بنام خدا
معرفی کتاب تاریخ حوادث و رجال عصر پهلوی
کتاب «تاریخ حوادث و رجال دوره پهلوی» برای آشنایی عموم افراد جامعه با مباحث تاریخی از سوی پژوهشکده باقر العلوم منتشر شد.
تاریخ همه واقعیتها را در خود بازتاب می دهد، چه تلخ و چه شیرین، چه زشت و چه زیبا. مطالعهی تاریخ، به عنوان «حوادث مهم گذشتهی انسان» است، که اگر با نگرشی عبرتآموز مورد توجه قرار گیرد، نقش مهمی در اصلاح حیات فردی و اجتماعی انسانها خواهد داشت. قرآن كریم در آیات بسیاری مردم را به مطالعهی زندگی اقوام گذشته دعوت کرده و در بخش مفصلی از آیات سرگذشت پیشینیان را بیان کرده است. در این كتاب ارزشمند و روایات پیشوایان دینی به جنبهی عبرت آموزی و کسب تجربه از وقایع تاریخی اهمیت بسیار داده شده و اصولاً هدف از مطالعات تاریخی و سرگذشت پیشینیان همین امر بیان شده است. حضرت علی(ع) به منظور تشویق در جهت مطالعه و آشنایی با تاریخ در وصیتنامهی خود به امام حسن(ع) به تأمل خویش در زندگی پیشینیان و سیر در اخبار و زندگی آنها اشاره دارد و این آگاهی و تجربهی ارزشمند را برابر با یك عمر زندگی با پیشینیان قلمداد کرده است. آن حضرت در نامهی خویش به مالك اشتر نیز با عنایت به پدیدهی زمان و عبرت در تاریخ بر شباهت تام میان گذشته و آینده تأكید دارد.
با توجه به این بینش الهی اهمیت پژوهش و نگارش تاریخ هر چه بیشتر خودنمایی می کند. تاریخ به عنوان معلم بزرگ انسان نه تنها می تواند در جهتدهی زندگی حال و آیندهی انسان ها نقش داشته باشد؛ بلكه معرفتی ارزشمند است كه می تواند در فهم و دریافت بسیاری از علوم و معارف مورد توجه قرار گیرد.
بهره برداری شایسته از این آینهی تمامنمای زندگی بشری و تجربهی رایگان كه در اختیار بشر و جامعه ی بشری قرار می دهد، توشهی راهی است كه میتواند راه پر فراز و نشیب آینده را روشن ساخته و انسان ها را در دست یابی به اهداف شایسته در زندگی یاری كند.
بررسی روند فروپاشی حکومت پهلوی و عبرت آموزی از آن، مستلزم گزارش دقیق و غیر مغرضانهی تاریخ این حکومت است. در این محدوده ی زمانی، شیوه های استعمار از پیچیدگی خاصی برخوردار بوده و برای سرکوب ملتها و جنبشها، از تکنیک و ابزارهای پیشرفته ای استفاده کرده است.