در جستجوى روح نماز

در جستجوى روح نماز

http://file.tebyan.net/a433b6090c/%D9%BE%D9%88%D8%B4%D9%87%20%D8%A8%D8%AF%D9%88%D9%86%20%D9%86%D8%A7%D9%85/%D9%85%D9%87%D8%B1%20%D9%88%20%D8%AA%D8%B3%D8%A8%DB%8C%D8%AD/%D8%AA%D8%B3%D8%A8%DB%8C%D8%AD01.jpg

نماز واقعى

متأسفانه ما از نمازهاى خود چندان بهره‌اى نمى‌بريم. بسيارى از ما نه از نمازهاى خود لذت مى‌بريم و نه آثار و نتايج آن را در وجود خود احساس مى‌كنيم. به عكس، نماز غالباً براى ما سنگين است و با كراهت به سراغ آن مى‌رويم. وقتى هم نمازمان تمام مى‌شود، حالمان به گونه‌اى است كه گويا بارى سنگين را كه موجب زحمت و رنج ما بوده از دوش افكنده ايم! با اين‌كه نمازهاى ما معمولاً چهار يا پنج و يا حداكثر ده دقيقه بيشتر طول نمى‌كشد، اما اين چند دقيقه تا بدان حد برايمان سنگين است كه گويا براى ما ساعت ها طول مى‌كشد! هنگامى كه از نماز فارغ مى‌شويم، نفسى راحت مى‌كشيم و مانند مرغى كه در قفس گرفتار بوده و اينك آزاد شده، بلافاصله پس از «السلام عليكم و رحمة اللّه» به اين سو و آن سو نگاه مى‌كنيم و فوراً به دنبال كارمان مى‌رويم! اتفاقاً قرآن كريم نيز به اين مسأله اشاره كرده است:


وَ إِنَّها لَكَبِيرَةٌ إِلاّ عَلَى الْخاشِعِينَ؛ و به راستى كه آن [نماز]گران است مگر بر خاشعان. البته همين نمازهاى ما هرقدر هم كم رنگ و كم خاصيت باشد نسبت به بى نمازى بسيار بسيار ارزش‌مند است. همين كه انسان براى انجام وظيفه، دقايقى را در پيشگاه الهى بايستد و سر به خاك بسايد، بسيار قيمت دارد. اما بحث اين است كه قدر و ارزش نماز و بهره‌اى كه ما مى‌توانيم از آن ببريم بسيار فراتر از اينها است. فاصله بين اين نمازهاى ما با نماز واقعى و آثار آن، چيزى شبيه فاصله صفر تا بى نهايت است!

ما با آن افق اعلاى نماز و ملكوتى آن بسيار فاصله داريم و متأسفانه از آثار فوق العاده آن محروم هستيم. سرّ اين محروميت نيز، همان‌گونه كه در جلسات قبل اشاره كرديم، اين است كه ما نماز را در همين ظواهر الفاظ و اذكار و حركات و سكناتش خلاصه كرده‌ايم و از روح و حقيقت آن غافليم. نمازى كه انسان در آن، به معانى الفاظى كه مى‌گويد و حركاتى كه انجام مى‌دهد توجه ندارد، مانند افسون خواندن فال گيرها و رمّال ها است! آنها نيز كلماتى عجيب و غريب را تكرار مى‌كنند كه نه خود و نه ديگران چيزى از آن سر در نمى‌آورند! از نمازى كه حاصلش لقلقه زبان و خم و راست شدنى بيش نيست، نمى‌توان انتظار داشت كه انسان را به معراج ببرد! نمازهاى بسيارى از ما شبيه نماز است و ما فقط اداى نماز را در مى‌آوريم! به راستى، گاهى نماز ما با كار كسانى كه حركت هاى نمايشى اجرا مى‌كنند چندان تفاوتى ندارد؛ نمايشى از نماز است نه خود نماز!

لازم نيست حتماً نماز طولانى باشد؛ نماز اگر كوتاه و مختصر هم باشد اما روح داشته باشد، مى‌تواند معجزه بيافريند و انسان را از پست ترين مراحل به اوج شرف و عظمت برساند. بايد تلاش كنيم و از خداى متعال نيز مسألت نماييم تا نمازهايمان روح پيدا كند. آن گاه است كه آثار آن را به عيان (به اندازه‌اى كه به روح نماز دست يافته ايم) خواهيم ديد.


اگر نماز روح داشته باشد، قرآن كريم مى‌فرمايد اثرش اين است: إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَرِ؛ به راستى كه نماز از كار زشت و ناپسند باز مى‌دارد. با اين حال ما بسيارى از نمازخوان ها را ديده‌ايم كه به محض خارج شدن از مسجد به دنبال گناه مى‌روند و نماز تأثيرى در بازداشتن آنان از گناه و زشت كارى نداشته است. چه بسا نمازخوان هايى كه پس ازنماز و مسجد، بلافاصله به نگاه حرام، صداى حرام، سخن حرام، معامله حرام و انواع حرام هاى ديگر روى مى‌آورند! حتى گاهى به خارج شدن از مسجد هم نمى‌كشد و در همان مسجد شروع به غيبت كردن از ديگران، تهمت زدن و دروغ بستن به آنان و مسخره كردن ايشان مى‌پردازند! به راستى اينها چگونه نمازهايى است؟ مگر قرآن صراحتاً نمى‌فرمايد: إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَرِ؟! پس چرا اين نمازها ما را از گناه باز نمى‌دارد؟!

در روايتى، اميرالمؤمنين على(عليه السلام) از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) اين گونه نقل مى‌كنندكه آن حضرت مى‌فرمايند، كسى كه پنج نوبت نماز مى‌خواند، مثل آن است كه نهرى جلوى خانه‌اش باشد و روزى پنج بار بدنش را در آن بشويد؛ آيا چرك و كثافتى در بدنش باقى خواهد ماند؟! با اين همه، ما پنج نوبت نماز مى‌خوانيم، اما هنوز هم آلوده به چرك و كثافت انواع گناهان هستيم! همه اينها به سبب آن است كه نمازهاى ما «نماز» نيست، بلكه شبيه نماز و اداى نماز را در آوردن است.

 بحار الانوار، ج 82، باب 2، روايت 1.

 بقره (2)، 45.

عنكبوت (29)، 45.


ادامه مطلب


[ یک شنبه 22 فروردین 1395  ] [ 7:38 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

هديه دادن در نماز

هديه دادن در نماز

http://file.tebyan.net/a433b6090c/%D9%BE%D9%88%D8%B4%D9%87%20%D8%A8%D8%AF%D9%88%D9%86%20%D9%86%D8%A7%D9%85/%D9%85%D9%87%D8%B1%20%D9%88%20%D8%AA%D8%B3%D8%A8%DB%8C%D8%AD/%D8%B3%D8%AC%D8%A7%D8%AF%D9%8702.jpg

روزى عباس عموى پيامبر ـ صلى اللّه عليه وآله ـ بر كنار چاه زمزم نشسته بود و حديث نقل مى كرد ناگاه ابى ذر غفارى حاضر شد و گفت:(اى مردم! منم ابوذر غفارى شنيدم از رسول خدا ـ صلى اللّه عليه وآله ـ به اين دو گوش والاّ اگر دروغ بگويم هر دو گوشم كر شود و ديدم با اين دو چشم والاّ هر دو چشم كور شود كه حضرتش مى فرمود: على قائد و پيشواى نيكوكاران است و كشنده كافران استيارى كرده شده است هر كه او را يارى كند و خوار است هر كه او را يارى نكند.(من نماز خواندم در روزى از روزها با رسول خدا ـ صلى اللّه عليه وآله ـ نماز ظهر را پس سائلى در مسجد سئوال كرد كسى چيزى به او نداد سائل دست به سوى آسمان بلند كرد و گفت: خداوندا گواه باش كه من در مسجد رسول خدا(ص) سؤال كردم و كسى چيزى به من نداد و على عليه السلام در ركوع بود.(حضرت با انگشت كوچك دست راستش اشاره به سوى سائل كرد و پيوسته انگشتر را در آن دست مى كرد و سائل آمد و انگشتر را از انگشت آن حضرت گرفت و حضرت رسول نيز در نماز بود و اين واقعه را مشاهده كرد. چون از نماز فارغ شد سر به سوى آسمان بلند كرد و گفت:خداوندا! برادرم موسى از تو سؤال كردو گفت: پروردگارا! سينه مرا گشاده گردان و آسان گردان براى من كار مرا و بگشا گرهى از زبانم كه بفهمند سخن مرا و بگردان از براى من وزيرى از اهل من كه آن هارون است محكم گردان با آن بازوى مرا و شريك گردان او را در كار من پس دعاى او را مستجاب گردانيدى و به اوخطاب كردى كه بزودى محكم گردانم بازوى تو را به برادر تو و براى شماهر دو سلطنتى و استيلائى بدهم خداوندا! منم محمد پيغمبر تو و برگزيده تو پس بگشا براى من سينه مرا و آسان كن براى من كار مرا و بگردان از براى من وزيرى از اهل من كه او على(ع) است محكم گردان به او پشت مرا).ابوذر گفت: (هنوز سخن آن حضرت تمام نشده بود كه جبرئيل از جانب خداوند جليل نازل شد و گفت: يا محمد! اين آيه را (انما وليكم اللّه و رسوله والذين آمنوا الذين يقيمون الصلوة ويؤتون الزكاة وهم راكعون) (مائده: 55) بخوان و اين آيه در شأن على(ع) نازل شده).(1)

(1)(1)حديقة الشيعة صفحه 186.


ادامه مطلب


[ یک شنبه 22 فروردین 1395  ] [ 6:20 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

فلسفه اوقات نماز

فلسفه اوقات نماز

http://file.tebyan.net/a433b6090c/%D9%BE%D9%88%D8%B4%D9%87%20%D8%A8%D8%AF%D9%88%D9%86%20%D9%86%D8%A7%D9%85/%D9%85%D9%87%D8%B1%20%D9%88%20%D8%AA%D8%B3%D8%A8%DB%8C%D8%AD/%D8%B3%D8%AC%D8%A7%D8%AF%D9%8703.jpg

عده اى يهودى پيش پيامبر اكرم ـ صلى اللّه عليه وآله ـ آمده و عالمترين آنها مسائلى را سئوال كرد از جمله سئوال كرد كه: چرا خداوند عزوجل اين نمازها را در پنج نوبت در ساعات شبانه روز واجب نموده است؟رسول خدا ـ صلى اللّه عليه وآله ـ فرمود:اما وقت ظهر: براى آن است كه آفتاب به حلقه اى كه در وسط آسمان است وارد مى گردد در اين موقع فرشته اى كه در عرش خدا است به حمد الهى مشغول مى گردد و خدا بر من صلوات مى فرستد و خدا واجب كرد بر من و امتم در اين وقت نماز را همانطور كه در قرآن مى فرمايد: (نماز را از موقع ظهر تا سياهى شب به جاآورم و در اين ساعت است كه در روز قيامت عبور به جهنم مى نمايند و هر مؤمنى كه در اين وقت در سجده يا ركوع يا قيام نمازباشد خداوند بدنش را بر آتش حرام مى كند.اما نماز عصر: اين نماز در ساعتى است كه حضرت آدم از درخت ممنوعه خورد و خدا او را امر به خروج از بهشت نمود و دستور داد او و فرزندانش تا قيامت اين نماز را بخوانند و بر امت من نيز واجب نمود و از محبوبترين نمازها پيش خدا است و به من امر كرد كه از ميان نمازها به نماز عصر توجهى بيشتر نمايم.اما نماز مغرب: در ساعتى است كه خدا توبه آدم را در حالى كه فاصله بين خوردن از درخت ممنوعه تاتوبه كردن او 300 سال بوده قبول نمود و در روزهاى آخرت هر روز مثل هزاران سال است و از وقت عصر تا عشاء آدم سه ركعت خواند يك ركعت براى خطاء خود و يك ركعت براى خطاء حواء و يك ركعت به عنوان توفيق توبه لذا خدا سه ركعت بر امت من در مغرب واجب نموده كه دراين ساعت دعا مستجاب مى شود و خدا وعده فرموده كه هر كه در اين ساعت از او بطلبد مستجاب نمايد.اما نماز عشاء: براى قبر يك نوع ظلمت است و روز قيامت نيز يك نوع تاريكى دارد. خدا مرا و امتم را امر كرده به نماز عشاء تا تاريكى قبر به روشنائى تبديل شده و به من و امتم عطا كند نورانيت در موقع عبور از پل صراط و هيچ گامى قدم بر نمى دارد به سوى نماز عشاء مگر اين كه خدا بدنش را بر آتش حرام مى كند و نماز عشاء قبل از من بر پيامبران گذشته نيز واجب بوده است.اما نماز صبح: چون خورشيد طلوع كند بر شيطان نيز طلوع مى كند پس خدا مرا امر كرد تا قبل از طلوع خورشيد نماز صبح را به جا آورم و قبل از اينكه كافرى براى خورشيد سجده كند امت من براى خدا سجده كنند و هر چه زودتر از طلوع خورشيد نماز صبح گذارده شود نزد خدا محبوبتر است و نماز صبح نمازى است كه هم ملائكه شب و هم ملائكه روز بر آن شاهد هستند)(1).

(1)(1)حديقة الشيعة صفحه 186.


ادامه مطلب


[ یک شنبه 22 فروردین 1395  ] [ 6:18 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

نماز از ديدگاه امام سجاد(ع)

نماز از ديدگاه امام سجاد(ع)

http://file.tebyan.net/a433b6090c/%D9%BE%D9%88%D8%B4%D9%87%20%D8%A8%D8%AF%D9%88%D9%86%20%D9%86%D8%A7%D9%85/%D9%85%D9%87%D8%B1%20%D9%88%20%D8%AA%D8%B3%D8%A8%DB%8C%D8%AD/%D8%B3%D8%AC%D8%A7%D8%AF%D9%87.jpg

ابن دينار گفت: من در خدمت امام سجاد عليه السلام نشسته بودم كه مردى وارد شد و بى ادبانه به امام(ع) گفت:(مى دانى كه چگونه نماز مى خوانند؟) من قصد كردم كه او را بزنم ولى امام مانع شد و فرمود:(صبر كن اى ابا جازم! كه عالمان بردبارند).آنگاه روى مبارك به سئوال كننده كرد وفرمود:(بلى مى دانم كه چگونه نماز را به جاى آورم).سائل گفت: (پيش از نماز چند چيز بر تو واجب است؟) امام عليه السلام فرمود: (هفت چيز: طهارت گرفتن پوشيدن عورت جاى سجده پاك داشتن وقت شناختن و عددهاى آن را دانستن و جامه را پاك ساختن و روى به سوى قبله كردن).سائل گفت: (به چه نيّت از خانه بيرون مى آئى؟) امام فرمود: (به نيّت زيارت).گفت: (به چه نيت به سجده مى روى؟) امام فرمود: (به نيت عبادت).گفت: (به چه نيت در نماز قيام مى كنى؟) امام فرمود: به نيت خدمت).گفت: (اين خدمت را چگونه نيت مى كنى؟) امام فرمود: (به نيت عبوديت و اعتراف به وحدانيت او).گفت: (با چه چيز رو به قبله مى كنى؟) امام فرمود: (به سه فريضه و يك سنّت. توجّه به قبله و نيت و تكبيرة الاحرام فريضه اند و دست برداشتن نزديك گوش سنّت است).گفت: (برهان نماز چيست؟) امام فرمود: (نظر كردن در حال قيام به سجده گاه).گفت: (تحريم نماز چيست؟) امام فرمود:(تكبير).گفت: (تحليلش چيست)؟امام فرمود: (سلام).گفت: (جوهرش چيست؟) امام فرمود: (تعقيب).گفت: (تماميتش به چيست؟) امام فرمود: (صلوات بر محمد و آل محمد(ص)).گفت: (سبب قبوليش چيست؟) امام فرمود: (دوستى ما اهل بيت و دشمنى با دشمنان ما).گفت: (براى هيچ كس حجتى نگذاشتى).پس برخاست و اين آيه را خواند:(اللّه يعلم حيث يجعل رسالته): (خدا مى داند چه كسى را رسول خود قرار دهد).(1).

(1)حق اليقين صفحه 50.


ادامه مطلب


[ یک شنبه 22 فروردین 1395  ] [ 6:16 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]