خواندن نماز هنگام تنگی وقت

اگرحیوان درنده اى به ما حمله کرد و وقت نماز تنگ بود چه کنیم؟ فرمودند: با همان وضعى که دارید نماز بخوانید، گرچه پشت به قبله باشد.
شیوهروان تفسیرآیات قرآن عظیم الشان، توسط حجت الاسلام والمسلمین قرائتی درتفسیر نور ایشان جمع شده است که در اینجا به تفسیر یک آیه در موضوع یاد خدا می پردازیم:
فَإِنْخِفْتُمْ فَرِجالاً أَوْ رُکْباناً فَإِذا أَمِنْتُمْ فَاذْکُرُوا اللَّهَکَما عَلَّمَکُمْ ما لَمْ تَکُونُوا تَعْلَمُونَ (البقرة/۲۳۹)
پساگر (از دشمن یا خطرى) بیم داشتید، پیاده یا سواره (به هر شکل که مى توانید نماز گزارید) و آنگاه که ایمن شدید خدا را یاد کنید، همانگونه که آنچه را نمى توانستید بدانید به شما آموخت.
نکته ها:
در قرآن گاهى به جاى کلمه ى «صلوة»، کلمه «ذکر» گفته شده است، چنانکه درباره نماز جمعه مى فرماید: «فاسعوا الى ذکر اللّه» به سوى ذکر خدا بشتابید. و یا خداوند به موسى علیه السلام مى فرماید: «اقم الصلوة لذکرى»نماز را بپادار تا یاد من باشى. در این آیه نیز مراد از «فاذکروا اللّه» نماز است.
آرى، فلسفه و روح نماز، یاد خداوند است.
این آیه اشاره به نماز خوف دارد که در شرایط جنگى با احکام مخصوصى که در فقه آمده است، اقامه مى شود.
در احادیث مى خوانیم که پیامبر(ص) در جنگ احزاب با اشاره نماز خواندند و حضرت على(ع) در بعضى از جنگها دستور مى دادند که هنگام جنگ با ایماء و اشاره نماز بخوانند. امام کاظم(ع) در جواب شخصى که پرسید: اگر حیوان درنده اى به ما حمله کرد و وقت نماز تنگ بود چه کنیم؟ فرمودند: با همان وضعى که دارید نماز بخوانید، گرچه پشت به قبله باشد. (1)
پی نوشت:
1- تفسیر نمونه، ج۲، ص ۱۴۸ ونورالثقلین، ج۲، ص۲۳۹.
-تفسیر نور /حجت الاسلام و المسلمین قرائتى
ادامه مطلب
ثوابِ خواندن نماز با اذان و اقامه
ثوابِ خواندن نماز با اذان و اقامه
حضرت علی(علیه السلام) فرمودند:
کسى که با اذان و اقامه نماز بخواند، پشت سر او صفى از فرشتگان نماز مى خوانند که آغاز و پایان این صف دیده نمى شود.
و کسى که با اقامه نماز بخواند، پشت سر او فرشته اى نماز مى خواند.
امام صادق(علیه السلام) فرمودند:
کسى که با اذان و اقامه نماز بخواند، دو صف از فرشتگان پشت سر او نماز مى خوانند، و کسى که با اقامه و بدون اذان نماز بخواند، پشت سر او یک صف از فرشتگان نماز مى خوانند.
رواى مى گوید عرض کردم: طول هر صف چقدر است؟
امام(ع) فرمودند: کوتاهترین آن از شرق تا غرب، و طولانى ترین آن از آسمان تا زمین است.
منبع: ثواب الاعمال و عقاب الاعمال
ادامه مطلب
پاداش نماز
پاداش نماز
و الذّین یمسّکون بالکتاب و اقاموا الصّلوه انّا لا نضیع اجر المصلحین.
وآنها که به کتاب (خدا) تمسّک جویند و نماز را برپا دارند (پاداش بزرگی خواهند داشت زیرا) ما پاداش مصلحان را ضایع نخواهیم کرد. «اعراف ، 170»
واین که میبینیم از میان فرمانهای خدا مخصوصاً روی نماز تکیه شده است به خاطر آن است که نماز واقعی پیوند انسان را با خدا چنان محکم میکند که در برابر هرکار و هر برنامه او را حاضر و ناظر و مراقب اعمال خویش میبیند و این همان است که در آیات دیگر از آن تعبیر به تأثیر نماز در دعوت به امر بهمعروف و نهی از منکر شده است و ارتباط این موضوع با اصلاح جامعه انسانی روشنتر از آن است که نیاز به بیان داشته باشد.[1]
واگر از میان همه اجزاء دین تنها اقامه نماز را ذکر کرد برای شرافتی بود کهنماز بر سایر اجزاء دین دارد، چون نماز رکن دین است، به وسیله نماز یاد خدا و خضوع در برابر او که جان همه شرایع دینی است حفظ میشود.[2]
[1] . تفسیر نمونه، ج 6، ص 435 - 436 ـ سورهی اعراف، آیهی 170.
[2] . المیزان، ج 8 ص 440.
ادامه مطلب
تسبیح خدا
تسبیح خدا
انّ الّذین عند ربّک لا یستکبرون عن عبادته و یسبّحونه و له یسجدون.[1]
آنهاکه (در مقام قرب) نزد پروردگار تواند هیچگاه از عبادتش تکبر نمیورزند و او را تسبیح میگویند و برایش سجده میکنند. « اعراف ، 206»
این آیه اشاره دارد به این که نه تنها شما باید در همه حال به یاد خدا باشید، فرشتگان مقرب پروردگار و آنها که در مقام قرب نزد پروردگار تواند هیچگاه ازعبادت او تکبر نمیورزند و همواره تسبیح او میگویند و ذات پاکش را از آنچه شایسته مقام او نیست منزه میشمارند و در پیشگاه او سجده مینمایند «ان الذین عند ربک لا یستکبرون عن عبادته و یسبحونه و له یسجدون».
کلمه(عند ربک) آنها که نزد پروردگار تواند به معنی قرب مکانی نیست زیرا خداوندمکانی ندارد بلکه اشاره به قرب مقامی است یعنی آنها با آن همه موقعیت و مقام باز در بندگی و یاد خدا و سجده و تسبیح کوتاهی ندارند شما هم باید کوتاهی نکنید. به هنگام تلاوت آیه فوق سجده کردن مستحب است ولی بعضی از اهل تسنن مانند پیروان ابو حنیفه آن را واجب میشمارند.[2]
[1] . آیهی 206،سورهی اعراف، ج 7، ص 69.
[2] . تفسیر نمونه، ج 7، ص 74، 106.
ادامه مطلب