لک صـورت يا ملاسـما يک عـارضه پوستی شـايع بخصوص در دختران و خانمهای جوان مي باشد اين عارضه بصورت لکه های قهـوه ای تا خـاکستری تيره بر روی گونه ها؛ پيشانی و چانه ديده مي شود. شـايعـترين سنين بروز آن 20 تا 30 سالگی است و در خانمها از آقـايان مي باشد.
عـلت های زيادی در ايجـاد آن نقـش دارند ولي ثابت ترين علـت را اشعـه ماورابنفش خورشيد مي دانند. يعنی هميشه اين علت باضافه علل ديگر را در ايجاد لک سهيم مي دانند.
علل ديگر:
۱) مصرف دارو بويژه داروهای هورمونی و بخصوص داروهای پيشگيری از حاملگی (بصورت قرص؛ تزريقي و يا کاشتني).... داروهای ديگر نيز در بروز آن نقش دارند، از جمله داروهای اعصاب.
۲) تغييـرات هورموني در بـدن از جـمله کـيستهاي متعـدد تخمــدان (pco) و يا بيماری غــده فوق کليوی.
با پيشگيری از تابش اشعه خورشيد بطور مستقيم بر روی صورت از ايجاد لک تا حد زيادی مي توان جـلوگـيري کرد. مصرف کرمهای ضد آفتاب بطور منظم با عيار بالاتر از 20 به فواصل هر ۳ ساعت و همچـنين اجـتناب ار تابش نور خـورشـيد بطـور مسـتقـيم بر روی صورت در افراد مستعـد از ايجـاد لک ميتوان پيشگيري نمود. برای از بين بردن لک با تجويز پزشک متخصص از کرمهای حــاوی هـيدروکـينون با در صد های گـوناگـون (نبايد بيشتر از6 تا 7 درصد باشد) مي توان اسـتفاده نمود.
روشـهای ديگـر در درمان لک صورت: لايه برداری ( peeling )؛ سايش پوست بوسيله مکانيکـي (dermabresion & salabresion) و لـيزر مي باشـد کـه بسـته به پوسـت افـراد انتخـاب مي شود. افـراد با رنگ چـشــم روشـن و مـوهـای روشــن مـقـــدار رنگـدانـه پـوسـتی کـمتری نسـبت بهمي باشـد برای پيشگيری و درمان اين افراد نياز مبرم به ضد آفتاب دارند.
يکی از درمانهاي لک صـورت همچـنان که قـبلاُ نيز گفته شد استفاده از پيـلينگ مي باشد. ولي اين روش مناسب همه افراد نمي باشد. چـون افراد با رنگ پوست تيره اصلاْ مناسـب پيلينگ نمي باشند. چــون يکی از عـوارض پيلـينگ خـود لک مي باشـد و شانـس ايجـاد لک در افراد با پوست تيره خيلی بالا است .
درمان ديگر لک صورت ليزر درماني مي باشد.
هيچکدام از روشهاي درمانی لک صورت دائمي نيست و در يک جلسه نيز انجام نمي گيرد و نياز به تجـديد درمان دارد و ادامه درمان دارد، زيرا استـعداد افراد براي ايجاد لک که با اين روشــهاي درمانــی برطرف نمي گردد. مصرف ضد آفتاب در افراد مستعد يک نياز حياتي در درمان و پيشگيری از لک ميباشد.