تعطیل درس
مرحوم ملاّ زین العابدین سلماسى كه از ملازمین و خواصّ علاّمه بحرالعلوم است ، اظهار مى دارد كه :
((بحرالعلوم هر شب در كوچه هاى نجف گردش مى كرد و براى بینوایان غذا مى برد. اتفاقاً، چند روزى درس را تعطیل كرد، طلاّب مرا شفیع كردند كه علّت این امر را سؤ ال كنم ؛ وقتى از ایشان خواستم درس را شروع بفرمایند و درباره سبب ترك تدریس سؤ ال كردم . پاسخ دادند: درس نمى گویم ! پس از چند روز، دوباره ماجرا تكرار شد و من انگیزه ترك تدریس را سؤ ال كردم ، علاّمه فرمود:
در نیمه هاى شب ، هرگز نشنیدم كه این طلاّب با خداوند متعال مناجات كنند و به تضرّع و زارى مشغول باشند، با اینكه من شبها در كوچه هاى نجف گردش مى كنم و این گونه طلبه ها، سزاوار نیستند كه آنان را آموزش دهم !
وقتى طلاّب از گفته علاّمه ، آگاه شدند همه مشغول تضرّع و زارى شدند و شبها صداى گریه و مناجات آنان از هر سو بلند شد و ایشان مجدّداً تدریس را آغاز كردند.))(1)
رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمود:
آیا چهره نماز شب خوانها را نمى بینید كه از همه چهره ها زیباتر است ؟
این براى آن است كه آنان هنگام شب با خداى سبحان خلوت كرده اند و خداى تعالى جامه اى از نور خود بر چهره ایشان پوشانید.(2)
1-قصص العلماء: 173 - 174.
2-رساله لقاء اللّه : ص 131.
ادامه مطلب
شهید قدّوسى (ره )

دوستان و آشنایان شهید قدوسى (ره )، آن عالمِ مجاهد قدر ناشناخته ؛ درباره وى چنین نوشته اند:
((... او حتّى به مستحبّات ومكروهات ، بسیار اهمیّت مى داد. نماز شب را براى روحانى لازم مى دانست . یك شب در مسجد گوهر شاد با نگرانى خاصّى مى فرمود: برایم بسیار ناگوار و غیر منتظره بود كه شنیدم ؛ یكى از اساتید مدرسه [حقّانى ] مقیّد به نماز شب نیست . با ایشان صحبت كردم ، معلوم شد سبكى معده را در شب رعایت نمى كند.(1)
((... تَهَجّد و نماز شب ، و دعاهاى متنوّع و مأ ثور، جایگاه خاصّى نزد او داشت . كمتر مجلسى بود كه قدوسى در آن سخن گوید: ولى نماز شب و اهمیّت آن مطرح نشود. او معتقد بود طلبه اى كه نتواند خواب و بستر گرم را رها كرده ، براى نماز شب از آن بگذرد، در آینده از خیلى چیزها نخواهد گذشت ... او ریا را آفت اخلاص مى دانست و در عین حال مى گفت : گاهى شیطان با همین حربه ریا، نفس را بر شما حاكم مى سازد. و به اسم این كه ((شاید ریا شود)) مانع نماز شب شما مى شود و جلو مناجات و دعاى شما را مى گیرد...
عصر روز عرفه ، با این كه براى درس اهمیّت فوق العاده اى قائل بود، كلاسها را تعطیل مى كرد تا طلاّب ، دعاى ((عرفه )) بخوانند. براى محصّلین پیك نیك مسجد ((جمكران )) تشكیل مى داد تا در آن مسجد دعا و نماز برگزار شود. محبوبترین و والاترین محصّل مدرسه ، مطرح مى كردند، اگر به جاى نماز شب و دعا به مطالعه پرداخته شود، بهتر خواهد بود؛ مى گفت : ولى حضرت آیة اللّه العظمى خمینى مى فرمودند: نماز شب وقت چندانى نمى گیرد و بدین وسیله ضرورت تعبّد را در كنار تعلّم ، گوشزد مى كرد. او مى گفت : طلبه اى كه هنگام نماز شب بیدار باشد و نماز شب نخواند از اشرار خواهد بود.))(2)
((... این مرد بزرگ و مربّى نمونه ، نماز شبش ترك نمى شد و هر وقت شب بیدار مى شد تجدید وضو مى كرد و بعد مى خوابید، چون خود را در محضر خداوند مى دید.))(3)
خوشا به حال این ستارگان پر نور شبهاى ظلمانى و مصادیق این دو آیه شریفه :
((كانُوا قَلیلاً مِنَ الْلّیْلِ ما یَهْجَعُونَ، وَ بِالاَْسْحارِهُمْ یَسْتَغْفِرُونَ)).(4)
- شبها اندكى مى خفتند و سحرگاهان آمرزش مى خواستند.
امام على علیه السلام ، درباره این گونه انسانها مى فرماید:
- ((خوشبخت و سعادتمند آن كه : فرائض پروردگار خویش را انجام دهد. رنجها را - مانند سنگ آسیا - خورد كند. شب هنگام از خواب دورى گزیند. آنگاه كه سپاه خواب حمله مى آورد، زمین را فرش و دست خود را بالش قرار مى دهد، در زمره گروهى كه بیم روز بازگشت ، خواب از چشمشان ربوده و پهلوهاشان از خوابگاهشان جا خالى كرده است و لبهایشان به ذكر پروردگارشان در زمزمه است . ابرهاى گناهان بر اثر استغفار مداومشان بر طرف شده است . آنانند حزب خدا، همانا تنها آنان رستگارانند.(5)
1-یادنامه شهید آیت اللّه قدوسى : 76، 77.
2-یادنامه شهید آیت اللّه قدوسى : 129 - 130. شایان ذكر است كه مرحوم قدّوسى چندین سال مدیریّت مدرسه ((حقّانى )) را به عهده داشتند و به بهترین وجه آن را اداره كردند و طلاّب فاضل و متعهّدى تربیت كرده و پرورش دادند.
3-همان : 66.
4-سوره ذاریات : 17 - 18.
5-سیرى در نهج البلاغه : 246.
ادامه مطلب
گفتارى از ملاّ حسینقلى همدانى (ره )
این عارف بزرگ ، در نامه اى مى نویسد: ((... خلاصه بعد از سعى در مراقبت ، البته طالب قُرب ، بیدارى و قیام سحر را لااقل یك دو ساعت به طلوع فجر مانده الى مطلع الشّمس از دست ندهد. و نماز شب را با آداب و حضور قلب به جا بیاورد.
و اگر وقتش زیادتر باشد به ذكر یا فكر یا مناجات مشغول بشود؛ لیكن قدر معیّنى از شب باید مشغولِ ذكر با حضور بشود. در تمام حالاتش خالى از حزن نبوده باشد، اگر ندارد تحصیل نماید به اسبابش . و بعد از فراغ ، تسبیح سیده نساء علیه السلام و دوازده مرتبه سوره توحید و ده مرتبه ، ((لا إِله إِلاّ اللّهُ، وَحْدَهُ لا شَریْكَ لَهْ لَهُ المُلكِ)) إ لى آخر و صد مرتبه لا إِلهَ إِلاّ اللّهُ و هفتاد مرتبه استغفار بخواند. و قدرى از قرآن شریف تلاوت نماید. و دعاى معروفِ صبح [كه در ((مفاتیح )) محدّث قمى ، قبل از دعاى كمیل مسطور است ،] یعنى یا مَنْ دَلَعَ لِسانَ الصّباح إِلى آخر، البته خوانده شود. و دائماً با وضو باشد و اگر بعد از هر وضو دو ركعت نماز بكند بسیار خوب است . ملتفت باشد كه به هیچ وجه اذیتش به غیر نرسد و در قضاء حوائج مسلمین لاسیّما عُلَما وَ لا سیّما أَتْقِیائِهِمْ سعى بلیغ نماید ... و در شب جمعه صد مرتبه و در عصر روز جمعه صد مرتبه ، سوره قدر بخواند.))(1)
رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمود:
بر شما باد به خواندن نماز شب اگر چه یك ركعت باشد.(2)
1-تذكرة المتّقین : 211 - 213.
2-كنز العمال : ج 7، ص 786، ش 21408.
ادامه مطلب
امام رضا (ع ) پیراهنى به ((دعبل )) هدیه داد ...

از امام رضا علیه السلام روایت شده است كه آن حضرت پیراهنى به ((دِعبل )) هدیه داد و به او سفارش كرد: این پیراهن را خوب نگهدارى كن (و قدر آن را بدان ) كه من با آن ، هزار شب و هر شبى هزار ركعت نماز خوانده ام و هزار ختم قرآن كرده ام .(1)
دانى كه چیست دولت ؟ دیدار یار دیدن |
در كوى او گدائى بر خسروى گزیدن |
بوسیدن لب یار اول ز دست مگذار |
كاخر ملول گردى از دست و لب گزیدن |
فرصت شمار صحبت كز ایندو راه منزل |
چون بگذریم دیگر نتوان بهم رسیدن |
ادامه مطلب