حاج میرزا جواد ملكى رحمه الله علیه

41061278841490858697.jpg

حاج میرزا جواد ملكى رحمه الله علیه
یكى از دوستان و نزدیكانِ مرحوم حاج میرزا جواد آقا ملكى تبریزى ، مى گوید:

مرحوم ملكى رحمه الله علیه شبها كه براى تهجّد و نماز شب به پا مى خاست ، ابتدا در بسترش مدّتى صدا به گریه بلند مى كرد؛ سپس بیرون مى آمد و نگاه به آسمان مى كرد و آیات ((إ نَّ فى خَلْق السَّمواتِ وَالارض ...))(1) را مى خواند و سر به دیوار مى گذاشت و مدّتى گریه مى كرد و پس از تطهیر نیز كنار حوض ‍ مدّتى پیش از وضو مى نشست و مى گریست .
وخلاصه از هنگام بیدار شدن ، تا آمدن به محلّ نماز و خواندن نماز شب ، چند جا مى نشست و بر مى خاست و گریه سر مى داد و چون به مصلاّیشمى رسید، دیگر حالش قابل وصف نبود.(2)

1-مراد، آیات 190 - 194 سوره آل عمران است .

2-رساله لقاء اللّه : 128، پانوشت ؛ و نیز مقدمه آن كتاب / ه‍ و.

 


ادامه مطلب


[ سه شنبه 25 اسفند 1394  ] [ 8:50 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

محدّث قمى رحمه الله علیه

06761661415429035575.jpg

محدّث قمى رحمه الله علیه

در شرح حال محدّث گرانمایه ، حاج شیخ عباس قمّى آورده اند:

وى در تمام دوره سال ، در چهار فصل ، حدّاقل یك ساعت قبل از طلوع فجر بیدار و مشغول نماز و تهجّد بود.
به عبادت آخر شب و قبل از سپیده دم اهمیّت زیاد مى داد و معتقد بود كه بهترین اعمال مستحبّى ، عبادت و تهجّد است فرزند بزرگش مى گوید: تا آن جا كه من به خاطر دارم بیدارى آخر شب از او فوت نشد. حتّى در سفرها، این شیوه عملى مى شد.
محدّث قمى درباره استادش حاج میرزا حسین نورى ، مى نویسد: او در زهد و عبادت سخت كوشا بود، نماز شب او فوت نشد و راز و نیازش با خداوند متعال در تمام شبها برقرار بود.(1)

1-حاج شیخ عباس قمى مرد تقوا و فضیلت : 61، 91.

 


ادامه مطلب


[ سه شنبه 25 اسفند 1394  ] [ 8:49 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

حجة الاسلام شفتى

01603643042950342705.jpg

حجة الاسلام شفتى
((این سید بزرگوار پیوسته مراقب بارى تعالى بود و چیزى او را از حالت حضور و مراقبت باز نمى داشت ، گوشه هاى چشم او از كثرت گریه كردن در مقام تهجّد مجروح شده بود.

یكى از نزدیكان این بزرگوار گفته است : با آن مرحوم به یكى از روستاها رفتیم ، شب را در راه گذراندیم . سیّد به من فرمود: نمى خوابى ؟ من رفتم كه بخوابم ، چون سیّد گمان كرد كه من خوابیدم برخاست و مشغول نماز شد، به خدا قسم دیدم بندهاى دوش و اعضایش مى لرزید به طورى كه كلمات نماز را از شدت حركت فكّین و اعضا مكرّر مى نمود تا آن را صحیح ادا كند.
گویند از شدّت حضور قلبى كه در پیشگاه خداوند داشت ، بندهاى دوشش ‍ مى لرزید و به محض این كه مجلس از مردم خلوت مى شد، اشكش جارى مى گشت ، جارى شدن اشك او مقارن بیرون رفتن آخرین فرد مجلس ‍ بود.
محدّث قمى مى نویسد: در عبادت و دعا و مناجات با قاضى الحاجات و نوافل و اوراد، حكایات بسیار از آن جناب نقل شده است .))(1)
مرحوم تنكابنى مى گوید: این بزرگوار از نیمه شب تا صبح ، به گریه و زارى و تضرّع اشتغال داشت و در صحن كتابخانه اش ، مانند دیوانگان مى گردید و دعا و مناجات مى خواند و بر سر و سینه مى زد تا صبح ، و چنان صداى گریه او بلند بود كه اگر همسایه ها بیدار مى شدند و مى شنیدند. بالا خره ، از كثرت گریه و زارى ، در اواخر عمر به بیمارى ((باد فتق )) مبتلا شده بود و پزشكان هر چه معالجه كردند سودى نبخشید.
بناچار، سید را از گریه منع كردند و گفتند: گریستن بر تو حرام است ؛ زیرا، موجب افزایش باد فتق مى شود. و هنگامى كه سیّد به مسجد مى رفت تا وقتى كه در مجلس حضور داشت ذاكرین منبر نمى رفتند و اگر اتفاقاً در حضور او ذاكرى بالاى منبر مى رفت او بر نمى خاست و باز گریه مى كرد.
مرحوم تنكابنى ، درباره فرزند حجة الاسلام شفتى ، مرحوم آقا سید اسداللّه نیز چنین مى نگارد: هر شب از نصف شب تا صبح ، در جایى خلوت به دعا و مناجات و گریه و عبادت و نماز اشتغال دارد و در گریستن از خوف خداوند متعال ، مانندى براى او نیست .(2)

 1-وحید بهبهانى : 222.
2
-قصص العلماء: 137، 123
.

 


ادامه مطلب


[ سه شنبه 25 اسفند 1394  ] [ 8:48 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

آخوند ملاّ محمّد كاشى

52748571111336461092.jpg

آخوند ملاّ محمّد كاشى

در شرح احوال آخوند ملا محمّد كاشانى ، استاد آقا نجفى قوچانى و حاج آقا رحیم ارباب اصفهانى و بسیارى از دیگر اعاظم ، آورده اند:

((هر نیم شب ، نمازى چنان به سوز و گداز مى خواند و بدنش به لرزه مى افتاد كه از بیرون حجره صداى حركت استخوانهایش احساس مى شد)).
روزى پس از ختم درس ، یكى از طلاّب به مَدْرس آن بزرگوار آمد و گفت : آقا، این آقا شیخ مى گوید كه دیشب به وقت سحر دیدم كه از در و دیوار صداى ((سبّوحٌ قدّوس ، ربّنا و ربّ الملائكة و الرّوح )) بر مى آید و چون نگریستم دیدم كه آقاى آخوند در سجده ، این ذكر را مى گوید. آخوند فرمود: این كه در و دیوار به ذكر من متذكّر باشند امرى نیست ؛ مهمّ آن است كه او از كجا محرم این راز گشته است )).(42)
تا به حاصل برسد كشت امیدى كه تراست
چاره كار به جز دیده بارانى نیست
كنون باید اى خفته بیدار بود
چو مرگ اندر آرد ز خوابت چه سود؟

رسول گرامى اسلام صلى الله علیه و آله فرمودند:
هنگامى كه مردى از خواب شب برخیزد و همسرش را نیز بیدار كند و هر دو دو ركعت نماز بخوانند، آنان از ذاكرین خداى متعال محسوب مى شوند كه بسیار ذكر خدا مى گویند.(43)

1-تاریخ حكماء و عرفاء متأ خر بر صدرالمتأ لهین : 75.
2
-كنز العمال : ج 7، ص 784، ش 21400.

 


ادامه مطلب


[ سه شنبه 25 اسفند 1394  ] [ 8:47 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]