اصلاح الگوی مصرف 2009-2010




























 

اصلاح الگوی مصرف که به معنی نهادینه کردن روش صحیح استفاده از منابع کشور است، سبب ارتقای شاخص‌های زندگی و کاهش هزینه‌‌ها شده و زمینه ای برای گسترش عدالت است.

از طرفی الزام مصرف بهینه باعث می شود تا علاوه بر پیشرفت علمی ناشی از ارتقای فن آوری در طراحی و ساخت وسایل و تجهیزات بهینه مطابق با استانداردهای جهانی، فرصت توزیع مناسب منابع و به تبع آن پیشرفت در دیگر بخش هایی که کمتر مورد توجه بوده است نیز فراهم گردد. از این رو ارتباط منطقی بین نامگذاری سال اول دهه پیشرفت و عدالت به "اصلاح الگوی مصرف" بیشتر نمایان می شود.

اصلاح الگوی مصرف نیازمند فرهنگ‌‌سازی پایدار است و این خود نیازمند راهکارهایی است تا همه افراد جامعه الزام رفتارهای اصلاح مصرف را احساس کنند و به تدریج این اصلاح نهادینه شده و به یک رفتار پایدار و نهایتا به یک فرهنگ در تمامی عرصه های مصرف تبدیل شود.

اصلاح الگوی مصرف در دو سطح "تولید کالا" و "مصرف کالا" قابل بررسی است. در سطح تولید کالا که از مرحله تبدیل مواد خام تا انتقال و توزیع به مصرف کننده را شامل می شود، نیاز است که سازندگان و تولیدکنندگان هر دو بخش دولتی و خصوصی علاوه بر رعایت ضوابط زیست محیطی، فن آوری تولید کالاهای خود را با استانداردهای جهانی و حتی الامکان مناسب با اقلیم هر منطقه مطابق کنند.

هم اکنون هدرروی در حوزه انرژی کشور نه صرفاً در بخش مصارف خانگی و مشاغل خدماتی و تجارتی، بلکه در پالایشگاه ها، نیروگاه ها، خطوط انتقال برق، لوله های آب، واحدهای تولیدی و خودورها نیز در مقایسه با استانداردهای جهانی قابل قبول نیست. در کشورما حدود یک پنجم برق تولیدی به مصرف روشنایی می رسد که 69 درصد آن در خانه ها است لذا با استفاده از لامپ های کم مصرف می توان تاحدود زیادی در این زمینه صرفه جویی کرد. تولید انرژی و حرارت از منابع تجزیه شونده و نو همچون باد، خورشید و زباله ها در مناطقی که قابل استفاده است باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

در بخش ساخت و ساز باید اجرای آیین نامه ها و مقررات مهندسی از جمله مبحث 19 مقررات ساختمان که به بهینه سازی ساختمان در مصرف انرژی مربوط می شود، نهادینه شود. همچنین تولید مواد خوراکی از جمله نان باید با ضایعات کمتری همراه باشد. باید توجه به استفاده بیشتر از مواد قابل بازیافت در تولید الزامی گردد و دهها موارد مشابه دیگر که باید در هر صنف مورد توجه قرار گیرد.

در سطح "مصرف کالا" باید برای فرهنگ سازی نحوه مصرف بهینه خصوصاً آب، برق و گاز که تهیه آنها برای مصرف کننده سهل الوصول تر است آموزش از طریق مدارس، رسانه ها، تولیدکنندگان، وزارت نیرو و شرکت گاز بسیار موثرتر باشد. همچنین مردم ایران به علت پیوند با دین و مظاهر مقدس دینی به خوبی سنت های نهادینه شده را می پذیرند و بدان آن ارج می نهند لذا می توان در بخش آموزش  از تعالیم و آموزه های دینی که بر صرفه جویی تاکید دارند نیز بیشتر بهره برد.

از آنجا که جهت تغییر الگوی مصرف، شناخت عمیق نیازهای هردو بخش مردمی و دولتی ضروری است باید مصرف سرانه دهک ها با سطح دستمزدها و استانداردهای مصرف جهانی دقیقاً مقایسه شود و سپس درصد و میزان یارانه لازم برای هریک از کالاها مشخص شده و قیمت یارانه ای و غیریارانه ای آن تعیین گردد. بنابراین می توان دریافت که اصلاح الگوی مصرف هم نیاز (و حتی پیش نیاز) هدفمندسازی یارانه هاست. تمامی این موارد جز با وضع قوانین و نظارت بر حسن اجرای آن میسر نیست و از این روست که نقش و تاثیر مجلس در اصلاح الگوی مصرف  نمایان تر می شود.

مسعود فزون بال -کارشناس انرژی



 نگاشته شده توسط سعید باقری در پنج شنبه 29 بهمن 1388  ساعت 12:50 PM
نظرات 0 | لینک مطلب



 رهبر معظم انقلاب سال 1388 خورشیدی را سال حركت مردم و مسوولان به سوی اصلاح الگوی مصرف نامگذاری كردند و ایشان در سخنرانی خود تاكید داشتند مساله صرفه‌جویی و اجتناب از اسراف فقط یك مساله اقتصادی نیست، بلكه هم اقتصادی است هم اجتماعی و هم فرهنگی و آینده كشور را تهدید می‌كند.
از آنجا كه میان فرهنگ‌سازی در اصلاح الگوی مصرف، امری حیاتی و ضروری به نظر می‌رسد، برخی كارشناسان معتقدند، الگوی مصرف را باید از كل به جزء اصلاح كنیم. یعنی ابتدا باید زیرساخت‌ها را فراهم كنیم، به آموزش‌های لازم و تبلیغات صحیح بپردازیم.

با توجه به این كه وزارت آموزش و پرورش نقش بسزایی در نهادینه كردن اصلاح الگوی مصرف دارد، اجرای دقیق و همه‌جانبه این شعار در این وزارتخانه منجر به بهینه‌سازی و بهینه‌گرایی در سطوح خرد و كلان جامعه برای اقشار مختلف می‌شود.

این سازمان دولتی بستر مناسبی برای پرورش نسل نواندیش و آشنا كردن آنها با محدودیت‌های موجود اعم از محدودیت‌های زمانی، منابع موجود و... و همچنین تغییر رویه از كمیت‌گرایی به سوی كیفیت‌گرایی است.

اصلاح الگوی مصرف در گام اول به اصلاح رفتار نیاز دارد و اصلاح رفتار نیز نیازمند تغییر وسیع برنامه‌ها و استراتژی ‌هاست. این وزارتخانه به منظور نهادینه كردن این فرهنگ باید نسلی را تربیت كند كه محدودیت‌های موجود زمان خویش را بشناسد.

گفتنی است برای تداوم‌بخشی به این اصل باید از افراط خودداری كرد تا كارایی و اثربخشی لازم را در تمام جهات موردنظر بوضوح ببینیم و زمینه انگیزش را برای جامعه آماری بزرگی كه درگیر آن است (از نظر پرسنل و دانش‌آموختگان و خانواده ایشان)‌ فراهم آوریم.

راهكارهای عملی برای تحقق اصلاح الگوی مصرف و اسراف‌زدایی در وزارت آموزش و پرورش كه تنها با مدیریت مستمر و نظارت دقیق اثر خود را طی زمان بر جای می‌گذارند،‌می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

1- ثبت‌نام اینترنتی دانش‌آموختگان كه در این صورت از اتلاف وقت افراد بی‌شماری جلوگیری به عمل می‌آید.

2- حذف كاغذبازی مرسوم در آموزش و پرورش به كمك ابزارهای الكترونیكی موجود.

به طور متوسط روزانه 5 برگ كاغذ4A به مدارس ارسال می‌شود. در شهر كوچكی كه دارای 100 مدرسه است، خود می‌شود به عبارت 500 برگه در روز، 3 هزار برگه در هفته، 75 هزار برگه در ماه، 900 هزار برگه در سال و با احتساب هزینه خود كاغذ و چاپ آن و به ازای هر برگه 10 تومان ، مبلغی در حدود 9 میلیون تومان در سال، آن هم تنها برای ارسال بخشنامه و دستورالعمل‌هایی كه گاهی تكرار می‌شود، هزینه می‌شود.

حال در سطح یك استان و در نهایت كشور محاسبه كنید. حتما متوجه می‌شوید كه این كار چه هزینه گزافی بر‌ آموزش و پرورش بحران زده (از نظر بودجه‌ای)‌ تحمیل می‌كند.

لذا مزایای این كار و میزان صرفه‌جویی حاصل از اجرای این كار در موارد زیر خلا‌صه می‌شود:

- صرفه‌جویی مبلغی میلیاردی در سطح كشور و جلوگیری از واردات بیش از اندازه كاغذ به كشور .

- صرفه‌جویی در نیروی انسانی، چرا كه با اجرای این طرح تنها نیاز به كاربری است كه این بخشنامه‌ها را در اینترنت یا شبكه قرار دهد و دیگر نیازی به قسمت‌هایی چون بایگانی و دبیرخانه و نامه‌رسان در ادارات نیست، چون خود همان رایانه براحتی در نقش هر كدام از افراد بالا ایفای نقش می‌كند.

- جلوگیری از سفرهای زائد درونشهری توسط مدیران مدارس یا نامه‌رسان‌ها به ادارات یا مدارس برای آوردن بخشنامه‌های كاغذی و به تبع این كم شدن سفرهای زائد، آلودگی‌ هوای شهر‌ها نیز كاهش می‌یابد.

- صرفه‌جویی در وقت كه همیشه طلایی ناب و باارزش بوده و هست، چرا كه دیگر نیازی به ثبت این نامه‌ها در دفاتر مختلف برای بایگانی نیست، دسترسی به آنها به تبع استفاده از رایانه در هر زمان و مكان بسیار راحت بوده و اطلاع‌رسانی به این شیوه در كسری از ثانیه انجام می‌گیرد.

- استفاده از تخته‌های سفید به جای تخته‌های سبز برای جلوگیری از مصرف بی‌رویه قلم‌های گچی .

3- در زمینه منابع انرژی: ایزوله كردن، 2 جداره كردن و استفاده از سامانه گرمایشی و سرمایشی استاندارد و همچنین قرار دادن لامپ‌های كم‌مصرف در قسمت‌های مورد نیاز.

4- با تعریف و اجرای برنامه‌ها و استراتژی‌های كارآمد، استفاده چند باره از كتاب‌های درسی چاپ شده را متداول كنیم كه با این تدابیر، بسیاری از هزینه‌ها كاهش پیدا كرده و از اتلاف اعتبارات كلان جلوگیری می‌شود.

5- آموزش به دانش‌آموختگان در زمینه مصرف مواد غذایی (شیر و نان)‌ كه با صرف هزینه‌های بالا اعم از هزینه تولید، توزیع و... در دسترس‌شان قرار می‌گیرد كه به این وسیله از هدر رفتن منابع غذایی به طور چشمگیری جلوگیری می‌شود.

ابوالفضل خودمانی یزدی


 نگاشته شده توسط سعید باقری در پنج شنبه 29 بهمن 1388  ساعت 12:49 PM
نظرات 0 | لینک مطلب



 

صرفه جویی

بعضی‌ها فکر می‌کنند، صرفه‌جویی یعنی؛ توی تاریکی بنشینیم و لامپ را روشن نکنیم!

یا دو هفته یک‌بار حمام برویم، تا آب کمتری مصرف شود.

یا مثلا در زمستان‌ها، از سرما قندیل ببندیم و مثل بید بلرزیم ولی بخاری را روشن نکنیم!

بعضی‌ها هم اصلاً باورشان نمی‌شود که بشود صرفه‌جویی کرد.

و می‌گویند: «یعنی اگر شیر آب چکه نکند، یا یک لامپ اضافه خاموش شود، دیگر برق نمی‌رود؟ دیگر کمبود آب نداریم؟»

ولی راستش «بله اگر حتی 1 لامپ اضافه  خاموش شود و انرژی برق هدر نرود، باعث صرفه‌جویی در برق می‌شود و خاموشی و قطع برق کمتر اتفاق می‌افتد.»

صرفه‌جویی کار سخت و عجیبی نیست. اگر ما به اندازه‌ی نیاز و درست از منابع انرژی مثل آب و برق و گاز و... استفاده کنیم، صرفه‌جویی کرده‌ایم.

گفته، استفاده نکردن از نعمت‌های ارزشمندی که خدا در اختیارمان قرار داده، یعنی صرفه‌جویی؟

اتفاقاً صرفه‌جویی یعنی «از نعمت‌های خدادادی خوب و درست و به جا و به اندازه استفاده کنیم و مواظب باشیم حتی ذره‌ای از آن هدر نرود».

به نظر من صرفه‌جویی یعنی: «خدایا شکرت که به ما این‌همه نعمت دادی.»

سایت تبیان


 نگاشته شده توسط سعید باقری در پنج شنبه 29 بهمن 1388  ساعت 12:47 PM
نظرات 0 | لینک مطلب



محمدحسین وزارتی
بانام‌گذاری سال 1388 به سال "حركت به‌سوی اصلاح الگوی مصرف" توسط رهبر انقلاب اسلامی، بیشتر نگاه‌ها و توجهات به‌سمت ناهنجاری‌های رفتاری در مصارف اقتصادی جامعه سوق پیدا كرد. به‌خصوص این‌كه مصادیقی كه رهبر انقلاب به‌عنوان بدمصرفی ملت- اسراف در مصرف آب و نان- ما بیان كردند، خود دلیل اهمیت این موضوع و توجه بیشتر كارشناسان به این قسمت از اصلاح الگوی مصرف بود. بدین ترتیب بود كه مسائلی نظیر مصرف‌گرایی، فروش و تبلیغ كالاهای خارجی، مصرف‌زدگی، اسراف و اتلاف منابع انرژی و... در كانون توجه صاحب‌نظران امر قرار گرفت.اكنون بیش از چهار ماه از آغاز سال می‌گذرد و اتفاقاتی در این بین رخ داده كه اذهان عمومی و نخبگان را نسبت به این مهم كم‌توجه كرده است. مسائلی نظیر انتخابات و وقایع پس از آن و كشمكش‌های سیاسیون و نخبگان كشور بر سر آن كه تا ...(ادامه متن در ادامه مطلب)...

امروز ادامه دارد و این چند روز هم بحث انتصاب و عزل معاون اول رئیس‌جمهور و وزرای كابینه نقل هر مجلسی شده است.

مسئله‌ای كه در این نوشتار بدان پرداخته می‌شود، غفلتی است كه ما در برداشت خود از نام سال كرده‌ایم. این امر شاید ناشی از ذهنیتی است كه از ابتدای سال به‌وسیله‌ی رسانه‌های ارتباط‌جمعی، نخبگان و صاحب‌نظران، درپی متمركز شدن آن‌ها بر روی مسائل اقتصادی صِرف، در تشریح اصلاح الگوی مصرف نشأت می‌گیرد. چراكه به نظر، اصلاح الگوی مصرف در عرصه‌های دیگر زندگی نظیر سیاست و فرهنگ هم صادق و در مواردی مهم‌تر از اصلاح ناهنجاری‌های رفتاری در اقتصاد است. قطعاً اگر وزیری در انتخاب مدیران خویش از سلایق شخصی به‌جای انتخاب براساس معیارهای علمی و عملی بهره گیرد- كه در ادبیات سیاسی عرف جامعه آن را انتخاب سیاسی می‌نامند-، مطمئناً آن شخص با تصمیم‌گیری‌های غیركارشناسانه‌ی خود، هزینه‌های زیادی را بر روی دوش دولت و ملت می‌گذارد.

اگر از این منظر و با توجه به اتفاقات اخیر، به نام امسال نگاهی دوباره بیندازیم، سؤال‌های اساسی كه در ذهن متبادر می‌شود این است كه آیا رفتارها و عملكرد نخبگان ما برای نظام اسلامی هزینه‌بردار نیست؟ در صورت مثبت بودن پاسخ، آیا این هزینه‌ها كمتر از هزینه‌های اتلاف انرژیی و منابعی مثل آب و گاز به ما ضرر می‌رساند كه اصلاً به فكر اصلاح آن نیستیم؟ آیا ما برای اصلاح الگوی رفتاری نخبگان و سیاست‌مداران خود برنامه‌ای داریم؟ آیا خودشان فكری برای این معضل كرده‌اند؟ اهمیت این موضوع -همان‌طور كه در بالا اشاره شد- به این دلیل است كه بسیاری از ناهنجاری‌ها و كمبودها و اتلاف منابع، از سوءمدیریت و رفتارها و تصمیمات غیرعقلانی نخبگان نشأت می‌گیرد.

از طرف دیگر نخبگان هر كشور، از منابع مهم و استراتژیك آن می‌باشند كه هَرزروی آن‌ها باعث لطمات شدید و بعضاً جبران‌ناپذیری بر كشور وارد می‌كند. فكر، ایده‌پردازی و نوآوری نخبگان جامعه به‌مانند دیگر منابع ثروت هر كشور اولاً ارزش‌مند و ثانیاً محدود می‌باشد. بنابراین باید به استفاده‌ی صحیح از آن توجه ویژه‌ای داشت. ضمن این‌كه استفاده‌ی صحیح از نخبگان و نیز استفاده‌ی صحیح نخبگان از خود، موجب بهینه‌سازی مصرف در دیگر عرصه‌ها و منابع نیز می‌گردد. بنابراین در استفاده از نخبگان جامعه باید به این نكته توجه داشت كه آن‌ها خود نیز از منابع ثروت هستند كه باید از آن‌ها به‌طور صحیح استفاده شود. البته این امر در ابتدا ناظر به خود نخبگان است كه چگونه از نقش خود برای پیش‌برد اهداف متعالی جامعه استفاده كنند.

نگاهی به اتفاقات چند وقت اخیر نشان می‌دهد كه اصلاح الگوی رفتاری سیاست‌مداران و نخبگان ما، ضروری‌تر از اصلاح معضلات اقتصادی است. به‌طوری‌كه در این چند وقت، مشاهده كردیم و می‌كنیم كه چگونه گفتار و رفتار آن‌ها در بالا بردن هزینه‌های سیاسی و بین‌المللی نظام و كاهش اعتبار و سرمایه‌ی اجتماعی آن- كه در همه‌ی جوامع از مهم‌ترین سرمایه‌ها محسوب می‌شود- مؤثر است.

این‌كه رهبر انقلاب از فردای انتخابات، همه و به‌خصوص نخبگان و سیاسیون را به آرامش دعوت می‌كنند و خواستار این مطلب می‌شوند كه همه‌چیز از طریق قانونی پیگیری و دنبال شود، باید معیاری باشد برای اصلاح الگوی رفتاری نخبگان كشور تا بر این اساس رفتارهای خود را تنظیم كنند.
این‌كه رهبری خطاب به همه‌ی جناح‌ها بر لزوم شناخت صحیح دوست و دشمن تأكید دارند، به این دلیل است كه سرمایه و انرژی كه در بازار سیاست هزینه می‌شود، نباید با اشتباه گرفتن دوست و دشمن و پاك كردن صورت‌مسأله اصلی به‌راحتی به هدر برود.

این‌كه رهبر انقلاب در نامه‌ی خود به رئیس‌جمهور، دلیل مصلحت ندانستن انتصاب آقای مشائی به معاونت اولی ایشان را اختلاف و سرخوردگی بین علاقه‌مندان رئیس‌جمهور ذكر می‌كنند، مؤید این مطلب است كه ایشان نمی‌خواهند درصد قابل توجهی از ظرفیت‌های منابع انسانی كشور- چه مردم و چه نخبگان- هدر رود و بسیاری از نخبگان از همكاری با دولت دهم قطع امید و اجتناب كنند.

رهبر انقلاب با بیان این نكات مهم، تلویحاً اشاره به لزوم حركت جدی مسؤولین و نخبگان جامعه به‌سوی اصلاح الگوی رفتاری‌شان دارند تا بیش از این نظام جمهوری اسلامی از این‌گونه رفتارها لطمه نبیند. البته باید گفت كه بحث نخبگان، دولتی و غیردولتی ندارد و همه باید برای تحقق این امر تلاش كنند و مراقب باشند تا نكند به‌جای این‌كه نخبگان "فرصت‌ساز" باشند، تبدیل به نخبگانی "فرصت‌سوز" شوند.

هنر یك نخبه، استفاده‌ی به‌موقع از فرصت‌های به‌دست آمده است و اگر خیلی هنرمند باشد، می‌تواند چالش‌ها و تهدیدها را به فرصت مناسبی برای نظام تبدیل كند. اما امروز شاهد آن هستیم برخی از نخبگان كه به جناح‌ها و جریانات مختلف سیاسی تعلق دارند، فرصت‌هایی را كه با تدبیر رهبری فراهم شده، تبدبل به چالش می‌كنند. بنابراین مأموریت ویژه برای نخبگان جامعه در سال " حركت به‌سوی اصلاح الگوی مصرف"، ایجاد فضایی است كه آن‌ها بتوانند ابتدا خود و رفتارهای خود را اصلاح كنند.

راهی را كه رهبر انقلاب پیش روی نخبگان گذاشته‌اند، عقلانیت است. این امر با توجه به این‌كه فضای پس از انتخابات، فضایی احساسی و در برخی موارد، غیرعقلانی بوده، مهم جلوه می‌كند. زیرا تنها مسیر حل و فصل این مناقشات عقل‌مداری نخبگان است تا هم بتوان با منطق قضایا را دید و بررسی كرد و نیز، دیگر تمایلات شخصی و احساسی، در نگرش به واقعیت‌ها، تصمیم‌گیری‌ها، اظهار‌نظرها و گزینش افراد دخیل نخواهد بود.



 نگاشته شده توسط سعید باقری در پنج شنبه 29 بهمن 1388  ساعت 12:39 PM
نظرات 0 | لینک مطلب



 

چه مسأله ساده‌ای!

حجت‌الإسلام محمدرضا زائری
هنگامی كه پس از اعلام تحویل سال، رهبر معظم انقلاب سخنان خود را آغاز كردند، به سیاق متعارف سال‌های اخیر همه منتظر بودند تا ببینند ایشان چه موضوعی را برای عنوان و نام سال جدید تعیین خواهند كرد... صادقانه اعتراف می‌كنم، زمانی كه ایشان پرهیز از اسراف را مورد اشاره قرار دادند، گویی یك لحظه بر دلم گذشت: چه مسأله‌ی ساده‌ای! در چنین شرایطی كه همه‌ی اذهان به موضوعاتی چون انرژی هسته‌ای و رابطه با آمریكا درگیر است، آیا موضوع اسراف این‌قدر اهمیت دارد؟

...دقایقی بعد با دیگر ایرانیان در حیاط باغ سفارت برای ...(برای دیدن ادامه متن به ادامه مطلب بروید)...




 نگاشته شده توسط سعید باقری در پنج شنبه 29 بهمن 1388  ساعت 12:37 PM
نظرات 0 | لینک مطلب



 

  دكتر فهیمه فرهمندپور*
درهم تنیدگی مسائل هریك از عرصه‌های اقتصاد، سیاست، فرهنگ و فرد، خانواده، جامعه و... راه را برای محدود كردن حوزه‌ی مسؤولیت آحاد مرتبط با هریك از این عرصه‌ها مشكل و شاید غیرممكن می‌سازد. به همین دلیل داوری در این خصوص كه اصلاح الگوی مصرف امری مرتبط با كدام یك از این زمینه‌هاست بسیار دشوار است و تعیین سهم مسؤولیت هریك دشوارتر؛ اما بررسی ابعاد مختلف مسأله‌ می‌تواند به تسهیل این امر دشوار بیانجامد.

اصلاح، تغییری جهت‌گیری شده یا كاهشی غیرهدفمندبی‌گمان كاهش حجم و تنوع مصرف، نخستین برداشتی است كه از شعار اصلاح الگوی مصرف به ذهن متبادر می‌شود. این در حالی است كه اساساً صرف كاهش، بدون در نظر گرفتن جهت‌گیری كلان جریان اصلاح، می‌تواند موجب آسیب‌رسانی به این تلاش اصلاحی شود. برای نمونه چنانچه الگوی مصرف بسیاری از مواد غذایی تعیین كننده در سلامت در كشور ما، با استانداردهای علمی پذیرفته شده‌ی جهانی آن‌ها مقایسه شود، می‌تواند زمینه‌ی شناسایی علل شیوع بسیاری از بیماری‌هایی شود كه صرف نظر از همه‌ی پیامدهایش، هزینه‌ی مادی گزافی بر اقتصاد جامعه تحمیل می‌كند؛ سرانه‌ی ...(ادامه متن در ادامه مطلب)...



 نگاشته شده توسط سعید باقری در پنج شنبه 29 بهمن 1388  ساعت 12:35 PM
نظرات 0 | لینک مطلب



 نابع و ذخایر هر کشور، جزء ثروت‌های آن کشور به شمار می‌آید. به‌این معنی که اگر کشوری نسبت به مصرف غیر اصولی منابع خود بی‌تفاوت باشد، در واقع نسبت به دارایی‌ها و ثروتش بی‌تفاوت است. از سوی دیگر، درآمدهای کشوری که مصرف‌گرایی در آن توجیه و تبلیغ می‌شود، نمی‌تواند برای رشد کشور و توسعه زیرساخت‌های اقتصادی آن هزینه شود. این درآمدها نیز خواه، ناخواه هزینه مصرف بی‌رویه و غیراصولی در سطح کشور خواهد شد.واقعیت آن است که طی سال‌های دولت سازندگی و بعد از آن، مصرف‌گرایی به شدت در جامعه ما ترویج شد. آمار و ارقام نگران کننده‌ای وجود دارد که این مصرف بی‌رویه را نشان می دهد. مثلاً در خصوص انرژی. برای مقایسه مصرف انرژی از معیار "شدت انرژی" استفاده می‌شود که برابر نسبت مصرف انرژی به تولید ناخالص داخلی است. مطابق آمارها، ایران در کل جهان بالاترین میزان "شدت انرژی" را به خود اختصاص داده است! این معیار برای ایران 17 برابر کشوری مثل ژاپن، 5/8 برابر اروپا، 1/2 برابر چین و 8/2 برابر کشورهای آسیای شرقی است. این آمار میزان مصرف بی‌رویه انرژی را در ایران نشان می‌دهد. در واقع، ...(ادامه متن در ادامه مطلب)...

 نگاشته شده توسط سعید باقری در پنج شنبه 29 بهمن 1388  ساعت 12:33 PM
نظرات 0 | لینک مطلب




  • تعداد صفحات :13
  •    
  • 1  
  • 2  
  • 3  
  • 4  
  • 5  
  • 6  
  • 7  
  • 8  
  • 9  
  • 10  
  • >  

POWERED BY RASEKHOON.NET