نماز دارای ثواب عظیم
نماز دارای ثواب عظیم
نماز واجب معادل هزار حج و هزار عمره مقبول دانسته شده است؛ امام صادق(ع) فرمودند: بعد از شناخت اللَّه، هیچ طاعتى را با ارجتر و پربهاتر از نماز نمىشناسم... و یک نماز واجب در نزد خداوند با هزار حج و هزار عمرهای که به خوبی انجام شود و مقبول درگاه الهی واقع شود برابر است.
امام حسن عسکرى(ع) از پدرش و او از پدرانش تا امیرالمؤمنین(ع) و او از رسول خدا(ص) و ایشان از خداوند متعال، نقل کرده که حضرت حق فرمود: من سوره فاتحه الکتاب را میان خود و بندگانم تقسیم کردهام که نصفش مال من است و نصفش مال بندگانم و هر چه که بندهام از من درخواست کند اجابت مىکنم، وقتى که بندهاى بگوید: بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ خداوند متعال مىفرماید: بندهام مرا ستایش کرد و مىداند که نعمتهایى که دارد از من است و بلاهایى که هست از ناحیه من است که اگر از او بردارم درباره او احسان کردهام. شما ملائکهها را شاهد مىگیرم که من نعمتهاى آخرت را هم به نعمتهاى دنیاى بندهام اضافه مىکنم و بلاهای دنیا از او را دفع مىکنم، همانطورى که بلاهاى آخرت را از او دفع کردم.
وقتى که بنده مىخواند: الرحمن الرحیم. خداوند مىفرماید: بندهام شهادت به رحمان و رحیم بودن من داد. من هم شما را شاهد مىگیرم که رحمت خود را درباره او زیادتر کنم و از عطاهاى خود به وی ببخشم، وقتى که بنده بگوید: مالِکِ یَوْمِ الدِّینِ. خداوند متعال مىفرماید: من شما را شاهد مىگیرم؛ چون او اعتراف به این کرد که من صاحب روز پاداش هستم من هم در آن روز، حساب او را آسانتر مىکنم، حسنات وى را قبول مىکنم و از گناهانش در مىگذرم و وقتى که بنده در نماز مىگوید: إِیَّاکَ نَعْبُدُ خداوند مىفرماید: بندهام راست گفت؛ من را عبادت مىکند. من شما را شاهد مىگیرم که براى عبادت این بندهام چنان ثوابى بدهم که مخالفان عبادت او به آن ثواب غبطه بخورند و وقتى که بنده مىگوید: و إِیَّاکَ نَسْتَعِینُ خداوند مىفرماید: این بنده از من یارى خواست و به من پناه آورد. من شما را شاهد مىگیرم که او را در کارهایش یارى دهم و در سختیها از او حمایت کنم و روز قیامت هم دست او را بگیرم و داخل بهشت بکنم و وقتى که بنده مىگوید: اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِیمَ تا آخر سوره حمد خداوند مىفرماید: این صراط مستقیم براى بنده من است. آنچه را که از من خواست به وی مىدهم و او را از هر چه که مىترسید ایمنی بخشیدم.
ادامه مطلب
نماز، کفاره گناهان
نماز، کفاره گناهان
سلمان میگوید: زیر سایه درختی در کنار رسول خدا(ص) بودیم. آن حضرت شاخهای از آن را گرفته، تکان دادند. برگهایی از آن بر زمین ریخت. فرمودند: «نمیپرسید که چرا چنین کردم؟» گفتیم: بفرمایید. فرمودند: «هنگامی که مسلمانی به نماز میایستد گناهانش مانند برگهای این درخت بر زمین میریزد».[1]
همچنین پیامبر(ص) فرمودند: اگر بر در خانه شما نهری باشد و شما در شبانه روز، پنج بار بدن را در نهر شستشو دهید، آیا اثرى از چرک و آلودگى در بدنتان باقی خواهد ماند؟ گفتیم: نه. فرمودند: همانا مَثَل نماز در میان شما، مانند نهرى است که هر بار نماز در شبانهروز، اثر گناهان گذشته را از بین مىبرد.[2]
[1]. حر عاملی، وسائل الشیعه، ج4، ص 30، ح 7.
[2]. متقی هندی، کنزالعمال، ج 7، ح 18931.
ادامه مطلب
نماز، معبر اصلي براي سلوك انسان
کلام رهبر
نماز، معبر اصلي براي سلوك انسان در راهي است كه اديان الهي در برابر آدمي نهادهاند تا بتواند از آن به هدف و غايت اصلي حيات يعني رستگاري و خوشبختي دنيا و آخرت دست يابد. نماز اولين قدم سلوك الي الله است ولي ظرفيت اين عامل الهي به اندازه ايست كه در اوج كمال بشري نيز ميتواند بال پرواز انسان عرشي شود، تا آنجا كه برترين انسان تاريخ يعني پيامبر گرامي اسلامي ميفرمايد: «نماز نور چشم من است» و در هنگام فرا رسيدن وقت نماز از مؤذن خود مي خواهد كه با سردادن بانگ اذان، جان او كامياب و سرشار از راحت و امنيت سازد. شايد بتوان گفت كه هيچ عامل عبادي ديگري اينگونه در همهي مراحل تكامل معنوي انسان براي او كارگشا و نيروبخش و پيش برنده نيست1
[1] . پيام مقام معظم رهبري به نهمين اجلاس سراسري نماز (تهران - 1378).
ادامه مطلب
«انواع حضورقلب وكامل ترين نوع آن»
«انواع حضورقلب وكامل ترين نوع آن»
1.گاهی قلب انسان متوجّه وجهی ازوجوه نمازمی شود مثل اينكه نمازگزارتوجه پيدامی كند كه درحضورخدا ايستاده است وهمين احساس حضور دربرابر ذات ذوالجلال،او رااز حضورنزد هرفعل وقولی ازافعال واقوال نمازبازمی دارد.
2.گاه می شود كه انسان،مقيّد ومشغول به تصحيح أدای حروف ازمخرج آن ويا أدای كلمات به لحن عربی است وتا آخرنماز درهمين انديشه است.
3.گاهی مواظب اين است كه صورت افعال واعمال نماز راصحيح بجامی آورد.
4.وگاهی فكرش متوجه معنای يكی از اعمال ويا اذكارنمازمی شود مثل اينكه درمعنای تكبيريا قيام يا ركوع ويا غيراين ها به فكر فرومی رود وممكن است اشتغال به اين فكر تا آخرنمازبرايش باقی بماند.
5. امّا بهترين و كاملترين نوع حضورقلب اين است كه قلب نمازگزار درهنگام انجام هر عملی از اعمال نماز یا گفتن هر قولی متوجه همان عمل وقول باشد ومراعات حضورپروردگارش را بنمايد ومتوجه باشد كه اين اعمال را درحضور او أدا می كند وتأمّل وتفكّردرباره ی جزئی ازنماز او را ازتوجه به آن جزء كه مشغول انجام آن است بازندارد ودرهنگام انجام هرعملی يا أدای هرذكری به فكرآن عمل ويا ذكرمشغول باشد وبداند كه درآن لحظه،انجام آن جزء ازنماز وأدای آن ذكر ازاوخواسته شده واز خدا بخواهد كه اورا كمك كند تا آن جزء راهمان گونه كه ازاوخواسته انجام دهد.
محمد مهدی حائری پور، مرکز تخصصی نماز
ادامه مطلب