آنچه باید بدانیم ولی نمی دانیم!

اطلاعات طلایی، شخصـیتی ممتاز

جوش صورت و داروهای ضد آکنه

 آكنه يا جوش يک اختلال پوستی مي باشد که در سنين نوجوانی شروع و تا آخر جوانی همراه افراد درگير مي باشد درمان بيشتر جنبه كنترل جوش صورت به منظور بهبودي موقتي تا ما داماي كه تحت درمان دارويي قرار دارند و به منظور جلوگيري از بوجود آمدن جوشگاهاي عميق مي باشد


اول از همه بايد ديد که ضايعات  واقعاً جوش هستند. چون خيلی از ضايعات پوستی شبيه جوش بروز مي
 کنند. جوش  بيشتر در نواحی سبوره (نواحی از بدن که دارای غدد چربی فراوان مي باشد) ديده مي شود. 
غدد چربی  بطور طبيعی در تمام سطح  پوست  گسترش دارند و مسئول چرب نگه داشتن سطح پوست مي
 باشند. همچنين به علت دارا بودن بعضي مواد دارای خاصيت ضد ميکروبی و قارچی هستند. اين غدد در کف دست و پا و لـب وجود ندارند و بيشترين تراکم آنها در صورت، سر، سينه و قسمت بالای پوست مي باشد. 
جوش  بيشتر در صورت ديده مي شود و بصورت انواع شکلها از قبيل
 کومدون (جوشهای ريزی که بصورت سر سياه و سر سفيد  ديده مي شوند)؛ پاپول (جوشهای برجسته و قرمز رنگ)؛ پاسچول (جوشهای چرکی) و  بالاخره  ناجول و کيست (جوشهای بزرگ و دارای عمق و مواد داخل آنها). 

از بسته شدن دهانه خروجی غدد چربی  بعلتهای گوناگون جوش بوجود مي آید. علتهای بسته شدن اين دهانه ها شامل: 

۱) تو
ليـد و ترشح زيادی چربی در اين غدد که خود اين مي تواند بعلت ارثی بودن يا عدم تنظيم هورمونی باشد. البته گاهی سطح هورمون در سطح طبيعی مي باشد ولی پوست به اين مقدار طبيعی نيز حساس است. 
۲) رشد ميکروب در دهانه غدد که باعث التهاب و بسته شدن اين غدد مي شوند. 
۳) اختلال در کراتيني شدن (در تشکيل کراتين دهانه اختلال وجود دارد مثل افرادی که سوء تغـذيه  يا رژيم غـذائي دارند که اسيدهای چرب ضروری در بدن آنها کـم مي باشد و يا به عـلتهای ديگری اين اختلال وجود دارد). 
جوشهای صورت را نمي توان  بطور کامل از بين برد ولی مي توان آنها را تحت کنترل در آورد. 
درمان اين جوشها بستگی به نوع جوش انجام مي گيرد. در کل شستشوی مکرر نواحی جوش به ويژه با صابونهایی که اسيديته مي باشند و از خود  بقايايي به جا نمي گذارند از تشکيل جوش جـديد تا حـد زيادی مـوثر هسـتند و در درمان نيز کـمک کـننده مي باشند. اين صابونها در داروخانه ها موجودند و به عنوان ضد جوش معرفی مي شوند. در درمان جوش از داروهای ضد باکتری (ميکروبي) نيز استفاده مي شود که بستگي به نوع جوش و گسترش آن دارد. 
داروهای ديگری نيز بسته به نوع جوش در درمان مصرف دارند که اختصاصي مي باشند و از حوصله اين بحث خارج هستند. 
افرادی که دارای جـوش مي باشـند بايد از مصـرف هر گـونه کـرم يا پـماد اجـتناب کنند چون باعث  بدتر شدن جوشها مي گردند. 
افرادی هستند که منافذ پوست آنها به اصطلاح باز مي باشد و در داخل اين منافذ بصورت سياه ديده مي شود. ترشح چـربی و در معرض هوای آزاد قرار گرفتن اين چـربي باعث اکسيد شدن آن مي گردد و به صورت سياه ديده مي شوند. برای از بين بردن آن مي توان از همان صابونهايي که گفته شد استفاده کرد و همچنين از اسکراب صورت نيز مي توان کمک گرفت.

يکـــی از عارضـــه های جــــــوش صــــــورت باقـــی ماندن لکه در آن ناحيه به علت التهاب و فــعال بودن سيسـتم دفـاعـی بدن در آنجا مي باشد. جـوشـهايی که بيشـتر دستـــکاری شــوند احـتمال بوجـود آمـدن لکه بيشتر است. در ضمن افراد با رنگ پوست تيره تر لکه ناشی از جوش در آنها بيشتر است.

درمان اين عارضه در حقــيقـت درمــان جـوش مي باشد. يعـنــی با درمان جوش بعلت کم شدن التهاب احتمال  بوجود آمدن لکه کم مي شود. درمان قاطـعی برای از بين بردن اين نوع  لکه وجود ندارد و در طـول زمان بسته به نوع پوست اين لــکه ها از بين مي روند. البته بعضــی از داروهای موضعی اين طول زمان را کاهش مي دهند که از آن جمله مي توان از ژل های حاوی AHA  نام برد اين ژل حاوی اسيدهای ميوه مي باشد و باعث تسهيل در پوسته ريزی طبيعی پوست مي شوند و به اين خاطر پوست جوان  و شاداب مي ماند. 
داروهای موضــعی ديگر کـه کـمک کننده  مي باشند: کرم و ژلــهای حاوی ويتامين ث و مشتقات  ويتامين آ (کرم و ژل تره تينوئن).

از نظر علمي و آنچه در کتب علمي - پزشکي موجود است هيچ نوع غذا و خوراکي در ايجاد و تشـديد جــوش صورت دخـيل نيسـتند؛ ولي بر اساس طـب قـديـم و گـفته افرادي کـه جــوش صورت دارند بعضـي از خوراکيـها در بدتر کردن جـوش صورت دخيل می باشند و پرهـيز از اين خوراکيها باعث بهبودي در جوش مي شود.

از جمله غذا و خوراکيهايي که باعث اين علت مي شوند شامل غذاهای چرب، تنقلات، خرما، کشمش، محصولات دريايي (ماهي و ميگو)، بعضي از ميوه جات (موز، کيوي، خرمالو) و غيـره. بهـترين راهکار پرهـيز از مواد غذايي و خوراکيهايي است که فرد اظهار مي کند با خوردن آنها جوش صورتش بدتر مي شود.

طبق مطالعات و بررسی های انجام شـده افرادی که جـوش صورت دارند کمتر دچار سرطان پوسـت از نوع  بازال سـل مي شوند. البته اين به آن معـنا نيسـت که برای درمـان جـوش پيگـير نباشند.



[ سه شنبه 19 بهمن 1389  ] [ 4:18 PM ] - مسعود نودوشنی

[ نظرات0 ]