان در اقصی نقاط کشور برگزار میشد و بخش عمدهای از آموزش روخوانی و روان خوانی قرآن در همین مجالس صورت می پذیرفت. اما به نظر میرسد این محافل به تدریج در حال کم رونق شدن هستند که باید تدبیر جدی برای این مسئله اندیشید و سعی کرد تا چراغ این محافل که در واقع چراغ روشنایی بخش و الهام بخش جامعه است، روشن بماند. شهر قم نیز که از دیرباز آستان اهل ایمان و مشتاقان قرآن بوده است باید در این زمینه پیشرو باشد و بتواند یک الگوی موفق در این زمینه ارائه دهد. مطمئنا دسترسی به این الگو منوط به آسیب شناسی وضع موجود، بازنگری و تهیه یک برنامهریزی اصولی و دقیق با حضور دستگاههای مختلف دولتی و همچنین اقشار مختلف مردم است.
*******************
گزارش از: سمیه رضایی
*******************
انتهای پیام/2258/صا40