اعمال بين اذان و اقامه از ديدگاه روايات

http://www.axgig.com/images/59143754897370997258.jpg

1 - مقدارى ميان اذان و اقامه مقدارى فاصله مى اندازد. چنانكه در روايت آمده كه امام صادق (ع ) فرمود اميرالمؤمنين علىّ بن ابى طالب (ع ) پيوسته به ياران خويش مى فرمود: هركس بين اذان و اقامه سجده نموده و در حال سجده بگويد:
رَبِّ، لَكَ سَجَدْتُ خاضِعاً خاشِعاً ذَليلاً.
- پروردگارا، با حالت خضوع و خشوع و خاكسارى و ذلّت براى تو سجده و كرنش نمودم .
خداوند متعال مى فرمايد: اى ملائكه و فرشتگان من ، به عزّت و سرافرازى و جلال و عظمتم سوگند، مسلّماً محبّت او را در دل بندگان مؤمنم ، و هيبت و بيم از او را در دل منافقان قرار خواهم داد.
2 - و روايت ديگر اينكه : محمّد بن ابى عمير به نقل از پدرش مى گويد: ديدم كه امام صادق (ع ) اذان گفت سپس براى سجده رفت و بين اذان و اقامه يك سجده نمود، و هنگامى كه سر از سجده برداشت ، فرمود:
اى [ا]باعمير، هركس همانند من عمل كند، خداوند متعال تمام گناهان او را مى آمرزد.
و فرمود: هركس اذان بگويد و سپس سجده كند و در سجده بگويد:
لا إِلهَ إِلا اللّهُ، اءَنْتَ رَبّى ، سَجَدْتُ لَكَ خاضِعاً خاشِعاً.
- تويى پروردگار من ، با حالت خضوع و خشوع و فروتنى براى تو سجده نمودم .
خداوند، گناهان او را مى آمرزد.

3 - بعد از سر برداشتن از سجده (بين اذان و اقامه ) دعايى را كه معاوية بن وهب به نقل از پدرش نقل كرده ، مى خواند، وى مى گويد كه شنيدم امام صادق (ع ) ميان اذان و اقامه مى فرمود:
سُبْحانَ مَن لاتَبيدُ مَعالِمُهُ، سُبْحانَ مَنْ لايَنْسَى [مَنْ] ذَكَرَهُ، سُبْحانَ مَنْ لا يَخيبُ سآئِلُهُ، سُبْحانَ مَنْ لَيْسَ لَهُ حاجِبٌ يُغْشى ، وَلاَ بَوّابٌ يُرْشى ، وَ لا تَرْجُمانٌ يُناجى ، سُبْحانَ مَنِ اخْتارَ لِنَفْسِهِ اءَحْسَنَ الاَْسْمآءِ، سُبْحانِ مَنْ فَلَقَ الْبَحْرَ لِمُوسى ، سُبْحانَ مَن لايَزْدادُ عَلى كَثْرَةِ الْعَطآءِ إِلاّ كَرَماً وَ جُوداً، سَبْحانَ مَنْ هُوَ هكَذا وَ لا هكَذا غَيْرُهُ.
- پاك و منزّه است خداوندى كه نشانه هايش از بين نمى رود پاك و منزّه است خداوندى كه يادش فراموش نمى گردد [يا: كسانى را كه بر ياد او هستند فراموش نمى كند]، پاك و منزّه است خداوندى كه درخواست كننده اش محروم نمى گردد، پاك و منزّه است خداوندى كه نه پرده دارى دارد كه او را پوشانده [و دور از دسترس نگاه دارد]، و نه دربانى كه به او رشوه داده شود، و نه مُتَرجِمى كه [تنها وى ] با او مناجات و به صورت خصوصى گفتگو كند، پاك و منزّه است خداوندى كه بهترين نامها [و كمالات ] را براى خود برگزيد، پاك و منزّه است خداوندى كه دريا را بر حضرت موسى (ع ) شكافت ، پاك و منزّه است خداوند كه در اثر فراوانى بخشش جز بر بزرگوارى و بخشش او افزوده نمى گردد، پاك و منزّه است خداوندى كه اينچنين است و غير او چنين نيست .
دعا براى امام زمان (ع ) بين اذان و اقامه
4 - سپس بين اذان و اقامه به هر چه كه خداوند - جلّ جلاله - به او مى آگاهاند دعا مى نمايد، و ابتدا براى بزرگترين و عزيزترين خلايق در زمان خويش در نزد خداوند -جلّجلاله -
(1) دعا مى كند، زيرا آن بزرگوار مقام بزرگى را جهت استجابت دعا داراست ، البّته دعاى كسى را مستجاب مى كند كه آن را به همان صورتى كه بدان فرا خوانده شده (همراه با شرايطش ) بجا آورد.

1-  يعنى امام زمان حضرت حجّة بن الحسن العسگرى عجّل اللّه تعالى فرجه الشّريف .

منبع : فلاح السائل
مؤ لف : علاّمه بزرگوار سيّد بن طاووس


ادامه مطلب


[ سه شنبه 9 شهریور 1395  ] [ 7:42 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

سوره هايى كه معمولاً در نوافل ظهر خوانده مى شوند

http://www.axgig.com/images/75189094967786801448.jpg

در روايت آمده كه امام صادق (ع ) فرمود:در نماز نافله ظهر، در دو ركعت نخست سوره اخلاص و جَحْد(1) و در ركعت سوّم قُلْ هُوَ اللّه اءحَد و آيةُ الْكُرسِىّ، در ركعت چهارم قُلْ هُوَ اللّهُ اءَحَد و آخر سوره بقره ،(2) و در ركعت پنجم قُلْ هُوَ اللّهَ اءَحَد و آيات آخر سوره آل عمران يعنى آيات إِنَّ فى خَلْقِ السَّمواتِ وَ الاْ رضِ (3)، و در ركعت ششم قُلْ هُوَ اللّهُ اءَحَد و آيه سَخَره (4)، و در ركعت هفتم قُلْ هُوَ اللّهُ اءَحَد و آياتى كه در سوره انعام است يعنى وَ جَعَلُو اللّهِِ شُرَكآءَ الْجِنِّ وَ خَلَقَهُمْ (5) و در ركعت هشتم قُلْ هُوَاللّهُ اَحَد و آخر سوره حشر يعنى لَوْ اءَنْزَلْنا هذَا الْقُرْآنَ عَلى جَبَلٍ (6) تا آخر سوره را قرائت كن . و بعد از تمام كردن نماز، 7 بار بگو:
اءَللّهُمَّ، مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الاَْبْصارِ، ثَبِّتْ قَلْبى عَلى دينِكَ وَ دينِ نَبِيِّكَ، وَلا تُزِعْ قَلْبى بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنى ، وَهَبْ لى مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً، إِنَّكَ اءَنْتَ الْوَهّابُ وَ اءَجِرْنى مِنَ النّارِ، بِرَحْمَتِكَ.
- خداوندا، اى گرداننده دلها و ديدگان ، دلم را بر دين خود و آيين پيامبرت استوار گردان ، و قلبم را بعد از آنكه هدايت فرمودى منحرف مفرما، و از جانب خويش رحمتى به من ارزانى دار، كه بى گمان تويى بسيار بخشنده ، و مرا به رحمت خويش ، از آتش جهنّم در پناه خويش درآور.
سپس هفتاد بار از آتش جهنّم به خدا پناه برده و بگو:
اءَسْتَجيرُ بِاللّهِ مِنَ النّارِ.
- از آتش [جهنّم ] به خدا پناه مى برم .

1-  يعنى سوره قُل يا اءَيُّهَا الْكافِرون
2-  ظاهراً مقصود دو آيه آخر اين سوره يعنى از آمَنَ الرَّسُولُ بِما اءُنْزِلَ إِلَيْهِ تا آخر سوره است .
3-  آل عمران (3): 190 - ظاهراً مقصود خواندن تمام اين آيه تا آخر آيه 194 مى باشد.
4-  ظاهراً مقصود آيه 54 سوره اعراف (7) است كه پيرامون مسخّر بودن تمام موجودات در برابر امر خداوند - عزّوجلّ - مى باشد.
5-  انعام (6): 100.
6-  حشر (59): 21.

منبع : فلاح السائل
مؤ لف : علاّمه بزرگوار سيّد بن طاووس


ادامه مطلب


[ سه شنبه 9 شهریور 1395  ] [ 7:32 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

آداب سجده

http://www.axgig.com/images/30364119219353404917.jpg

توجّه داشته باش از جمله آدابى كه بايد بنده در هنگام سجده رعايت كند اين است كه : خاكسارى اش براى معبود در سجده افزون بر ركوع باشد، پس توجّه داشته باشد كه در محضر خداوند جلّ جلاله است ، و اينكه خداوند جلّ جلاله چنان عظمت و جلالى دارد كه گفتار هيچ كس بدان احاطه نمى كند، و اينكه وى به ناتوانى و نادارى و بيچارگى و گناهانى متّصف است كه موجب فرومايگى او شده است ؛ سپس با ذلّت و خضوع و خشوع افزونتر از آنچه كه در ركوع ذكر كرديم ، براى انجام سجده به پايين مى رود؛ زيرا اگر بنده با غفلت از اين امور، و از روى عادت و تنها با مراعات ظاهر سجده ، و بدون قصد عبادت مولاى خويش و اقبال و توجّه و مراعات ادب در پيشگاه او سجده بجا آورد، مانند كسى خواهد بود كه در سجده اش ‍ بازى نموده ، يا از مالك و معبود خويش روى گردانده ، يا به او استهزا و ريشخند كرده است .
و اهل علم مى دانند كه ركوع و سجده از اركان نماز هستند، و هرگاه بنده آن دو را در نماز خويش ، به عمد يا از روى سهو و فراموشى ، ترك كند بر اساس فتواى فقيهان و روايات نمازش باطل مى شود.
و ديگر اينكه ، صاحب شريعت - صلوات اللّه عليه وآله - بدين جهت اين به سوى مردم مبعوث كه آنان را به معامله و بندگى غير خدا دعوت نمايد؛ بنابراين ، اگر در هدف از اين گونه ذلّت و خاكسارى و بندگى در هنگام ركوع و سجده توجّه نداشته باشى ، فرق ميان تو و مُنْكِران چيست ؟ و چه فرقى است ميان تو و كسى كه ياد خدا را فراموش ، و به امور و بيهوده مشغول گشته است ؟ بى گمان حضرت محمّد (ص ) براى آن آمده كه مردم را از عادت ، به سوى معبود فراخواند، پس مبادا از كسانى باشى بدون توجّه به خداوند - جلّ جلاله - و حضور قلب در انجام خاكسارى و بندگى براى او قيام و ركوع و سجده را به حسب عرف و عادت بجا آورى .
اگر در حال سجده اين دعا را بخوانى
(1)
اءَلّلهُمَّ، لَكَ سَجَدْتُ، وَ بِكَ آمَنْتُ، وَلَكَ اءَسْلَمْتُ، وَ عَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ، وَ اءَنْتَ رَبّى ، سَجَدَلَكَ سَمْعى وَ بَصَرى وَ شَعْرى وَ عَصَبى وَ مُخّى وَ عِظامى ، سَجَدَ وَجْهِىَ الْبالِى الْفانى لِلَّذى خَلَقَهُ وَ صَوَّرَهُ وَشَقَّ سَمْعَهُ وَ بَصَرَهُ. تَبارَكَ اللّهُ اءحْسَنُ الْخالِقينَ.
- خداوند، تنها براى تو سجده نمودم ، و به تو ايمان آوردم ، و تسليم تو شدم ، و تنها بر تو توكّل نمودم ، و تويى پروردگارم ، گوش و چشم و موى و عصب و مغز و استخوانهايم از آنِ توست ، روى [و وجود] پوسنده و فناپذيرم براى كسى كه آن را آفريد و صورت نگارى نموده و براى او گوش و چشم قرار داده ، سجده نموده . منزّه و بلند مرتبه باد خداوند، كه بهترين آفرينندگان مى باشد.
ولى تمام اعضايت با قصد خاكسارى و تسليم و توكّل و خضوع و خشوع براى معبود سجده نكند، گويى كه از معناى سجده خبرى ندارى ، و سخن و ادّعايت دروغ و بهتان به مولايت خواهد بود. اى بيچاره ، وقتى كه عبادتت همراه با دروغ و بهتان و اهانت باشد، چگونه نمازت درست خواهد بود؟
ديگر اينكه : اگر در سجده ات آرامش و آسايش و شادمانى اى را كه دوست ، هنگام قُرب به محبوبش دارد احساس مى كنى ، خوشا به حالت . وگرنه سجده ات نكوهيده و فاسد، و قلبت بيمار و دردمند است ، زيرا مى دانى كه در صريح قرآن آمده كه :
وَاسْجُدْ، وَاقْترِبْ
(2)
- و سجده و كرنش نما، و به خدا نزديك شو.
بنابراين ، قرآن شريف سجده را از نشانه هاى قرب عاشق وار به خداوندى كه به اسرار آگاه است قرار داده ، پس تلاش كن كه نَفْسَت قرب و نزديكى به محبوب احساس كند؛ زيرا محبّت خداوند - جلّ جلاله - از ثمرات قوّت شناخت جلال و بخشش بزرگ الهى است . چنانكه خداوند - جلّ جلاله - گروهى را كه به او معرفت دارند، ستوده و مى فرمايد:
يُحِبُّهُمْ وَ يُحِبُّونَهُ.
(3)
- خداوند آنان را دوست مى دارد، و ايشان نيز او را دوست مى دارند.
و در توصيف اهل نجات مى فرمايد:
وَالَّذينَ آمَنُوا اءَشَدُّ حُبّاً للّهِِ.
(4)
- و كسانى كه ايمان آورده اند محبّت بيشترى نسبت به خداوند دارند.

1-  كه خواندن آن در سجده مستحبّ است .
2-  علق (96)، 19.
3-  مائده (5): 54.

4-  بقره (2): 165.

منبع : فلاح السائل
مؤ لف : علاّمه بزرگوار سيّد بن طاووس


ادامه مطلب


[ سه شنبه 9 شهریور 1395  ] [ 7:15 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

جهت قبله در استان های ایران + جدول

http://www.axgig.com/images/18593419889794197626.jpg

 در جدول زير زاويه انحراف قبله براي مراكز استان هاي ايران ارائه شده است.
نام شهر زاويه انحراف قبله (درجه)
از جنوب به سمت غرب
نام شهر زاويه انحراف قبله (درجه)
از جنوب به سمت غرب
 اراك 37  اردبيل 26
 اروميه 17  اصفهان 46
 اهواز 41  ايلام 27
 بجنورد 48  بندرعباس 72.5
 بوشهر 55  بيرجند 61
 تبريز 20.5  تهران 38.5
 خرم آباد 34  رشت 31
 زاهدان 72  زنجان 29
 ساري 41  سمنان 44
 سنندج 26  شهركرد 44.5
 شيراز 57.5  قزوين 33.5
 قم 39  كرمان 64.5
 كرمانشاه 28  گرگان 43.5
 مشهد 54.5  همدان 32
 ياسوج 51.5  يزد 54.5

منبع : مركز تقويم مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران


ادامه مطلب


[ سه شنبه 9 شهریور 1395  ] [ 7:04 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]