51 رکعت نماز شب و روز
51 رکعت نماز شب و روز
امام صادق(علیه السلام) فرموده است: شیعتنا أهل الورع والاجتهاد و أهل الوفاء و الأمانة و أهل الزّهد والعبادة و أصحاب الإحدی و خمسین رکعة فی الیوم واللّیلة، القائمون بالّلیل، الصائمون بالنّهار، یزکون أموالهم و یحجّون البیت و یجتنبون کلّ محرّم([1])؛ شیعیان ما پارسا، سختکوش، با وفا، امانتدار، وارسته و عبادت پیشهاند. آنان، 51 رکعت نماز شب و روز را میخوانند، نماز شب میخوانند، روزه میگیرند، زکات میدهند، حج به جای میآورند و از هر گناهی پرهیز میکنند.
[1]. وسائل الشیعة، کتاب الصلاة، أبواب أعداد الفرائض والنوافل، ب 13، ح 26.
ادامه مطلب
نماز عشا و نافله ی آن
نماز عشا و نافله ی آن
وقت فضیلت نماز عشا پس از پایان یافتن وقت فضیلت نماز مغرب یعنی از لحظهی ناپدید شدن سرخی سمت مغرب که پس از غروب شرعی پدیدار میگردد آغاز میشود و تا گذشت یک سوّم شب ادامه دارد.
زمانی که در فهرست بالا برای طول مدّت فضیلت نماز مغرب ذکر شد، با دید دیگر، زمان آغاز شدن وقت فضیلت نماز عشاست. زمان پایان آن، که همانا زمان سرآمدن یک سوّم شب است در شبهای اول ماههای سال به شرح زیر است:
یکم فروردین = 00 : 22 یکم اردیبهشت = 01 : 22 یکم خرداد = 06 : 22
یکم تیر = 13 : 22 یکم مرداد = 16 : 22 یکم شهریور = 05 : 22
یکم مهر = 46 : 20 یکم آبان = 27 : 20 یکم آذر = 20 : 20
یکم دی = 28 : 20 یکم بهمن = 45 : 20 یکم اسفند = 57 : 20
نافلهی عشا که به آن وتیره نیز میگویند دو رکعت است که نشسته خوانده میشود و یک رکعت ایستاده به حساب میآید و آن را باید پس از نماز عشا خواند. وقت نماز وتیره از وقتی که نماز عشای نماگزار پایان یافت آغاز میشود و تا نیمه شب ادامه دارد.
منبع :http://www.hawzah.net
ادامه مطلب
نماز مغرب و نافله های آن
نماز مغرب و نافله های آن
همه دیده ایم که پس از غروب خورشید سرخیای در سمت شرق آسمان پدید میآید و کم کم به سمت مغرب حرکت میکند و در ناحیه ی مغرب مدتی می ماند و سپس ناپدید میگردد. سرخی یاد شده، در حرکت از مشرق به مغرب همین که از وسط آسمان عبور کرد، غروب شرعی حاصل میشود. و این لحظه، لحظه ای است که نمازگزار میتواند نماز مغرب را آغاز کند و روزه دار میتواند افطار نماید.([1])
وقت فضیلت نماز مغرب از غروب شرعی آغاز میشود و تا آنگاه که سرخی پدیدار گشتهی در ناحیه ی مغرب باقی است ادامه دارد.
درازای وقت فضیلت نماز مغرب در شب های سال میان 44 دقیقه تا 52 دقیقه در نوسان است و شرح آن چنین است:
یکم فروردین = 44 : 00 یکم اردیبهشت = 47 : 00 یکم خرداد = 52 : 00
یکم تیر = 56 : 00 یکم مرداد = 52 : 00 یکم شهریور = 47 : 00
یکم مهر = 44 : 00 یکم آبان = 44 : 00 یکم آذر = 46 : 00
یکم دی = 48 : 00 یکم بهمن = 46 : 00 یکم اسفند = 44 : 00
یکی از مراجع عظام تقلید، پس از این که وقت فضیلت نماز مغرب را همین گونه که ما اینجا بیان کردیم دانسته است، میفرماید: این برای غیر مسافر است، امّا مسافر؛ وقت فضیلت نماز مغرب برای او، تا یک چهارم شب ادمه مییابد.([2])
وقت نافله ی مغرب که 4 رکعت است و پس از نماز مغرب خوانده میشود، تا وقتی است که سرخی سمت مغرب آسمان، باقی باشد یعنی تا پایان وقت فضیلت نماز مغرب.
گفتنی است که میان نمازهای مغرب و عشا، جدای از 4 رکعت نافلهی مغرب، خواندن دو رکعت نماز غفیله نیز مستحب است و وقت آن همان وقت نافلهی مغرب است.
نماز غفیله کیفیت ویژهای دارد که در رسالههای عملیه و جاهای دیگر، شرح داده شده است.
[1]. برخی از فقهای ما، مغرب شرعی را همزمان با غروب آفتاب دانسته اند؛ چنانکه اهل سنت نیز همین نظر را دارند محمدجواد مغنیه، الفقه علی المذاهب الخمسة، چاپ مؤسسه الصّادق ـ تهران ـ 1377، ص 80 ، پاورقی1.
[2] . آیةالله العظمی، سیستانی دام ظلّه، منهاج الصّالحین، ج 1، ص 168.
ادامه مطلب
نماز عصر و نافله های آن
نماز عصر و نافله های آن
وقت فضیلت نماز عصر از لحظه ای که سایه ی نو پیدا شده ی شاخص پس از ظهر شرعی به اندازه ی بلندی خود آن برسد ـ که لحظه ی پایانی وقت فضیلت نماز ظهر است ـ آغاز میشود و تا آنگاه که این سایه به اندازهی دو برابر بلندای شاخص برسد، ادامه دارد.([1])
در ازای وقت فضیلت نماز عصر در روزهای سال، میان 39 دقیقه تا 16 : 1 در نوسان است و اندازهی آن به شرح زیر است:
یکم فروردین = 53 : 00 یکم اردیبهشت = 2 0 : 1 یکم خرداد = 11 : 1
یکم تیر = 16 : 1 یکم مرداد = 11: 1 یکم شهریور = 2 0: 1
یکم مهر = 53 : 00 یکم آبان = 46 : 00 یکم آذر = 41 : 00
یکم دی = 39 : 00 یکم بهمن = 41: 00 یکم اسفند = 46 : 00
یکی از مراجع عظام معاصر، پس از آنکه دربارهی وقت فضیلت نمازهای ظهر و عصر طبق نظر خود فتوا داده است میفرماید: همهی آنچه گفته شد مربوط به غیر از روزهای خیلی گرم است. در چنین روزهایی، دور نیست که وقت فضیلت نمازهای ظهر و عصر تا پس از رسیدن سایهی نو پیدا شدهی شاخص به اندازهی یک برابر بلندای شاخص [برای نماز ظهر] و دو برابر آن [برای نماز عصر] ادامه یابد که در این صورت میتوان آن دو نماز را [با فاصله گرفتن از گرمای شدید سر ظهر و تأخیر انداختن نماز با این دیدگاه که وقت فضیلت آنها هنوز باقی است] پی در پی و بدون فاصله خواند.([2])
وقت نافله ی عصر که همانند نافله ی ظهر 8 رکعت است و پیش از نماز عصر خوانده میشود پس از به جای آوردن نماز ظهر آغاز میشود و تا آنگاه که سایهی نو پیدا شدهی شاخص پس از ظهر شرعی، به اندازهی چهار هفتم آن شود ادامه دارد.([3]) بلندای وقت نافلهی عصر را بر حسب ساعت و دقیقه نمیتوان مشخص کرد، زیرا ـ همانگونه که گفته شد ـ آغاز وقت آن لحظهای است که نمازگزار از نماز ظهر خود فارغ شود و وقت فضیلت نماز ظهر، تا دو، سه ساعت پس از ظهر شرعی به شرحی که گفته شد ادامه دارد.
[1]. العروه الوثقی، کتاب الصله، فصل فی أوقات الیومیّة و نوافلها.
[2] . آیةالله العظمی سیستانی(دامّ ظلّه)، منهاج الصّالحین، ج 1، ص 168.
[3] . العروه الوثقی، کتاب الصّله، فصل فی أوقات الرّواتب، مسأله 1.
ادامه مطلب