دل بستن به خدا

دل بستن به خدا
69984025570577018815.jpg;
 

 و اذكر اسم ربّك و تبتّل الیه تبتیلاً
نام پروردگارت را یاد كن و تنها به او دل ببند. «مزمل ، 8»
بعد از دستور قیام عبادت شبانه و اشاره اجمالی به آثار عمیق آن به ذكر پنج دستور كه مكمل آن است پرداخته می‌فرماید:(نام پروردگارت را یاد كن) (و اذكر اسم ربك)مسلم است منظور تنها ذكر نام نیست، بلكه توجه به معنی است چرا كه یاد لفظی مقدمه‌ یاد قلبی است و ذكر قلبی روح و جان را صفا می‌بخشد و نهال معرفت و تقوا را در دل آبیاری می‌كند. تعبیر به (رب) اشاره به این است كه هر گاه نام مقدس او را می بری توجه به نعمتهای بی‌پایان و تربیت مستمر او نسبت به خویش داشته باش.
مراحل ذكر
یكی از مفسران برای ذكر پروردگار مراحلی بیان كرده: مرحله‌ اول ذكر نام او است كه در آیه مورد بحث به آن اشاره شده. در مرحله بعد نوبت به یاد‌آوری ذات پاك او در قلب می‌رسد كه در آیه (205) سوره‌ اعراف ذكر شده است.
و اذكر ربك فی نفسك تضرعاً و خیفه
پروردگارت را در دل خود از روی تضرع و خوف یاد كن.
سرانجام مرحله سوم فرا می‌رسد در این مرحله از مقام ربوبیت خداوند فراتر می‌رود و به مقام مجموعه صفات جمال و جلال خدا كه در (الله) جمع است می‌رسد. چنانكه در آیه 41 سوره‌ احزاب می‌فرماید:
یا ایها الذین آمنوا اذكروا الله ذكراً كثیراً
ای كسانی كه ایمان آورده‌اید خدا را بسیار یاد كنید.
و به این ترتیب این ذكر همچنان ادامه می‌یابد و مرحله به مرحله تكامل پیدا می‌كند و صاحب آن را با خود به اوج كمال می‌رساند.
در دستور دوم می‌فرماید:(دل به خدا ببند و از غیر او قطع امید كن و خالصانه به عبادتش برخیز) (و تبتل الیه تبتیلا)[1]
معنی تبتل: از ماده بتل (بر وزن حتم) در اصل به معنی انقطاع است به هر حال (تبتل) آن است كه انسان با تمام قلبش متوجه به خدا گردد و از ما سوی الله منقطع شود، و اعمالش را فقط به خاطر او بجا آورد و غرق در اخلاص گردد.
در بعضی از روایات از ائمه معصومین نقل شده كه تبتل به معنی بلند كردن دست در نماز است ولی روشن است كه این در حقیقت بیان یكی از مظاهر اخلاص و انقطاع الی الله می‌باشد.
به هر حال آن یاد پروردگار و این اخلاص سرمایه عظیم مردان خدا در برنامه سنگین هدایت خلق است.[2]
نحوه ذكر گفتن
ذكر و یاد پروردگار را به دو قسم كرده یكی درون دل و یكی به زبان و آهسته آنگاه هر دو قسم را مورد امر قرار داده.
و امّا ذكر به صدای بلند را مورد امر قرار نداده بلكه از آن اعراض كرده و این نه به خاطر ذكر نبودن آن است، بلكه به خاطر این است كه چنین ذكر گفتنی با ادب عبودیّت منافات دارد، دلیل این معنا روایتی است كه از رسول خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ وارد شده كه در بعضی از جنگهایش با اصحابش طی مسافت می‌كرد تا رسیدند به بیابانی هولناك و اتفاقاً آن شب شبی تاریك بود. یكی از اصحابش به صدای بلند تكبیر می‌گفت، حضرت فرمود: آن كسی را كه شما می‌خوانید نه دور است و نه غایب ـ البتّه ناگفته نماند كه این روایت نقل به معنا شده.
معنای تضرع
تضرع از ضراعت و به معنای تملّق توأم با نوعی خشوع و خضوع است، و خیفه یك نوع مخصوصی از ترسیدن را گویند، و مراد به آن آن نوعی است كه با ساحت مقدّس باری تعالی مناسب است، بنابراین در معنای تضرع میل و رغبت به نزدیك شدن به شخص متضرع الیه خوابیده، و در معنای خیفه پرهیز و ترس و میل به دور شدن از آن شخص خوابیده پس مقتضای این كه ذكر را توصیف كرد به دو وصف تضرع و خیفه این است كه آدمی در ذكر گفتنش حالت آن شخصی را داشته باشد كه چیزی را هم دوست دارد و به این خاطر نزدیكش می‌رود و هم از آن می‌ترسد و از ترس آن به عقب برگشته و دور می‌شود، و خدای سبحان هر چند خیر محض است، و شرّی در او نیست، و اگر شرّی به ما می‌رسد از ناحیه خود ما است، و لكن خدای تعالی ذوالجلال الاكرام است هم اسماء جمال را دارد كه ما و هر چیزی را به تقرّب به درگاهش دعوت نموده و به سویش جذب می‌كند، و هم دارای اسماء جلال است كه قاهر بر هر چیز است، و هر چیزی را از او دفع و دور می‌كند، پس ذكر شایسته او كه دارای همه اسماء حسنی است به همین است كه مطابق با مقتضای همه اسماءش بوده باشد چه اسماء جمالیه او و چه اسماء ‌جلالیه‌ او (نه این كه تنها بر طبق اسماء جمالیه‌اش باشد) و این صورت نمی‌گیرد مگر این كه تضرعاً وخیفه ـ رغباً و رهباً باشد.
ذكر مطلوب
با این بیان روشن می‌شود آن ذكر مطلوبی كه در این آیه به آن امر شده عبارت است از این كه انسان ساعت به ساعت و دقیقه به دقیقه به یاد پروردگارش باشد، و اگر احیاناً غفلت و نسیانی دست داد مجدداً مبادرت به ذكر نموده و نگذارد كه غفلت در دلش مستقر گردد، و در آیه بعدی نیز دلالت بر این معنا هست،‌ و به زودی خواهد آمد.
پس آنچه كه از آیه استفاده می‌شد استمرار بر ذكر خدا در دل است در حالت تضرع و خیفه ساعت به ساعت و ذكر به زبان در صبح و شام.[3]


[1] . تفسیر نمونه ج 25، سوره‌ی مزمل، آیه‌ی 8، ص 177 ـ 178.
[2] . تفسیر نمونه ج 25 ص 179.
[3] . تفسیر المیزان، ج 8، ص 572 ـ 573.

 


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 24 تیر 1394  ] [ 5:22 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

شما باید در همه حال به یاد خدا باشید

شما باید در همه حال به یاد خدا باشید

41706634493159239991.jpg;

  انّ الّذین عند ربّك لا یستكبرون عن عبادته و یسبّحونه و له یسجدون.[1]
آنها كه (در مقام قرب) نزد پروردگار تواند هیچگاه از عبادتش تكبر نمی‌ورزند و او را تسبیح می‌گویند و برایش سجده می‌كنند. « اعراف ، 206»
این آیه اشاره دارد به این كه نه تنها شما باید در همه حال به یاد خدا باشید، فرشتگان مقرب پروردگار و آنها كه در مقام قرب نزد پروردگار تواند هیچگاه از عبادت او تكبر نمی‌ورزند و همواره تسبیح او می‌گویند و ذات پاكش را از آنچه شایسته مقام او نیست منزه می‌شمارند و در پیشگاه او سجده می‌نمایند «ان الذین عند ربك لا یستكبرون عن عبادته و یسبحونه و له یسجدون».
كلمه‌ (عند ربك) آنها كه نزد پروردگار تواند به معنی قرب مكانی نیست زیرا خداوند مكانی ندارد بلكه اشاره به قرب مقامی است یعنی آنها با آن همه موقعیت و مقام باز در بندگی و یاد خدا و سجده و تسبیح كوتاهی ندارند شما هم باید كوتاهی نكنید. به هنگام تلاوت آیه‌ فوق سجده كردن مستحب است ولی بعضی از اهل تسنن مانند پیروان ابو حنیفه آن را واجب می‌شمارند.[2]


[1] . آیه‌ی 206،‌سوره‌ی اعراف، ج 7، ص 69.
[2] . تفسیر نمونه، ج 7، ص 74، 106.

 


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 24 تیر 1394  ] [ 5:22 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

نماز ركن دین است

نماز ركن دین است

81927852168417674008.jpg;

  و الذّین یمسّكون بالكتاب و اقاموا الصّلوه انّا لا نضیع اجر المصلحین.
و آنها كه به كتاب (خدا) تمسّك جویند و نماز را برپا دارند (پاداش بزرگی خواهند داشت زیرا) ما پاداش مصلحان را ضایع نخواهیم كرد. «اعراف ، 170»
و این كه می‌بینیم از میان فرمانهای خدا مخصوصاً روی نماز تكیه شده است به خاطر آن است كه نماز واقعی پیوند انسان را با خدا چنان محكم می‌كند كه در برابر هركار و هر برنامه او را حاضر و ناظر و مراقب اعمال خویش می‌بیند و این همان است كه در آیات دیگر از آن تعبیر به تأثیر نماز در دعوت به امر به معروف و نهی از منكر شده است و ارتباط این موضوع با اصلاح جامعه‌ انسانی روشنتر از آن است كه نیاز به بیان داشته باشد.[1]
و اگر از میان همه اجزاء دین تنها اقامه نماز را ذكر كرد برای شرافتی بود كه نماز بر سایر اجزاء دین دارد، چون نماز ركن دین است، به وسیله نماز یاد خدا و خضوع در برابر او كه جان همه شرایع دینی است حفظ می‌شود.[2]


[1] . تفسیر نمونه، ج 6، ص 435 - 436 ـ سوره‌ی اعراف، آیه‌ی 170.


[2] . المیزان، ج 8 ص 440.


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 24 تیر 1394  ] [ 5:17 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

جشن به خاطر نماز

جشن به خاطر نماز

02904317647227259109.jpg;

مردم گروه گروه به طرف منزل سید بن طاووس می‏رفتند، کوچه شلوغ بود. شاگردان سید نمی‏دانستند که جشن به چه مناسبتی برگزار می‏شود. هر کدام در ذهن خود گمانی می‏زد، اما از آن مطمئن نبود. یکی می‏گفت لابد عید است و ما نمی‏دانیم. آن دیگری مناسبتی دیگر حدس می‏زد. اما همگی سید را خوب می‏شناختند و می‏دانستند حتما آن جشن مناسبتی دارد.
منزل سید پر بود از جمعیت. ذکر صلوات و قرائت شعر در مدح ائمه فضای خانه را پر کرده بود و در این میان تنها سید بود که می‏دانست آن جشن برای چیست.
سکوت سید طاقت شاگردان را طاق کرده بود. سرانجام یکی از آنها پرسید: اگر مناسبت جشن را بدانیم، بیشتر خوشحال خواهیم شد.
تبسم شیرینی بر چهره سید نقش بست و گفت: امروز یکی از بهترین روزهای عمر من است. چندین سال پیش در چنین روزی من به سن تکلیف رسیدم و لیاقت آن را پیدا کردم که مورد خطاب خداوند رحمان باشم و به ادای تکلیف الهی بپردازم. از این جهت من هر سال این روز را جشن می‏گیرم. (1)

1) نماز، سرود ایمان / ص 33


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 24 تیر 1394  ] [ 11:25 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]