تهوع و استفراغ، ویار ناشی از بارداری، گردن درد و دردهای کمری از جمله اختلال هایی است که در دوران بارداری به ویژه 3 ماهه دوم و سوم با مادر همراه است و گاهی روزهای بارداری را بهرغم آنکه باید بهترین و شیرینترین لحظات زندگی هر خانمیباشد برای مادر دردناک، سخت و طاقتفرسا میکند. از آنجا که مادر و جنین رابطهای ناگسستنی و جداییناپذیر با یکدیگر دارند، تداوم و پیوستگی این اختلال علاوه بر آنکه سلامت مادر را به خطر میاندازد ممکن است سلامت جنین را تحت تاثیر خود قرار دهد. به همین دلیل است که درمان و کنترل تهوع و استفراغ ناشی از بارداری در مادران باردار لازم و ضروری به نظر میرسد.
از آنجا که درمان برخی از این اختلالها در دوران بارداری، به دلیل رشد جنین باید بدون تجویز دارو و مواد شیمیایی صورت گیرد بنابراین توصیه ما این است که پیش از آنکه تصمیم به باردار شدن بگیرید علاوه بر متخصص زنان و زایمان با یک متخصص طب سنتی ایران یا طب سنتی چین نیز مشورت کنید تا از توصیههای آنها برای پیشگیری از ابتلا و تسکین اختلالهای ناشی از بارداری بهرهمند شوید.
1. تهوع ناشی از بارداری را جدی بگیرید
برخی از مردم، تهوع و استفراغ ناشی از بارداری را به عنوان ویار صبحگاهی میشناسند و معتقدند زنان بارداری که به محض بیدار شدن از خواب یا به محض خوردن کوچکترین ماده غذایی یا بوکردن آن تهوع و استفراغ را تجربه میکنند، دچار این نوع ویار هستند. تهوع و استفراغ ناشی از بارداری در برخی موارد و روزها به حدی شدت مییابد که مادر باردار هر غذا یا خوراکی را که مصرف میکند، با استفراغ دفع میکند و به این ترتیب ماده خوراکی مفیدی برای جذب در بدن نگاه نمیدارد. این عارضه در صورت تداوم به مرور موجب کاهش انرژی مادر و در نهایت ضعیف شدن و لاغری او و جنینش میشود.
2. با این روش کمردرد را فراموش میکنید
اضافه وزنی که در دوران بارداری در بدن زنان باردار به وجود میآید موجب گرفتگی و اسپاسم عضلات ناحیه گردن آنها میشود. از آنجا که در دوران بارداری به ویژه در 3 ماهه دوم و سوم بارداری نمیتوان از داروهای شیمیایی، مسکنها یا طب سوزنی برای درمان و تسکین دردهای این گروه استفاده کرد، توصیه میشود این گروه با مراجعه به درمانگران طب چینی و متخصصان ماساژ چینی، برای بهبود و درمان دردهای ناحیه گردن خود اقدام کنند. درمانگران ماساژ در این جلسات علاوه بر ارائه ماساژ، سادهترین تکنیکهای ماساژ چینی رابه زنان باردار آموزش میدهند تا آنها بتوانند در خانه با اجرای این تکنیکها بخشی از دردهای ناحیه گردن و کمر خود را تسکین دهند.
3. ویار بارداری و ضعف معده
در بسیاری از متون طب سنتی بروز تهوع و استفراغ در زنان در دوران بارداری را عواملی چون ضعف معده، توقف قاعدگی ماهانه و عدم خروج مواد زائد از بدن معرفی میکنند، بنابراین از آنجا که با آغاز دوران بارداری، قاعدگی در زنان متوقف میشود بخشی از مواد زائد و فضولاتی که بهواسطه قاعدگی از بدن خارج میشوند، در بدن باقی میماند. این فضولات از آن جهت که استعداد تغذیه جنین را ندارند در محل رحم جمع نمیشوند و ناگزیر به صورت طبیعی به سمت معده حرکت کرده و در دهانه معده قرار میگیرند و از آنجا که دهانه معده بسیار حساس است با تجمع این مواد زائد از خود واکنش نشان میدهد و این مسئله موجب بروز حالت تهوع و استفراغ در زنان باردار میشود. این حالت در میان عوام به «ویار» مشهور است و معمولا 3 تا4ماه بهطول میانجامد. در بعضی موارد نیز دیده شده که این شرایط تا 9 ماه بارداری مادر را همراهی میکند. از این رو اگر شما یا یکی از نزدیکانتان این حالتها را تجربه میکنید میتوانید به سادگی با مشاوره با یک متخصص طب سنتی، بروز این حالتها را در بدنتان کنترل کنید.
4. غذادرمانی را فراموش نکنید
یکی از شیوههای درمانی که طب سنتی ایران برای کنترل تهوع بارداری و تقویت معده سفارش میکند، این است که زنان باردار باید به مدت 2 روز خوردن غذا به شیوه همیشگی را ترک کرده و به جای آن هر 2 ساعت یکبار یک سیخ کباب کوبیده به همراه اناردانه خشک و سماق آسیاب شده، میل کنند.
دوران بارداری, تهوع ناشی از بارداری
در این حالت زنان باردار پودر آسیاب شده اناردانه خشک و سماق را باید به گونهای روی کباب بپاشند، که سطح آن را کاملا بپوشاند. زنان باردار این غذا را بدون برنج و نان هر 2 ساعت یک بار میل کنند تا حالت تهوع آنها برطرف شود. از بین رفتن حالت تهوع عموما ظرف یك تا 2 روز اتفاق میافتد. اضافه کردن اناردانه و سماق آسیاب شده نیز به دفع مواد مضر دهانه معده کمک میکند، بنابراین نباید این مواد را از کباب حذف کرد. اما در بعضی اوقات که خانمهای باردار بعد از خوردن کباب، دچار تهوع میشوند، باید خونسردی خود را حفظ کنند و مصرف کباب را در وعده های 2 ساعتی خود ادامه دهند، زیرا همان مقدار اندکی از کباب که هضم و جذب معده میشود به تقویت دهانه معده کمک میکند.
5. چگونه مادر قویتری باشید
خوشبختانه امروزه برخلاف تبلیغاتی که صورت میگیرد بسیاری از زنان، زایمان طبیعی را نسبت به سزارین ترجیح میدهند و این شیوه را برای تولد فرزندشان انتخاب میکنند. این گروه برای آنکه بتوانند نیروی زایمان بیشتری داشته باشند میتوانند با دریافت ماساژ روی نقاط طب سوزنی نیروی خود را افزایش داده و به این ترتیب زایمان بهتری را تجربه کنند، زیرا خود زایمان یک فرایند انرژیبر و بزرگ است که بخش زیادی از نیروی مادر را به خود اختصاص میدهد. این ماساژ موجب تسهیل خروج جنین و جفت از رحم مادر میشود و در مجموع سلامت مادر و جنین را حین زایمان تضمین میکند. به همین دلیل به زنان باردار توصیه میکنیم ماهی یكبار به متخصص طب سنتی و ماساژ چینی مراجعه کنند.
نکتهای که باید آویزه گوش کنید
نکته ای که نباید فراموش کنید این است که درمان ویار شدید را حتما باید تحت نظر متخصص طب سنتی و پزشک انجام دهید. منظور از ویار شدید ویارهایی است که عموما با مشکلات دیگری که در بیمار وجود دارد همراه شده و بیماری شدت بیشتری مییابد. تشخیص این بیماریها و دلیل شدت ویار تنها از عهده پزشک برمیآید. این نوع ویارها عموما بیشتر از 72ساعت طول میکشد و بهشدت زنان باردار را اذیت میکند و در برخی موارد کوتاهی در درمان آن آسیب جدی به زن باردار و جنین او وارد میکند، بنابراین در شرایطی که ویاری بیش از 2 روز به طول انجامید باید با مراجعه و مشاوره با متخصص طب سنتی یا متخصص زنان برای درمان و تسکین آن اقدام کرد.
زایمان بدون درد را تجربه کنید
از دیدگاه درمانگران طب سنتی چین میزان و شدت دردهایی که مادر حین زایمان تجربه میکند همگی ناشی از زایمان نیست بلکه دلیل اصلی آن دردهای کهنه و مزمنی است که عضلات، مفاصل و اندامهای مادر را در برگرفته است. به عنوان مثال تمامی کوفتگیها، اسپاسمهای عضلانی و گرفتگی آنها میتواند در حین زایمان به افزایش درد مادر کمک کند. اما در صورتی که مادر پیش از بارداری و در دوران بارداری مراقبتهای لازم را داشته باشد میتواند این دردها را از بین ببرد و در زمان زایمان تنها درد خفیفی را تجربه کند که به دلیل تولد نوزاد صورت میگیرد. اگر زنان باردار در دوران بارداری علاوه بر آنکه تحت نظارت پزشک و متخصص زنان خود هستند با یک متخصص طب سنتی چین یا ماساژ چینی نیز مشاوره کنند میتوانند آمادگیهای لازم را برای داشتن یک زایمان بدون درد تجربه کنند. بنابراین بهتر است زنان باردار دستکم ماهی یكبار به متخصص طب سنتی چین مراجعه کنند و با توجه به توصیهها و دستورات او به لحاظ روحی و به لحاظ جسمی خودشان را برای داشتن زایمان طبیعی بدون درد آماده کنند.
ادامه مطلب
[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 1:19 AM ] - مسعود نودوشنی
[ نظرات0 ]
یک دندانپزشک کودکان گفت: اگر لقی دندان فرد حادثه دیده شدید نباشد با مشورت دندانپزشک رعایت بهداشت و عدم استفاده از آن دندان، بعد از ۲ تا ۳ هفته، لقی خود به خودبرطرف شده و دندان سفت میشود.
[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 1:17 AM ] - مسعود نودوشنی
[ نظرات0 ]
برفک زدن فریزر در دراز مدت امری طبیعی است اما اگر یخچال شما هر ماه برفک می زند علت می تواند خراب شدن لاستیکهای دور در یخچال و فریزر باشد.
[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 1:15 AM ] - مسعود نودوشنی
[ نظرات0 ]
رژیم غذایی مناسب برای سیگاری ها
[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 1:13 AM ] - مسعود نودوشنی
[ نظرات0 ]
[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 1:09 AM ] - مسعود نودوشنی
[ نظرات0 ]
تا چندی قبل حتی دلیل اکثر عملهای سزارین با همه عوارضشان و خطراتی که برای جنین به همراه داشت، ترس مادران از درد زایمان بود، به همین دلیل پزشکان به دنبال روشی برای کاهش این درد بودند. بیحسی اپیدورال یکی از این روشهاست.
در دو حالت دندانهای کودکان لق میشود یکی به حالت طبیعی است که در زمان افتادن دندان شیری و رویش دندان دائمی جایگزین آن، رخ میدهد و دیگری بر اثر حادثه است.
لق شدن دندان بر اثر حادثه یا ضربه میتواند دندانی را که زمان افتادنش نرسیده است، لق کند.
برادران نخجوانی، لقی دندان را به دو صورت شدید و مختصر دانست و افزود: در مواجهه با لقی دندان اگر به صورت شدید باشد باید در اولین فرصت این دندان از دهان خارج شود.
دانشیار دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: اگر این دندان لق شده از دهان خارج نشود ممکن است با حرکت زبان کنده شود و به مجرای تنفسی کودک وارد شود که بسیار خطرناک است.
متخصص دندانپزشکی کودکان افزود: اگر لقی نسبتاً کم بود با رعایت بهداشت و عدم استفاده از آن دندان، بعد از ۲ تا ۳ هفته، لقی خود به خود برطرف شده و دندان سفت میشود که البته مراجعه به دندانپزشک و دریافت راهکار و پیشنهادهای پزشک در این زمینه موثر خواهد بود.
برادران نخجوانی ادامه داد: معمولاً در آینده هیچ اتفاقی برای این دندان رخ نمیدهد و مشکل دندانی پیش نمیآید اما اگر لقی دندان نسبتاً بیشتر باشد زمان سفتشدن دندان نیز طولانیتر میشود و اگرچه در عرض ۲ یا ۳ هفته، دندان سفت میشود ولی بر اثر ضربهای که منجر به لقی شده، عروق و عصب دندان که باعث تغذیه دندان میشود ممکن است قطع شده باشند و در نتیجه دندان لق شده غذا نمیخورد و میمیرد که اصطلاحاً به آن نکروز میگوییم.
دانشیار دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: نکروز باعث تغییر رنگ در دندان میشود و این اولین علامت کلینیکی دندان است. دندانپزشک کودکان ادامه داد: این اتفاق ۳ تا ۵ ماه طول میکشد که اگر تا یک سال این دندان تحت نظر پزشک باشد و اتفاق خاصی نیفتد این دندان لقشده سفت میشود و دیگر نمیافتد.
برادران نخجوانی افزود: اگر دندان نکروز شود و تغییر رنگ داشته باشد باید توسط دندانپزشک معالجه ریشه دندان شود تا هم جلوی گسترش عفونت دندانی گرفته شود و هم از آبسه جلوگیری کند و در ادامه نیز تغییر رنگ آن کمی بهتر شود.
دانشیار دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: اگر این دندان معالجه نشود بعد از یک سال دچار آبسه و عفونت شدید میشود و باید آن را کشید.
برادران نخجوانی به والدین توصیه کرد: در مواجهه با دندان شیری لق شده که زمان رویش دندان دائمی زیری آن است دچار اضطراب نشوند.
دانشیار دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: هنگامی که دندان دائمی از داخل فک زیر دندان شیری شروع به رویش میکند، ریشه دندان شیری را میخورد و از بین میبرد و در هنگان رویش، دندان شیری را لق میکند. این یک روند طبیعی است و دندان شیری خودش میافتد و نیازی به مراجعه به دندانپزشک نیست.
دندانپزشک کودکان ادامه داد: زمان رویش دندانها و ریزش دندانها متفاوت است، مثلاً دو دندان وسطی جلوی پایین در سن ۵.۵ تا ۶ سالگی میافتد و دو دندان وسطی جلوی بالا در سن ۷ سالگی میافتد و دندان دائمی جایگزین آن میشود.
ادامه مطلب
برای رفع این مشکل سالی یک بار سالمبودن این نوارها را کنترل کنید تا در صورت کوچکترین نشت هوا آنها را تعویض کنید.
اگر متوجه ی برفک در فریزر یا یخچال خود شدید سریعا آن را آب کنید و گرنه برفک ضخیم می شود و مصرف انرژی شما بیشتر شده و در نتیجه پول برق شما بیشتر می شود. برای آب کردن برفک یخچال نخست آن را از برق بکشید ، وسایل را از داخل آن خارج کرده و منتظر آب شدن برفک ها بمانید. هرگز از مواد تیز برای کندن برفکها استفاده نکنید. می توانید برای سرعت بخشیدن به کار پنکه ی کوچکی را مقابل یخچال بگذارید خواهید دید که در چند دقیقه تمامی برفکها آب می شوند.
یخچال را با دستمالی تمیز کاملا خشک کنید و سپس مواد غذایی را سر جایشان بگذارید و یخچال را به برق بزنید . دقتی کنید اگر رطوبت در یخچال بماند دوباره تبدیل به برفک می شود.
عمر یخچال و فریزر به زن شما بستگی دارد!
با رعایت این نكات ساده اما كاربردی میتوانید عمر یخچال و فریزر خود را افزایش دهید. اگر موبهمو به توصیههای ما عمل كنید نیازی به تعویض و تعمیر یخچال فریزتان نخواهید داشت.
همیشه مراقب باشید، محل قرار گرفتن یخچال و فریزر در كنار دستگاههای تولیدكننده گرما مثل اجاق گاز، پكیج آب گرمكن و شوفاژ بهویژه در فصل زمستان نباشد. گرمای این وسایل موجب هدر رفتن انرژی سرمایشی یخچال و خرابی موتور آن میشود.
اگر تصمیم دارید یخچال خانهتان را تكان دهید و از جایی به جای دیگر منتقل كنید باید مراقب باشید، دستگاه را پیش از حركت دادن 3 ساعت خاموش كرده و اجازه دهید گاز آن از جریان بایستد.
برای توزیع گاز موجود در لولههای دیواره یخچال و فریزر مطمئن شوید كه دستگاه شما روی سطحی صاف و بدون شیب قرار گرفته است.
از قرار دادن مواد خوراكی و غذاهای گرم و آب جوش در یخچال روشن خودداری كنید این كار انرژی موتور دستگاه را هدر میدهد.
اگر یخچالتان بوی موادغذایی را بهخود گرفته و این موضوع شما را ناراحت میكند، برای از بین بردن این بو میتوانید از پكهای آماده بوگیر یخچال یا كیسه زغال استفاده كنید. برای تهیه آن كافی است چند قطعه زغال كوچك را درون یك كیسه پارچهای قرار داده و در یخچال بگذارید.
اگر كودكی دارید كه بدون دلیل در یخچال را باز میكند به او آموزشهای لازم را در این زمینه بدهید. این كار موجب خروج هوای سرد و ورود هوای گرم به فضای یخچال شده و برای دستگاه مضر است.
اجازه ندهید برفك یخچال یا فریزر سراسر آن را بگیرد و درصورت بروز برفك هرگز از شی یا جسم تیز و خشن برای از بین بردن برفكها استفاده نكنید.
ادامه مطلب
تحقیقات سازمان بهداشت جهانی نشان داده است که در هر ۸ ثانیه یک نفر در دنیا بر اثر استعمال دخانیات جان خود را از دست می دهد و براساس همین نتایج چنانچه افراد در سنین نوجوانی شروع به کشیدن سیگار کنند ـ که بیش از ۷۰ درصد موارد سیگاری شدن در این مرحله اتفاق می افتد ـ و به مدت ۲۰ سال یا بیشتر به این عمل ادامه دهند، بین ۲۰ تا ۲۵ سال زودتر از افرادی که به هیچ وجه در زندگی سیگار نکشیده اند، خواهند مرد آمارها همچنین می گویند دست کم ۱۴ نوع سرطان در بدن بر اثر استعمال دخانیات ایجاد می شود که هر فرد با مصرف یک بسته سیگار روزانه ۲۰۰ پک و ماهانه ۷۰ هزار پک به سیگار می زند. با هر پک سیگار هم ۸۰ ماده سرطان زا وارد بدن می شود.
با این وجود فارغ از این آمار ها و ارتباط تنگاتنگ کشیدن سیگار و ابتلا به سرطان، پزشکان معتقدند رابطه معناداری بین استعمال سیگار و تغذیه وجود دارد.
دکتر منصور رضایی در رابطه با این موضوع می گوید: بین استعمال دخانیات و تغذیه ارتباط متقابل وجود دارد.
افراد سیگاری عمدتا بر اثر استعمال دخانیات کم اشتها می شوند.به همین دلیل است که اغلب آنها ضعیف و لاغر هستند و از سوی دیگر تمایلی هم به مصرف میوه و سبزیجات ندارند.در حالی که این گروه از افراد جامعه به علت افزایش استرس اکسیداتیو در بدن و فلزات سنگین موجود در سیگار نیاز به میوه و سبزیجات بیشتری نسبت به افراد عادی دارند.
● نقش تغذیه در کاهش تمایل به مصرف سیگار
تحقیقات نشان می دهد برخی از ترکیبات بویژه سبزیجات به دلیل قلیایی کردن محیط خون سبب کاهش دفع نیکوتین بدن می شود.بنابراین میل به استعمال سیگار را کاهش می دهند و عکس این قضیه نیز صادق است.
به گفته رضایی، مصرف چای و گوشت بویژه گوشت قرمز به علت ادرارآور بودن و اسیدی کردن محیط خون باعث افزایش دفع نیکوتین می شوند و تمایل به مصرف سیگار در این افراد افزایش می یابد.احتمالا در بین خانواده، دوستان و آشنایان افراد سیگاری زندگی می کنند که با مشکلات متعددی مواجه هستند و عادات خاصی نسبت به دیگران از خود بروز می دهند.
افراد سیگاری عمدتا نامنظم غذا می خورند و میان وعده هم ندارند. تنوع غذایی آنها کم است و گاهی مواقع بعضی از گروه های غذایی را اصلا مصرف نمی کنند و حتی اکثر آنها تمایل به غذای چرب دارند.
این متخصص تغذیه معتقد است مصرف چای و قهوه در سیگاری ها زیاد است و مصرف میوه و سبزی در این افراد کمتر از افراد غیرسیگاری است. بعضی از آنها سیگار را با معده خالی حتی قبل از صبحانه استعمال می کنند.
● ویتامین C، E و سلنیوم
دکتر رضایی درباره نیازهای تغذیه ای در افراد سیگاری می افزاید: در افراد سیگاری استعمال دخانیات میزان استرس اکسیداتیو، رادیکال های آزاد و فلزات سنگین مثل سرب، آرسنیک و کادمیوم در بدن را بالا می برد که برای کاهش میزان این مواد در بدن نیاز به مواد آنتی اکسیدان نظیر ویتامین C و E و سلنیوم است و این ترکیبات به وفور در میوه و سبزیجات یافت شده و باید در وعده های غذایی افراد سیگاری بیشتر باشد.
همچنین لبنیات (شیر، ماست، کشک، دوغ و…) به طور رقابتی مانع جذب فلزات سنگین موجود در سیگار می شود که باز هم توصیه می شود مصرف مواد لبنی در افراد سیگاری نسبت به افراد عادی بیشتر باشد داشتن الگوی غذایی صحیح شامل میوه و سبزیجات، حبوبات، گوشت سفید (ماهی و مرغ)، لبنیات کم چرب، مغز گردو، بادام، پسته و فندق تازه و بی نمک و همچنین استفاده از میان وعده های مناسب در کنار وعده غذایی صبحانه، ناهار و شام از عوارض کشیدن سیگار می کاهد.
به گفته دکتر رضایی داشتن تنوع غذایی، استفاده کافی از مایعات (به صورت منظم هر ساعت یک استکان)، کاهش مصرف افراطی چای و قهوه جهت کاهش اضطراب پس از ترک سیگار و جایگزین کردن آن با لبنیات کم چرب همواره با مواد نشاسته ای نظیر نان و ماست و یا نان و پنیر، شیر و عسل یا شیر و خرما و افزایش فعالیت فیزیکی روزانه همراه با نفس عمیق در کاهش عوارض سیگار بسیار موثر است.
● تغذیه در شرایط ترک سیگار
در این میان، افرادی هم هستند که توانسته اند سیگار را ترک کنند و حتما باید توصیه های تغذیه ای برای جلوگیری از چاقی پس از ترک سیگار را رعایت کنند.
این متخصص تغذیه اعتقاد دارد با توجه به این که پس از ترک سیگار، اشتهای فرد افزایش و سوخت و ساز بدن کاهش می یابد، طبیعتا کالری دریافتی بدن زیاد می شود، بنابراین افراد اضافه وزن پیدا می کنند و دچار چاقی می شوند که این مساله بویژه در خانم ها خوشایند نیست.
وی پیشنهاد می کند در شرایط ترک و پس از آن مصرف گروه های میوه جات و سبزیجات و لبنیات کم چرب و حبوبات افزایش یابد و خانواده ها این ترکیبات را در وعده های غذایی خود بگنجانند چرا که استفاده از این مواد غذایی تمایل به مصرف سیگار را کاهش می دهند و از طرفی کم کالری بوده و در نهایت باعث جلوگیری از اضافه وزن و چاقی ناشی از ترک سیگار می شوند.در کنار آن افزایش فعالیت های روزانه مثل پیاده روی تند همراه با تنفس عمیق بسیار موثر است.
ادامه مطلب
هم اکنون در کشور ایران، نگهداری و ذخیره خون بند ناف انجام می گیرد و مردم می توانند از این امکان استفاده کنند .
خون بند ناف به چه منظور مورد استفاده قرار می گیرد؟
متخصصان ژنتیک و علوم سلولی مولکولی می توانند سلول های تمایز نیافته خون بند ناف را بگیرند و از قابلیت تبدیل آنها به سلول ها و اندام های مختلف استفاده کنند.
به بیان ساده تر می توان گفت که سلول های بنیادی مانند آجرهایی هستند که می توان با کنار هم قرار دادن آنها، ساختمان های مختلفی ساخت دانشمندان بر اساس تکنولوژی های امروز تخمین می زنند که می توان سلول های خون بند ناف را برای مدت 30 سال و شاید بیشتر به شکل منجمد ذخیره کرد و بعدها مورد استفاده قرار داد
در حال حاضر تحقیقات نشان می دهد که می توان با استفاده از سلول های بنیادی، به بیماران مبتلا به آلزایمر و بیماری های ژنتیکی کمک کرد.
همچنین سلول های بنیادی می توانند سلول های مغز استخوان را تولید کنند که این برای بیماران تحت درمان با شیمی درمانی و پرتو درمانی (رادیوتراپی) بسیار مفید می باشد.
چه مدت می توان خون بند ناف را به صورت منجمد نگهداری کرد؟
دانشمندان در حال حاضر موفق شده اند که سلول های بنیادی را که 10 سال قبل منجمد کرده بودند، مورد مصرف پزشکی قرار دهند.
دانشمندان بر اساس تکنولوژی های امروز تخمین می زنند که می توان سلول های خون بند ناف را برای مدت 30 سال و شاید بیشتر به شکل منجمد ذخیره کرد و بعدها مورد استفاده قرار داد.
فرآیند انجماد طوری است که سبب افزایش طول عمر سلول های بنیادی و فواید آنها می شود.
سلول های خون بند ناف قبل از فرایند انجماد توسط چرخش در دستگاه سانتریفوژ، از یکدیگر جدا می شوند. روش دیگر برای جداسازی استفاده از روش رسوب می باشد.
پس از فرایند جداسازی، سلول های سفید خون و سلول های قرمز خون و پلاسما از یکدیگر جدا می شوند.
فرایند انجماد بسیار آهسته و دقیق و تحت نظر متخصصین مربوطه انجام می گیرد.
آهسته بودن فرایند انجماد به منظور جلوگیری از ایجاد هر گونه تغییر مضر در سلول ها می باشد که ممکن است در اثر کاهش درجه حرارت رخ دهد.
ادامه مطلب
قدیم تا مادرها میخواستند سختیهای بزرگ کردن بچه را به روی کسی بیاورند از همان اول شروع میکردند، از همان دردی که هنگام زایمان کشیدند، همان درد وحشتناک زایمان که هیچ دردی مثلش نیست، یعنی اصلا هنوز هم اینطور است که وقتی میخواهند شدید بودن دردی را مثال بزنند آن را با درد زایمان مقایسه میکنند، شاید به خاطر همه این به رو آوردنها و به رخ کشیدنهاست که این روزها مادران پا به ماه از تحمل درد زایمان هراس دارند و از پزشکشان میخواهند که به هر روشی شده این درد را برایشان کمتر کند. تا چندی قبل حتی دلیل اکثر عملهای سزارین با همه عوارضشان و خطراتی که برای جنین به همراه داشت، ترس مادران از درد زایمان بود، به همین دلیل پزشکان به دنبال روشی برای کاهش این درد بودند. بیحسی اپیدورال یکی از این روشهاست.
قطع موقت خطوط پیام
درد تمام نقاط بدن از طریق سلولهای عصبی به نخاع و از طریق نخاع به مغز منتقل میشود تا درد در آنجا درک شود. در روش بیحسی اپیدورال، به وسیله مواد بیهوشی یا داروهای بیحس کننده که این سلولهای عصبی را به طور موضعی و در همان ایستگاه اولشان در نخاع بلوک میکنند به طور موقت پیامهای درد به مغز منتقل نمیشود. تفاوت اصلی بیحسی اپیدورال با بیهوشی عمومی این است که در این روش لازم نیست برای از بین بردن درد فرد را به طور کامل تحت تاثیر داروهای بیهوشی قرار داد و مادر حین زایمان کاملا هوشیار است. از سوی دیگر داروهای بیهوشی در جریان خون مادر قرار نمیگیرد و به بدن جنین وارد نمیشود و به او آسیب نمیرساند، اتفاقی که در بیهوشیهای عمومی در سزارینهای طول کشیده ممکن است رخ بدهد. اپیدورال، قسمت پایینی نخاع و تمام حس اندامهای تحتانی را سرکوب میکند.
بعد از عمل
بعد از انجام اپیدورال برای مادر سوند ادراری هم تعبیه میشود چون در اثر این بیحسی فرد کنترلی بر مثانهاش ندارد. تاثیر اپیدورال بر بدن مادر در تمام مراحل زایمان توسط پزشک کنترل میشود و اگر مادر نتواند برای زور زدن زایمان از انقباضات رحم استفاده کند میتوان با دادن داروهای خاص عمق بیحسی را کم کرد و دوباره حس را به رحم برگرداند. به طور کلی این روش بیحسی یکی از کم خطرترین روشهای بیهوشی برای مادر و جنین است و به راحتی توسط پزشک در تمام مراحل درمان قابل کنترل است. بعد از زایمان به تدریج اثر بیحسی اپیدورال طی یک تا 2 ساعت برطرف میشود، مادر ممکن است تا مدتی احساس لختی در اندام تحتانیاش بکند و انگشتانش یا تمام پایش بیحس باشد، احساس سرما و لرز، احساس گز گز و بیحسی در یک سمت بدن و احساس درد در محل تزریق اپیدورال از عوارض شایع این روش بیحسی است. در موارد خاص ممکن است فرد به دلیل نشت مایع نخاعی بعد از بر طرف شدن بیحسی دچار سردرد شود که این سردرد با دراز کشیدن و بعد از یک روز خود به خود از بین میرود. طبیعی است که بعد از برطرف شدن اثر دارو، در محل زایمان و زخمها و برشهای آن درد وجود داشته باشد.
چطور اتفاق میافتد؟
برای انجام اپیدورال داروهای بیهوشی یا مسکنهای قوی خاصی را از طریق یک سوزن مخصوص به فضای اپیدورال -محیط بین لیگامان بین ستون مهره و خود نخاع در کانال نخاعی- وارد میکنند. این داروها اغلب ترکیبی از چند داروی مسکن و بیهوشی هستند و اغلب ۱۵ دقیقه طول میکشد تا اثر داروها کامل شود. در بعضی از روشهای اپیدورال، ماده بیحسی به حدی داده میشود که فرد حتی اسپاسمهای شدید رحم را که دردهای زایمان را ایجاد میکند، حس نمیکند. معمولا انجام بیحسی اپیدورال بعد از شروع زایمان فعال (مرحله نهایی زایمان) و هنگامی که دهانه رحم به اندازه ۴ تا ۵ سانتیمتر باز شده باشد، انجام میشود. انجام بیحسی اپیدورال باید توسط متخصص بیهوشی انجام شود و برای جلوگیری از عفونت تمام اقدامات استریل اتاق عمل هم برای این روش بیحسی انجام میشود. موقعیت خاص مادر باردار برای دسترسی به فضای نخاعی باید توسط متخصص زنان هم کنترل شود. از مادر خواسته میشود تا به پهلو بخوابد یا اگر برایش امکان داشت بنشیند و کمی به سمت جلو خم شود تا بین مهرهها فضای مناسب برای دسترسی به فضای نخاعی فراهم باشد. برخلاف تصور، وارد کردن سوزن به فضای نخاعی درد چندانی ندارد چون ابتدا مسیر این سوزن را هم به وسیله بیحسیهای موضعی کوچکتر بیحس میکنند.
چه مواقعی نباید از بیحسی اپیدورال استفاده کرد
اگر مادر از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکند یا میزان پلاکت پایینی دارد یا سابقه خونریزی و شوک داشته، نباید از این روش استفاده شود. بیهوشی اپیدورال به خاطر احتمال انتقال باکتریها به فضای داخلی کانال نخاعی در مادرانی که دچار عفونتهایی در کمرشان هستند یا مشکلات پوستی خاصی در آن منطقه دارند یا عفونت خونی دارند هم نباید استفاده شود. در افرادی که زایمان به سرعت دارد انجام میشود و فرصت کافی برای اثر دارو وجود ندارد هم نباید از اپیدورال استفاده کرد.
به غیر از بیحسی اپیدورال روشهای بیحسی دیگری هم برای کاهش دردهای زایمان وجود دارد که اغلب مکانیسمی شبیه همین دارند. بلوک پودندال، بلوک خاجی و بلوک نخاعی تحتانی، همه روشهایی برای تزریق ماده بیحسی به مسیرهای عصبی در نقاط مختلف کانال زایمانی یا اطراف لگن هستند که با بیحس کردن موقت اعصاب آن مناطق درد زایمان را کمی کاهش میدهند، اما تاثیر هیچکدام از این روشها به اندازه بیحسی اپیدورال نیست.
برای برخی از مادران که دوست ندارند از هیچکدام از این روشهای بیحسی استفاده کنند، میتوان از تزریق عضلانی بعضی داروهای ضد درد خفیف مانند دمورل و بیهوش کنندههای ضعیفی مانند فنرگان یا داروهای ضد اضطراب استفاده کرد. این داروها مادر را فقط کمی به طور عمومی بیحس میکنند تا به خاطر درد دچار استرس نشوند.
اپیدورال در سزارین
روش اصلی انجام بیهوشی در جراحیهای سزارین مانند همه روشهای جراحی دیگر، بیهوشی عمومی است، نکته متفاوت در سزارین با روشهای جراحی دیگر این است که پزشک در دقایق اولیه آن استرس زیادی دارد، چون باید به سرعت به رحم دسترسی پیدا کند و جنین را از رحم خارج کند، در غیر اینصورت ممکن است ورود داروهای بیهوشی از طریق خون مادر به جنین باعث شل شدن بچه و بیهوشی و حتی خفگی جنین شود. وارد شدن این داروها به بدن جنین میتواند آسیبهای مغزی خاصی را نیز برای نوزاد به وجود بیاورد که اثرات آن ممکن است تا سالها بعد خود را نشان ندهند، به غیر از همه اینها، خود بیهوشی عمومی هم مانند همه جراحیهای دیگر خطرات خاص خود را برای مادر به همراه دارد از جمله عفونتهای ریوی، آسیبهای مغزی در اثر ماده بیهوشی و دردهای شدید بعد از عمل جراحی که معمولا با برطرف شدن بیهوشی به وجود میآیند.
به دلیل همه خطرات فوق، پزشکان از روشهای بیحسی موضعی اپیدورال یا نخاعی هم برای انجام سزارین استفاده میکنند. در روش بیحسی نخاعی که سادهتر و سریعتر است، ماده بیهوشی به خود فضای نخاعی تزریق میشود، اما روش اپیدورال برای این عمل جراحی کمی بیشتر طول میکشد و دقت بیشتری را میطلبد. نکته مثبت این روش بیحسی، هوشیار بودن مادر حین انجام جراحی است. اگرچه مادر نمیتواند محل انجام عمل را ببیند اما به سرعت و بعد از خارج کردن جنین از رحمش میتواند نوزاد را در آغوش بگیرد و این از نظر روحی و ارتباط عاطفی مادر و نوزاد بسیار حائز اهمیت است. سزارین معمولا وقت زیادی نمیگیرد و روشهای بیحسی موضعی، زمان مناسبی در اختیار پزشک قرار میدهند تا بدون استرس از آسیبهای احتمالی به جنین، کار خود را انجام دهند.
با توجه به نکات فوق معمولا توصیه میشود بیهوشی عمومی فقط در مادرانی که امکان انجام روش بیهوشی موضعی وجود ندارد، انجام شود. انتخاب روش مناسب بیهوشی هم باید با مشورت متخصص زنان و پزشک متخصص بیهوشی و با توجه به شرایط مادر انجام شود.
ادامه مطلب