كار وتلاش وجهاد اقتصادی



حدیث (1) رسول اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله :

لا تَزولُ قَدَما عَبدٍ يَومَ القيامَةِ حَتّى يُساَ لَ عَن اَربَعٍ عَن عُمُرِهِ فيما اَفناهُ وَ عَن شَبابِهِ فيما اَبلاهُ وَ عَن مالِهِ مِن اَينَ اَ كتَسَبَهُ وَ فيما اَ نفَقَهُ وَ عَن حُبِّنا اَهلَ البَيتِ ؛

انسان، در روز قيامت، قدم از قدم برنمى‏دارد، مگر آن كه از چهار چيز پرسيده مى‏شود : از عمرش كه چگونه گذرانده است، از جوانى‏اش كه چگونه سپرى كرده، از ثروتش كه از كجا به دست آورده و چگونه خرج كرده است و از دوستى ما اهل بيت [پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله].

 

خصال ، ص 253، ح 125



سه شنبه 13 اردیبهشت 1390  توسط رضا کرمی | نظرات (0)

بایستگی‌های جهاد اقتصادی

               از فاو و فرات و فکه یادی باید                                  در جبهه جنگ نرم جهادی باید

                              در راه گذشتن ز حصار تحریـم                                    ایـــن بار جـــهاد اقتصادی باید 

  با درایت و هوشمندی مقام معظم رهبری، سال 1390، سال جهاد اقتصادی نامگذاری شد. این اقدام رهبری تنها یک شعار نیست بلکه عملی خداپسندانه و همگانی است که از روی تکلیف شرعی به انجام می‌رسد.بایستگی‌های جهاد اقتصادی

  چند سال پیش از این هنگامی که اعضای کمیسیون ویژه اقتصادی اصل 44 قانون اساسی مجلس هفتم همراه با چهره‌های اقتصادی دولت دیداری با رهبری داشتیم، معظم له ضمن تأکید بر سند چشم‌انداز بیست ساله کشور، فرمودند: «تلاش مردم و مسئولان برای تحقق سیاست‌های ابلاغی و قانون اصل 44 جهاد در راه خداست».

  عنوان جهاد در فرهنگ دینی و مطالبه رهبری بار معنوی داشته و منظور فراگیری در عمل می‌باشد که در نوع خود تلاش و کوشش مضاعف جهت دفع دشمن و گذر از موانع جهت رسیدن به هدف می‌باشد. کاری که مداخله و امید دشمن به شکست ملت و نظام را تبدیل به یأس می‌نماید. شکی نیست که جنگ دشمنان انقلاب اسلامی ایران در مقطع کنونی، جنگ اقتصادی است و اعلام تحریم‌های اقتصادی پی‌درپی و صدور قطعنامه علیه ایران نیز گواه روشن موضوع و مسئله می‌باشد. قدرت‌های ظالم جهانی از راه‌های سیاسی و نظامی نتوانسته‌اند اراده ملت ایران را از پا درآورند، لکن آنان در آسیب‌شناسی وضعیت ایران به این نتیجه رسیده‌اند که با گذشت بیش از سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی، مردم ایران نتوانسته‌اند آرمان اقتصادی مطلوب و تصریح‌شده در قانون اساسی خود را محقق سازند. وابستگی اقتصاد ایران به نفت و دولتی بودن آن مانع از تحقق اقتصاد تولیدی و جهش در فضای کسب‌وکار می‌باشد. دشمن می‌داند این وضعیت نقطه تهدیدی برای کشور و نظام ماست. راه برون‌رفت از وضع موجود، رسیدن به اهداف سند چشم‌انداز بیست ساله کشور و جهاد اقتصادی است. جهاد اقتصادی، بایدها و الزاماتی را می‌طلبد که به اختصار به مواردی از آنها اشاره می‌نماییم.

  1. توجه جدی به آرمان دینی و بازیابی مفاهیم مربوط به اقتصاد اسلامی در شکل «نه شرقی و نه غربی» آن؛ چیزی که با درایت شهید آیت ا. . . دکتر بهشتی و دیگر نظریه‌پردازان اسلامی منظور نظر قرار گرفت و الگوی اقتصادی کشور و نظام در قانون اساسی، براساس آن پایه‌ریزی شد. دقت و مطالعه در مشروح مذاکرات مجلس خبرگان قانون اساسی در این رابطه ضرورتی انکارناپذیر است.

ایجاد انگیزش برای تولید ثروت و پرهیز از سستی و تنبلی، تشویق به خلاقیت و ابتکار، استفاده از تخصص، مهارت و تجربه علمی و عملی دیگر ملت‌ها برای رونق اقتصادی، بهره‌وری صحیح از مواهب طبیعی و خدادادی، تنظیم درست رابطه کارگر و کارفرما، دریافت مالیات از ثروتمندان در جهت استیفای حقوق دولت و ملت، رعایت الگوی مصرف و انضباط اقتصادی، رعایت وجدان کاری و بسیاری از امور دیگر، چیزهایی است که در طراحی اندیشه اقتصاد اسلامی منظور شده است. دولت و ملت ایران می‌دانند که مکاتب مادی جواب‌گو این امر نبوده و بن‌بست پیش‌آمده در اقتصاد کمونیستی و ابهامات فراوان در اقتصاد سرمایه‌محور غربی گواه روشنی بر این مدعاست. راه درست و نجات‌بخش، محور قرار دادن الگوی اقتصاد اسلامی است که پیشرفت و عدالت را به همراه دارد و تحقق آن از راه جهاد اقتصادی امکان‌پذیر است. امری که در رهنمودهای امامان معصوم (علیهم السلام) بر آن تأکید شده است.

امام علی (ع) می‌فرماید: «نفرین بر کسی باد که آب و خاک در اختیار دارد و از تولید ثروت و تأمین رفاه عاجز و درمانده است». مطلب بارز و مهم در فرهنگ اسلامی این است که مالکیت شخصی و خصوصی و تولید ثروت، از کار و تلاش خود انسان مایه می‌گیرد و منشأ آن به یکی از سه صورت: حیازت و برداشت از طبیعت، تولید و خدمات است. کسب ثروت از راه‌های نامشروع و غیرجهادی از قبیل قمار، ربا، سفته‌بازی و کارهایی از نوع شرکت‌های هرمی، غصب اموال و دست‌درازی در انفال و یا دریافت منابع بانکی ملت بدون استفاده در مسیر تولید و اقتصاد مولد و اشتغال با جهاد اقتصادی هم‌خوانی نداشته و مردود است. شکی نیست که سامان‌دهی اقتصادی اعم از دولتی، خصوصی و تعاونی از منظر جهاد اقتصادی از اخلاق و معنویات مایه می‌گیرد و به آن قوام و استواری می‌بخشد. روی همین جهت است که از نقش متقابل اخلاق و اقتصاد در برنامه جهاد اقتصادی نباید غافل شد.

  2. مخاطب پیام رهبری در رابطه با جهاد اقتصادی، مردم و قوای حاکمیتی هستند و چون اداره کشور در دست دولت است، سهم جهاد اقتصادی دولت بیش از دیگران است. دولت می‌داند اقتصاد کشور از رشد بالا و مطلوبی برخوردار نیست. قواعد و الزام‌های قانونی در حوزه اقتصادی به هر دلیل به درستی رعایت نشده است. از چشم‌انداز فاصله داریم. در رابطه با اصل 44 و واگذاری شرکت‌های دولتی در جهت آزادسازی اقتصادی که به تعبیر مقام معظم رهبری جهش و انقلاب اقتصادی را باید در پی داشته باشد، توفیق کامل نداشته و به سرمایه‌گذاری بیشتری در بیشتر بخش‌ها به ویژه در حوزه نفت و گاز نیازمندیم. رقیبان اقتصادی ما در منطقه از قبیل ترکیه، رشد اقتصادی بالایی را تجربه می‌نمایند. اقتصاد آنها در حال شکوفا شدن است بدون این که از موهبت خدادادی و سرمایه ملی نفت برخوردار باشند. نخبگان و دولت‌مردان ما بهتر و بیشتر از مردم عادی و جویای پول ناشی از هدف‌مند کردن یارانه‌ها، می‌دانند که امروز دولت ترکیه توانسته است با آزادسازی اقتصاد کشور خود، محیطی مناسب و امن برای سرمایه‌گذاری و اقتصاد مولد ایجاد نموده است. سؤال این است: «آیا دولت ایران و نهادهای حاکمیتی از راه برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری نمی‌توانند اولویت جهاد اقتصادی را اصلاح، محیط سرمایه‌گذاری را بهبود بخشند و فضای کسب‌وکار را مناسب نمایند؟!».

  3. از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی، همواره مسئولین دولتی در ایران گفته‌اند: «اقتصاد هدف نیست». لکن ما می‌دانیم که عدم برخورداری از اقتصاد مطلوب باعث می‌شود مردم به تباهی و سقوط کشیده ‌شوند. در اینجا معنا و مفهوم حدیث شریف و کلام نورانی امام معصوم (ع) که فرمود: «کادَ الْفَقْرُ اَنْ یَکونَ کُفْراً»، دلیل روشن موضوع و مسئله است. سرمایه‌داری سودپرست اگر بر جامعه‌ای حاکم شود و زنان و جوانان آن جامعه هم بیکار باشند، طبیعی است که راه کفر و فساد بر روی بعضی، اگر نگوییم بر روی همه مردم، گشوده می‌گردد. در چنین شرایطی کار مهم دولت بهبود فرآیندهای اقتصادی و ایجاد اشتغال است. این مطلب با برنامه‌ریزی دقیق و پرهیز از شعارزدگی از راه جذب سرمایه‌گذار و با التزام به تعهد اسلامی و امنیت سرمایه‌های مربوط به مردم و بخش خصوصی، امکان‌پذیر است.

  4. متأسفانه کار اقتصادی در دولت حجیم است و اصول مربوط به سیاست‌های کلی اصل 44 به درستی رعایت نشده است. واگذاری شرکت‌های دولتی به بخش خصوصی و تعاونی به معنی واقعی کلمه سرانجام خوبی نداشته و شبه‌دولتی‌ها میدان‌دار شده‌اند. با وضع پیچیده پیش‌آمده، امور اقتصادی با امور سیاسی گره خورده است و آنچه که در قالب جهاد اقتصادی باید منظور نظر قرار گیرد، شفافیت و جداسازی اقتصاد از سیاست و قدرت است. مطالبه مهم رهبری و مردم از دولت‌مردان و مدیران اجرایی، پرهیز از حاشیه‌سازی‌های سیاسی از راه برنامه‌ریزی و اداره امور اقتصادی کشور و نظام با کمک فراگیر مردم بدون توجه به امور سیاسی، باندی و جناحی است. التهاب‌آفرینی سیاسی و نگاه ابزاری به اقتصاد و اهرم‌های اقتصادی در جهت بسط قدرت در انتخابات، سمّ مهلکی برای اقتصاد است، چیزی که در سال جهاد اقتصادی و انتخابات مجلس شورای اسلامی، دولت و مجری امر برگزاری انتخابات باید به طور جدی از آن اجتناب نماید.

  5. ثبات برنامه‌ریزی، شرط موفقیت نظام و مسئولان محسوب می‌شود و چشم‌انداز، نقشه راه مردم و مسئولان است و سیاست‌های ابلاغی، قانون برنامه چهارم و پنجم، اصل 44 و. . . برای رسیدن به افق چشم‌انداز می‌باشند. اینک هفتمین سال ابلاغ این سند از سوی رهبری نظام را پشت سر می‌گذاریم و مهم‌ترین دغدغه رهبری، میزان تحقق این سند در تمامی حوزه‌ها به ویژه در حوزه اقتصادی کشور و نظام می‌باشد. تأکید صریح معظم له، آن هم به طور مکرر بر این سند بالادستی، گویای اهمیت موضوع و مسئله است. مدت‌ها پیش از این، رهبری فرمودند: «سند چشم‌انداز، یک مسئله فرادولتی است، مال این دولت و آن دولت و این سیاست و آن سیاست و این جریان و آن جریان نیست»، حق هم همین است. با این حال در سال جهاد اقتصادی، ارزیابی درست و بررسی موضوع میزان توفیق دولت و مجموعه نظام در بخش مربوط به اقتصاد از منظر چشم‌انداز، ضرورتی انکارناپذیر است. امری که طبق اصل 110 قانون اساسی از وظایف حاکمیتی است و مجمع تشخیص مصلحت نظام در این رابطه عهده‌دار مسئولیت است و کمیسیون نظارتی مجمع، بیش از گذشته مسئول پاسخ‌گویی به رهبری و مردم است.

  6. در سند چشم‌انداز از جامعه الگو از نظر اقتصاد یاد شده و تأکید گردیده که مردم ایران باید برخوردار از سلامت، رفاه، امنیت غذایی، تأمین اجتماعی، فرصت‌های برابر، توزیع مناسب درآمد، نهاد مستحکم خانواده، به دور از فقر و فساد و تبعیض و بهره‌مند از محیط زیست مطلوب باشند. امری که جمع کثیری از مردم به ویژه حاشیه‌نشین‌های کلان‌شهرها از آن محروم می‌باشند.

در سال جهاد اقتصادی با تأکید بر رشد اقتصادی عدالت‌محور و تصریح در سند چشم‌انداز، لازم است دولت در تعامل با شورای شهرها و شهرداران در جهت زدودن غبار فرسودگی و رفع حاشیه‌نشینی در کلان‌شهرها، تلاش مضاعف و مطلوبی نماید. تشکیل درست و کارآمد دولت‌شهرهای مورد نظر در قانون برنامه از راه واگذاری مسئولیت‌ها و تصدی‌گری‌های دولتی به شوراها و شهرداری‌ها، از نخستین لوازم کار است. در سال جهاد اقتصادی، مهم‌ترین وظیفه دولت، کوچک‌سازی دولت است و ضروری‌ترین اقدام این است که با تکیه بر قوانین مصوب مجلس و سیاست‌های ابلاغی از سوی رهبری، به این مهم توجه نماید و دولتی‌ها باید بدانند که دولت موفق، دولت تسهیل‌گر است نه تصدی‌گر؛

گره کور اقتصاد در ایران ناشی از تصدی‌گری زیاد از حد دولت بوده و باز شدن این گره کور مصداق روشن و بزرگ جهاد اقتصادی است. بد نیست به طور مدام تذکر داده شود که در اصل یکصدم از قانون اساسی تصریح شده   است: «برای پیش‌برد سریع برنامه‌های اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی و منطقه‌ای، شورای روستا، بخش، شهرستان یا استان تشکیل می‌گردد» و تجربه جهانی اثبات نموده که در بسیاری از کشورهای جهان، یک چنین رنجیره ارتباطی، تشکیلاتی و مدیریتی برخواسته از مردم، در رفاه حال آنان و رونق کار و اقتصاد نقش مؤثری داشته و دارد. جهاد مهم دولت در سال جهاد اقتصادی، به رسمیت شناختن نهاد قانونی شوراها و واگذاری اختیارات قانونی به آنهاست.

  7. جلوگیری از واردات بی‌رویه کالاهای خارجی از الزامات دیگر جهاد اقتصادی است. وزیر بازرگانی دولت اصلاحات، در روزنامه‌ها و رسانه‌ها اعلام نمود: «روزی که برای گزارش کار خدمت مقام رهبری رسیدم، زمانی که بحث بازرگانی خارجی و واردات را مطرح کردم، آقا فرمودند: «وقتی صحبت از واردات می‌شود، پشت من می‌لرزد»»، این مطلب نشان از حساسیت موضوع و مسئله دارد. متأسفانه در سال‌های اخیر، بخش عمده‌ای از درآمدهای نفتی صرف واردات کالاهای مصرفی خارجی شده است. این اقدام غیراقتصادی ضمن تحمیل هزینه‌های زیاد به کشور، بازار فروش کالاهای تولید داخل را نیز از رونق انداخته و اقتصاد تولیدی کشور را تضعیف نموده است. در سال جهاد اقتصادی، دل‌سوزان نظام به ویژه دولت‌مردان اقتصادی، باید اخطار و تذکر رهبری در دیدار اخیر ایشان با جامعه کارگری را در این رابطه نصب‌العین خویش قرار داده و برای کالاهای تولید داخل اولویت و اهمیت ویژه‌ای، قائل شوند.

  8. التزام به قانون و پرهیز از قانون‌گریزی، از لوازم مهم و اثرگذار در جهاد اقتصادی است. کسانی که خود را دست‌اندرکار جهاد اقتصادی می‌دانند باید به برنامه‌های مصوب، ضابطه و قانون ملتزم باشند.

تولیدکنندگان لازم است کیفیت کالاهای تولیدی و استانداردهای قانونی را رعایت نمایند. دولت‌مردان، مدیران اقتصادی و دست‌اندرکاران نهادها و شرکت‌های دولتی باید بدانند که جهاد اقتصادی از راه‌ پنهان‌کاری، ارائه آمارهای ناصحیح و دور زدن قانون، حرکتی عقیم و خلاف شرع است. در این رابطه ضروری است نهادهای نظارتی جهادی عمل نمایند و رودربایستی‌ها را کنار بگذارند. جهاد اقتصادی حرکت جهادگونه و اقدام عاجل و فوری در مقابله با فساد و قانون‌گریزی را طلب می‌نماید. در جهاد و میدان کارزار، مماشات با خاطی معنا ندارد. افراد خاطی در دادگاه‌های صحرایی محاکمه و مجازات می‌شوند. قاطعیت در اجرای قانون و التزام عملی به مقررات جهادی، امری است که راه نفوذ دشمن را سد نموده و سبب پیروزی می‌شود.

  9. پرداخت یارانه به تولید از منظر جهاد اقتصادی ضرورتی انکارناپذیر است. این مطلب در برنامه هدف‌مندی یارانه‌ها منظور نظر قانون‌گذار قرار داشته است. دولت یارانه تولیدی به صنایع و کشاورزی را بیش از گذشته باید جدی بگیرد. این که تمام حامل‌های سربار تولید نرخ افزایشی داشته باشند و محصول تولیدی حق افزایش قیمت نداشته باشد و از سوبسید نیز محروم باشد، درست نیست. چاره‌اندیشی زودهنگام در این رابطه در نوع خود یک جهاد است زیرا بدون تولیدات صنعتی و کشاورزی، نه استقلال اقتصادی حاصل می‌شود و نه امکان مقابله با تحریم‌های اقتصادی میسور خواهد بود.

  10. در چشم‌انداز بیست ساله کشور به برخورداری از دانش پیشرفته و توانایی ایران در تولید علم و فناوری متکی بر سهم برتر منابع انسانی و سرمایه اجتماعی در تولید ملی، تأکید شده است.

دست یافتن به جایگاه اول اقتصادی از راه علمی و فناوری در سطح منطقه آسیای جنوب غربی به عنوان یک هدف مطرح است. در این رابطه تجاری‌سازی تولید علم و ثروت ملی، به عنوان یکی از لوازم جهاد اقتصادی است. بسیار واضح و روشن است که اگر زنجیره تولید علم و دانش، تبدیل دانش به فناوری، فناوری به تولید محصول     و در نهایت تجاری‌سازی علم تکمیل شود، هم‌چنان‌که رهبری در سخنرانی مشهد در روز عید سال 1390  فرمودند: «مسیر تولید علم به تولید ثروت ملی کشور و پاسخ‌گویی به نیازهای ملت منتهی خواهد شد». همت مضاعف دولت‌مردان و دانشگاهیان جهت تکمیل زنجیره علمی یادشده، مصداق عینی جهاد است.

  11. در رابطه با جهاد اقتصادی، قوه مجریه وظایف ذاتی زیادی بر دوش دارد که به مواردی از آنها اشاره شد. قوه مقننه و مجلس هم وظیفه‌اش تصویب قوانین و نظارت است. در این میان، نقش قوه قضائیه اجرای عدالت برای ثبات و امنیت اقتصادی و رسیدگی به تخلفات اقتصادی و ظلم زیاده‌خواهان بر ملت و نظام است.

احیای حقوق عامه، گسترش عدل و آزادی‌های مشروع اقتصادی، نظارت بر حسن اجرای قوانین، کشف جرم، تعقیب، مجازات و تعزیر مجرمین اقدامی مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم می‌باشد که از وظایف ذاتی قوه قضائیه است و در قانون اساسی به آن تصریح و تأکید شده است.

مسئولیت قوه قضائیه به ویژه محاکم ویژه رسیدگی به جرائم اقتصادی با کمک وزارت اطلاعات، کمیسیون  اصل 90، دیوان محاسبات مجلس و سازمان بازرسی کل کشور هم‌چنان‌که سال‌ها پیش از این رهبری تأکید فرمودند، این است که: «گلوگاه‌های اقتصادی را کنترل نموده و راه را بر سوء‌استفاده‌کنندگان و مفسدین اقتصادی سد نمایند». در سال جهاد اقتصادی، جا دارد سؤال نماییم: «چه معنی دارد که          حدود 300 نفر در این کشور با سوء استفاده از رانت و پرداخت رشوه یا سوء استفاده از نفوذ و ارتباط، تسهیلات کلان از بانک‌ها دریافت و بسیاری از آنها تسهیلات را در مسیر تولید بکار نگیرند؟!» و «چرا باید مقدار معوقه‌های بانکی در ایران چند برابر بیش از دیگر کشورها باشد؟!»، «آیا کشور برخوردار از نهادهای نظارتی و قضایی نیست؟» این پول‌های بی‌زبان از آنِ مردم و نظام است که چنین به تاراج رفته است. چرا قوه قضائیه اعطاءکنندگان این نوع تسهیلات به ازمابهتران و سوء‌استفاده‌کنندگان از حقوق ملت و سیستم نظارتی بانک مرکزی را مورد مآخذه قرار نمی‌دهد؟

یکی از نمایندگان شجاع مجلس شورای اسلامی که پرونده «خانه فاطمی» را به جریان انداخت، پس از قرائت گزارش کمیسیون اقتصادی در رابطه با مطالبات معوقه بانکی، طی تذکری قانونی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی گفت: «از مجموع معوقات بانکی، بدهی‌های هفت میلیون نفر هر یک حدود یک‌و‌نیم میلیون تومان است و این در حالی است که 9 پرونده با بدهی هزار و پانصد میلیارد تومانی به سیستم بانکی وجود دارد که تنها معوقات دو پرنده وصول شده است». باید اعلام می‌شد که هفت نفر باقی‌مانده چه کسانی هستند و به چه علت بدهی‌های خود را پرداخت نمی‌نمایند؟ مخصوصاً که بعضی از آنها سهامدار بعضی از بانک‌های خصوصی نیز هستند و از طریق بانک‌های خصوصی ثروت و سودهای کلانی را به جیب زده‌اند.

 

  12. از رهنمودهای مقام معظم رهبری استفاده می‌شود به این که دو هدف کلی برای نام‌گذاری سال 1390، مورد نظر معظم له بوده است. یکی فراهم شدن زمینه لازم برای پیشرفت جهشی کشور و دیگری اثبات قدرت نظام اسلامی و الگو شدن برای ملت‌های دیگر؛ به جز کارهای ضروری و مثبت دولت و ملت در رابطه با تحقق دو هدف یاد شده، مبارزه منفی با بیماری‌های فرهنگی در عرصه اقتصاد نیز ضرورتی مهم و غیرقابل انکار است.

از جمله این بیماری‌ها که در حوزه فرهنگ عمومی لازم است با آنها مبارزه شود و شورای فرهنگ عمومی کشور، رسانه و به ویژه صدا و سیما در آن رابطه مسئولیت دارند بی‌نظمی، تنبلی و راحت‌طلبی، ضعف وجدان کاری، کمبود روحیه جمعی، لوکس‌گرایی و مصرف‌زدگی، نفع‌طلبی شخصی و سوء استفاده از فرصت، بروکراسی اداری، رشوه و حرام‌خوری و بسیاری از امور منفی دیگر است. منکراتی که با جهاد اقتصادی هم‌خوانی ندارند. مصادیق منکر یادشده در فرهنگ عمومی عادی‌سازی شده و جاخوش کرده‌اند. اینها از موانع مهم جهاد اقتصادی است و ضرورت دارد به معنی واقعی کلمه معروف‌گستری و منکرزدایی در سال جهاد اقتصادی مبنای کار همه آحاد مردم به ویژه اصحاب رسانه قرار بگیرد. هم‌چنان‌که در اصل هشتم قانون اساسی دارد: «در جمهوری اسلامی ایران دعوت به خیر، امر به معروف و نهی از منکر وظیفه‌ای است همگانی و متقابل بر عهده مردم نسبت یکدیگر، دولت نسبت به مردم و مردم نسبت به دولت»؛

کوتاه سخن این که پیامبر گرامی اسلام (ص) فرمود: «خداوند غضب می‌نماید به مؤمن ضعیفی که دین ندارد. سؤال شد: «ای رسول خدا (ص) منظور از مؤمن ضعیف بی‌دین چه کسی است؟» حضرت فرمود: «کسی که نهی از منکر نمی‌کند»». نتیجه این که در سال جهاد اقتصادی، مبارزه با بیماری‌های اقتصادی، اقدامی بایسته و ضروری در جهت تحقق همه‌جانبه جهاد اقتصادی است.

عضو کمیسیون ویژه اقتصادی اصل 44 در مجلس هفتم



سه شنبه 13 اردیبهشت 1390  توسط رضا کرمی | نظرات (0)

تحقق جهاد اقتصادی نیازمند 12 گام موثر است

وزیر بازرگانی، فرمان مقام معظم رهبری برای جهاد اقتصادی را آماده‌باش برای خیز بزرگ اقتصادی دانست و گفت: تحقق جهاد اقتصادی، نیازمند برداشتن 12 گام موثر است تا زمینه پرواز و جهش بزرگ در اقتصاد ایران فراهم شود.
 

به گزارش واحد مرکزی خبر مهدی غضنفری افزود: با مبنا قرار دادن دستورات مقام معظم رهبری مبنی بر جهاد اقتصادی، کشور در تمامی شاخص‌های اقتصاد کلان و اقتصاد خرد جامعه، نتایج چشمگیرتری را در مقایسه با گذشته کسب خواهد کرد و در مباحثی نظیر جمع درآمد سرانه، کاهش ضریب جینی و فاصله طبقاتی، بهبود رفاه اقتصادی و اجتماعی جایگاه برتری را به دست خواهد آورد.

وزیر بازرگانی افزود: در سایه جهاد اقتصادی، کشور می‌تواند در افزایش اشتغال و کاهش بیکاری موفقیت‌های گسترده‌تری را به دست آورد و در یک منحنی، مجموعه تلاشها منجر به حصول نتایج بهتری شود.

وی تصریح کرد: به نظر می‌رسد آنچه که سبب شده مقام معظم رهبری، امسال را به نام سال جهاد اقتصادی بنامند، توفیقات حوزه اقتصادی و اجتماعی و نیز استحکام نظام جمهوری اسلامی ایران در الگوسازی موفق، بوده است. این درحالی است که در سال گذشته، کشور موفقیت حائزاهمیتی را در اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، افزایش اشتغال و بهبود وضعیت تامین مسکن از جمله مسکن مهر داشته است، ضمن اینکه در حوزه‌های تجارت، صادرات غیرنفتی و دور زدن تحریم‌های ظالمانه نیز توفیقات بسیاری نصیب کشور شده است.

به گفته غضنفری، نگاهی به حوزه‌های مختلف از جمله پژوهش، صنعت، کشاورزی، پزشکی، نظامی و هوافضا، نشانگر شکل‌گیری مجموعه‌ای از تحقیقات جدید است که نتایج درخشانی را به بار آورده است، در کنار تمامی این موارد، دولت خدمتگزار، مردمی فداکار، جوانانی فرهیخته و تحصیلکرده و دانشگاههایی پای کار، وجود دارد که به نظر می‌رسد زمینه برای پرواز و جهش بزرگ فراهم است.

وی تاکید کرد: دستور مقام معظم رهبری برای همگان به منزله تکلیف است تا با کنار هم قرار دادن تمامی اجزای مذکور، کلیت جدیدی ایجاد شود که همانا کلیت جدید اقتصاد اسلامی است که در کشور بوجود خواهد آمد و منجر به رفاه و آبادانی خواهد شد که پایه‌گذار تمدن جدید اسلامی است و موجب الگوبرداری سایر ملل خواهد شد، مللی که این روزها در منطقه، از دست حکومت‌های مستبد و وابسته خسته شده و به دنبال نجات، رهایی، آزادی و الگوی مناسبی می‌گردند.

وزیر بازرگانی در تشریح گام‎‌های عملی سرعت‌بخش تحقق جهاد اقتصادی خاطرنشان کرد: تجاری سازی تحقیقات صنعتی و نتایج موفق پژوهشهای علمی، توجه بیش از پیش به توسعه صادرات غیرنفتی و اجرای طرح آمایش تجاری، سرمایه‌گذاری گسترده در حوزه‌های مختلف اقتصادی با بکارگیری موثرتر توان تمامی بانکهای تجاری کشور و فعال کردن صندوق توسعه ملی و استفاده از منابع آن برای سرمایه‌گذاری بیشتر از جمله این گام‌ها هستند.

به گفته این عضو کابینه دهم، تمرکز بیش از پیش به جذب سرمایه‌گذاران خارجی به ویژه ایرانیان مقیم خارج کشور، تکمیل اجرای اصل 44 قانون اساسی و توسعه بیشتر حضور بخش خصوصی در فعالیتهای تولیدی، اقتصادی و تجاری و نیز خروج دستگاه‎های دولتی از حوزه کار تصدی‌گری راهکارهایی است که می‌تواند ما را به موفقیت در جهاد اقتصادی برساند.

وی، بهبود بیش از گذشته فضای کسب و کار و ایجاد فضای رقابتی و برندهای تولیدی و تجاری برای حضور گسترده‌تر در بازارهای هدف را از جمله کاتالیزورهای جهاد اقتصادی دانست و تاکید کرد: توجه بیش از پیش به بهبود بهره‌وری در حوزه‌های اقتصادی نیز باید مدنظر قرار گیرد.

غضنفری ادامه داد: قاعدتا این امر مهم نیازمند هماهنگی‌های بیشتر در سطح دولت و مجلس شورای اسلامی و تمامی قوا برای حذف گلوگاههای همکاری در سطح ملی است. در این میان به نظر می‌رسد نامگذاری سال 90 به عنوان سال جهاد اقتصادی دستوری برای تمامی قوا است تا در تلاشی گسترده‌تر، به سرعت گرفتن طرحهای اقتصادی و سرمایه‌گذاری همت گمارند.

وی اظهار داشت: بهرحال کشور و دولت‌ دهم در خلال دهه سوم انقلاب اسلامی که دهه پیشرفت و عدالت نام گرفته، قرار دارد و توانسته قواعد حکمرانی خوب و شایسته را به تدریج کسب کرده و هم اکنون دولت دهم، در نقطه ای از شناخت، آگاهی و توانمندی در اجرای طرحهای اقتصادی و اجتماعی قرار گیرد.

وزیر بازرگانی گفت: فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر جهاد اقتصادی، در واقع ضمن تائید این توانمندی، فرمان پرواز به اوج و فراز بیشتر را دارد و با اجرای دستورات ایشان در مورد جهاد اقتصادی، این اطمینان به وجود آمده است که زودتر از آنچه که پیش‌بینی شده، ایران به اهداف سند چشم‌انداز بیست ساله نظام دست یابد و گامهای فراتری برداشته شود.

وی اظهار داشت: دستیابی به این اهداف، با اطاعت از دستورات رهبر فرزانه انقلاب اسلامی و همراهی و همدلی مسئولان، سران قوا و بخش خصوصی دست‌یافتنی است و البته حمایت همه جانبه و هوشمندانه مردم را نیز طلب می‌کند.



سه شنبه 13 اردیبهشت 1390  توسط رضا کرمی | نظرات (0)

جهاد براي رشد اقتصادي(لزوم اصلاح سند چشم انداز)

 ابعاد جهاداقتصادي 7

مفهوم رشد اقتصادي حداقل در دوجا از هم تفكيك مي شود رشد ذاتي و رشد عارضي يا غيرذاتي و به اصطلاح رشد تزريقي  

كشورهاي صنعتي داراي رشد ذاتي هستند  ولي كشورهاي غير صنعتي اگر رشدي هم داشته باشند باكمك كشورهاي صنعتي است. و از اينجا مفهوم رشد واقعي مشخص مي شوديكي از اشكالات سند شم انداز كه بايد اصلاح شود نيز اين است كه تفاوت بين رشد صوري و ظاهري را با رشد واقعي بيان ننموده . مثلا در جائي كه مي گويد ايران بايد در منطقه اول شود به اين نكته توجه نداشته كه اگر در منطقه كشوري هم رشد بيشتر از ايران دارد اين رشد او ظاهري و يا عارضي است نه ذلتي و اسلي . شاخص عمده اين عمل همان تحريم يا محاصره اقتصادي است . مثلا دانشگاه كابل در افغانستان از وجود استادان آمريكائي و حتي پروازي اروپا استفاده مي كند ولذا اگر رشد علمي هم دارد متعلق به اساتيد برون مرزي است اما در ايران امريكا و اروپا نه تنها كمكي نمي كنند بلكه كار شكني هم مي كنند واين دو در ارزيابي نبايد يكسان مد نظر قرار گيرند . در تركيه و سوريه ويا حتي درعراق هم اگر هم پيشرفت علمي ديده مي شود يا رشد اقتصادي است همه مرهون حضور آمريكائي هاست . ويا اگر قزاقستان يا تاجيكستان در برخي فناوري ها از ايران جلوتر است مرهون دولت روسيه است لذا يكي ز موارد مهم باي نوشتن يك سند اطلاع از اين امر است كه متاسفانه مورد توجه قرار نگرفته . حتي به گزارش  هوشنگ رحمتي خبرنگار ماهين نيوز وقتي رئيس جمهوري اسلامي ايران ادعا كرد كه ايراني ها از نظر هوشي بالاتر هستند در برنامه صرفا جهت اطلاع اين امر به مسخره گرفته شد. در حاليكه اگر اين موضوع نسبي  وذاتي باشد نه تنها حرف رئيس جمهوري صحيح است بلكه ايران از هم اكنون بالاتر از سند چشم انداز حركت مي كند زيرا هر رشدي ولو 1درصد هم براي ايران در مقابل آنهمه تحريم هاي اقتصادي يك حركت جهشي محسوب مي شود و ضريب بالائي را به خود تختصاص مي دهد

براي درك بهتر موضوع بهتر است بدانيم  رشد اقتصادی، دلالت بر افزایش تولید یا درآمد سرانه ملی دارد. اگر تولید کالاها یا خدمات به هر وسیله ممکن در یک کشور افزایش پیدا کند، می‌توان گفت که در آن کشور، رشد اقتصادی اتفاق افتاده‌است.

تعریف :رشد اقتصادی به تعبیر ساده عبارت است از افزایش تولید یک کشور در یک سال خاص در مقایسه با مقدار آن در سال پایه. در سطح کلان، افزایش تولید ناخالص ملی (GNP) یا تولید ناخالص داخلی (GDP) در سال مورد بحث به نسبت مقدار آن در یک سال پایه، رشد اقتصادی محسوب می‌شود. علت این که برای محاسبه رشد اقتصادی، از قیمت‌های سال پایه استفاده می‌شود آن است که افزایش محاسبه شده در تولید ناخالص ملی، ناشی از افزایش میزان تولیدات باشد و تأثیر افزایش قیمت‌ها (تورم) حذف گردد.

منابع رشد اقتصادی عبارت‌اند از:

افزایش نهاده‌های تولید (افزایش سرمایه یا نیروی کار)

افزایش بهره‌وری عوامل تولید

به‌کارگیری ظرفیت‌های احتمالی خالی در اقتصاد

بديهي است درايران اسلامي رشد اقتصادي بايد با توجه به كشورهاي ديگر تعيين شود نه اينكه مثلا 8  درصد را از پيش تعيين كنيم اين امر چنان جا افتاده كه حتي امام جمعه موقت تهران آيه الله جنتي در نماز جمعه نيز آن را بيان كرد. اشتباه اين تعبير ان است: در حاليكه در آمريكا و اروپا و حتي چين و ژاپن صحبت از كاهش رشد اقتصادي است كافيست درايران رشد يك درصدي داشته باشيم . اين يعني اينكه همه كشورهاي صنعتي با رشد زير صفر يا منفي روبرو هستند وايران داراي يك درصد رشد مثبت از همه آن ها وضع بهتري دارد. برخلاف برخي تصورها رشد اقتصادي هميشگي و جبري نيست . يعني اينطور نيست كه اگر ما يك درصد رشد مي كنيم غرب حتما دو درصد رشد مي كند! يا اينكه تصور شود رشد براي غربي ها هميشگي و با درصد با لاست ولي براي ايران كاهنده و يا بادرصد كم است. اتفاقا قانون  عمل و عكس العمل در اينجا

به اين مهني است كه رشد ايران يعني عدم رشد آمريكا. زيرا منابع محدود است واگر ايران از آن بيشتر استفاده كند ناچار آمريكا كمتر استفاده مي كند. فرض كنيد ايران منابع نفتي خود را به آمريكا مي فروخت . امريكا داراي نفت بود ولي از هنگاميكه ايران توانسته فناوري پتروشيمي را در اختيار بگيرد و نفت را بيشتر در داخل مصرف مي كند و كمتر به آمريكا مي فروشدلذا آمريكا ديگر رشد منابع نفتي ندارد بلكه كاهش منابع دارد. هم اكنون كه ليبي در گير مشكلات است امريكا براي گران كردن قيمت نفت و رونق بخشيدن به بورس نفت خود از خريد نفت از مخالفان خود داري مي كند. اين يعني مخالفان قذافي داراي منابع نفتي شدند ولي آمريكا فاقد انست ولي تفسير اقتصاد دانان وابسته برعكس است! افزايش قيمت نفت در آمريكا را نشانه رشد اقتصادي آمريكا مي دانند ولي پرشدن مخازن ليبي را از نفت كاهش رشد اقتصادي مي دانند. ما در مورد اقتصاد دانان وابسته بسيار نوشته ايم و كمي بي توجهي باعث مي شود در دام آن ها گرفتار آمده و دچار تناقض در بيان وتشخيص رشد شويم . به گزارش عباس حسيني ، درايران هم وقتي بر اثر اعتصاب كارگران غيور شركت نفت شير نفت به سوي آمريكا بسته شد وطن دستان خوشحال شدند كه نفت براي نسل هاي آينده پس انداز مي شود ولي اقتصاد دانان وابسته آن را يك شكست معرفي كردند و گفتند نفت ايران ديگر مشتري ندارد! مقصود ماهم همين نكته است كه آيا كساني كه سند چشم انداز را نوشته اند به قكر ايران بوده اند يا مي خواسته اند منطقه و جهان را آنقدر پيشرفته نشان دهند كه دستيابي ايران به آن پيشزفت مشكل بوده و امكان پذير نباشد؟

 

 

بگزارش Mahinnews



سه شنبه 13 اردیبهشت 1390  توسط رضا کرمی | نظرات (0)

جهاد اقتصادي ابتدا اقتصاد جهادي ميخواهد..

اقثصاد از كلمه قصد مي آيد و در قرآن كريم به معني ميانه روي و اعتدال در انجام امور  زندگي آمده است و (اقصد في مشيك)  يعني در راه رفتن چندان تند راه نرو كه به قلب آسيب برساند و نه چندان كند كه زمان از دست برود. اما اصطلاحا اقتصاد درايران به معني اكونوميك ترچمه شده است و معادل كتابي است كه از سوي پل ساموئلسون نوشته شده است . لذا در بررسي اين مقوله ما با چالش بزرگي روبرو هستيم كه درك آن براي بسياري از اقتصاد دانان  مشكل است اما وقتي كلمه جهاد به آن اضافه مي شود چه موصوفا عنه و چه اضافا به  يعني اقتصاد جهادي يا جهاد اقتصادي ميتواند مكتب يا محتوا ويا درون و ظرفيت آن را بهتر و روشن تر بيان كند . يعني با اضافه شدن يك كلمه راه براي كلمات ديگر بسته مي شود لذا وقتي ما از اقتصاد جهادي صجبت مي كنيم يا جهاد اقتصادي يعني با انواع ديگر جهاد يا اقتصاد كاري نداريم . مانند كلمه جمهوري اسلامي كه مانع از جمهوريت خالي يا جمهوريت انواع ديگر مي شود. لذا بايد دانست كه اين نوع تقسيم بندي بار ارزشي يك موضوع علمي را بيشتر مي كند. ما حتي مي توانيم دراين تعريف به تعريف هاي قبلي بي توجه باشيم . يعني آن ها را درنظر نگيريم: مثلا ما دراقتصاد جهادي لازم نيست بدانيم كه پل ساموئلسون چه گفته و يا ديگر دانشمندان غربي چه فرموده اند و اين امر مارا از شريك بودن در اشتباهات آن ها برحذر مي داند . گرچه بسياري از دانشمندان با وعده هاي توخالي براجراي اصول كشف كرده عودشان اصرار مي ورزيدند اما اكنون به اندازه كافي زمان داشته ايم تا تئوري هاي آنان را تجربه كنيم . خوشبختانه همه اين تئوري ها زمان مصرف داشته اند و با پيدايش عقيده جديد اقتصادي عقايد اقتصادي قبلي به تاريخ عقايد اقتصادي سپرده مي شده است . مثلا زماني كه آدام اسميت كتاب ثروت ملل را نوشت گويي آسمان شكاف برداشته و اين كتاب از آن بيرون افتاده حتي از قران مسلمان ها يا انجيل مسيحي ها بالاتر بود ه است . اما با گذشت زمان باهمان سلاحي كه كشتار مي كرد كشته شد!

(عیسی به رهی دید یکی کشته فتاده      حیران شد وبگرفت به دندان سرانگشت   
گفتا که اي كسته  که راکشتی تا کشته شدی زار    تا بازکجا کشته شود آنکه ترا کشت) 

كشته شد سلاح اين كتاب آن بود كه همه عقايد فبلي خود را به كهنه بودن متهم مي كرد و خود را نو معرفي مي كرد اما بلافاصله اساتيد ديگر كه كتاب اقتصاد نوشتند عقايد اورا قديمي خواند و خود را نو دانستند. بطوري كه اكنون هيچيك از كتابهاي گذشته معيار اقتصاد نوين نيست و اغلب به عنوان تاريخ اقتصادي مورد مطالعه قرار مي گيرند و بسياري از دانشجويان جديد حتي نام آن ها را نشنيده اند يا اصلا قادر به تلفظ صحيح نمي باشند. اكنون در اقتصاد موفقيت و سود بالا در بدست آوردن سود آني مطرح است . استفاده از بازار هاي مالي و پولي  وپشت سرگذاشتن نرخ سود بانكي و يا كار با اينترنت همه نشان عجول بودن اقتصاد دانان در رسيدن به درآمدهاي نجومي در فرصت كوتاه است درواقع اقتصاد امروز را مي توان اينطور تعريف كرد: استفاده ازحداقل زمان براي به دست آوردن در آمد هاي كلان .  و نسبت اين رابطه را موفقيت ارزيابي مي كنند يعني هرچه درآمد ها بيشتر و زمان به دست آورده آن كوتاهتر باشد شخص موفقيت بيشتري دارد. علت دست يابي به اين تعريف يا اين هدفگذاري شكست همين تئوري هاي قبلي است يعني اقتصاد دانان براين باورند كه تمام اصولي كه اقتصاد بيان مي كند غير واقعي و غير علمي است لذا اگر جايي توانستند كاري انجام دهند بايد بدانند اين آخرين كاري است كه ميتوانند انجام دهند و بايد انتقام كليه شكست هاي گذشته و آيده را بگيرند و به اصطلاح عاميانه باهمين يكبار بار شان براي هميشه  ببند ند.

چنين ذهنيت بيماري كار را به آنجامي كشاند كه اقتصاد به روزمرگي دچار شده و اقتصاد دانان هم نان را به نرخ روز مي خورند و برنامه ريزي و تفكرات درازمدت اهميت خود را بطور كلي از دست مي دهد. فقط تعجب اينجاست كه چرا برخي اين شكست ها را نمي بينند. ما شاهد ورشكستگي بانك ها و موسسات مالي در آمريكا بوديم ولي اروپا ئي ها به آن توجه نكردند تا اينكه به آن دچار شدند و حتي ژاپني ها و چيني كه خصار به دور خودشان تنيده بودند با فاصله اندك به همان بيماري دچار شدن و كسري تراز و كاهش رشد اقتصادي  و ورشكستگي را تجربه كردند. حتي كشور ژاپن كه ظاهر مقاومت مي كرد با انجام يك خودكشي ظاهرا طبيعي بنام سونامي همان انفجار برج هاي دوقلو را تجربه نمود و بعدا معلوم خواهد شد كه اين سونامي نيز مانند انفجار دوقلوها فقط جنبه اقتصادي داشته و براي ازبين بردن مدارك ورشكستگي چند كمپاني بزرگ به راه انداخته شده بود. ما براي داشتن اقتصاد جهادي يا جهاد اقتصادي نبايد در اين دور باطل اسير شويم و نبايد مسير اشتباهي را كه اين ها رفته اند را از ابتدا مرور كنيم ! حركت اقتصادي ما بايد جهشي باشد يا همان جهادي باشد يعني مانند فناوري هاي ديگر كه با بومي شدن به رشد بالاي استاندارد رسيدند در اقتصادنيز بايد همه محفوظات ذهني خود را از غرب فراموش كنيم و آن ها را از ذهن خود پاك كنيم . زيرا كوچكترين آلودگي به ويروس تئوري هاي اقتصاد غربي مانند سرطان بزرگ و بزرگتر شده و تمام ذهن را اشغال مي كند . به عبارت ديگر جهان بيني اسلامي را بايد زير بناي اقتصاد قرار دهيم نه اينكه با جهان بيني غربي سراغ ايدئولوژي اسلامي برويم. به همين منظور حتي پيشنهاد ميشود مكاسب شيخ انصاري به عنوان اصول اقتصاد اسلامي و تئوري هاي بازرگاني اسلام تدريس و تفهيم شود . فقه اقتصادي يا اقتصاد فقهي به جاي اقتصاد غربي تدريس شود. نميتوان ذهن را از اقتصاد غربي پركرد و بعد به سراغ اقتصاد اسلامي رفت زيرا ذهن اشغال شده جايي براي تحليل درست ندارد. مانند اين است كه شما ابتدا زبان انگليسي را فرا بگيريد و بعد بخواهيد فارسي را ياد بگيريد! در اين صورت يادگيري فارسي براي شما آنقدرمشكل خواهد شد كه ترجيح ميدهيد آن را فراموش كنيد. كسي كه اقتصادغربي را درعنفوان جواني در ذهن خود حك مي كند در سنين بالا نمي تواند اقتصاد اسلامي را درك كند....لذا مانند طلاب بايد دانست ابتدا مسائل و عقايد بومي را آموزش داد و در دوران فقاهت يا اجتهاد و يا باصطلاح دانشجويي در دوران فوق ليسانس و دكترا به عقايد ديگران پرداخت.

درحاليكه به گفته محمود صادقي خبرنگار ما در ررسي هاي به عمل آمده نشان داده شده كه در عرض 60سال قبل از انقلاب يا حدود يك سده جو عمومي جهاني كاملا برعكس شده است وي كه از گردهمايي انجمن نخبگان  ماهيين گزارش تهيه كرده مي گويد دراين گردهمايي گفته شد كه در هنگامي كه سازمان ملل تاسيس شد شعار اصلي جهانيان يك قطعه شعر فارسي بود! حتي اقبال لاهوري در آن زمان گفت كه جامعه ملل يا سازمان ملل بايد بجاي ژنو در تهران تشكيل شود . در آن موقع ايران با اينكه توسط آمريكا و روسيه وانگليس اضغال شده بود اما آن ها ميدانستند شير اگر پير هم شد شير است لذاروساي جمهور اين سه كشور يعني چرچيل و روزولت و استالين  سه نفري در تهران گرد آمدند و تهران را پل پيروزي ناميدند. از آن زمان دولت هاي قجر و پهلوي كه دلباخته غرب بودند كاري كردند كه شعار سعدي نه تنها محو شد بلكه امروز شاهديم كه افتخار هر ايراني خود باخته اين است كه كودكش قبل از اينكه زبان باز كند انگليسي ياد بگيرد! وهمين امر در دانشگاه خود باخته جلوه گري مي كند مخصوصا در علوم انساني بويژه در علوم اقتصادي ! لذا بايد راه رفته را از همان مسير برگشت يعني بايد كاري كرد كه ايراني به تئوري هاي اقتصادي خودش بيش از تئوري هاي غربي يا شرقي اهميت دهد. براي درك بهتر موضوع به مسئله اشتغال مي پردازيم :

در اقتصاد و علوم اقتصادي فرضيه برمبناي اشتغال كامل است زيرا تعادل اقتصادي وجود دارد اما اين فرضيه هرگز مورد اظمينان اساتيد اقتصاد نبوده و نيست به دليل آنكه همگي از نبود اشتغال يا بالابودن آمار بيكاري صحبت مي رانند و بدون توجه به استدالال هاي خود در كتب اقتصادي در جو سياسي گرفتار مي آيند. دانشجويان دوره دكترا ميدانند كه چه مقدار بايد رياضيات وارد باشند تا آن همه استدلال هاي محكم را هم درك كنند وهم تدريس نمايند. اما وقتي از كلاس بيرون مي آيند مي بينند خودشان بيكار ند چه رسد به جامعه ! و اين تضاد دائمي يك دانشمند با محيط بيرون است. تمام وصله هايي از قبيل ارتباط صنعت با دانشگاه يا امور اشتغال فارغ التحصيلان و غيره نمي تواند براين شكاف مرهمي بگذارد. اما مشكل كجاست؟ مشكل در زمينه فكري اقتصاد است نه علم يا عملكرد فرمول هاي آن . زيرا فارغ التحصيل دوره دكترا مثلا كشاورزي را شغل نمي داند و حاضر نيست به كار زمين بپردازد. دولت ها هم كه از همين فارغ التحصيلان تشكيل شده اند حاضرند مسائل امنيتي و روابط بين الملل را زير سوال ببرند واز مهاجرين براي كار روي زمين استفاده كنند ولي به فارغ التحصيلا ن كمك هزينه بدهند! تا كار پيداكنند! وام هاي كلان فارغ التحصيلان نيز همگي به نام فارغ التحصيلان ولي به كام نزولخواران است . به گزارش آزاده حسيني خبرنگار مناقصه و مزايده در ستون نيازمنديهاي روزنامه ها حتي مدرك فارغ التحصيلي هم در بازار كسب و كار جابجا مي شود. حالا اگر ذهنيت عوض شود وكار براي كسب روزي حلال يك عبادت محسوب شود همانطور كه در اسلام آمده است بازهم اين مشكلات باقي مي ماند؟ بنده خوب يادم است وقتي محسن رضائي فرمانده سپاه شد اولين كاري كه كرد تسويه تمام فرماندهان قبلي بود بدون پرداخت حتي يك ريال سنوات يا حقوق! همگي با انگ اينكه طرفدار مرتضي رضائي هستند اخراج شدند و چيزي هم بدهكار. ولي آن نيروهاي مخلص چكار كردند؟ از نظام بريدند ؟ نه همگي رفتند به كار كشاورزي پرداختند و مشهور شد كه به كار بيل زدن مشغولند! اين عيب و عار نبود براي يك فرمانده سپاه كه كشاورز شود.  اگر اين فرهنگ نهادينه شود چرا بايد 4 ميليون افغاني زن و كودك و بزرگ وپير در ايران شغل داشته باشند اما 3 ميليون جوان ايراني بيكار باشند.. پس انديشه و جهاد در تفكر و تغغر آن مهمتر است

مثال ديگر در مورد ارزش پول ملي است . براساس نظريه اقتصاد دانان بايد پول ملي تضعيف شود تا صادرات رونق گيرد و تورم به اقتصاد تزريق كنند تا رونق اقتصادي داشته باشيم ! اما اينطور نيست مردم ما مردم ريا كاري نيستند كه بخواهند با هر ترفندي پولدار شوند آن ها حلال و حرام سرشان مي شود با تغيير مصنوعي نرخ ارز پول حرام در جيب مردم ريخته مي شود ممكن است خيلي ها كه دستشان به بيت المال بند است و باهر سرفه اي دلار پاداش مي گيرند ازاين كار راضي باشند ولي نهايت آن خالي شدن سفره مردم و به فقر رسيدن آن هايي است كه دستي در بيت المال ندارند و خرماي دلار برنخيل است!

ويا د رمورد اختراعات : قبلا در اختراعات همه به اسم امریکا یا اروپا ثبت شده واین از منظر ما بعید نبود زیرا معمولا کار را کسی می کند و پرونده را کس دیگری زیربغل می زند!مثلا اديسون 2500اختراع دارد او اگر سه روز ي يك اختراع هم مي كرد 20 سال بايد دائما در اختراع باشد و اين بعيد است اما مي گويند علت آن بوده كه خودش مسئول اداره ثبت اختراعات بوده ولذا هركس اختراعي را مي آورد با او شريك مي شد و يا اينكه مي گفت به درد نمي خورد و بعد به اسم خودش ثبت مي كرده است

اخیرا در نمایشگاه اختراعات ترکیه معلوم شد بسیاری از اختراعات کار ایرانی ها بوده که بنام اروپائی ها ثبت شده و بتازگی هم در نمایشگاه اختراعات مسکو معلوم شد اختراع رادیو و تلفن ودیگر خرده ریز ها کار روسیه بوده است ولی بنام اروپا ثبت شده ! رشد 11 درصدي علم در سال گذشته درايران ثابت كرد كه علم در دست ايرانيان بوده است ولي بنام اروپائيان ثبت مي شده است..

بگزارش Mahinnewsبگزارش Mahinnews



سه شنبه 13 اردیبهشت 1390  توسط رضا کرمی | نظرات (0)

چند نكته در باب جهاد اقتصادي

همزمان با آغاز سال جديد مقام معظم رهبري سال 90 را به عنوان سال جهاد اقتصادي نامگذاري كردند. اين عنوان اقتصادي كه در پي دو سال با عناوين اقتصادي مطرح شد، نشاندهنده اهميت بالاي مسائل اقتصادي و حساسيت پرداختن به اين بخش است.
طي روزهاي گذشته كارشناسان و مسئولان اقتصادي اظهارنظرهاي بسياري در اين خصوص داشتند كه همگي در جاي خود حائز اهميت بوده و بيانگر دست بكار شدن بدنه علمي و اجرايي كشور به منظور اجرا كردن منويات رهبر معظم انقلاب است.
اما در اين ميان و قبل از ورود به مرحله عمل چند نكته حائز اهميت به نظر مي‌رسد كه در ادامه به آن پرداخته خواهد شد.

1- مطالعه سريع و دقيق علل نامگذاري سال جاري به عنوان سال جهاد اقتصادي

بدون شك بيانات مقام معظم رهبري و رهنمودهاي ايشان كه همواره راهگشاي ميهن اسلاميمان بوده است، با مطالعه دقيق و علم و آگاهي كامل به امور ايراد شده اما شايد بسياري اوقات كمتر به دلايل ايراد اين بيانات دقت شده است كه اگر اين گونه بود، امكان تشخيص و روشن‌سازي مسير پيش رو به درستي فراهم مي‌شد.
در خصوص نامگذاري سال جاري به عنوان سال جهاد اقتصادي نيز قطعا دلايل متقن و مهمي براي اين تسميه وجود دارد. نگاهي به بيانات مقام معظم رهبري نشان مي‌دهد كه معظم له از دو سال پيش كه نام سال را به عنوان اصلاح الگوي مصرف انتخاب كردند، جايگاه ويژه‌اي براي مسائل اقتصادي قائل هستند و تأكيد فراواني بر اصلاحات ساختاري در اقتصاد كشور دارند.
لذا به نظر مي‌رسد بررسي شرايط امروز كشور از لحاظ اقتصادي و مطالعه دقيق علل اين نامگذاري، بستر مناسبي براي حركت در راستاي اهداف مدنظر مقام معظم رهبري فراهم خواهد كرد.

2- درك مفهوم واقعي جهاد اقتصادي

رهبر معظم انقلاب پس از بيانات كوتاهي كه در آغازين دقايق سال جديد در خصوص "جهاد اقتصادي " داشتند، در سفر خود به عسلويه به تشريح مفهوم جهاد اقتصادي پرداختند.
ايشان در سخنراني اخير خويش در بيان مفهوم صحيح شعار سال بيان داشتند: "من امسال را "سال جهاد اقتصادى " اعلام كرده‌ام. اين معنايش اين است كه ملت ايران در اين برهه‌ى از زمان، جهادش به طور عمده در عرصه‌ى اقتصاد است... براى اقتصاد يك كشور، مهمترين بخشى كه مي‌تواند يك شكوفائى پايدار را به وجود بياورد، توليد است؛ بخصوص آن بخش اقتصاد توليدى‌اى كه متكى است به دانش، متكى است به علم؛ اينجا اين‌جور است؛ هم اقتصادى است، هم توليدى است، هم علمى است؛ دانش‌بنيان است. اين، شايسته‌ى ملت ايران است. اگر يك روز مردم اين منطقه و مردم بخشهاى مختلف كشور در مقابل زورگوئى و پرروئى و زياده‌طلبى دولتهاى غارتگر و متجاوز، آنجور بايد مى‌ايستادند، امروز در مقابل آن قدرتها شكل ايستادگى پيچيده‌تر است، حساس‌تر است، متنوع‌تر است؛ احتياج دارد به يك مجاهدت پيچيده و عميق. خوشبختانه ملت ما با فرهنگ مجاهدت آشناست. ما از مجاهدت، بيگانه نيستيم. ملت ما در ميدانهاى جهاد؛ هم جهاد نظامى، در دوران هشت سال دفاع مقدس؛ هم جهاد سياسى، در طول اين مدت؛ هم جهاد اقتصادى و علمى، يك ملت امتحان‌داده است. ما آشنا هستيم با جهاد. اين جهادى كه امروز بايد انجام دهيم - جهاد اقتصادى - از جهادهائى كه تا امروز ملت ايران انجام داده، مشكل‌تر نيست؛ اما بايد بدانيم چه كار مي‌خواهيم بكنيم. "
دقت در اين بيانات نشان مي‌دهد كه همانطور كه مقام معظم رهبري هم تأكيد داشتند، مفهوم جهاد اقتصادي با تلاش اقتصادي فرق مي‌كند و بايد براي مقابله با دشمناني كه هم‌اكنون در جبهه‌هاي اقتصادي مشغول پيكار با ايران اسلامي هستند، تجهيز و وارد عرصه جهاد شد.
لذا بيان برنامه‌ها و وعده‌هاي قبلي در قالب جهاد اقتصادي را نمي‌توان مهيا شدن براي ورود به جهاد اقتصادي ناميد بلكه اين برنامه‌ها بايد رنگ جهادي به خود گرفته و با پشتوانه علمي و عملي دقيق به مرحله اجرا در بيايد.

3- تشكيل اتاق فرماندهي

تجربه سال‌هاي گذشته در اجراي برنامه‌ها و دستورالعمل‌هاي مهم و كليدي نشان مي‌دهد كه به خاطر نبودن يك اتاق فرماندهي، برخي از اين برنامه‌ها به اهداف تعيين شده نرسيده‌اند و علاوه بر تفاوت آراء در قواي سه‌گانه، بخش خصوصي نيز ساز خود را نواخته كه همين امر موجب دور شدن از اهداف پيش رو شده است.
اما امروز كه به فرموده مقام معظم رهبري كشور بايد با تمام قوا وارد عرصه جهاد اقتصادي شده و با دشمنان دست و پنجه نرم كند، ضروري است تا با تشكيل يك اتاق فرماندهي به ايجاد هماهنگي در بين قواي سه‌گانه و بخش خصوصي پرداخت تا ضمن جلوگيري از موازي‌كاري‌ها، تمام نيروي كشور براي رسيدن به يك هدف واحد از مسيري مشخص متمركز شود.
در همين باره به بيان نكته‌اي كوتاه از تجربه 8 سال دفاع مقدس مي‌پردازيم. در نخستين روزهاي جنگ تحميلي نيروهاي مردمي در خرمشهر به دفاع از مرزهاي كشورمان پرداختند و تا زمان ورود نيروهاي ارتش و سپاه به ميدان نبرد، جلوي ورود نيروهاي متخاصم به كشور را گرفتند.
اما در خلال جنگ مواردي پيش آمد كه به واسطه نبود هماهنگي لازم بين نيروهاي بسيج، سپاه و ارتش هزينه‌هايي به رزمندگان وارد شد.
البته هرگز نمي‌توان نقش بي‌بديل امام خميني(ره) را در هدايت جنگ ناديده گرفت كه امروز همان نقش را رهبر معظم انقلاب بر عهده دارند. اما در ميدان نبرد اگر فرماندهي متمركزي وجود داشته باشد، راهنمايي‌هاي و تدابير رهبري با ساز و كارهاي بهتر و هماهنگ‌تري اجرا خواهد شد.

4- استخراج مؤلفه‌هاي تئوري يا نقشه راه استراتژي جهاد اقتصادي

طي روزهاي گذشته بارها شاهد مصاحبه‌ها و گزارش‌هايي با موضوع جهاد اقتصادي بوده‌ايم كه هر كدام در جايگاه خود حائز اهميت و نشاندهنده تصميم دولتمردان و مردم براي ورود به اين عرصه است.
آنگونه كه در اين اظهارات آمده است، وضعيت فعلي اقتصاد ايران از بعد داخلي و خارجي ايجاب مي‌كند كه حركتي جهادگونه در زمينه‌هاي مختلف و به خصوص اقتصادي انجام شود و البته طبيعي است كه اين اقدامات در راستاي سياست‌هاي اصلاح الگوي مصرف و هدفمندسازي يارانه‌ها و با حفظ رويكرد همت مضاعف، كار مضاعف انجام خواهد شد.
از سوي ديگر بايد توجه داشت كه بستر اقتصاد ايران يك بستر اسلامي بوده و سياست‌هاي اقتصادي كارآمد براي اين نظام اقتصادي سياست‌هايي است كه در قالب اقتصاد اسلامي طراحي و برنامه‌ريزي شده باشد. در همين باره به نظر مي‌رسد كه مقام معظم رهبري با بكار بردن عبارت "جهاد " به منظور القاي تلاش و همت بسيار در عرصه اقتصادي كشور، تأكيدي ويژه بر اسلامي بودن سياست‌هاي اقتصادي در قالب اين برنامه دارند.
بنابراين به نظر مي‌رسد اولين گامي كه كارشناسان و مسئولان اقتصادي كشور بايد در راستاي تحقق شعار "جهاد اقتصادي " بردارند، شناسايي دقيق نقاط ضعفي از اقتصاد كشور است كه با پرداختن به آنها امكان روشن شدن موتور جهاد اقتصادي فراهم شود.
بديهي است كه تحقق منويات مقام معظم رهبري كه از سال‌هاي قبل در ابعاد اقتصادي مطرح و سال جاري نيز در همين زمينه با قوت و شدت بيشتري عنوان شده است، نيازمند تعريف يك تئوري يا استراتژي دقيق است كه به خوبي بيانگر نقشه راه پيش روي اقتصاد كشور باشد.
در عين حال بايد مشخص شود كه اگر چنين الگويي قابليت تدوين در قالب يك تئوري بومي اقتصادي را دارد مشخصه‌هاي دقيق تئوري جهاد اقتصادي چيست و اقدامات جهادي كه بايد در هر زمينه انجام شود، داراي چه ويژگي‌هايي است. در تدوين اين تئوري نيز بايد همانند تئوري‌هايي كه در ادوار مختلف از سوي اقتصاددانان بزرگ دنيا در مكاتب مختلف اعم كلاسيك‌ها، كينزين‌ها و نئوكلاسيك‌ها مطرح شده است، وضعيت فعلي اقتصاد كشور در نظر گرفته شود و سياست‌هاي متناسب با حل مشكلات جاري در قالب تئوري "جهاد اقتصادي " اتخاذ شود.
از طرف ديگر شايد بتوان جهاد اقتصادي را در قالب يك استراتژي تعريف كرد كه در اين صورت تأكيدات فراواني كه بر تعريف دقيق نقشه راه استراتژي‌هاي اقتصادي سال‌هاي گذشته وجود داشته است، در باره اين موضوع نيز مصداق دارد.
به هر ترتيب اين اقدام مي‌تواند يكي از راه‌هاي ايجاد تمركز و اجراي بهتر برنامه‌هاي اتاق فرماندهي جهاد اقتصادي باشد.

5- پرهيز از شعارگرايي و تعجيل براي ورود به مرحله عمل

نگاهي به سال‌هاي اصلاح الگوي مصرف و همت مضاعف، كار مضاعف نشان مي‌دهد كه در ابتداي هر يك از اين سال‌ها شعارهاي احساسي و بعضا غيرواقعي رنگ و بوي بيشتري از اقدامات عملي داشته و در ماه‌هاي بعدي سال نيز همين شعارها ادامه داشته و ميدان عمل آنگونه كه بايد و شايد شاهد اقدامات اساسي نبوده است.
نصب تابلوها و بنرها شايد يكي از ساده‌ترين و البته مرسوم‌ترين كارهايي است كه در اين سال‌ها شاهد آن بوده‌ايم كه خود بعضا مغاير با نفش شعارهاي عنوان شده است.
قصد نگارنده از بيان اين جملات تخطئه و يا ايراد گرفتن از نحوه عمل سال‌هاي گذشته نيست. بلكه هدف اين است تا با بيان اهميت سال جاري و جدي بودن جهاد در عرصه اقتصادي، هر چه سريع‌تر از مرحله شعار و يا بيان اهداف به مرحله عمل وارد شويم و با تمام قوا بسترهاي عملي را براي رسيدن به آنچه مقام معظم رهبري فرمودند فراهم كنيم.
در اين راستا بايد با يك برنامه‌ريزي دقيق و زمانبندي حسابشده، نقشه راه پيش رو را ترسيم كرد و مطابق با برنامه پس از آماده‌سازي اذهان و فراهم آوردن بسترهاي اجراي برنامه جهاد اقتصادي، به شناسايي صحيح دشمن اقتصادي پرداخت و زمان را براي اقدام عملي در عرصه جهاد مطابق با نقشه‌هاي ترسيم شده هدر نداد.



سه شنبه 13 اردیبهشت 1390  توسط رضا کرمی | نظرات (0)

موانع تحقق جهاد اقتصادی از دید باهنر

 
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام رادیکالیزه کردن فضای سیاسی همچنین طرح شعارهای بیهوده و کارهای غیر اصیل در حوزه فرهنگی را دو مانع مهم تحقق جهاد اقتصادی خواند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام رادیکالیزه کردن فضای سیاسی همچنین طرح شعارهای بیهوده و کارهای غیر اصیل در حوزه فرهنگی را دو مانع مهم تحقق جهاد اقتصادی خواند.

محمدرضا باهنر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگو با مهر با اشاره به نامگذاری سال جاری به نام جهاد اقتصادی گفت: در ابتدا باید بیاندیشیم جهاد اقتصادی چه مفهومی دارد و مقصود از نامگذاری این سال چه بوده است ، سپس به چگونگی حرکت به سمت جهاد اقتصادی واقعی فکر کنیم.

وی با بیان اینکه اقتصاد ایران نیاز جدی به بزرگ تر شدن دارد افزود: سند چشم انداز بیست ساله در ایران تصویر کاملی را از ایران 1404 طراحی کرده است.

دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین تصریح کرد: هم اکنون یک برنامه پنج ساله از سند چشم انداز بیست ساله را پشت سر گذاشته ایم و در حال حاضر وارد برنامه دوم می شویم اما متاسفانه در برنامه اول سند چشم انداز رشد اقتصادی مطلوب نبود.

باهنر به دلایل مطلوب نبودن رشد اقتصادی در ایران نیز اشاره کرد و اظهار داشت: این عدم رشد دلایل متفاوتی داشت که مقداری از آن به مسائل داخلی و بخش زیادی از آن به خارج از کشور مربوط می شد ، در این خصوص تحریمها علیه کشورمان نقش موثری داشت.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به تصویب برنامه پنجم توسعه در مجلس شورای اسلامی گفت: در برنامه دوم سند چشم انداز اگر حتی نتوانیم برنامه اول آن را جبران کنیم ، باید در راستای سند چشم انداز در برنامه پنجم جلو برویم که این حرکت رشد هشت درصدی اقتصادی را در کشور می طلبد و کشور باید به سمت این جهش اقتصادی حرکت کند.

وی همچنین تاکید کرد: در سال جهاد اقتصادی باید از بحث های غیر اصلی در کشور پرهیز کنیم که مصداق آن در موضوعات سیاسی رادیکالیزه کردن اوضاع کشور است و همچنین در حوزه فرهنگی نیز باید از شعارهای بیهوده وکارهای غیر اصیل پرهیز شود چرا که این اقدامات حرکت به سوی جهاد اقتصادی را کند می کند.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در خصوص چگونگی تحقق شعار جهاد اقتصادی 90 نیز گفت : باید بتوانیم ابزارهایی را فراهم کنیم تا فضای کسب و کار در کشورمان به حد قابل قبول و قابل تحملی برسد.

باهنر ادامه داد: اگر بحث جذب سرمایه خارجی را در کشور مطرح می کنیم ، ضمن اینکه باید سرمایه خارجی را جذب کنیم قدم اول این است که از فرار سرمایه های داخلی جلوگیری کنیم.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: اتخاذ بعضی سیاست ها در کشورمان موجب شده است تا سرمایه های داخلی از کشور خارج و به کشورهای دیگر جذب شود که این روند باید اصلاح شود.

وی درهمین زمینه تاکید کرد: رفع موانع برای فعالان اقتصادی، تسهیل در فرآیند کسب وکار و توجه به ظرفیت های اقتصادی ایرانیان خارج از کشور از دیگر موضوعات قابل توجه در سال جهاد اقتصادی است.

باهنر در پایان خاطر نشان کرد: قوای سه گانه و دیگر نهادهای تصمیم گیر کشور باید این باور و اراده را داشته باشند که در سال جاری جهاد اقتصادی را در دستور فعالیت های خود قرار دهند، زیرا هیچ را گریزی وجود ندارد


سه شنبه 13 اردیبهشت 1390  توسط رضا کرمی | نظرات (0)

مبارزه با مفاسد اقتصادی با سه رویکرد

معاون اول رییس جمهور با اشاره اقدامات صورت گرفته در جلسات مستمر ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی گفت: ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی گام‌های بلندی در جهت پیشگیری و مقابله با سوءاستفاده‌ها و تخلفات کلان اقتصادی برداشته است و امید است در سال 90 با هماهنگی هرچه بیشتر دستگاه‌های مربوط، موفقیت‌های بزرگتری در این جهت حاصل شود.

به گزارش پايگاه خبري تحليلي اقتصاددان- محمدرضا رحیمی در جلسه ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی با اشاره به سالروز صدور فرمان هشت ماده‌ای رهبر معظم انقلاب خطاب به قوای سه گانه درخصوص مبارزه همه جانبه با مفاسد مالی و اقتصادی اظهار داشت: ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی با سه رویکرد شناسایی و شفاف‌سازی، پیشگیری و جلوگیری از تخلفات اقتصادی، وظیفه خود می داند در جهت تحقق منویات رهبر معظم انقلاب اقدام کند و در این جهت از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد کرد.

معاون اول رییس جمهور با تشریح برخی از اقدامات صورت گرفته در ستاد خاطرنشان کرد: تعداد جلسات تشکیل شده در دولت نهم 107 جلسه بوده که از این تعداد 36 جلسه اصلی و 71 جلسه نیز کارگروه های تخصصی و فرعی ستاد بوده است.

رحیمی ادامه داد: در دو سال گذشته از دولت دهم نیز تعداد جلسات تشکیل شده 173 جلسه بوده است که 37 جلسه اصلی و 136 جلسه نیز به کارگروه‌ها و جلسات تخصصی اختصاص داشته است.

معاون اول رییس جمهور برخورد با معوقات کلان بانکی را از جمله اقدامات ستاد برشمرد و گفت: در این جهت ابتدا تلاش شد در مرحله اول سیر صعودی معوقات بانکی متوقف شود و در گام بعدی نیز اقدامات موثری برای بازگرداندن معوقات بانکی انجام شد به طوریکه میزان معوقات بانکی کاهش یافت و بخشی از این معوقات نیز بازپس گرفته شد.

وی افزود: جلسات متعدد و مستمری در جهت برخورد با پدیده زمین‌خواری تشکیل شد و از بسیاری از زمین‌خواری‌ها و سوء استفاده‌ها برغم مقاومت‌هایی که صورت می گرفت، جلوگیری شد.

رحیمی هماهنگی‌های صورت گرفته با بانک مرکزی برای ساماندهی و نظارت و کنترل بر عملکرد صندوق‌های قرض‌الحسنه و موسسات مالی و اعتباری را از دیگر اقدامات ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی عنوان کرد و گفت: برای ساماندهی وضع صندوق‌های قرض‌الحسنه و موسسات مالی و اعتباری اقدامات گسترده ای صورت گرفت و تلاش شد ضمن ساماندهی آنها روند صدور مجوز برای تاسیس اینگونه موسسات و صندوق‌ها به شکل دقیق‌تر و قانون‌مندتر انجام شود.

معاون اول رییس جمهور تلاش مستمر و جدی‌تر همه مسوولین ذیربط را برای هماهنگی بیشتر در جهت پیشگیری و جلوگیری از تخلفات اقتصادی مورد تاکید قرار داد و خواستار ایجاد محدودیت‌های بیشتر برای سوءاستفاده‌گران و کسانی شد که به دنبال چپاول و غارت اموال بیت‌المال هستند.
 



سه شنبه 13 اردیبهشت 1390  توسط رضا کرمی | نظرات (0)

چیستی و چرایی جهاد اقتصادی

به نظر می رسد این نامگذاری یکی از مهمترین عنوان هایی است که تاکنون در اقتصاد ملی مطرح شده و مقام معظم رهبری با این نامگذاری و تدبیر، روی نقطه مهمی تاکید و موضوعی را مورد توجه قرار دادند که می تواند در ادامه حیات نظام تاثیر گذاری زیادی داشته باشد.

نامگذاری امسال به عنوان سال جهاد اقتصادی حاکی از حرکت جدیدی است که هدفش عمدتا آینده نظام، اقتصاد و ملت ایران بوده و می خواهد آن را بیمه کند و مشکلات باقی مانده را رفع کند.

مقام معظم رهبري پس از آنکه سال 88 را به عنوان سال اصلاح الگوي مصرف و سال 89 را به نام سال همت مضاعف، کار مضاعف نام نهادند، در تداوم رويکرد اقتصادي که براي اين سال‌ها اتخاذ کرده بودند، به سال جاري نيز عنواني اقتصادي دادند که نشان دهنده نگاه دقيق ايشان به مسائل اقتصادي کشور و تأکيد بر حل مشکلات مردم در اين زمينه است که منافع کشور را به دنبال خواهد داشت.

اهدافی که از بیانات مقام معظم رهبری در چارچوب عدالت و پیشرفت و اتحاد و همبستگی متصور است، رفع وابستگی اقتصادی به بیگانگان، ارتقا بهره وری، کاهش فاصله طبقاتی، ارتقا آرمان های انقلاب اسلامی در بعد اقتصادی، رفع محرومیت ها از کشور و کارآمدسازی اقتصاد کشور در مقابله با تحریم ها را می توان برشمرد.

بديهي است که تحقق منويات مقام معظم رهبري که از سال‌هاي قبل در ابعاد اقتصادي مطرح و سال جاري نيز در همين زمينه با قوت و شدت بيشتري عنوان شده است، نيازمند تعريف يک تئوري يا استراتژي دقيق است که به خوبي بيانگر نقشه راه پيش روي اقتصاد کشور باشد.  

در عين حال بايد مشخص شود که اگر چنين الگويي قابليت تدوين در قالب يک تئوري اقتصادي را دارد مشخصه‌هاي دقيق تئوري جهاد اقتصادي چيست و اقدامات جهادي که بايد در هر زمينه انجام شود، داراي چه ويژگي‌هايي است. در تدوين اين تئوري باید وضعيت فعلي اقتصاد کشور در نظر گرفته شود و سياست‌هاي متناسب با حل مشکلات جاري در قالب تئوري "جهاد اقتصادي " اتخاذ شود.

وضعيت فعلي اقتصاد ايران از بعد داخلي و خارجي ايجاب مي‌کند که حرکتي جهاد گونه در زمينه‌هاي مختلف و به خصوص اقتصادي انجام شود و البته طبيعي است که اين اقدامات در راستاي سياست‌هاي اصلاح الگوي مصرف و هدفمندسازي يارانه‌ها و با حفظ رويکرد همت مضاعف، کار مضاعف انجام خواهد شد.

جهاد اقتصادی مبتنی بر تولید علم، ارتقا آرمان های انقلاب اسلامی، رفع محرومیت ها از کشور و مقابله با تحریم ها است.

در این میان، یک سری طرحهای اقتصادی و پایه‌ای می‌تواند در جهت برطرف کردن مشکلات ساختاری اقتصاد ایران به کار بسته شود تا بتوان رونق در اقتصاد کشور را شاهد بود. در این راستا باید استفاده کامل از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها را که یک طرح بلندمدت است و اهداف آن مربوط به یک سال و دو سال نیست، صورت گیرد و تلاش شود تا این قانون، برای آینده اقتصادی کشور مفید واقع شود

در همين باره به نظر مي‌رسد که مقام معظم رهبري با بکار بردن عبارت "جهاد " به منظور القاي تلاش و همت بسيار در عرصه اقتصادي کشور، تأکيدي ويژه بر اسلامي بودن سياست‌هاي اقتصادي در قالب اين برنامه دارند.

بنابراين به نظر مي‌رسد که اولين گامي که کارشناسان و مسئولان اقتصادي کشور بايد در راستاي تحقق شعار "جهاد اقتصادي " بردارند، شناسايي دقيق نقاط ضعفي از اقتصاد کشور است که با پرداختن به آنها امکان روشن شدن موتور جهاد اقتصادي فراهم شود.

ما باید واژه ترکیبی جهاد اقتصادی را در دو بخش از هم جدا دیده و سپس ترکیب کنیم، به واژه جهاد توجه کرده، سپس جهاد را به اقتصاد ارتباط دهیم که بر این مبنا نگاه اسلامی و انقلابی می شود .

در نگاه مقام معظه رهبری جهاد اقتصادی در امتداد همان جهاد نظامی در دفاع مقدس است و این هر دو را می‏بایست به منزله رویارویایی با دشمن دانست. ایشان فرمودند:«اگر يک روز مردم اين منطقه و مردم بخشهاى مختلف کشور در مقابل زورگوئى و پرروئى و زياده‌طلبى دولتهاى غارتگر و متجاوز، آنجور بايد مى‌ايستادند، امروز در مقابل آن قدرتها شکل ايستادگى پيچيده‌تر است، حساس‌تر است، متنوع‌تر است؛ احتياج دارد به يک مجاهدت پيچيده و عميق. رهبر انقلاب همچنین جهاد اقتصادی را مبارزه اقتصادی معنا کردند تا اهمیت استفاده از واژه "جهاد" بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته باشد.

در پایان باید گفت نحوه مواجه ما با این موضوع در ابتدا باید به طور کامل با این مفهوم آشنا شده و سپس شروع به برنامه ریزی برای اجرای آن بکنیم

.منبع: www.eghtesaddan.ir



سه شنبه 13 اردیبهشت 1390  توسط رضا کرمی | نظرات (0)

پیام سردار نقدی به‎مناسبت روز معلم؛

 
معلمان نقش‌آفرین عمیق‌ترین لایه‌های جهاد اقتصادی هستند

 رئیس سازمان بسیج مستضعفین در این پیام تأکید کرد: امسال که مولای ما امر به جهاد اقتصادی فرموده‌اند این معلمان عزیزند که نقش‌آفرین عمیق‌ترین لایه‌های این جهاد مبارکند.

 


 

 سردار محمدرضا نقدی رئیس سازمان بسیج مستضعفین به مناسبت فرارسیدن روز معلم پیامی صادر کرد که متن کامل در زیر آمده است: 

خدای علیم را سپاس که خود معلم انسان است و سلام فرستاده‌اش بر حضرت رسول اعظم صلّی الله علیه و آله و سلّم و خاندان پاک و مطهرش که والاترین آموزگاران بشریتند و ابواب علمند و گنجینه‌های معرفت، و باز هم او را سپاس که علم و تقوا و جهاد را ملاک فضیلت فرزندان آدم بر یکدیگر قرار داد و ملت ما را به رهبری و ولایت حکیم فرزانه که تجسم عینی این سه فضائل است بر همه ملت‌ها برتری بخشید. 

سلام بر شهیدانی که به برکت ایثارشان این‎همه توفیقات را نصیب‌مان ساختند. 

درود بر معلمانی که کلاس درس خود را به گستره همه زمین و در امتداد زمان وسعت بخشیدند و با خون سرخ خویش بر تخته سیاه سنگفرش خیابان‌های شهر، صخره‌های غرب و رمل‌های جنوب، درس آزادگی، جوانمردی و حق‎طلبی را حرف به حرف هجی کردند تا بیداری اسلامی را که امروز پرچمش، کران تا کران افراشته شده است، رقم زنند و زمینه‌ساز حاکمیت خدا بر تمام زمین گردند. 

معلم: باغبان اندیشه در بهار رویش تفکر انسان است. 
معلم: پرورنده روح در روزگار جوانه زدن شخصیت آدمی است. 
معلم: پی‌ریزنده هویت اجتماعی آحاد یک مجتمع بشری است و نقش آفرینی معلم در این عرصه‌ها با هیچ عنصری جز پدر و مادر قابل قیاس نیست. از این روست که عزت و عظمت امروز ملت‌مان را مدیون معلمان دیروزیم و روشنی فردای‌مان در گروی معلمان امروز و فرداست. 

معلمان دیروز در این راه نور فشانده و اوج ایثار خود را به همگان نمایانده، ده‌ها هزار معلم مومن و پنج هزار معلم شهید مطهری‌ها، مفتح‌ها، همت‌ها، طالبیان‌ها، پیچک‌ها و . . . چون شمع سوختند تا امروز ما را بسازند و صدها هزار معلم بسیجی مومن و مجاهد خستگی‌ناپذیر می‌گدازند، تا فردای درخشان ملت‌مان را معماری کنند. 

این معلمان بودند که با تعلیم "هیهات من الذله " عزت و افتخار حسینی را به ما آموخته و در سال نوآوری و شکوفایی نهال عشق به علم و تحقیق را در دل جوانان ما کاشتند. 

این معلمان بودند که با زندگی ساده و بی‌آلایش خود و تعلیم زیبای قناعت و زشتی اسراف، اصلاح الگوی مصرف را در ملت‌ ما پی ریختند. 

امسال هم که مولای ما امر به جهاد اقتصادی فرموده‌اند این معلمان عزیزند که نقش‌آفرین عمیق‌ترین لایه‌های این جهاد مبارکند. 

چه‎کسی بهتر از معلم می‌تواند روح خودباوری و اعتماد به نفس را در آحاد جامعه زنده کند؟ کلام چه قشری برای ترغیب به جهاد برای خودکفایی و استقلال فنی و صنعتی نافذ‌تر از معلم است؟ 

اعتلای روح تحقیق برای رسیدن به قله‌های علم و فناوری، تعلیم مصرف صحیح منابع، ارج بخشیدن به حضور جوانان در عرصه‌های سازندگی کشور و خدمت بدون مزد و منت، هنر معلمانی است که اوج کمال خود را در اجرای امر ولایت می‌بینند و در تحقق کامل آن سر از پا نمی‌شناسند. 

روز معلم را به تمامی معلمان به ویژه آنان که با آمیختن علم، ایمان و دلسوزی معلمی و عشق، اخلاص، ایثار، نوآوری و ابتکار بسیجی، ترکیب مقدس "معلم بسیجی " را شکل داده‌اند تبریک عرض می‌کنم و از خدای متعال توفیق روزافزون همگان را در رساندن این کاروان به مقصود خواهانیم. 

خدایا بزرگ معلم بشریت را برای وصول همه ما به قله کمال برسان! 

منبع : خبرگزاری فارس www.farsnews.ir



سه شنبه 13 اردیبهشت 1390  توسط رضا کرمی | نظرات (0)

جهاد اقتصادي با محوريت بازرگاني خارجي

دستيابي به اهدافي چون جايگاه برتر اقتصادي و بازرگاني در منطقه‌كه بتوان نمود آن را در ارتقاي سطح كيفيت زندگي مردم مشاهده كرد، نيازمند عزم جدي همه جامعه در ارتقاي كمي و كيفي فعاليت‌هاي اقتصادي است كه خوشبختانه با نامگذاري سال‌جاري تحت عنوان "جهاد اقتصادي " يك‌بار ديگر به اهميت آن افزوده شده است. واقعيت اين است كه عمده بازيگران اصلي جهان معاصر بيش از همه با قدرت اقتصادي خود توانسته‌اند نقش فعلي خود را هم در حوزه داخلي و هم بين‌المللي به گونه‌اي ارتقا بخشند كه زمينه رضايت شهروندان خود را فراهم كنند، علاوه بر اينكه حفظ چنين نقشي در بلندمدت نيز تنها با كمك قدرت اقتصادي ميسر است. جهاد اقتصادي را مي‌توان يك تلاش و عزم همه‌جانبه فعالان اقتصادي اعم از بخش خصوصي و دولتي، خانوارها و سياستگذاران اقتصادي و سياسي كشور بر مبناي وضعيت و شرايط محيط اقتصادي و سياسي كشور دانست كه براي ارتقاي سطح كيفي زندگي هر شهروند ايراني به آن نياز است. جهاد اقتصادي به‌طور عمده از تركيب 5 وجه اصلي و تاثيرگذار عوامل اقتصادي، فناوري، سياسي، اجتماعي و امنيتي شكل مي‌گيرد. آنچه امروز شاهد آن هستيم؛ از يك سو وجود زمينه‌ها و بسترهاي اقتصادي به منزله ظرفيتي براي تحقق جهاد اقتصادي و ترسيم جهت‌گيري‌هاي آتي نظام جمهوري اسلامي ايران به حساب مي‌آيد كه اين عوامل را مي‌توان شامل برخورداري از موقعيت ژئوپلتيك، ژئواستراتژيك، ژئواكونوميك (شامل برخورداري از نفت، گاز و به‌طور كلي انرژي، خطوط مواصلاتي بين‏المللي و برخورداري از جمعيت جوان و تحصيلكرده و حضور و مشاركت بيشتر زنان كارآفرين) دانست در كانون توجه قرار داد. از سوي ديگر شاهد وجود عوامل و شرايط بازدارنده در به انجام رساندن ظرفيت‌هاي بكر اقتصادي در كشور هستيم كه نيازمند تلاش همه‌جانبه و عزم جدي است. برخي از اين عوامل بازدارنده را مي‌توان در قالب توسعه فضاي كسب و كار اقتصادي و بازرگاني در كشور بيان كرد. در يك بيان ساده و صريح، مي‌توان اذعان داشت كه بخش قابل توجهي از مقتضيات جهاد اقتصادي هر كشور در گرو افزايش تعاملات ميان فعالان بخش خصوصي، دولتي و خانوارها براي مناسب كردن فضاي كسب و كار، فراهم كردن زمينه‌هاي تعامل با اقتصاد جهاني و افزايش بهره‌وري زيرساختارهاي توليدي و تجاري در كشور است. در اين ميان سلامت محيط كسب و كار و تعامل با اقتصاد جهاني در كشورهاي در حال توسعه از عوامل موثر در رسيدن به جايگاه برتر در اقتصاد جهاني است. فضاي تعامل مناسب و محيط شفاف و سالم كسب و كار كه بخشي از آن برگرفته از سلامت اقتصاد و سياست كارا و اثربخش دولت‌هاست و منجر به نتيجه‌هاي مثبت اقتصادي از قبيل صادرات مفيد، رشد اقتصادي و توسعه صنعتي مي‌شود از مواردي است كه در فهرست سياست‌هاي اقتصادي كشورهاي صادركننده كالا در چند دهه اخير قرار گرفته است. مناسب بودن فضاي تعامل با اقتصاد جهاني رادر شرايط خوشبينانه مي‌توان موجب رشد وابستگي متقابل اقتصادي كشورها از طريق گستردگي حجم و تنوع مبادلات كالا و خدمات و جريان آزاد سرمايه و نيروي كار و همچنين دسترسي سهل‌تر به فناوري دانست. يكي از نمونه‌هاي بارز تعامل مناسب كشورها با اقتصاد جهاني مربوط به كشورهاي عضو "آسه‌آن " است. از مشخصه‌هاي اصلي اين دسته از كشورها ادغام وسيع و عميق اقتصادهاي ملي كشورهاي عضو از طريق تجارت، سرمايه‌گذاري مستقيم و جريان‌هاي ديگر سرمايه و افزايش مناسب و سيال شدن بازارهاي سرمايه بين‌المللي كشورهاي عضو است. اينكه عوامل محيطي، شرايط كسب و كار و فضاي تجاري به عنوان عامل‌ها و مولفه‌هاي تاثيرگذار براي رسيدن به رشد اقتصادي است بر كسي پوشيده نيست. شرايط محيطي حاكم بر اقتصاد، سياست و وضعيت حقوقي كشور و حتي شرايط اجتماعي نيز نقش موثري در به ثمر رسيدن آن دارد. برخي از شرايط محيطي حاضر از جمله جوان بودن جمعيت كشور، فرصت‌هاي طلايي بسيار خوبي را براي كشور جهت رسيدن به اهداف عاليه نظام جمهوري اسلامي ايران فراهم مي‌آورند و برخي ديگر مانند وابستگي اقتصاد به درآمدهاي نفتي تهديد تلقي مي‌شوند. با توجه به اين ملاحظات به معرفي حوزه‌هايي از بخش بازرگاني كشور كه ضرورت جهاد اقتصادي را مي‌طلبد، پرداخته مي‌شود. در مجموع بخش بازرگاني تحت‌تاثير مشخصه حضور مواد اوليه صنعتي مانند نفت، گاز طبيعي و ميعانات گازي به عنوان عمده‌ترين عامل ايجاد مزيت رقابتي ذاتي به‌حساب مي‌آيد. درآمد حاصل از مزيت رقابتي ذاتي و خدادادي ايران با تامين ارز براي واردات، عدم تعادل در بازرگاني خارجي را جبران مي‌كند. نكته قابل توجه آن است كه از يك طرف تقاضاي بين‌المللي غيركافي و همچنين اتمام ذخاير نفتي، ظرفيت كشور براي واردات را براي سال‌هاي آينده محدود و بنابراين رشد اقتصادي پايدار بر اساس اهداف سند چشم‌انداز را تحديد مي‌كند. از طرف ديگر غيرقابل پيش‌بيني بودن درآمد نفتي سبب ايجاد عدم تعادل‌هاي غيرمنتظره در بازرگاني خارجي مي‌شود. به منظور بهره‌گيري از ظرفيت‌هاي مثبت اقتصاد جهاني در دهه‌هاي آينده در راستاي دستيابي به رشد اقتصادي پايدار، ارتقاي كمي و كيفي فضاي توسعه بازرگاني كشور را ضرورت اساسي اقتصاد ايران مطرح مي‌كند. وضع كنوني فضاي كسب و كار بازرگاني خارجي كشور بويژه در بخش كالا و خدمات به‌گونه‌اي است كه ضرورت انجام تحولي اساسي و بنيادي را در ساختار بازرگاني و سياست‌هاي اصلاحي مرتبط با آن اجتناب‌ناپذير مي‌كند. به اين اعتبار تدوين سياست‌هاي كلي در اين مقطع با توجه به مشكلات و تنگناهاي موجود، اقدامي منطقي و شايسته به نظر مي‌رسد. با ملاحظه گستردگي طيف مضامين و موضوعات مرتبط با توسعه فضاي كسب و كار در حوزه بازرگاني خارجي، منظومه اصلاحات اقتصادي به هم آميخته، متوازن و سازگار با يكديگر در قالب جهاد اقتصادي بايد در قالب يك نقشه عملياتي و اقدامات مشخص، هم‌پيوند و با اولويت‌گذاري، زمانبندي و تقدم و تاخر از پيش تعيين شده سرانجام به اجرا گذاشته شود كه تاكنون نسبت به اين مهم تفكر و اقدام پيوسته و همه‌جانبه‌اي صورت نگرفته است.



سه شنبه 13 اردیبهشت 1390  توسط رضا کرمی | نظرات (0)

آموزه های اقتصادی اسلام و تسریع جهاد اقتصادی

مقام معظم رهبری با نام گذاری امسال به عنوان « جهاد اقتصادی » ملت بزرگ ایران را به امری جهادگونه در عرصه ی اقتصادی فراخواندند ، جهادی که ریشه در قرآن و سیره ی اهل بیت علیهم السلام دارد و حضرت آیت الله خامنه ای با گوشزد کردن این نکته ، همه ی اقشار جامعه را به تلاشی مضاعف و خستگی ناپذیر دعوت کردند.

بدیهی است، دین مبین اسلام با سرلوحه قراردادن امور اقتصادی در ارکان اجتماعی و فردی مسلمین، راه را برای پیشرفت همه‌جانبه جامعه اسلامی هموار ساخته است، اینکه جهاد اقتصادی شامل چه مواردی می‌شود و چگونه می‌توان به این مهم دست یافت، به بررسی بیشتر این موضوع از منظر قرآن و روایات می‌پردازیم.

برای تحقق جهاد اقتصادی لازم است، پایه‌های اقتصاد اسلامی در جامعه نهادینه شود و مردم با آموزه‌های اصیل اقتصاد اسلامی آشنا شده و با به‌کارگیری آن در زندگی روزمره، نخستین قدم حرکت جهادگونه خویش را در جهاد اقتصادی بردارند. اسلام افراد جامعه را برای کسب روزی حلال به پرکاری و تلاشی مضاعف در امر اقتصادی توصیه می‌کند، ائمه معصومین به عنوان پرچمداران جهاد اقتصادی در این امر عبادی و خداپسندانه الگویی گویا برای مسلمانان هستند.



* به‌دست‌آوردن روزی حلال عبادت است



در روایت است، امام صادق علیه‌السلام روزی به شدت مشغول فعالیت کشاورزی بودند و سخت عرق می‌ریختند، از این بابت فردی به حضرت اشکال گرفت. ایشان فرمودند «سخت کوشی انسان، او را شامل یک رحمت ویژه از سوی پروردگار خواهد کرد که من نیز به این نگاه ویژه و به این رحمت خداوند نیازمند هستم».

رسول اکرم صلی‌الله‌ علیه و‌آله ‌و‌سلم دست کارگرى را که بر اثر کار و فعالیت ورم کرده بود، بلند کرد و فرمودند: «این دستى است که هیچگاه آتش جهنم آن را نمى سوزاند؛ این دستى است که خدا و رسولش آن را دوست مى دارد، کسى که از دسترنج خود روزى‌اش را فراهم کند، خداوند با نظر رحمت به او مى‌نگرد».

امیرالمؤمنین علیه‌السلام در خصوص اهمیت کار نزد خداوند می‌فرماید: «همانا خداوند بنده پیشه‌ور امین را دوست دارد».

اهمیت دنبال روزی حلال رفتن تا آنجایی است که حضرت محمدبن‌عبدالله صلی‌الله ‌علیه‌ و‌آله‌ وسلم می‌فرماید: «عبادت 10 جزء است که دنبال روزی حلال رفتن معادل 9 جزء آن است» و «شخصی که برای انجام رزق حلال تلاش می‏کند، مانند مجاهدی است که در راه خدا زحمت می‌کشد».



* مدیریت متعادل مالی، خواسته اسلام است



برای نهادینه شدن پایه‌های جهاد اقتصادی در جامعه لازم است که برخی از عادت‌ها ناپسند از جامعه رنگ باخته تا شرایط برای حرکت روبه سریع جهاد اقتصادی فراهم شود، قرآن کریم در این راستا اولین قدم را جلوگیری از اسراف بیان می‌کند و می‌فرماید: «وَلاَ تُسْرِفُواْ إِنَّهُ لاَ یُحِبُّ الْمُسْرِفِینَ»؛ زیاده‏روى مکنید که او اسرافکاران را دوست ندارد. (انعام ، 141) و ضمن آنکه اسراف را در هزینه‏ها ممنوع می‏داند، مصرف تفریطی و زهد افراطی را نیز مردود می‌شمارد و مسرفین را برادران شیطان می‌نامد «إِنَّ الْمُبَذِّرِینَ کَانُواْ إِخْوَانَ الشَّیَاطِینِ». (اسراء، 27)

لذا توجه به اسراف در همه زمینه‌ها و ابعاد زندگی و کاری انسان ضروری است، چرا که سرمنشأ بسیاری از هدر رفتن منابع ملی می‌شود و اقتصاد جامعه اسلامی را متزلزل می‌نماید، به طور مثال در زندگی فردی هرگاه وسیله‌ای به نظر می‌رسد، کارایی ندارد به دور انداخته می‌شود، اما غافل از اینکه شاید برای افراد دیگری قابل مصرف باشد، یا چشم هم چشمی‌ها و علاقه زیاد به مد اعم از منسوجات و وسایل صوتی و تصویری جامعه را به سوی مصرف‌گرایی بیشتر سوق می‌دهد، در مورد نکوهش تبذیر و منع اسراف، صحف آسمانی چه شیوا بیان می‌کند «وَآتِ ذَا الْقُرْبَى حَقَّهُ وَالْمِسْکِینَ وَابْنَ السَّبِیلِ وَلاَ تُبَذِّرْ تَبْذِیرًا»؛ و حق خویشاوند را به او بده و مستمند و در راه‏مانده را [دستگیرى کن] و ولخرجى و اسراف مکن. (اسراء، 26)

البته نباید به بهانه اسراف از درست مصرف کردن دست شست، خداوند خطاب به رسولش در خصوص دستور‌العمل اسلامی در تنظیم امور معیشت می‌فرماید: «وَلاَ تَجْعَلْ یَدَکَ مَغْلُولَةً إِلَى عُنُقِکَ وَلاَ تَبْسُطْهَا کُلَّ الْبَسْطِ فَتَقْعُدَ مَلُومًا مَّحْسُورًا»؛ و دستت را به گردنت زنجیر مکن و بسیار [هم] گشاده‏دستى منما تا ملامت‏شده و حسرت‏زده بر جاى مانى. (اسراء، 29)، به گونه‌ای که انسان نه آنقدر عرصه را برخورد تنگ بگیرد و نه چنان ولخرجی کند که دیگر آهی در بساط نداشته باشد، بلکه با رعایت جانب اعتدال در مسایل اقتصادی با خیالی راحت زندگی خود را اداره نماید.



* دست نااهلان از فعالیت‌های اقتصادی باید کوتاه شود



از اقدامات دیگر می‌توان به بازداشتن غیر متخصصان از تصرف در اموال و دخالت در برنامه‏های اقتصادی نام برد، «وَلاَ تُؤْتُواْ السُّفَهَاء أَمْوَالَکُمُ الَّتِی جَعَلَ اللّهُ لَکُمْ قِیَامًا وَارْزُقُوهُمْ فِیهَا وَاکْسُوهُمْ وَقُولُواْ لَهُمْ قَوْلًا مَّعْرُوفًا»؛ و اموال خود را که خداوند آن را وسیله قوام [زندگى] شما قرار داده به سفیهان مدهید و[لى] از [عواید] آن به ایشان بخورانید و آنان را پوشاک دهید و با آنان سخنى پسندیده بگویید. (نساء، 5)



* حذف کامل رشوه و ربا از جامعه، جهادی اقتصادگونه می‌طلبد



همچنین جلوگیری از پرداخت رشوه باید در صدر کارهای جهاد اقتصادی قرار گیرد و مسئولین با سازماندهی بازرسین و تلاش جدی در خنثی‌سازی و محو کامل آن در سازمان‌های حکومتی همت گمارند: «وَلاَ تَأْکُلُواْ أَمْوَالَکُم بَیْنَکُم بِالْبَاطِلِ وَتُدْلُواْ بِهَا إِلَى الْحُکَّامِ لِتَأْکُلُواْ فَرِیقًا مِّنْ أَمْوَالِ النَّاسِ بِالإِثْمِ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ»؛ و اموالتان را میان خودتان به ناروا مخورید و [به عنوان رشوه قسمتى از] آن را به قضات مدهید تا بخشى از اموال مردم را به گناه بخورید در حالى که خودتان [هم خوب] مى‏دانید. (بقره، 88)



* پرداخت زکات به برکت مال در نظام اسلامی منجر می‌شود



نهادینه کردن فرهنگ زکات در جامعه توسط نهادهای دینی نظام و بیان اینکه زکات همطراز نماز است، زکات را بیش از بیش در جامعه تسری دهند، «وَأَقِیمُواْ الصَّلاَةَ وَآتُواْ الزَّکَاةَ وَارْکَعُواْ مَعَ الرَّاکِعِینَ»؛ و نماز را بر پا دارید و زکات را بدهید و با رکوع‏کنندگان رکوع کنید. (بقره،43)

امام علی علیه‏السلام درباره اهمیت زکات می‌فرماید: ای کمیل! برکت در مال کسی است که زکات دهد و بخشی از مال خویش را به مؤمنان دیگر بخشد و (با امکاناتی که دارد) به زندگی خویشاوندان برسد.



* انفاق‌کننده، نایب خداوند در زمین است



گاهی برخی از مسائل بنیادی اسلام به ورطه فراموشی سپرده می‌شود مانند انفاق، اما شاید ذکر این مورد خالی از لطف نباشد که قرآن کریم انفاق را در ردیف ایمان به خدای متعال قرار داده‌است و آن را عملی نیابی به شمار می‌آورد، یعنی کسی که انفاق می‏کند، چیزی از مال خود نمی‏دهد، بلکه به عنوان نایب از مالک اصلی (خداوند متعال) آن را می‏بخشد: «آمِنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَأَنفِقُوا مِمَّا جَعَلَکُم مُّسْتَخْلَفِینَ فِیهِ فَالَّذِینَ آمَنُوا مِنکُمْ وَأَنفَقُوا لَهُمْ أَجْرٌ کَبِیر»؛ به خدا و پیامبر او ایمان آورید و از آنچه شما را در [استفاده از] آن جانشین [دیگران] کرده انفاق کنید، پس کسانى از شما که ایمان آورده و انفاق کرده باشند، پاداش بزرگى خواهند داشت. (حدید، 7)

پیامبر صلی‏الله‏ علیه‏ و‏آله وسلم به روایت امام صادق علیه‏السلام فرمودند: «ما پیامبران برای جمع آوری مال انگیخته نشدیم، بلکه برای انفاق کردن آن انگیخته شدیم.

امام علی با پسندیده‌ دانستن انفاق می‌فرماید: انفاق مال دنیا، پس‏انداز کردن است که برای انفاق کننده می‏ماند و نگاه داشتن آن (و بخل ورزیدن) اندوه است و گرفتاری.



* انباشت کردن مال در صدر برنامه‌های انسان مومن قرار ندارد



در جامعه ایمانی انباشت ثروت و استفاده نکردن آن در جامعه اسلامی و به حرکت در نیاوردن آن در چرخه اسلامی امری مذموم شمرده شده است و قرآن مجید، مال را فتنه‌ای می‌داند که مایه گرفتاری و آزمون بشر است و انسان موحّد و متعهد به دین، نباید آن را قطب زندگی و فعالیّت‌های خویش قرار دهد «وَاعْلَمُواْ أَنَّمَا أَمْوَالُکُمْ وَأَوْلاَدُکُمْ فِتْنَةٌ وَأَنَّ اللّهَ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِیمٌ»؛ و بدانید که اموال و فرزندان شما [وسیله] آزمایش [شما] هستند و خداست که نزد او پاداشى بزرگ است. (انفال، 28)

لذا سرمایه‌داران و ثروتمندان جامعه با توجه به این موضوع، سعی کنند که طبق فرمایش رهبری معظم با استفاده صحیح از این نعمت الهی ، در پیشرفت اقتصادی جامعه سهیم باشند و متوجه باشند که همه اموال از آن خداست و زندگی دنیایی به زودی پایان خواهد پذیرفت و در درگاه خداوند باید پاسخگو باشند، «اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَیَاةُ الدُّنْیَا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَزِینَةٌ وَتَفَاخُرٌ بَیْنَکُمْ وَتَکَاثُرٌ فِی الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلَادِ کَمَثَلِ غَیْثٍ أَعْجَبَ الْکُفَّارَ نَبَاتُهُ ثُمَّ یَهِیجُ فَتَرَاهُ مُصْفَرًّا ثُمَّ یَکُونُ حُطَامًا وَفِی الْآخِرَةِ عَذَابٌ شَدِیدٌ وَمَغْفِرَةٌ مِّنَ اللَّهِ وَرِضْوَانٌ وَمَا الْحَیَاةُ الدُّنْیَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُور»؛ بدانید که زندگى دنیا در حقیقت بازى و سرگرمى و آرایش و فخرفروشى شما به یکدیگر و فزون‏جویى در اموال و فرزندان است، چون مثل بارانى است که کشاورزان را رستنى آن [باران] به شگفتى اندازد، سپس [آن کشت] خشک شود و آن را زرد بینى آنگاه خاشاک شود و در آخرت [دنیا پرستان را] عذابى سخت است و [مؤمنان را] از جانب خدا آمرزش و خشنودى است و زندگانى دنیا جز کالاى فریبنده نیست. (حدید، 20)

امام علی علیه‏السلام درباره مذمت انباشت کردن مال می‏فرماید: بدانید که فزونی مال، مایه تباهی دین و قساوت دل است.

پس از گذشت سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی یکی از معضلاتی که ممکن است در آینده گریبانگیر جامعه اسلامی ما باشد، خوی‌‌اشرافی‌گری و تجمل‌گرایی است، لذا امام خامنه‌ای با درک این موضوع با نامیدن امسال به نام جهاد اقتصادی، این مهم را گوشزد کردند، چرا که در اثر آن جامعه مصرف‌گرا خواهد شد و از تولیدات باز خواهد ماند، قانون اساسی اسلام در این خصوص می‌فرماید: «وَإِذَا أَرَدْنَا أَن نُّهْلِکَ قَرْیَةً أَمَرْنَا مُتْرَفِیهَا فَفَسَقُواْ فِیهَا فَحَقَّ عَلَیْهَا الْقَوْلُ فَدَمَّرْنَاهَا تَدْمِیرًا»؛ و چون بخواهیم شهرى را هلاک کنیم، خوشگذرانانش را وا مى‏داریم تا در آن به انحراف [و فساد] بپردازند و در نتیجه عذاب بر آن [شهر] لازم شود، پس آن را [یکسره] زیر و زبر کنیم. (اسراء، 16)

بنابراین تحقق جهاد اقتصادی در همه امور نیازمند همکاری همه جانبه اقشار مختلف جامه اعم از پیر و جوان، مرد و زن در همه سطوح فعالیت اجتماعی مانند دانشگاهی، حوزوی، دولتی، خصوصی و حتی بازاری است، به طوری که جوان با بکارگیری از نیرو و استعداد جوانی خویش در امر تهذیب و تعلیم کوشا باشد، دانشگاهی با تولید علم و دانش و حرکتی جهادگونه به ارتقای علمی ایران اسلامی در جهان کمک نماید، حوزویان با بیان مبانی اقتصاد اسلامی و فروعات آن چراغ هدایت جامعه باشند، بازاری با دادن اطلاعات درست به خریدار و فروشنده، جلوگیری از احتکار و انحصار، تشویق رقابت و بطور کلی شفاف سازی در بازار به بالابردن کارآیی اقتصاد کشور کمک کنند تا ایران بتواند در پس تحریم‌های بین‌المللی که از اول انقلاب تا کنون ادامه دارد به بالاترین حد شکوفایی و پیشرفت برسد و به الگویی بی‌نظیر برای دیگر کشورهای مسلمان تبدیل شود.



سه شنبه 13 اردیبهشت 1390  توسط رضا کرمی | نظرات (0)

ضرورت تلاش و روشنگری معلمان در سال جهاد اقتصادی

به گزارش شبکه ایران به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، اسفندیار رحیم مشایی در این پیام نوشته است: روز معلم یادآور شکوه و عظمت انسان‌های دلداده است که در طول تاریخ در عرصه تعلیم و تربیت، زیباترین جلوه‌های عشق و ایثار را به نمایش گذاشته‌اند.

وی در ادامه این پیام آورده است: جای بسی افتخار است که این روز خجسته به نام فیلسوف و متفکری عالیقدر؛ شهید آیت الله مطهری مزین گردیده، شخصیتی که خود بهترین اسوه و الگو در این وادی مقدس است.

مشاور رییس جمهوری ضمن گرامیداشت یاد و خاطره این استاد فرزانه و تبریک روز معلم به همه معلمان سختکوش ابراز امیدواری کرده است که به مدد لطف خداوند متعال، توجهات حضرت ولی عصر (عج) و همت همه معلمان صبور در سالی که از سوی مقام معظم رهبری سال جهاد اقتصادی نامیده شده، شاهد تلاش و روشنگری هر چه بیشتر دانشجویان عزیز، نونهالان و دانش آموزان میهن اسلامی در این زمینه باشیم.



سه شنبه 13 اردیبهشت 1390  توسط رضا کرمی | نظرات (0)

مقاله مفهوم­شناسی جهاد اقتصادی

عنوان مقاله: مفهوم­شناسی جهاد اقتصادی
مولف: دکتر حسن علی اکبری
موضوع: جهاد اقتصادی
سال انتشار(میلادی): 2011
وضعیت: تمام متن
منبع: مشرق نیوز
تهیه و تنظیم: پایگاه مقالات علمی مدیریت www.SYSTEM.PARSIBLOG.com
چکیده: در بخش اول این نوشتار ضمن اشاره به ابعاد پیام نوروزی مقام معظم رهبری، فلسفه و حکمت نامگذاریهای سالانه را هدایت دلها و اندیشه­ها و بالنده نمودن افکار و سوق دادن مباحث و گفتگوهای سال به سوی مسائل اساسی و مهم موردنیاز و همچنین هدفگذاری وحدت­بخش و انسجام­آور و ایجاد تمرکز در تلاشها و سیاستها و سرانجام اصلاح فرهنگ عمومی جامعه دانستیم. در ادامه با اشاره به نامگذاری سالهای 73 تاکنون، آنها را در جهت کارآمدی نظام و در راستای تصحیح حرکت کلی کشور با توجه به واقعیتهای داخلی و منطقه­ای تحلیل نمودیم.
 

 


 

به تعبیر مقام معظم رهبری در عسلویه اگر بخواهیم در ادبیات امروز ما برای جهاد معادلی پیدا کنیم، می­شود مبارزه. جهاد اقتصادی یعنی مبارزه اقتصادی.
بحث­های موردنیاز در مورد اصلی ترین موضوع درپیام نوروزی یعنی سال جهاد اقتصادی را در محورهای زیر ضروری دانستیم
1- پرداختن به ضرورتها و دلائلی انتخاب این نام برای سال 90
2- مفهوم­شناسی جهاد اقتصادی
3- زمینه ها وبسترهای تحقق جهاد اقتصادی
4- الزامات و استلزامات و باید­ها ونبایدهای این نام در سال 90
5- شاخصهای جهاد اقتصادی
6- وظائف و تکالیف
در محور اول ضرورتهای حمایت از دولت در برنامه­های اقتصادی، کسب قدرت و اقتدار اقتصادی، توجه به مسئولیتهای آینده ناشی از تحولات متعلقه، مقابله با تحریم­ها، کارآمدی نظام در همه عرصه­ها، تحقق اهداف دهه پیشرفت و عدالت و مسئله اشتغال، مورد توجه بیشتری قرار گرفت .
در مورد محور دوم یعنی مفهوم جهاد اقتصادی به سه مطلب اشاره شد. ناکافی بودن تلاشهای اقتصادی و نیاز به یک جهش، اصلاح انگیزه­ها و روح معنوی دادن به فعالیتهای اقتصادی، استفاده از ظرفیت بی نظیر جهادی در کشور برای رفع مشکلات اقتصادی.
در ادامه مسائل مربوط به مفهوم­شناسی جهاد اقتصادی باید به نکات دیگری اشاره شود.


 


مفهوم مبارزه درجهاد
نکته اول آنکه در مفهوم جهاد، نوعی مقابله و عکس­العمل نهفته است. هر گاه یک رویاروئی وجود داشته باشد و دو گروه در مقابل هم آرایش پیدا کرده و هر یک در صدد حذف طرف خود و مقابله با دیگری قرار گیرند، مفهوم جهاد شکل می­گیرد. اصولاً واژه جهاد یعنی بکارگیری تمام وسع، توان و طاقت خود هنگامی معنی­دار می­شود که در مقابله با دشمن قرار بگیریم و علیرغم میل او و بعنوان نوعی پاسخگوئی سلبی در برابر خواست دشمن عمل کنیم. این نکته بسیار مهم است که همه تلاشگران عرصه اقتصادی در کشور با این احساس و روحیه یعنی روحیه مقابله و مبارزه با دشمنان به میدان آمده و تلاش خود را ارائه نمایند.
اگر این شرائط موجود پیرامون ما که واقعیت صحنه است یعنی مقابله و رویاروئی اسلام و غرب مستکبر برای مردم مسلمان بخوبی تبیین شود ویک چنین احساس مبارزه ای بوجود بیاید و پایدار بماند، تلاشهای مردم مسلمان معجزه می­آفریند. موانع یکی پس از دیگری رخت بر بسته و ابتکارها و نوآوریهای عرصه اقتصاد ، شتاب و شدت می­گیرد. خلاقیت­ها و بومی شدن فعالیتهای اقتصادی همانند دوره دفاع مقدس، ناممکن­ها را ممکن و آثار شگرف خود را نشان خواهد داد.همچنان که همیشه درمحیط های مبارزه وخطر استعدادها شکوفا وقابلیت ها ،فعلیت می یابند. بنا براین مفهوم جهاد اقتصادی در سال 90 این است که ملت ایران در این برهه از زمان، جهادش یعنی همان جهاد مقدس او درمقابله بادشمنان ، به طور عمده در عرصه اقتصاد است و جهاد اقتصادی به یعنی مبارزه اقتصادی می باشد.
به تعبیر مقام معظم رهبری در عسلویه اگر بخواهیم در ادبیات امروز ما برای جهاد معادلی پیدا کنیم، می­شود مبارزه. جهاد اقتصادی یعنی مبارزه اقتصادی.
همچنین ایشان در مورد واژه جهاد و مفهوم مبارزه­ای که درآن نهفته است، فرموده­اند
جهاد اقتصادی، صرفاً تلاش اقتصادی نیست. جهاد یک بار معنائی ویژه­ای دارد. هر تلاشی را نمی­شود گفت جهاد. در جهاد، حضور و رویاروئی با دشمن، مفروض است. انسان یک تلاشی می­کند، دشمن در مقابل او نیست؛ این جهاد نیست. اما یک وقت شما می­خواهید یک تلاشی را انجام دهید، که بخصوص یک دشمنی سینه به سینه­ی شما ایستاده است؛ این می­شود جهاد. ممکن است یک وقت این جهاد به شکل قتال باشد، ممکن است جهاد مالی باشد، ممکن است جهاد علمی باشد، ممکن است جهاد فنی باشد؛ همه­ی اینها جهاد است؛ انوع و اقسام جهاد و مبارزه است.(سخنرانی درعسلویه فروردین 90)


 


خاستگاه دینی و قرآنی جهاد
نکته دوم درباره مفهوم جهاد، خاستگاه دینی و قرآنی این واژه است. جهاد یک عبادت و از برترین عبادتها است. عنصر اصلی در این عبادت مثل همه عبادات ، نیّت است . نیّت و قصد است که تلاش انسانی را الهی یا شیطانی می­کند . الذین آمنوا یقاتلون فی سبیل الله والذین کفروا یقاتلون فی سبیل الطاغوت.
جهاد اسلامی جهاد فی سبیل­الله است . نیّت اگر خدائی شد جهاد انسان فی­سبیل­الله است. وقتی انسان برای اعلای کلمه حق، اعلای کلمه اسلام، عزت بخشیدن به امت اسلامی و ملت مؤمن و مسلمان ایران تلاش می­کند این جهاد می­شود جهاد فی­سبیل­الله. آن وقت در این تلاش، برکات و عظمت و شأن جهاد فی­سبیل­الله وجود دارد (مقام معظم رهبری در بازدید از عسلویه)
بنابراین هدف­گذاری الهی وبا اهداف الهی اقدام کردن ، تصحیح نیت­ها و انگیزه­ها و به دنبال اعلای کلمه توحید بودن، خدارا در تلاش­هالی اقتصادی درنظر گرفتن و قصد نمودن و صبغه الهی و عبادی دادن به هر تلاش مخلصانه­ای ما را به زیور جهاد فی­سبیل­الله می­آراید که مهمترین دستاورد آن، اثربخش شدن و نتیجه دادن آن است زیرا به تعبیر مقام معظم رهبری
خدای متعال به آن تلاشی، به آن کاری، به آن نیت و عزمی که در این جهت باشد، حتماً برکت می­دهد و کمک می­کند؛ کما اینکه در طول این سی و دو سال تا امروز خدای متعال به ما کمک کرده. بدون اراده­ی الهی، امکان نداشت یک ملتی بتواند در مقابل استکبار جهانی بایستند.(همان)


 


مسئولیت مشارکت همه
نکته سوم در این رابطه مشارکت همگانی است. وقتی تلاش اقتصادی یک ملت حالت جهاد اقتصادی گرفت. تکلیف همگانی می­شود یعنی همه ملت و همه مکلفین موظف هستند و مسئولیت دارند در این جهاد اقتصادی مشارکت نمایند. کسانیکه انسان های مجاهدی را برای عرصه اقتصاد کشور تربیت می­کنند، کسانیکه مقدمات لازم برای جهاد اقتصادی را فراهم می­کنند.کسانیکه برای جهاد اقتصادی فرهنگ­سازی می­کنند، کسانیکه خدمات مختلف به جهادگران اقتصادی می­دهند، کسانیکه در ایجاد و تقویت روحیه آنها تلاش می­کنند و حتی کسانیکه با مصرف صحیح و منطقی، کار جهادگران اقتصادی را به هدف می­رسانند، همگی در این جهاد شرکت داشته و سهیم هستند اتفاقاً در اغلب موارد در قرآن سخن از جهاد با اموال مقدم بر جهاد با جان­ها آمده است. و این مسئله اهمیت و جایگاه جهاد اقتصادی را در اسلام نشان می­دهد.
رهبر معظم انقلاب نیز به این نکته در آغاز سال اشاره کرده و فرموده­اند
در این جهاد اقتصادی همه شریکند. در اداره­ی اقتصاد یک ملت، مصرف هم یک رکن عمده است؛ مصرف درست، مصرف خوب، مصرف دور از اسراف و تبذیر و اتلاف مال؛ همین چیزی که همیشه توصیه می­شود. ایجاد فرهنگ کار و تلاش لله. شما حتی سر یک کلاس، یک معلم هم که باشید، می­توانید در این جهاد اقتصادی سهیم باشید؛ این فرهنگ را به این جوان، به این نیروی انسانی فردا تعلیم می­دهد؛ این می­شود جهاد اقتصادی. در هر بخشی که باشید، می­توانید در این جهاد سهیم باشید.
جهاد اقتصادی تعبیر امام خمینی (ره)
نکته جهارم درباره جهاد اقتصادی پیشینه این نگاه وتعبیر به جهاد در عرصه سازندگی واقتصاد از حضرت امام خمینی ره است. امام راحل وعظیم الشان ما عصر کنونی را عصر هجوم به ارزشها دانسته وتکلیف همه مارا جهاد وقیام برای خدا دانسته وفرموده اند
برادران عزیزم! ما در عصری واقع شدیم که ظلمت دنیا را گرفته است. ما در عصری واقع شدیم که ارزش های انسانی به کلی از بین رفته و به جای آن ارزش های غیر انسانی و شیطانی نشسته است. ما در عصری واقع هستیم که شیاطین عالم ، هجوم به انسان ها و ارزشهای انسانی آورده اند و می خواهند که دنیا را به سلطه شیطان درآورند. ما در این عصر با اتکاء به خدای تبارک و تعالی و استمداد از اسلام و قرآن کریم و ولی عصر-سلام ا... علیه- باید خودمان کوشش کنیم و خودمان جهاد کنیم، جهاد در دانشگاه ها و دانشکده ها، جهاد در کارخانه ها و کارگری ها،جهاد در کشاورزی ها، جهاد در مدارس ، جهاد در دانشگاه ها ، جهاد در همه جا ، جهاد در جبهه ها و جهاد در پشت جبهه ، شیاطین در همه این گروه هایی که برای خدا قیام کرده اند ممکن است نفوذ کرده باشد.(صحیفه نور.ج17.ص 237)
امام خمینی رضوان الله علیه جهاد اقتصادی را عبادت وتکلیف شرعی همه معرفی کرده وثواب آنرا بالاتر از زیارات وحج وعمره مستحبی میدانند.(صحیفه نور ج7 ص136) وجنگ اقتصادی را محاربه بین اسلام وکفر وتکلیف همگان را براساس امر پروردگار ورود به این جنگ ونجات مملکت اسلامی دانسته وفرموده اند
شما در حال جنگید ، در حال جنگ اقتصادی و این خود یک محاربه ای بین اسلام و کفر است.... این تنها موعظه نیست ، که مردم خوب است این کار را بکنند ، نجات دادن یک کشور اسلامی از زیر بار ظلم و از زیر بار استعمار است. نجات دادن مملکت اسلامی ،یک تکلیفی است که انسان موظف است انجام بدهد.(صحیفه نور.ج.11ص117)
 درجای دیگری فرموده اند
امروز شمایید که باید دامن به کمر بزنید و در رشد صتایع این کشور و در رشد تولید این کشور دامن به کمر بزنید و همت بگمارید و فعالیت بکنید، فعالیت شما امروز برای کشور اسلامی یک عبادت است.شما امروز همه تان با ایده اسلامی در حال عبادت هستید ،چه در کارخانه ها و چه در مواردی که به صنعت مشغول هستید و چه در کشاورزی هر کس هست و چه در سایر کارخانه ها که هست ،وقتی انسان برای خلق خدا خدمت بکند برای اینکه این خلق در طول تاریخ ستم دیدند،عقب نگه داشته شدند ، نگذاشتند رشد معنوی بکنند ، رشد مادی بکنند. وقتی با این ایده شما خدمت بکنید شما در خدمت اسلام هستید و شما مجاهد هستید در پشت جبهه ها همانطوری که مجاهدین مجاهدت می کنند و عبادت خدا را در آنجا می کنند شما هم در پشت جبهه ها هستید و عبادت خدای تبارک و تعالی را با همین کارهایتان انجام می دهید.(صحیفه نور.ج18،ص 147)



سه شنبه 13 اردیبهشت 1390  توسط رضا کرمی | نظرات (0)

تعداد کل صفحات : 44 ::         35   36   37   38   39   40   41   42   43   44  

جهاد اقتصادی؛ چرا و چگونه؟

 

 

نامگذاری سال 1390 به «سال جهاد اقتصادی» از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی، نماد نیاز و جهت گیری کلان کشور در مقطع کنونی از نگاه ایشان است.

اگر قرار است دهه آینده برای ما «دهه پیشرفت وعدالت» باشد، به عنوان مقدمه واجب چاره ای جز بازنگری در اقتصاد کشور و بازسازی آن بر اساس معنویت و آموزه های دینی نیست؛ چرا که کشور عقب مانده یا مرفه، اما رنجور از فقر و فساد و تبعیض، هیچگاه نمی تواند الگوی مقبولی برای جهان امروز ارائه نماید.

 

برای همین است که چنین دهه ای را با «حرکت به سوی اصلاح الگوی مصرف»، «همت و کار مضاعف» و اینک «جهاداقتصادی» شروع کرده ایم. اما بکارگیری واژه مقدس «جهاد» برای فعالیتها و اهداف «اقتصادی» آموزه هایی در بر داردکه اکنون از میان آنها فقط پنج نکته زیر مورد توجه است:

 

1- «جهاداقتصادی» تعبیر جدیدی نیست و ریشه در قرآن و سنت دارد. آموزه های دینی سرشار از آیات و روایاتی است که نشان می دهد تلاش ایثارگرانه، همراه با انگیزه های الهی، به گونه ای که موجب استقلال اقتصادی و استغنای کشور از بیگانگان گردد، نوعی جهاد در راه خدا محسوب می شود.

 

در اینباره تنها اشاره به یک نکته لطیف در آیه بیستم سوره مزمل کافی است؛ خداوند متعال در این آیه شریفه «تلاش براى زندگى را در کنار جهاد فى سبیل الله قرار داده، و این نشان مى دهد که اسلام براى این موضوع اهمیت زیادى قائل است، چرا چنین نباشد در حالى که یک ملت فقیر و گرسنه و محتاج به بیگانه، هرگز استقلال و عظمت و سربلندى نخواهد یافت و اصولاً جهاد اقتصادى بخشى از جهاد با دشمن است» (تفسیر نمونه ،ج 25 ،ص 200).

 

رسول خدا (ص) با استناد به همین آیه فرمود: «هیچ کاسبى نیست که طعامى را از جایى به سوى شهرى از شهرهاى مسلمین وارد کند و آن کالا را به نرخ روز در آن شهر به فروش برساند مگر آنکه نزد خدا منزلت شهید را دارد». (تفسیرالمیزان، ذیل آیه شریفه) این نکته در تلاشهای اقتصادی شخصی و خانوادگی نیز صدق می کند؛ چنانکه امام موسی‌بن‌جعفر (ع) می‌فرماید: «کسی که در جستجوی روزی حلال است تا خود و خانواده‌اش را تأمین کند، همانند مجاهد در راه خداست.»

 

2- «جهاداقتصادی» عامل استقلال و عزت جامعه اسلامی است؛ همانگونه که جهاد نظامی چنین است. گر چه اقتصاد از نظر ما وسیله است نه هدف، اما وسیله ای است گریزناپذیر و اهداف دینی و معنوی هم بدون آن تحقق یافتنی نیست.

 

یکی از اصول اساسی در نظام فکری و سیاسی اسلام آن است که هیچ چیز و از جمله نیازهای اقتصادی، نباید موجب سلطه بیگانگان بر جامعه اسلامی گردد. به همین دلیل است که قرآن کریم استقلال اقتصادی را «جمال» جامعه اسلامی می‌نامد (سوره نحل، آیه 6)؛ همانگونه که جهاد نظامی را باید «جلال» جامعه دانست.

 

جهاد اقتصادی «گویای این حقیقت است که چنین جامعه‌ای خودکفاست، فقیر، مستمند و وابسته به این و آن نیست، خودش تولید می‌کند و آنچه را خود دارد، مصرف می‌نماید. این در واقع جمال استغناء و خودکفایی جامعه است. جمال، تولید و تأمین فرآورده‌های مورد نیاز یک ملت است و به تعبیر گویاتر جمال، استقلال اقتصادی و ترک هرگونه وابستگی است.» (تفسیر نمونه ، ج11، ص159در تفسیر آیه شریفه).

 

3- «جهاداقتصادی» هم واجد جنبه های اثباتی مثل پیشرفت علم و فناوری و تولیدات بیشتر و برتر است و هم واجد جنبه های سلبی که کاهش وابستگی به واردات و کنترل مصرف کالاهای خارجی از جمله آنها است.

 

نهادینه کردن فرهنگ استفاده از تولیدات داخلی که در جای خود منوط به تجدید‌ نظر در کیفیت کالاهای ساخت داخل است و کاهش واردات کالاهای خارجی همان نکتة مهمی است که باید در برنامه جهاد اقتصادی در نظر گرفته شود تا مبادا نظام و جامعه اسلامی به بیگانگان نیازمند و وابسته شود زیرا از دست دادن استقلال اقتصادی، دیر یا زود، استقلال و عزت سیاسی و فرهنگی را هم تحت تأثیر خود قرار خواهد داد.

 

از این رو طبق فتوای فقها «اگر در روابط تجاری با اجانب خوف آن است که به بازار مسلمین صدمه اقتصادی وارد شود و موجب اسارت تجاری و اقتصادی شود، قطع اینگونه روابط واجب است و این نحو تجارت حرام است.» ( تحریر الوسیله، ج1، ص446 م 6). این گونه احکام شرعی، بر مبنای قاعده مشهور و مسلّم فقهی، «قاعده نفی سَبیل»، است که از آیه141 سوره نساء گرفته شده و حکومت آن برتمام احکام (چه معاملات، چه عبادات و چه سیاسات) مورد تردید نیست.

 

بنابر مفاد این قاعده باید گفت اقتصاد نباید به گونه‌ای باشد که جامعه اسلامی را به تولیدات بیگانگان وابسته و نیازمند نماید و استقلال اقتصادی (و در نتیجه سیاسی) آنان را مخدوش سازد و لذا به فتوای امام خمینی (همان، ج1، ص445، م 4): «اگر در اثر اینگونه روابط این نگرانی به‌وجود آید که بیگانگان بر جامعه اسلامی سلطه سیاسی و اقتصادی پیدا کنند و در نتیجه آنان را به اسارت سیاسی اقتصادی ببرند و سبب وهن و ضعف آنان گردند، واجب است به طرق مشابه و مقاومت منفی در برابر آن بایستند. برای مثال کالاهای ساخت آنان را نخرند و مورد استفاده قرار ندهند و به‌ طور کلی از ارتباط و معامله با آنان خودداری کنند.»

 

4- «جهاداقتصادی» نیازمند بازشناسی منابع و بهره وری تمام از آنها است؛ هم منابع مادی و هم منابع انسانی. وانهادن منابع طبیعی و سوء‌مدیریت مصداق‌های مهم کفران نعمت است که مانع تحقق شعار امسال می شوند.

 

قرآن کریم پس از اشاره به نعمت‌هایی که در زمین قرار داده شده، یادآوری می‌کند: «او کسی است که عمران و آبادی زمین را به شما سپرد و قدرت و وسایل آن را در اختیار شما قرار داد.» (سوره هود آیه 61).

 

قرآن نمی‌گوید خداوند زمین را آباد کرد و در اختیار شما گذاشت، بلکه می‌گوید عمران و آبادی زمین را به شما تفویض کرد؛ یعنی امکانات از هر نظر آماده است، اما شما باید با کار و کوشش آن را آباد سازید. در ضمن، این حقیقت نیز از آیه شریفه استناد می‌شود که برای عمران و آبادی باید به یک ملت فرصت داد و کارهای آن‌ها را به دست خودشان سپرد (تفسیر نمونه، ج 9، ‌ص 151).

 

کشور ما که به لطف خدا برخوردار از منابع کم نظیر و ذخایر عظیم طبیعی است، اما طبق آموزه های دینی، فقط آب و خاک برای دستیابی به خوداتکایی کافی است؛ امیرمؤمنان (ع) می‌فرمود: «هرکس آب و زمینی داشته باشد و (بازهم) فقیر باشد، از رحمت خدا دور می‌گردد.»

 

نیاز به تاکید ندارد که همه اینها در گرو بکارگیری مدیران کارآمد و متعهد است. از دیدگاه الهی، مناصب و پست‌های اجتماعی «امانت» است و به ما دستور داده‌اند این امانت‌ها را به آنان که اهل و شایسته‌اند، بسپاریم (سوره نساء آیه 58).

 

شایستگی تنها به تدین و حتی تخصص نیست. کارآمدی هم لازم است و بلکه کمتر از تعهد و دانش نیست؛ شرطی که امام خمینی (ره) در مباحث مربوط به حکومت اسلامی و ولایت فقیه نام آن را «کفایت» نهاده‌اند. ایشان معتقدند، انسان متعهد و متخصصی که قدرت اجرایی کردن طرح‌های خود یا الزامات قانونی را نداشته باشد، فاقد کفایت لازم برای تصدی مناصب نظام اسلامی است. این واقعیت ناب برگرفته از تعالیم روشن اسلام است.

 

پیامبر خدا فرمود: «هرکس از میان گروهی یکی را به کار بگمارد؛ در حالی که در میان آن گروه بهتر از او (که بیشتر) مورد پسند خداست وجود دارد، به تحقیق نسبت به خدا، پیامبر و مؤمنان خیانت کرده است.» در حدیثی دیگر که بسیار تأمل برانگیز است، امام ششم (ع) فرموده‌اند: «از نظر من فرق نمی‌کند کار را به خائن واگذار کنم یا به ناشی و ناوارد»!!

 

اکنون باید افزود که مدیریت در همه بخش های حکومت سرنوشت ساز است ولی در بخش های اقتصادی مهم تر. برای همین است که یوسف (ع) از میان تمام پُست ها انگشت روى خزانه دارى گذاشت!

 

5- «جهاد اقتصادی»، علاوه بر این، الزامات و پیش نیازهای دیگری هم دارد که وحدت و انسجام ملی از مهمترین آنها است. لشکر متفرق و پراکنده هیچگاه قادر به جهادی موفق نیست؛ هر چند از ظرفیت فراوان و استعدادهای بزرگی هم برخوردار باشد. خداوند، خود در قرآن اعلام فرموده است که جهادی را دوست دارد که همه در یک «صف» و مانند «بنیان مرصوص» باشند (سوره صف،آیه4).

 

اینجا است که جهاد اخلاقی نیز ضرورت پیدا می کند، دست برداشتن از خود محوری و خودبینی و به طور کلی از «خود» گذشتن و تحمل و مدارا، مقدمه رسیدن به مقصد بزرگی است که انتخاب کرده ایم. «ایثار» در «جهاد» عنصری است که نمی تواند نادیده گرفته شود و این با غرور و خودخواهی قابل جمع نیست. اختلاف نظر گر چه طبیعی است؛ اما تا جایی مفید است که به اختلاف عمل نینجامد و هر کس به راهی نرود که خود می خواهد و می پسندد.

 

کوبیدن بر طبل کدورت میان جبهه خودی ها، دشمن را امیدوار و دوستان را نگران و خدای ناکرده سست می سازد؛ خصوصاً اگر از سوی افراد شاخص باشد. برای همین است که رهبر معظم انقلاب از روز اول سال بر این نکته تاکید کرده و بویژه سران قوا را از کشاندن گلایه ها و اختلافات به رسانه ها و صحنه جامعه نهی فرمودند. اکنون حجت شرعی و عقلی بر همگان تمام است و میزان التزام هر کس در عمل، و نه سخن، مشاهده خواهد شد.در جهاد اطاعت از فرمانِ فرمانده، واجب عقلی و شرعی است؛ حتی اگر کسی فکر کند به گونه ای دیگر هم می توان به مقصد رسید .

 

در منطق جهاد؛ آنکه بدون اذن فرمانده به قلب دشمن می تازد و به خیال خود تهور و بی باکی نشان می دهد، به همان اندازه مذموم و محکوم است که کسی به هنگام دستور حرکت، بر جا بایستد و اقدام نکند.

 

امسال بیش از همیشه نیازمند یادآوری این موعظه قرآنی (سوره انفال،آیه46) به یکدیگریم که: «اى کسانى که ایمان آورده‏اید! چون با دشمن‏ رویارو شدید پایدارى کنید و خدا را بسیار یاد کنید، باشد که رستگار شوید. از خدا و رسولش اطاعت کنید و با هم نزاع نکنید که سست شوید و هیبت شما از بین برود، و صبر پیشه کنید که خدا با صابران است.»

 

--------------------------------

 

نویسنده : دکتر محسن اسماعیلی عضو حقوقدان شورای نگهبان



سه شنبه 13 اردیبهشت 1390  توسط رضا کرمی | نظرات (0)





عدالت
جهاد اقتصادی
عدالت اقتصادی
ريشه کني «ربا»
عدالت امام علی(ع)
نفی سرمایه سالاری
جهاد براي رشد اقتصادي
مبارزه با مفاسد اقتصادی
موانع تحقق جهاد اقتصادی
آموزه های اقتصادی اسلام
مفهوم­شناسی جهاد اقتصادی
جهاد اقتصادي با محوريت بازرگاني خارجي
آرایش جهادی اقتصاد كشور
اخلاق‌گرايي و بي‌توجهي به علم اقتصاد
دانلودکتاب مفید اقتصادی
مفهوم و الزامات جهاد اقتصادی

رضا کرمی

كل بازديدها : 579216
كل مطالب : 745

تعداد كل نظرات : 30

تاريخ ايجاد وبلاگ : چهارشنبه 10 فروردین 1390 

آخرين بروزرساني : شنبه 28 اردیبهشت 1392 

RSS 2.0 این صفحه را به اشتراک بگذارید