بنام خدا
جلسه نقد کتاب سه کاهن
روز پنج شنبه 29 بهمن ماه از ساعت 6 بعدازظهر جلسه نقد کتاب سه کاهن از نویسنده ای پرکار و مردمی مجید قیصری در حوزه هنری شهر یزد برگزار شد.
سه کاهن رمانی است کوتاه از یک روز زندگی پیامبر(ص). اگر به حواشی کتاب نگاهی بیندازیم همه چیز خوب به نظر می رسد! مضمون اصلی و فرعی خوب و جذاب انتخاب شده اند و برای من که تحسین برانگیز است. ماجرای ترور رسول اکرم(ص) توسط یهودیان موضوعی بکر حتی در تاریخ اسلام است. چیزی که خیلی ها اطلاعی از آن ندارند.
نام کتاب، طراحی جلد و صفحات داخلی به نظرم جذاب هستند۱ که از ویژگی مشترک کتاب های عصر داستان است.
مجید قیصری نویسندهای که با داستانهای جنگیاش شناخته شده است.
وی در سال ١٣٤٥ در تهران متولد شد اما اصالتاً اصفهانی است و در رشته روانشناسی تحصیل کرده است. قیصری در اوایل دهه ٧٠ به طور جدی به نوشتن داستان کوتاه پرداخت. مجموعه داستان «صلح»، رمان «جنگی بود، جنگی نبود»، مجموعه داستان«طعم باروت» و مجموعه داستان«نفر سوم از سمت چپ» محصول تلاشهای او در زمینه داستاننویسی در دهه گذشته است.
در سال ١٣٨٠ رمان «ضیافت به صرف گلوله» و در سال ٨٤ مجموعه داستان «سه دختر گلفروش» از وی به چاپ رسیده و رمان «باغ تلو» و مجموعه داستان «گوساله سرگردان» نیز از جمله کتابهای وی است. داستانهای کوتاه قیصری در حقیقت کولهبار زخمها، یادها و شهود هنرمندی است که سالهای نوجوانی خود را پشت خاکریزها و زیر آتشباران روزهای جنگ گذرانده است. وی سعی کرده است تا از خاطرات جنگ تنها به روایتی ساده بسنده نکند بکله خواسته است داستانهای ماندگاری بسازد که به روایت عواطف انسانی و موقعیتهای مختلف در پسزمینه ای به نام جنگ بپردازد.
همچنین کتاب «سه دختر گل فروش» برنده جایزه قلم زرین سال ٨٥ شد.
مجید قیصری، داستاننویس و دبیر علمی نخستین جشنواره داستان کوتاه خاتم، در نشست روز جمعه که برای معرفی جشنواره خاتم برگزار شده بود گفت: چه تمهیدی بهتر از اینکه ما جشنوارهای با نام پیامبر اعظم(ص) تدارک دیدهایم تا همه نخبگان بتوانند آثار خود را ارایه دهند تا مورد داوری قرار گیرد.
وی افزود: البته باید نویسندگان ما بدانند که داستانی کردن زندگی پیامبر اسلام(ص) تنها دارای بُعد تاریخی نیست. تنها نمیتوان زندگی مبارک آن حضرت را در طول 63 سال ارزیابی کنیم. شما نگاهی همهسویه به زندگی حضرت مسیح(ع) بیفکنید. در خواهید یافت که غربیها داستانهای بسیاری درباره زندگی این پیامبر آفریدهاند. «انجیل به روایت متی» نمونهای بارز از این برداشت مذهبی است.
این داستاننویس گفت: پیامبر اعظم(ص) متعلق به همه اعصار است و همانطور که کلامشان کلام خداست، اگر داستاننویسان ما بتوانند جلوهای از زندگی و شخصیت، منش و گفتار و راهی را که ایشان نشان دادند، در زندگی امروزمان جاری و ساری ببینیم برای ما ملاک است.
نویسنده رمان «ضیافت به صرف گلوله» اضافه کرد: ملاک ما همینها هست. امیدواریم داستانهایی به دستمان برسد که جلوهای از شخصیت حضرت رسولالله(ص) را به ما بازگوید و در عرصه داستان مدرن چنین آثاری خلق شود و ما آنها را بخوانیم و داوری کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که «به نظر شما چه بخشهایی از زندگی پیامبر(ص) جای پرداختن و داستانی شدن بیشتری دارد؟» توضیح داد: تمام زندگی رسولالله(ص) حتی پیش از تولد ایشان مورد دقت است و در آن حادثه و جلوههایی وجود دارد که میتوان از آن بهرههای داستانی برد. این لحظات میتواند مورد مداقه یک نویسنده نکته سنج قرار بگیرد تا منجر به خلق داستانی درخشان شود. زندگی پیامبر اکرم(ص) تا لحظه وفاتشان سرشار از اتفاقات گوناگون است.
قیصری گفت: شما دقت کنید که هر کدام از آیات قرآن کریم یک شرح نزول دارد. در هر کدام از آیهها داستانی وجود دارد و بازگو کننده آن است که چگونه بر محمد(ص) نازل شده و چه شرایطی داشته است. این موضوع به اندازه کافی مصالح ادبی را در اختیار نویسندگان ما قرار میدهد. اینکه تاکنون چرا سراغ چنین آثاری نرفتهایم جای پرسش است و ما باید ساز و کاری را در نظر بگیریم تا بتوانیم این خلاء را پرکنیم.
این داستاننویس درباره فراخوان جشنواره خاتم افزود: علاقهمندان برای شرکت در این جشنواره مهلت دارند که تا 15 فروردین سال 95 آثار خود را به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند. اختتامیه جشنواره نیز روز مبعث حضرت محمد(ص) است.