مترجم: زهرا کلا
واکنش افراد خوشبین و بدبین به رویدادهای خوشایند زندگی متفاوت از یکدیگر است و این به عادت افراد در نسبت دادن امور به علل مختلف بر میگردد که به آن سبک تبیین امور میگویند. عموم مردم، خوشبینی را به صورت در نظر گرفتن نیمه پر لیوان یا دیدن لایهای براق در هر پدیده، یا عادت به انتظار پایانی خوش داشتن برای هر دردسر واقعی در نظر میگیرند. زاویه تفکر مثبت از مثبت اندیشی و خوشبینی بیانگرآن است که خوشبینی مستلزم تکرار عبارتهایی تقویت کننده با خود است، مانند اینکه من هر روز به انحای مختلف دارم پیشرفت میکنم یا تجسم آنکه همه کارها با موفقیت انجام میپذیرد.در تمامیاین موارد، تجلیاتی از خوشبینی و مثبت اندیشی وجود دارد، اما با این حال خوشبینی عمیق تر از اینهاست. پژوهشگران در پی چند سال کندوکاو، به اساس خوشبینی دست یافته اند. مبنای مثبت اندیشی و خوشبینی در عبارتهای امیدوار کننده یا تجسم موفقیت جای ندارد، بلکه در نحوه تفکر افراد درباره علتها ریشه دارد.هر یک از ما، در نسبت دادن امور به علل مختلف عادتهای خاصی داریم و این خصلت شخصیتی را سبک تبیین نامیده اند. سطح تبیین در هر فرد در دوره کودکی شکل میگیرد و در صورتی که از خارج، دخالتی در آن اعمال نشود، سرتاسر عمر پابرجا میماند. افراد در تبیین اینکه چرا هر رویداد خوب یا بد، برای او اتفاق افتد، از سه بعد استفاده میکنند؛ تداوم، فراگیر بودن، شخصیسازی.

مطالعات متعدد نشان داده است افرادی که خوش بین هستند تمایل به زندگی طولانی تر و لذت بردن از مزایای بهداشتی متعدد از جمله سلامت کلی را دارند. مهمترین تحقیقات عبارتند از:
در یک مطالعه که به صورت آنلاین در بولتن روانشناسی منتشر شده در تاریخ 17 آوریل 2012، محققان دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد داده های بیش از 200 مطالعه قبلی را بررسی کردند و دریافتند که یک چشم انداز روانشناختی مثبت به نظر می رسد خطر ابتلا به حملات قلبی، سکته مغزی و سایر موارد را کاهش دهد. عواملی مانند خوش بینی، رضایت از زندگی و شادی همراه با خطر کاهش بیماری قلبی عروقی، بدون در نظر گرفتن سن، وضعیت اجتماعی، اقتصادی، وزن بدن و سابقه مصرف سیگار همراه است.
محققین مرکز پزشکی دانشگاه دوک در مطالعه ای که در روزنامه فوریه 28 فوریه 2011 در آرشیو پزشکی داخلی منتشر شده، سلامت روان شناختی و جسمی بیماران بستری شده در بیماری قلبی را طی یک دوره 15 ساله دنبال کردند. محققان دریافتند افرادی که خوش بین بودند (همانطور که توسط پاسخهای تحقیق مشخص شده است) درباره تشخیص، درمان و بهبودی آنها بعد از 15 سال زنده ماندند نسبت به افرادی که انتظارات کمتری داشتند.
محققان دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد در مطالعه ای که در اواخر امسال در مجله قلب و عروق آمریکا منتشر شده است، شرکت کنندگان خوش بین (که به وسیله پاسخ های بررسی مشخص شده اند) سطوح بالاتری از کلسترول چربی لیپوپروتئین (کلسترول خوب) و مقدار کمتری تری گلیسیرید در خون آنها بود.
یک مطالعه در سال 2009 توسط دانشگاه پیتزبورگ اطلاعات مربوط به تقریبا 100 هزار شرکت کننده در ابتکار بهداشت زنان را بررسی کرد - یک برنامه تحقیقاتی توسط موسسه ملی بهداشت (NIH) در سال 1991 به منظور بررسی موارد شایع علل مرگ، ناتوانی و کیفیت زندگی در زنان یائسه صورت گرفت. "
متخصصین همچنین تمایل دارند که در مدیریت استرس مهارت داشته باشند. تحقیقات نشان داده است که سطوح بالای استرس می تواند بیماری های موجود را تشدید کند و به توسعه بیماری هایی مانند بیماری قلبی، فشار خون بالا، افسردگی و چاقی کمک کند. مدیریت استرس موثر با بسیاری از مزایای سلامت همراه است.
در حالی که خوش بینی با نتایج مثبتی در سلامت عمومی همراه است، بدبینی با رفتارهای بهداشتی منفی و مرگ و میر بیشتر مرتبط است.
محققان دریافته اند که افرادی که سطح بالاتری از بدبینی و اضطراب را دارند، خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را افزایش می دهند. محققان نزدیک به 5000 مرد و زن را که آزمون شخصیت استاندارد شده بین سالهای 1962 تا 1965 گرفته اند، پیدا کردند و دریافتند افرادی که در 25 درصد بالاتراز مقیاس بدبینی بودند، 50 درصد بیشتر به بیماری پارکینسون مبتلا بودند.
محققان در فنلاند 616 مرد میانسال در ابتدای مطالعه همه فشار خون طبیعی داشتند. هر چشم انداز ذهنی شرکت کننده با عوامل خطر قلبی عروقی مانند سیگار کشیدن، چاقی، عدم فعالیت فیزیکی، سوء مصرف الکل و سابقه خانوادگی فشار خون مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه نشان داد که بیش از یک دوره چهار ساله، مردان بدبین ، سه برابر بیشتر فشار خون بالا نسبت به مردان خوش بین داشتند، حتی پس از آنکه عوامل دیگری نیز مورد توجه قرار گرفت.
عواطف منفی مثل خشم به رشتهای از واکنشهای فیزیکی تبدیل میشوند که در سرتاسر بدن شما رخ خواهند داد. مثلا، افزایش ضربان قلب، تنش شریانی و فشار خون. این واکنشها در کنار هم میتوانند باعث تغییر در جریان خون شده و احتمال ایجاد لختهی خون را بالا ببرند یا آغازگر التهاب باشند. برونریزی یا همان اجازهی خروج انفجاری به خشم، میتواند سلامتی را به خطر بیندازد چون باعث افزایش شدید هورمونهای استرس شده و دیوارهی رگهای خونی را مجروح میکند.
خشم یا احساس مشابهی که آن را به عنوان «بیاعتمادی بدبینانه» میشناسیم تنها روی سلامت قلب اثر ندارد. بیاعتمادی بدبینانه یعنی اینکه فرد باور داشته باشد بیشتر آدمها به منافع خود فکر میکنند و اهمیتی به منافع دیگران و جامعه نمیدهند. برخی کارشناسان این احساس را نوعی از خشم مزمن میدانند.
احتمال ابتلا به زوال عقل در افراد مسنی که دارای میزان بالایی از بیاعتمادی بدبینانه هستند ۲.۵ برابر بیشتر از افرادی با میزان کمتر این حس است. این یافتهها با نتایج پژوهشهای دیگر که نشان میدهند عواطف منفی، و به طور خاص، بدبینی، ممکن است سلامت را تهدید کنند سازگار هستند. این عواطف به اشکال مختلفی خطرآفرین هستند. به عنوان مثال، افراد بدبین بیشتر احتمال دارد که سیگار بکشند یا دچار اضافه وزن شوند و معمولا کمتر ورزش میکنند. آنها همچنین دچار استرس بیشتری شده و سطوح بالاتری از التهاب مزمن را – که با بیماریهای مزمن، از جمله زوال عقل مرتبط است- تجربه میکنند. مثلا، تحقیقات نشان داده است:
پژوهشی در دانشگاه ایالت واشنگتن نشان داد که احتمال رسوب کلسیم در عروق قلب -نشانهای که میگوید خطر ابتلا به حملهی قلبی در شما بالاست- در افراد بالای ۵۰ سال که خشم افسارگسیخته دارند، بیشتر از همتایانِ کمتر خشمیگنِ آنها است.
پژوهشی مروری با داشتن دادههایی در مورد ۵۰۰۰ حملهی قلبی، ۸۰۰ سکته و ۳۰۰ مورد آریتمی قلبی هم نشان داده است که خشم، خطر حملهی قلبی، آریتمی و سکته را بالا میبرد و هرچه تعداد دفعات خشمگین شدن بیشتر باشد این خطر هم افزایش مییابد. به گفته این پژوهش، وقتی فرد عصبانی میشود، خطر حملهی قلبی در او تقریبا ۵ برابر شده و خطر سکته در دو ساعت بعد از انفجار خشم، تا بیش از ۳ برابر (در مقایسه با زمانی که فرد خشمگین نیست) بیشتر میشود.
خشم یک پاسخ طبیعی و سازنده برای تهدید است. به گفته انجمن روانشناسی آمریکا، خشم حتی می تواند سودمند باشد، زیرا می تواند یک فرد را برای بیان احساسات منفی یا ایجاد انگیزه برای یافتن راه حلی برای مشکلات به فردی بسپارد.
خوش بینی، بدبینی و خشم میتوانند سلامت شما را تحت تاثیر قرار دهند، به ویژه در انتهای افراطی طیف. با این حال، ذهنیت متعادل - سطح سالم خوش بینی، بدبینی کافی برای ایجاد حس محبت و خشم که تکراری و یا بیش از حد نیست - می تواند بخشی جدایی ناپذیر از زندگی سالم باشد، به ویژه هنگامی که همراه با تمرین کافی، متعادل رژیم غذایی و انتخاب شیوه زندگی مثبت باشد.
