حکم خلوت کردن زن و مرد نامحرم و نماز خواندن در آنجا
حکم خلوت کردن زن و مرد نامحرم و نماز خواندن در آنجا
جواب: اگر مرد و زن نامحرم در محل خلوتى باشند كه كسى در آنجا نباشد و ديگرى هم نمى تواند وارد شود« اراکی، گلپایگانی و صافی: حرام است چه به ذکر خدا مشغول باشند یا صحبت دیگر، خواب باشند یا بیدار«گلپایگانی و صافی: و نمازشان هم در آنجا صحیح نیست» ولی اگر طوری باشد که کسی دیگر بتواند وارد شود یا بچه ای که خوب یا بد را می فهمد در آنجا باشد اشکال ندارد» چنانچه بترسند كه به حرام بيفتند بايد از آنجا بيرون بروند.«نوری: و نمازشان در آنجا صحیح نیست، ولی اگر طوری باشد که کسی دیگر بتواند وارد شود یا بچه ای که خوب یا بد را می فهمد در آنجا باشد اشکال ندارد».
حضرات آیات خوئی، تبریزی و فاضل لنکرانی: ماندن مرد و زن نامحرم در محل خلوتی که کسی در آنجا نیست و دیگری هم نمی تواند وارد شود در صورتی که احتمال فساد برود جایز نیست ولی اگر طوری باشد که کسی دیگر بتواند وارد شود یا بچه ای که خوب یا بد را می فهمد در آنجا باشد یا احتمال فساد نرود اشکال ندارد.
ایت الله زنجانی: ماندن مرد و زن نامحرم در محل خلوتی که خطر ارتکاب حرام باشد حرام است.
ایت الله مکارم شیرازی: احتیاط واجب آن است که مرد و زن نامحرم در محل خلوتی که کسی در آنجا نیست و دیگری هم نمی تواند وارد شود نمانند حتی اگر در آنجا نماز بخوانند نماز آنها اشکال دارد.
ایت الله سیستانی: ماندن مرد و زن نامحرم در محل خلوتی که کسی در آنجا نیست در صورتی که احتمال فساد برود حرام است هر چند طوری باشد که کسی دیگر بتواند وارد شود ولی اگر احتمال فساد نرود اشکال ندارد.
پی نوشت:
مسئله 2445 رساله سیزده مرجع
ادامه مطلب
حد ترخص
حد ترخص
بسیاری از مردم این روزها با خنک تر شدن هوا، بار سفر بسته و به قصد زیارت و یا گشت و گذار در طبیعت راهی سفر می شوند. و از این فرصت تعطیلات تابستانی بهترین استفاده را می کنند. چنانچه معلوم هست هر کسی که به قصد مسافرت ، حرکت کند و به حد ترخص برسد، باید نمازش را شکسته بخواند یعنی نمازهای چهار رکعتی خود را دو رکعتی بخواند. ولی نماز صبح و مغرب خود را باید کامل بخواند..
حد ترخص به میزان مسافت و فاصله از شهر(وطن یا جایی که اقامت ده روز داشته) گفته می شود که مسافری که قصد سفر به اندازه مسافت شرعی (یعنی رفت و برگشت 45 کیلومتر) را دارد باید نماز وروزه خود را بعد از آن شکسته بخواند. یعنی اگر کسی مثلا قصد دارد از یزد به مشهد مسافرت برود ، وقتی از شهر یزد به اندازه ای دور شود که دیوار شهر را نبیند و یا صدای اذان را نشنود ، با اینکه هنوز 22 کیلومتر را طی نکرده هست، ولی باید نماز خود را شکسته بخواند. و از طرف دیگر اگر کسی از مسافرت به وطن خود برگشت ، و به اندازه ای رسید که دیوار شهر را می بیند و صدای اذان آن شهر را می شنود، باید نماز را کامل بخواند.
بنابراین حد ترخص با مسافت شرعی فرق می کند ، مسافت شرعی یعنی مقدار مسافتی که اگر کسی قصد تردد به آن مقدار را داشته باشد ، از نظر شرعی مسافر محسوب می شود. که میزان مسافت آن ، رفت و برگشت حدود 45 کیلومتر می باشد. پس اگر کسی قصد تردد کمتر از این مسافت را داشته باشد ، حتی اگر از حد ترخص بگذرد ، مسافر محسوب نمی شود و باید نمازش را کامل بخواند.مسافت شرعی همان سفری که رفت و برگشت آن 45 کیلومتر می باشد. ولی از کجا باید نمازمان را شکسته بخوانیم؟ وقتی از حد ترخص رد شدیم یعنی وقتی دیوار شهر را ندیدیم و صدای اذان را نشنیدیم.
بنابراین وقتی شما میخوای سفری رو شروع کنی یعنی به قصد سفر حرکت کردی همین که از حد ترخص رد شدی ، باید نمازت رو شکسته بخونی حتی اگه به 22.5 کیلومتر نرسیدی.
پی نوشت ها:
استفتاءات مقام معظم رهبری س 640، رساله آیت الله بهجت م 1068، رساله آیت الله وحید م
ادامه مطلب
رحمت گسترده الهی

ادامه مطلب
قیامت، جلوه ای از رحمت الهی

ادامه مطلب