در انسان پياز يا فوليکول مو به دو دسته تقسيم مي شود:
1 ) موی کرکی: در سراسر پوست بدن بجز کف دست و پا اين نوع مو ديده مي شود.
2 ) موی انتهايی يا ترمينال: در قسمت سر ديده مي شود (بعد از بلوغ جنسی اين نوع مو در قسمتهای تناسلی و زير بغل و همچنين صورت مردان ديده مي شود) اين نوع مو زبر و خشن مي باشد.
رشد مو دارای دوره ها يا سيکلهايی است که شامل دوره رشد، دوره انتقالی و دوره استراحت مي باشد.
طول مدت دوره رشد مو در سر حدود سه سال، دوره انتقالی 2 تا 4 هفته و دوره استراحت حدود 3 تا 4 ماه مي باشد.
در روی سر انسان حدود صد هزار پياز مو وجود دارد و با احتساب اينکه هر مو حدود هزار روز رشد دارد؛ پس ريختن روزانه صد مو در سر طبيعی ميباشد و بيشتر از آن نياز به پيگيری دارد.
علل ريزش مو:
ريزش مو دارای علتهای فراوانی است که از آن جمله ميتوان به موارد ارثی، هورمونى، تغذيه اى، اعصاب و روان، مصرف دارو، بيماريهاى داخلى و پوستی، اعمال جراحی و حاملگی اشاره کرد.
* طاسی سر نوعی ريزش مو در قسمت جلوی و پيشانی سر ميباشد که ادامه يافته و تا وسط سر پيش ميرود . البته گاهی در مواردی اين ريزش از وسط سر شروع مي گردد.
طاسی در بيشتر موارد در مردان ديده ميشود و علت ارثی - هورمونی دارد، اين نوع ريزش مو قابل پيشگيری و درمان است و افراد درگير بايستی با حوصله طول مدت طولانی درمان را تحمل کنند. داروها و توصيه های درمانی گوناگونی وجود دارد که بسته به افراد مختلف اين درمان متفاوت ميباشد.
* سوء تغذيه چه بصورت عدم دسترسی به مواد غذایی و چه بصورت رژيم غذائی جهت کاهش وزن و غيره يکی از علتهای ريزش مو مي باشد؛کمبود تغذيه ای پروتئين، اسيدهای چرب ضروری (بدن قادر به توليد آنها نيست و بايد از طريق غذا به بدن برسد) و کمبود ويتامينها و املاح از علل مهم ريزش مو که قابل پيشگيری و درمان مي باشند.
ِِِِِِشــايعــــــــــــترين علت ريزش مو در خانمـــــــــــــها از سنين نوجوانی تا سنين ميانسالی کمبود آهن بدن مي باشد، که با مصرف غذاهای حاوی آهن و يا قرص آهن اين مشکل بر طرف مي گردد.
* وجود استرس (فشار روحی)، ناراحتی و افسردگی مي توانند از علل ريزش مو در افراد باشند. مثلا" استرس از امتحان و يا افسردگی در جوانان که امروزه بطور فراوان ديده مي شود.
با کنترل اين هيجانات (که البته اگر بوسيله خود شخص صورت گيرد نتيجه مطلوبتری دارد؛ چون مصرف داروهای اعصاب نيز باعث ريزش مو در بعضی افراد مي گردد.) در مدت زمان کوتاهي اين ريزش مو برطرف مي گردد.
* از علل ديگر ريزش مو مي توان مصرف داروها را نام برد، همه داروها باعث ريزش مو نمي شوند و يک داروی خاص نيز در تمام افراد باعث ريزش مو نمي شود (بعضي افراد به داروهای خاصي حساسيت بيشتری نشان مي دهند که مربوط به سيستم داخلي بدن در غير فعال کردن و هضم دارو دارد).
البته داروهايي هستند که در بيشتر افراد باعث ريزش مو مي شوند (از اين گروه داروها مي توان داروهايي که بعنوان شيمی درماني استفاده مي شوند را نام برد).
مصرف داروهاي اعصاب و قرص های پيشگيری از حاملگي و داروهاي قلبي در افراد زيادي باعث اين عارضه مي شوند.
* بعضي از بيماريهايي داخلي و پوست ميتوانند ريزش مو ايجاد کنند؛ مثلا" وجود تب بالا باعث ريزش مو در افراد در آينده (حدودا" بعد از 3 ماه) ميشود.
افرادي که مبتلا به بيماري موضعي پوستي در قسمت سر باشند و يا درگيري پوستي وسيع دارند مي توانند ريزش مو داشته باشند از جمله اين بيماريها مي توان درگيري گسترده داءصدف، لوپوس، بيماريهاي تاولي و غيره را نام برد.
* اعمال جراحي و حاملگي نيز مي توانند باعث ريزش مو شوند. فاصله مدت اين بيماريها و شروع ريزش مو معمولا" 3 ماه مي باشد؛ مثلا"در خانمها حدود 3 ماه بعد از زايمان ريزش مو شروع مي شود که علتهاي زيادی براي آن وجود دارد از جمله کم خوني، وجود استرس زايمان، بالا بودن هورمونهاي جنسي در طول حاملگي و غيره.
در اين افراد با بيماری خاص و ريزش مو با برطرف شدن و درمان بيماري زمينه اي ريزش مو نيز برطرف مي گردد.
علتهای ديگری نيز وجود دارد که در افراد محدودی ريزش مو ايجاد مي کنند و ذکر آنها در حوصله اين مبحث نمي باشد.