امامان مصداق برجسته اقامه نماز
امامان مصداق برجسته اقامه نماز
بهرحال بی تردید از مصادیق برجسته آنان که اقامه نماز در هر دو بعد داشتند امامان سلام اللّه علیهم اجمعین بودند. بعنی هم اصرار بر گسترش فرهنگ نماز و اقامه آن در جامعه داشتند و هم خود نماز راستین قرآنی می خواندند نمازی که بحق معراج بود.
اما در عرصه اول تنها به بیان دو نمونه اکتفاء می کنیم:
یکم: مولی علی ع در جنگ صفین مشغول جنگ و مبارزه بود در همان حال بین دو سپاه مراقب خورشید بود. ابن عباس گفت: ای امیرمؤمنان این کار چیست؟ فرمود: منتظر زوال خورشیدم تا نماز را به جای آورم ابن عباس گفت: آیا اکنون وقت نماز است؟ جنگ فرصتی برای نماز باقی نگذاشته است. فرمود: برای چه با آنان می جنگیم همانا برای نماز با آنان می جنگیم.1
دوم: نماز ظهر عاشورای سالار شهیدان ابی عبداللّه ع از مصادیق برجسته فرهنگ نماز در جامعه است.
سید ابن طاوس در لهوف می نویسد:
وقت نماز ظهر فرا رسید امام حسین ع به زهبر بن قین و سعید بن عبداللّه حنفی امر کرد به با نصف کسانی که باقی مانده بودند به ترتیب نماز خوف پیش روی آن حضرت بایستند آنگاه امام حسین ع با سایر اصحاب نماز خود را خواند در این هنگام تیری به طرف حسینع آمد. سعید بن عبداللّه به پیش آمد و خود را سپر حسین ع نمود و همچنان استوار ایستاد و تیرها را به جان خرید تا اینکه او بر اثر شدّت جراحات تیرها به زمین افتاد.2
تشویق و ترغیب فراوان معصومین علیهم السلام بر نماز، برپایی نماز جماعت و...و... از مصادیق برپایی فرهنگ نماز و اقامه آن است.
1. ارشاد القلوب، ص 217.
2. اللهوف علی قتلی الطفوف، ص 165.
ادامه مطلب
تفاوت صبر و نماز
تفاوت صبر و نماز
دستور استعانت به صبر و نماز در آیه مورد بحث، همچنین در آیه 45 سوره بقره نیز آمده است، در آن جا فرمود: واستعینوا بالصبر و الصلوة و انّها لکبیرة الّا علی الخاشعین؛ به صبر و نماز استعانت بجویید که به راستی نماز کاری بس سنگین و گران است مگر بر فروتنان سؤالی که در اینجا مطرح است این است با این که در هر دو آیه صبر و نماز با هم ذکر شده است در آیه (45) نماز مهمتر از صبر تلقی شده است در حالی که در آیه 153 صبر مهمتر از نماز تلقی شده است.
راز این تفاوت بر می گردد به تفاوت در مورد صبر و نماز در دو آیه. در آیه 45 به لحاظ این که مسئله عبادت مطرح است اهمیّت را به نماز می دهد ولی در آیه 153 به لحاظ مسئله جنگ و نبرد و تحمّل رنج های مبارزه و لزوم پایداری و پرهیز از عقب نشینی مطرح است به بیان صبر اهتمام ورزیده است.
و فرمود: خدا با صابران است با این که خدای سبحان با نمازگزاران نیز هست و نماز نیز در حل مشکلات جنگ و پیشبرد آن تأثیر بسزایی دارد.
منبع: پاسدار اسلام - مهر 1388 - شماره 334
ادامه مطلب
رابطه صبر و نماز
رابطه صبر و نماز
در مبارزه با هوس و رهایی از رذایل درونی و پایداری و پیروزی در برابر دشمن بیرونی، صبر و نماز هر دو سهم دارند و یکدیگر را کمک می کنند به این صورت که جزع و بی تابی که در برابر صبر و استقامت است به وسیله نماز برطرف می شود. از این جهت می توان گفت صبر محصول نماز است زیرا انسان گرچه بالفطرة صبور است، نماز مانع حرص و بی تابی است و صبر را تثبیت و انسان بی تاب را صبور و شکیبا می کند.
از سوی دیگر سهم صبر در تدافع از خصم و سهم در تهاجم بر دشمن آشکارتر است از این رو گفته اند نماز ستون دین است.
از سوی دیگر خود نماز نیز حاصل صبر است. زیرا طاعت که باید بر آن صبر کرد شامل نماز نیز هست و نمازگزار بر طاعت نماز صبر می کند و تا انسان صبر بر اطاعت نداشته باشد نماز نخواهد گزارد.
منبع: پاسدار اسلام - مهر 1388 - شماره 334
ادامه مطلب
سنگینی و بزرگی نماز
سنگینی و بزرگی نماز
خدای سبحان در آیه 45 نماز را به بزرگی و عظمت یاد می کند. این تعبیر بیان گر اهمیّت و عظمت ذاتی نماز است. بنابراین، اگرچه حمل آن میسور خاشعان است لیکن بر آنان نیز سنگین و عظیم است. از این رو امامان معصوم (ع) هنگام نماز وادای این امانت سنگین الهی با چهره زرد و تپش پهلوها نماز می گزاردند چنان که درباره امام حسن مجتبی(ع) گفته شده است کان اذا اقام فی صلاته ترتعد فرائصه بین یدی ربّه؛(1) وقتی برای نماز می ایستاد پهلوهایش در برابر خدا دچار تپش و لرزش می شد.
1. بحارالانوار، ج 43، ص 331.
ادامه مطلب