تاريخ : جمعه 7 شهریور 1393  | 6:37 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

کم خونی چیست؟(1)
کم خونی اختلال خونی شایعی است که در آن گلبولهای قرمز سالم، به تعداد کافی، برای حمل اکسیژن به بافتهای بدن وجود ندارد و ....

 

 

کم خونی اختلال خونی شایعی است که در آن گلبولهای قرمز سالم،  به تعداد کافی،  برای حمل اکسیژن به بافتهای بدن وجود ندارد و موجب می‌شود که احساس خستگی ایجاد شود.

کم خونی انواع گوناگونی دارد که هر یک علت خاص خود را دارند. کم خونی می‌تواند موقتی و یا طولانی مدت بوده و از فرمهای خفیف تا شدید باشد. خطر ایجاد کم خونی در زنان و کسانی که بیماریهای مزمن دارند بیشتر است.

در صورت داشتن  علائم کم خونی به پزشک مراجعه کنید.

 کم خونی ممکن است با مصرف مکملها و یا با درمانهای تخصصی تر درمان شود. با خوردن غذاهای متنوع و سالم ممکن است بتوانید از بروز برخی انواع کم خونی پیشگیری کنید.

علائم کم خونی:

مهمترین علامت کم خونی احساس خستگی و فرسودگی است. علائم دیگر شامل این موارد است:

*  ضعف

*  رنگ پریدگی پوست

*  ضربان نامنظم یا تند قلب

*  کوتاهی نفس

*  درد قفسه‌ی سینه

*  احساس سبکی در سر و یا سرگیجه خفیف

*  مشکلات شناختی

*  بی حسی،  کرختی یا سردی انتهای اندامها

*  سردرد

ممکن است در ابتدا کم خونی آنقدر خفیف باشد که متوجه علائم آن نشوید. اما شدت علائم با پیشرفت کم خونی افزایش می‌یابند.

 علل ایجاد کننده‌ی کم خونی کدامند؟

خون از سلولهای خونی و مایعی به نام پلاسما تشکیل شده است. سه نوع سلول خونی در پلاسما شناور هستند.

 سلولهای خونی سفید (گلبولهای سفید): این سلولها با عفونتها مبارزه می‌کنند.

 پلاکتها: این سلولها به لخته شدن خون پس از ایجاد جراحتها کمک می‌کنند.

 سلولهای خونی قرمز (گلبولهای قرمز): این سلولها اکسیژن را از ریه ها به مغز،  سایر ارگانهاو بافتها مختلف بدن حمل می‌کنند. بدن شما برای عملکردهای خود به خون حاوی اکسیژن احتیاج دارد.

خون اکسیژن دار کمک می‌کند تا انرژی لازم برای بدن تامین شود و گرمی‌ و رنگ پوست سالم را ایجاد می‌کند. گلبولهای قرمز محتوی هموگلوبین هستند. هموگلوبین یک پروتین حاوی آهن است که عامل ایجاد رنگ قرمز خون است. این ماده عامل اصلی انتقال اکسیژن از ریه ها به سایر نقاط بدن است و دی اکسید کربن را نیز از بافتهای بدن به ریه ها منتقل می‌کند تا در ریه ها از طریق بازدم دفع شوند.

بسیاری از سلولهای خونی از جمله گلبولهای قرمز به صورت مداوم در مغز استخوان تولید می‌شوند. مغز استخوان یک ماده‌ی اسفنجی شکل قرمز رنگ است که درون برخی از استخوانهای بدن وجود دارد.

برای تولید گلبولهای قرمز و هموگلوبین،  بدن شما به پروتئین،  ویتامینها و آهن نیاز دارد. این مواد از غذایی که می‌خورید تامین می‌شوند.

 

کم خونی حالتی است که در آن تعداد گلبولهای قرمز و یا میزان هموگلوبین آنها کمتر از میزان طبیعی است. وقتی شما کم خونی دارید گلبولهای قرمز سریعتر از معمول تخریب می‌شوند و گلبولهای جدید نمی‌توانند با این سرعت جایگزین شوند.به همین دلیل خون شما گلبول قرمز کمتری خواهد داشت و در نتیجه میزان حمل اکسیژن به بافتهای بدن کاهش یافته و احساس خستگی ایجاد می‌شود.
 

 


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : جمعه 7 شهریور 1393  | 6:36 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

از سیر تا پیاز گیاهخواری را بخوانید
پروتئین‌های حیوانی مانند انواع گوشت‌ها (به‌خصوص گوشت‌های قرمز)، حاوی چربی‌های اشباع هستند.

چند روز پیش در یک مهمانی دوستانه، متوجه شدم 3 نفر از دوستانم، رژیم گیاهخواری دارند البته رژیم‌های هر کدام از آنها با دیگری متفاوت بود؛ مثلا یکی فقط گوشت قرمز و سفید نمی‌خورد، دیگری لب به دوغ، ماست و غذاهای حاوی تخم‌مرغ هم نمی‌زد و از همه اینها افراطی‌تر، دوستی بود که ژله را هم به‌خاطر منشأ حیوانی داشتن مصرف نمی‌کرد. با دکتر سعید حسینی، متخصص تغذیه و استاد دانشگاه علوم‌پزشکی تهران گفت‌وگو كرده‌ایم تا ببینیم که خوب و بد رژیم‌های گیاهخواری مختلف چیست و افرادی که چنین رژیم‌هایی دارند، باید چه نکته‌هایی را در نظر بگیرند.

اولین مشکلی که رژیم‌های گیاهخواری برایمان ایجاد می‌کنند، چیست؟
اولین مشکلی که برای گیاهخوار به وجود می‌آید، کاهش دریافت یکی از منابع خوب پروتئین که همان پروتئین‌های حیوانی باشد، است. البته افراد گیاهخواری که فقط گوشت‌ها را از برنامه غذایی خود حذف می‌کنند اما تخم‌مرغ و لبنیات می‌خورند، مشکل چندانی از نظر دریافت پروتئین‌های حیوانی نخواهند داشت و بیشترین آسیب، متوجه گروهی می‌شود که تمام منابع حیوانی را از برنامه غذایی خود حذف می‌کنند.

مگر منابع گیاهی نمی‌توانند پروتئین مورد نیاز بدنمان را تامین کنند؟
منابع گیاهی هم می‌توانند بخشی از پروتئین موردنیاز بدن را تامین کنند اما کیفیت پروتئین‌های گیاهی و حیوانی باهم متفاوت است و انواع حیوانی آن کیفیت بالاتری دارد. به‌طور کلی، پروتئین‌ها برای تامین اسیدهای آمینه مورد نیاز بدن، لازم و ضروری هستند. بخشی از اسیدهای آمینه ضروری در بدن ساخته نمی‌شوند و باید از طریق مصرف خوراکی‌ها وارد بدن شوند و بخشی دیگر از این اسیدهای‌آمینه با دریافت پروتئین کافی در بدن ساخته می‌شوند. زمانی آمینواسیدها به‌صورت کامل در بدن ساخته می‌شوند که هم منابع گیاهی و هم منابع حیوانی پروتئین‌ها را مصرف کنیم. اگر بخواهیم با رژیم‌های گیاهخواری مطلق، پروتئین مورد نیاز بدن را فقط از طریق گیاهان به دست بیاوریم، به‌طور حتم در دریافت اسیدهای آمینه دچار مشکل خواهیم‌شد مگر اینکه رژیم غذایی‌ با دقت بسیار زیاد، تنظیم و برنامه‌ریزی شود.

مهم‌ترین عارضه‌های ناشی از کمبود دریافت پروتئین چیست؟
پروتئین‌ها مانند چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها، جزو درشت‌مغذی‌ها محسوب می‌شوند. کربوهیدرات‌ها و چربی‌ها، هم به عنوان منابع سوخت در بدن کاربرد دارند و هم در کارکرد ساختمانی بدن، نقش ایفا می‌کنند. کمبود پروتئین در بدن می‌تواند باعث ایجاد اختلال در ساخت بافت عضلانی و تولید آنزیم‌ها و هورمون‌های بدن شود. به عبارت ساده‌تر، ساختار بدن افرادی که با سوءتغذیه ناشی از کمبود پروتئین مواجه هستند، دچار اشکال و اختلال می‌شود.

آیا درست است که بیشتر گیاهخواران یا خام‌خواران با کمبود ویتامین‌های گروه B مواجه هستند؟
بله، معمولا بیشتر گیاهخواران و خام‌خواران، با کمبود ویتامین‌های گروه B، به‌خصوص ویتامین B12 و عوارض ناشی از آن مواجه‌اند، به همین دلیل در بیشتر موارد، مجبور به استفاده از مکمل‌های گروه B و ویتامین B12 می‌شوند.

درباره عوارض کمبود ویتامین‌های گروه B در بدن هم می‌گویید؟
یکی از مهم‌ترین عوارض کمبود ویتامین‌ B12، افزایش خطر ابتلا به نوعی کم‌خونی به نام کم‌خونی مگالوبلاستیک است. از طرف دیگر، کاهش دریافت ویتامین‌های گروه B، باعث کاهش سوخت‌وساز کربوهیدرات (قند) هم می‌شود و نقشی هم در ریزش مو دارد بنابراین افرادی که رژیم‌های گیاهخواری مطلق دارند و زیرنظر متخصص هم نیستند، در معرض کم‌خونی‌اند.

آیا ممکن است پیروی از رژیم‌های گیاهخواری به برخی بیماران برای بهبود شرایطشان توصیه شود؟
برخی افراد، مبتلا به چربی یا کلسترول خون بالا هستند و برخی هم از بیماری کبد چرب رنج می‌برند. همان‌طور که می‌دانید، پروتئین‌های حیوانی مانند انواع گوشت‌ها (به‌خصوص گوشت‌های قرمز)، حاوی چربی‌های اشباع هستند. از طرفی، بدن ما برای دریافت چربی‌های اشباع با محدودیت‌هایی مواجه است. مثلا می‌توانیم فقط 7 تا 10 درصد از انرژی مورد نیاز روزانه خود را از طریق مصرف چربی‌های اشباع که بیشتر در منابع حیوانی وجود دارند، تامین کنیم. علاوه بر این، از آنجا که معمولا در مصرف گوشت‌ها، به‌دلیل لذیذ بودنشان، افراط می‌شود، افراد مبتلا به کبد چرب یا چربی و کلسترول خون بالا می‌توانند تا زمان بهبود و کنترل بیماری، از رژیم‌های گیاهخواری پیروی کنند. با این حال، رژیم گیاهخواری در هر شرایطی باید زیر نظر متخصص تغذیه برنامه‌ریزی شود و افراد بیمار هم باید بعد از کنترل بیماری خود و گنجاندن دوباره منابع پروتئین حیوانی در برنامه غذایی‌شان، در مصرف آنها حد تعادل را رعایت کنند.

توصیه‌تان به افرادی که به‌دلیل اعتقادهای شخصی و نه برای حفظ سلامت، به رژیم‌های گیاهخواری روی می‌آورند؟
برخی افراد برای سالم‌تر بودن رژیم‌های گیاهخواری، به آنها روی نمی‌آورند بلکه بر این باورند که حیوانات هم موجودات زنده‌ای هستند که ما نباید برای رفع گرسنگی‌، آنها را بکشیم و بخوریم و مثلا از شیر یا گوشت آنها استفاده کنیم. چنین افرادی با خوردن گوشت و محصولات دامی، دچار رنجش خاطر می‌شوند و بار روانی سنگینی به دوششان می‌افتد. اگر این گروه از افراد، با حذف غذاهای دامی از برنامه غذایی خود دچار آرامش خاطر می‌شوند و از آسیب‌های روانی دور می‌مانند، اشکالی ندارد که گوشت و فرآورده‌های دامی نخورند اما باید تحت‌نظر متخصص تغذیه باشند تا جسمشان هم آسیب نبیند.

حرف آخر؟
توصیه ما به تمام افراد چاق و لاغر، سالم یا بیمار این است که خودسرانه و به‌خاطر پیروی از مد، به رژیم‌های گیاهخواری، مخصوصا خام‌خواری، روی نیاورند. افرادی که می‌خواهند درست غذا بخورند و الگوهای غذایی خود را اصلاح کنند، باید تمام گروه‌های غذایی را در برنامه روزانه خود داشته باشند و در کنار پروتئین‌های گیاهی، پروتئین‌های حیوانی را هم در حجم متناسب و متعادلی مصرف کنند. در نهایت، بهتر است بدانید که پرهیز از هرگونه افراط و تفریط و حفظ تعادل، تناسب و تنوع در برنامه غذایی، رمز سلامت همه ماست.

 


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : جمعه 7 شهریور 1393  | 6:35 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

برداشتن رحم، چرا و برای چه افرادی؟
اگر هیسترکتومی همراه با برداشتن هر دو تخمدان باشد، در واقع یائسگی زودرس برای بیمار ایجاد می‌شود.

گفته می‌شود انجام عمل هیسترکتومی یا برداشتن رحم در صورت بروز عوارض و نشانه‌‌هایی که حاکی از پیش بدخیمی رحم باشد، به نفع خانم‌های یائسه است. از طرفی طی سال‌‌های اخیر، هیسترکتومی یکی از اقدامات جراحی بسیار رایج در کشور ما شده است که بسیاری از خانم‌ها در سنین نزدیک به میانسالی به آن تن می‌دهند.

دکتر رویا تقی‌پور انوری، متخصص زنان و نازایی با تاکید بر این که انجام این عمل جراحی به بهانه یائسگی به نفع بیمار نیست، می‌گوید: انجام هیسترکتومی حتی ممکن است با عوارضی همراه باشد. در دوران یائسگی نیز مثل بقیه ادوار در صورت وجود بیماری‌ها و نشانه‌‌هایی که خبر از پیش بدخیمی رحم بدهد باید به برداشتن رحم اقدام شود وگرنه صرف یائسه بودن لزومی بر هیسترکتومی ایجاد نمی‌کند. در عمل جراحی هیسترکتومی، رحم همراه لوله‌ها و گاهی اوقات همراه با تخمدان‌ها و دهانه رحم از بدن خارج می‌شود که بعد از این عمل جراحی، فرد خونریزی ماهانه نخواهد داشت.

برداشتن رحم، چرا و برای چه افرادی؟
دکتر تقی‌پور با اشاره به عواملی که از نقطه نظر پزشکی ضرورت انجام عمل هیسترکتومی را ایجاب می‌کند، می‌گوید: گاهی برای برخی بیماران، توصیه به انجام این عمل جراحی می‌شود که شامل وقایع خطرناک حین حاملگی، عفونت شدید و عوارض احتمالی جراحی رحم است. این متخصص زنان می‌افزاید: از سوی دیگر بیماری‌‌های خوش‌خیمی چون لیومیوم‌ها (فیبروم‌ها)، اندومتریوز (ضخیم‌شدن دیواره رحم)، آدنومیوز (ضخامت دیواره‌‌های عضلانی خارجی رحم‌)، عفونت مزمن و توده آدنکس (توده‌‌های رحمی‌) نیز می‌تواند از ضرورت‌‌های انجام هیسترکتومی شناخته شود. همچنین احتمال بروز سرطان یا بیماری پیش بدخیم سرطان رحم یا دیگر سرطان‌‌های مجاور می‌تواند از دلایل مهم انجام این عمل جراحی تلقی شود.

به گفته دکتر تقی‌پور، گاهی نیز بیماران با بروز نشانه‌‌های آزار دهنده ممتد و طولانی مدتی چون درد مزمن لگن، شل‌شدگی لگن، بی‌اختیاری استرسی ادرار و خونریزی رحمی غیرطبیعی اقدام به انجام هیسترکتومی می‌کنند که در چنین مواردی در صورتی که فرد تمایل به حفظ باروری ندارد و خونریزی با اقدامات درمانی دیگر، تحت کنترل در نیاید برای حفظ سلامت بیمار تصمیم به هیسترکتومی گرفته می‌شود.

جراحی با هدف پیشگیری و نه درمان
وقتی لزوم انجام هیسترکتومی برای درمان مشکل خاصی از بیمار باشد و بیماری رحم تشخیص داده شده باشد انجام آن از نقطه نظر درمانی برای شخص ضرورت دارد، اما به گفته دکتر تقی‌پور، در مواردی مثل سرطان روده بزرگ، قبل از درگیری رحم اقدام و توصیه به برداشتن رحم می‌شود. همچنین در مواردی که ضایعات پیش سرطانی در دهانه رحم یا خود رحم توسط نمونه‌‌های پاتولوژی اثبات شده است برداشتن کامل رحم به منظور پیشگیری از گسترش ضایعه توصیه می‌شود.

برداشتن رحم، بدون عارضه نیست
همچون هر جراحی دیگری، هیسترکتومی نیز با عوارض جسمی و روحی همراه است که البته در هر شرایطی و برای همه بیماران اتفاق نمی‌افتد. با این حال دکتر تقی‌پور درباره این عوارض احتمالی می‌گوید: در مورد این نوع جراحی یکی از عوارض بسیار شایع، اتساع بیش از حد مثانه است که از آسیب مثانه یا ناتوانی بیمار از شروع مرحله ارادی دفع ادرار ناشی می‌شود. از دیگر عوارض احتمالی این عمل جراحی نارسایی کلیه، آسیب مثانه، آسیب روده و بروز خونریزی شدید است.

این متخصص زنان با تاکید بر این که از عوارض درازمدت برداشتن رحم، جنبه‌‌های روان تنی هیسترکتومی است، می‌افزاید: به همین دلیل تصمیم به انجام هیسترکتومی باید به طور مشترک از طرف پزشک و بیمار اتخاذ شود. البته در بسیاری از بیماران تصمیم به انجام هیسترکتومی ناگهانی است. این بیماران با خطر‌‌های بالقوه بیهوشی و جراحی مواجه می‌شوند و اگر در سنین قبل از یائسگی قرار داشته باشند باید با فقدان قاعدگی و ناتوانی در باروری نیز سازگاری پیدا کنند.

نگرانی از به خطر افتادن قدرت زنانگی
بسیاری از زنان چنین تصور می‌کنند برداشتن رحم، سبب از بین رفتن قدرت زنانگی آنان می‌شود و ارضای جنسی را کاهش می‌دهد یا بر مشکلات بین آنان و همسرانشان می‌افزاید. دکتر تقی‌پور با تاکید بر این که برای به حداقل رساندن این نوع نگرانی‌ها آماده‌سازی و مشاوره قبل از جراحی ضرورت دارد، می‌گوید: میزان بروز اختلال عملکرد جنسی بعد از هیسترکتومی از 10 تا 20 درصد متغیر است. هیسترکتومی در اکثر بیماران، پیامد روانی ایجاد نمی‌کند و عملکرد جنسی را کاهش نمی‌دهد. بررسی‌ها نشان داده است عمل جراحی برداشتن رحم تأثیری در روابط زناشویی ندارد، مگر این‌که برداشتن رحم همراه با برداشتن تخمدان‌ها باشد که با کاهش میل جنسی و خشکی واژن همراه خواهد بود که در این صورت استفاده از لوبریکانت‌ها و هورمون‌‌های موضعی می‌تواند در درمان موثر باشد.

وقتی هیسترکتومی زودتر یائسه تان می‌کند
اگر هیسترکتومی همراه با برداشتن هر دو تخمدان باشد، در واقع یائسگی زودرس برای بیمار ایجاد می‌شود و عوارض یائسگی بروز خواهد کرد. دکتر تقی‌پور با اشاره به این مساله توضیح می‌دهد: اگر عوارض یائسگی، بویژه گر گرفتگی شدید باشد می‌توان از هورمون درمانی جایگزین استفاده کرد که البته هورمون درمانی هم شرایط خاصی دارد. برای پیشگیری از پوکی استخوان نیز توصیه به مصرف مکمل‌‌های کلسیم و ورزش منظم و مرتب و داروهای پیشگیری‌کننده پوکی استخوان می‌شود. وی تاکید کرد: بی‌شک در سبک زندگی فرد با توجه به قطع هورمون‌‌های تخمدانی و کاهش متابولیسم بدن باید تغییراتی داده شود، از جمله آن که نوع تغذیه از نظر کالری دریافتی و موادغذایی حاوی کلسیم بالاتر باید مدنظر قرارگیرد و میزان تحرک شخصی نیز باید به عنوان یکی از راه‌‌های پیشگیری از پوکی استخوان افزایش پیدا کند.

 


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : جمعه 7 شهریور 1393  | 6:34 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

زنان
انجمن سلامت آمریکا در گزارشى8 عامل خطرساز براى سلامت زنان را معرفى کرد.

 
انجمن سلامت آمریکا پس از تحقیقات 3 ساله اى که بر روى 2391 زن یائسه انجام داد، هشت عامل خطرسازبرای زنان را به ترتیب اهمیت به شرح زیر اعلام کرد:

دیابت، چاقى، پرفشارى خون، سیگار، اختلال در ضربان قلب، تپش قلب، حمله قلبى و نارسایى کلیه.

یافته ها حاکی از این است که دیابت و چاقى دو عامل موثر در بروز انواع بیمارى ها به ویژه نارسایى کلیه و نارسایى قلبى هستند. به طورى که بر طبق آمارها، چاقى 8 درصد و دیابت 13 درصد، احتمال بروز نارسایى کلیه را افزایش مى دهد.

نارسایى قلبى نیز یکى از عوارض چاقى شدید و یکى از علل اصلى مرگ و میر در زنان است. تغییراتى که در ساختار و عملکرد حفره هاى قلب رخ مى دهد و همچنین فشار خون بالا و دیابت سبب اختلال در عملکرد قلب و بروز علایمى نظیر تنگى نفس، ایست تنفسی در خواب (آپنه) و کاهش توانایی در فعایت های بدنی می شود. 

اصلاح شیوه زندگی یعنی تغذیه مناسب، ورز منظم و پرهیز از مصرف دخانیات خطر ایتلا به این بیماری ها را کاهش می دهد.

 

 


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : جمعه 7 شهریور 1393  | 6:33 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

چرا زنان بیشتر عمر می کنند؟
استروژن پاسخ سیستم ایمنی به عفونت ها را بهبود می بخشد.

طول عمر متوسط مردان 79 سال است درحالی که این میزان برای زنان 82 سال تخمین زده شده است.

بر اساس مطالعات سطح گلبول های سفید که عامل مبارزه با عفونت ها هستند با بالارفتن سن در مردان، در مقایسه با زنان کمتر می شود. دانشمندان ژاپنی به این نتیجه رسیدند که سطح گلبول های سفید خون و سایر ترکیبات ایمنی که سیتوکین ها نام دارند در مردان سریع تر کاهش می یابند. آنها اعتقاد دارند که علت این مسئله هورمون های زنانه چون استروژن است که می تواند پاسخگویی سیستم ایمنی به عفونت ها را ارتقا بخشد.

برای انجام این تحقیق 356 مرد و زن 20 تا 90 ساله مورد بررسی قرار گرفتند. محققان سطح گلبول های سفید و سیتوکین ها را بررسی کردند. نتایج نشان داد هم در زنان و هم در مردان تعداد گلبول های سفید همزمان با بالارفتن سن کاهش می یابد اما سلول های تی و بی لنفوسیت درمردان سریع تر کاهش می یابند.

شرح و نتایج این مطالعه در نشریه ایمنی به چاپ رسیده است.
 

 


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : جمعه 7 شهریور 1393  | 6:31 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

نان را در یخچال نگذارید به این دلیل!
برخی تصور می‌کنند گذاشتن نان در یخچال، جلوی بیات شدن آن را می‌گیرد.

نان تازه‌‌ای که از تنور یا فر بیرون می‌آید، بافت نرم و عطر و طعم دلچسبی دارد اما بی‌توجهی به اصول نگهداری‌اش، مغزش را سفت می‌کند، به طوری که کمتر کسی حاضر می‌شود به آن لب بزند و به اصطلاح به آن نان «بیات» می‌گویند.
عده‌ای تصور می‌کنند گذاشتن نان در یخچال، جلوی بیات شدن آن را می‌گیرد اما این باور غلط است زیرا این كار روند بیات‌شدن را سریع‌تر می‌كند. تنها راه پیشگیری از بیات‌شدن نان، نگه‌داشتن آن در فریزر در دمای منفی 10 تا منفی 4 درجه سانتیگراد است. شاید خود شما هم به‌طور تجربی متوجه تفاوت‌های بین این دو شرایط نگهداری شده‌ باشید؛ هنگامی که نان را در فریزر می‌گذاریم، رطوبت یا آب موجود در بافت آن منجمد می‌شود و دیگر آبی در بافت نان نمی‌ماند که میان مولکول‌های پروتئین و نشاسته منتقل و کریستاله شود، به این ترتیب می‌توان نان را به مدت 3-2 ماه در فریزر نگه داشت. با بیرون آوردن نان از فریزر، آب منجمد شده بافت آن دوباره به حالت مایع برمی‌گردد و حالت تازه به خود می‌گیرد.

اما در محیط یخچال و اتاق، آب موجود در بافت نان نه تنها به نقطه انجماد نمی‌رسد بلكه میان مولكول‌های پروتئینی و نشاسته‌ای، منتقل و باعث كریستاله‌شدن این مولکول‌ها و بیات‌شدن نان می‌شود.

جالب است بدانید در روستاها یا مناطقی که به یخچال دسترسی ندارند، برای افزایش ماندگاری نان آن را زیر آفتاب خشک می‌کنند؛ با این كار آب از بافت نان حذف می‌شود و روند بیات شدن نان رخ نمی‌دهد. سرانجام اینكه اگرچه توصیه ما به خرید روزانه نان است، اما اگر به هر دلیلی بیش از مصرف یک وعده نان در اختیار دارید، آن را در فریزر قرار دهید و با توجه به نوع نان قبل از مصرف آن را 20-5 دقیقه در دمای اتاق بگذارید.
 

 


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : جمعه 7 شهریور 1393  | 6:30 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

میوه های فیبر دار بخورید!
میوه های که دارای فیبر هستند،خواص بسیاری دارند مثلا: باعث لاغری و کاهش وزن می شوند،آیا می دانید چه میوه های فیبر دارند؟

 
فیبر غذایی به بخشی از گیاهان اطلاق می‌شود كه توسط آنزیم‌های دستگاه گوارش قابل هضم نبوده، اما دارای عملكردهای فیزیولوژی مفید در دستگاه گوارش و كاهش خطر بروز برخی بیماری‌ها هستند. این گروه از مواد غذایی در كربوهیدرات‌های غیر قابل هضم طبقه‌بندی می‌شوند و دارای انحلال ‌پذیری متفاوتی هستند.
فیبرهای با محلولیت كمتر شامل سلولز،همی سلولز و لیگنین هستند.سلولز و همی سلولز در دانه غلات كامل (به‌همراه سبوس)،سبزیجاتی مثل هویج،كرفس،بروكلی و گندم كامل یافت می‌شود و نقش عمده آنها افزایش ظرفیت نگهداری آب و در نهایت افزایش حجم مدفوع است.
لیگنین فیبر چوبی است كه در ساقه و دانه میوه‌جات و سبزیجات و در لایه سبوس غلات یافت می‌شود و با عمل تخمیر توسط باكتری‌های مفید روده تولید اسیدهای چرب كوتاه زنجیر می‌كند و سرانجام باعث كاهش خطر تشكیل تومور می‌شود.فیبرهای با محلولیت بیشتر مانند صمغ‌ها و پكتین اعمال متنوعی دارند.صمغ‌ها در جو، جودوسر و به‌طور كلی حبوبات یافت می‌شوند و سبب تشكیل ژل شده و به فعالیت دستگاه گوارش كمك می‌كند.این فیبرها در فرآیند‌های غذایی مثل بستنی‌سازی كاربرد دارند.پكتین در سیب،توت فرنگی،هویج و مركبات یافت می‌شود و با عناصر معدنی،لیپیدها و اسیدهای صفراوی پیوند یافته و دفع آنها را افزایش و كلسترول خون را كاهش می‌دهند.افزایش دفع مواد معدنی مفیدی چون كلسیم و غیره زنگ خطری است برای افزایش مصرف بی‌رویه فیبر و لزوم توجه به تعادل در مصرف تمام مواد مغذی.

كیتین و فروكتان از فیبرهای جدا شده و به همراه جلبك‌ها و پسیلیوم،كربوهیدرات‌هایی استخراج شده و غیر قابل هضم هستند.كیتین در اسكلت خارجی بندپایان،حلزون،خرچنگ و میگو دیده می‌شود و كلسترول سرم را كاهش می‌دهد.فروكتان (شامل اینولین و الیگوفروكتوزها) از گندم،كاسنی،پیاز،سیر و موز استخراج می‌شود و در گوجه فرنگی،جو،چاودار،مارچوبه و كنگر دارالسلامی نیز یافت می‌شود.
این فیبرها كالری كمی تولید كرده و در كاهش وزن موثرند و به علت شیرینی بالا پذیرش بهتری دارند.این مواد محیط غذایی مناسبی (به اصطلاح پره بیوتیكی) برای باكتری‌های مفید روده بزرگ تشكیل داده و حتی به عنوان جانشین چربی استفاده می‌شوند.پلی ساكاریدهای جلبكی كه از جلبك و خزه جدا می‌شوند نیز تشكیل ژل داده و به عنوان قوام‌ دهنده و پایدار كننده می‌توانند استفاده شوند،اما از طرفی مقادیر زیادشان ممكن است سمی باشد.
به طور كلی فیبرهای كم محلول مانند سلولز سبب افزایش ظرفیت نگهداری آب مواد هضم نشده و افزایش حجم مدفوع به همراه كاهش زمان عبور مواد از مدفوع (افزایش دفعات عمل دفع) می‌شود.از طرفی فیبرهای محلول با تولید ژل و كاهش كلسترول خون به نگهداری سلامت كمك می‌كنند.
 

 


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : جمعه 7 شهریور 1393  | 6:29 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

فیبر عمر شما را طولانی می کند!
متخصصان تغذیه تاكید كردند افزایش حجم مواد غذایی حاوی فیبر خوراكی در رژیم غذایی روزانه تا حد زیادی خطر مرگ را كاهش می‌دهد و ...

 


مصرف زیاد فیبر و تاخیر مرگ! 

 این متخصصان خاطرنشان كردند غذاهای حاوی فیبر زیاد به‌ویژه از نوع غلات سبوس‌دار می‌توانند طول عمر انسان را افزایش دهند.

به‌گزارش شبكه خبری تورنتو نیوز مطالعات مختلف نشان داده است كه رژیم‌های غذایی سرشار از فیبر خوراكی مزایای چندگانه‌ای برای سلامت انسان دارند.

برای مثال این نوع از مواد غذایی از بروز اختلالات روده‌ای و معده‌ای، دیابت‌، بیماریهای قلبی و سرطان پیشگیری می‌كنند.به‌گفته پزشكان، خوردن زیاد غذاهای حاوی فیبر خطر مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی، عفونت‌ها و بیماری‌های تنفسی را كاهش می‌دهد. دكتر یی كیونگ پارك در این مقاله تاكید كرد در بررسی‌های قبلی بیش از هر چیز رابطه بین مصرف فیبر خوراكی و بیماری‌های قلبی و عروقی مورد توجه قرار گرفت اما تاكنون آزمایشات محدودی درباره ارتباط این خوردنی‌ها با خطر مرگ و میر در انسان صورت گرفته است.

 

 


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : جمعه 7 شهریور 1393  | 6:27 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

4 علامتی که نشان می‌دهند کمبود فیبر دارید
فیبرها باعث سیری زودهنگام و طولانی مدت می‌شوند.

بدن ما روزانه به فیبر نیاز دارد تا امورات خود را بگذراند. این فیبرها برای رفع یبوست، حفظ تناسب اندام و کنترل کلسترول و قند خون کاربرد دارند؛ اما متأسفانه در اغلب موارد ما فیبر کمی مصرف می‌کنیم. در این مطلب علائمی که نشان می‌دهد بدن شما به فیبر بیشتری نیاز دارد را عنوان می‌کنیم. با ما باشید.

از یبوست رنج می‌برید
فیبرهای غیرمحلول در آب باعث راحتی دفع می‌شود. یکی از علائم آشکار کمبود فیبر یبوست است. اگر به دلیل نفخ یا عدم تحمل فیبر از مصرف آن‌ها پرهیز می‌کنید بهتر است بدانید که با افزودن تدریجی فیبرها به برنامه‌ی غذایی و کارهای دیگری مانند افزودن زیره به حبوبات تا حد زیادی می‌شود از این مشکلات پیشگیری کرد.

کلسترول خونتان بالاست
فیبرهای محلول در آب باعث کاهش کلسترول بد خون می‌شوند. این فیبرها مانند تله‌ای عمل می‌کنند که به کلسترول موجود در سیستم گوارشی چسبیده و آن‌ها را به طور طبیعی از بدن دفع می‌کنند.

45 دقیقه بعد از غذا گرسنه‌تان می‌شود
اگر بعد از صرف غذا بلافاصله احساس گرسنگی می‌کنید معنی‌اش این است که به میزان کافی فیبر جذب نمی‌کنید. فیبرها باعث سیری زودهنگام و طولانی مدتی می‌شوند.

اضافه‌وزن دارید
فیبرها به لاغری کمک می‌کنند. فیبرهای محلول در آب در لوله‌ی گوارشی ژلی درست کرده و به چربی‌ها می‌چسبند و هضم کربوهیدرات‌ها را کندتر می‌کنند. به همین دلیل هم جذب کالری محدودتر می‌شود. علاوه بر این فیبرها جلوی ترشح زیاد انسولین را می‌گیرند. حتماً می‌دانید که ترشح انسولین زیاد باعث ذخیره‌سازی بیشتر چربی‌ها و چاقی می‌شود.

چند توصیه برای مصرف فیبر بیشتر
* تا حد امکان از میوه‌های مختلف استفاده کنید که علاوه بر فیبر سرشار از مواد مغذی هستند.

* سبزیجات تازه و خشک را فراموش نکنید.

* غلات کامل را جایگزین غلات تصفیه‌شده کنید.

* میوه‌های خشکی مانند خرما، زردآلوی خشک، انجیر، پسته، گردو و بادام و غیره را به برنامه‌ی غذایی‌تان اضافه کنید.

* حبوباتی مانند نخود، عدس، لپه، انواع لوبیاها و غیره فوق‌العاده هستند.

توجه داشته باشید که عدم مصرف فیبر کافی باعث بروز مشکلات قلبی عروقی، چاقی، دیابت نوع 2 و سرطان کولورکتال خواهد شد. نتایج یک پژوهش آمریکایی که به مدت 9 سال روی 388122 داوطلب بین 50 تا 71 سال انجام شده نشان می‌دهد که مصرف منظم فیبرهای غذایی خطر مرگ‌ومیر زودهنگام و ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی، بیماری‌های تنفسی و بیماری‌های عفونی را به ترتیب به میزان 22، 34، 46 و 50 درصد کاهش می‌دهد.
 

 


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : جمعه 7 شهریور 1393  | 6:25 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

روشهای موقتی  برای پیشگیری از حاملگی
یكی از روشهای مطمئن در پیشگیری از بارداری، مصرف قرص‌های خوراكی تركیبی است، كه به دو شكل ال .دی، و اچ.دی در بسته های .....

 

 

قرص های «ال . دی » و «اچ . دی »

یكی از روشهای مطمئن در پیشگیری از بارداری، مصرف قرص‌های خوراكی تركیبی است، كه به دو شكل ال .دی، و اچ.دی در بسته های ۲۱  عددی در دسترس عموم می باشد. مقدار هورمونهای استروژن و پر وژسترون قرص های اچ .دی بیشتر از قرص های ال .دی است.

مزایا

  •  كاهش میزان بیماریهای التهابی لگن
  •  كاهش میزان كیست خوش خیم و سرطان تخمدان
  •  كاهش میزان غدد خوش خیم پستان
  •  كاهش میزان خونریزی قاعدگی و در نتیجه جلوگیری از كم‌خونی و رفع قاعدگی دردناك
  •  پیشگیری از حاملگی خارج از رحم

طریقه مصرف

هر بسته حاوی ۲۱ قرص می باشد. اولین قرص را از روز پنجم قاعدگی آغاز نمایید. در صورت اتمام خونریزی و یا ادامه خونریزی، در هر دو حال روزانه یك قرص مصرف كنید، تا بسته قرص تمام شود.  بهتر است قرص را پس از شام و پیش از خواب میل نمایید تا عوارض گوارشی ایجاد نكند.  پس از اتمام بسته قرص، هفت روز كامل قرص نخورید و در روز هشتم بسته بعدی را بدون توجه به روز شروع قاعدگی آغاز نمایید. چنانچه تا هفت روز قاعدگی رخ نداد،  به مركز بهداشتی – درمانی یا پزشك مراجعه كنید.

در صورت فراموش كردن مصرف قرص

  •  چنانچه یك شب مصرف قرص را فراموش كردید،  تا نوبت مصرف قرص بعدی به محض یاد آوردن، یك قرص میل كنید.
  •  چنانچه دو شب پشت سر هم مصرف قرص را فراموش كردید، در دو شب بعدی، هر شب به جای یك قرص دو قرص میل كنید و تا آخر بسته مجدداً هر شب یك قرص مصرف نمایید و علاوه بر آن، همزمان از روش پیشگیری دیگری مثل كاندوم استفاده كنید .
  • چنانچه سه شب یا بیشتر مصرف قرص را فراموش كردید، از مصرف بقیه قرص ها خودداری نموده، تا شروع قاعدگی از روش دیگری استفاده كنید. سپس از روز پنجم قاعدگی بسته جدید را آغاز كنید.

 نكات مهم :

  • اثر قرص پیشگیری از بارداری یك هفته پس از شروع اولین بسته قرص ظاهر می شود.  در صورت انجام نزدیكی در این فاصله، باید علاوه بر مصرف قرص از روش دیگری، مثل كاندوم، استفاده كرد.
  •  قرص ها را بصورت نا پیوسته، مثلاً یكماه در میان یا دو ماه در میان مصرف نكنید .

 در موارد زیر همزمان با مصرف قرص احتمال حاملگی وجود دارد :

  • ابتلا به اسهال و استفراغ شدید.
  •  مصرف داروهای ضد سل و یا ضد تشنج.
  •  مصرف آنتی بیوتیكهایی،‌مثل آمپی سیلین و تتراساسكلین.

در هر یك از موارد فوق همزمان با مصرف قرص باید از یك روش پیشگیری دیگر، مثل كاندوم، استفاده كرد .

قرص های پیشگیری از بارداری برای چه افرادی مناسب تر است ؟

  •  خانم هایی كه خواهان یك روش مطمئن قابل برگشت پیشگیری از بارداری هستند .
  •  خانم هایی كه قاعدگی منظم و دردناك دارند .
  •  خانم هایی كه در سال های اول ازدواج به سر می برند .

  موارد منع مصرف

* حاملگی یا احتمال آن

* سرطان پستان

* خونریزی های نا شناخته رحمی

* بیماریهای قلبی – عروقی

* اختلالات خونی

* افزایش چربیهای خون

بیماری های كبدی و كیسه صفرا

* فشار خون

* سردرد های میگرنی

* بیماریهای قند

* صرع

* افسردگی شدید

* خانم های سیگاری چاق بالای۳۵ سال سن كه بیش از پنج نخ سیگار در روز مصرف می كنند، بهتر است از روش دیگری استفاده كنند .

 

نکات مهم در مصرف قرص :

  • وجود لکه بینی همزمان با مصرف مرتب قرص، به مدت ۲ تا ۳ ماه اهمیتی ندارد . در صورت تداوم بیشتر باید به پزشک مراجعه کرد .
  • علائمی مانند تهوع، استفراغ و سردرد همراه با مصرف قرص به تدریج پس از ۲ تا ۳ ماه برطرف می شود . برای پیشگیری از این عارضه بهتر است قرصها را پس از شام و قبل ازخواب مصرف کرد . ( در صورت تداوم علائم تهوع و استفراغ می توان همراه با قرصهای پیشگیری، از قرصهای  ویتامین ( ب - B6 ) به مدت محدود استفاده کرد )
  • در مدتی که قرص مصرف می شود، حجم خون قاعدگی به نسبت قبل از مصرف، کاهش می یابد که در صورت کم شدن بیش از حد و لکه بینی یک در میان و یا قطع کامل، باید به پزشک مراجعه کرد .
  • برای مصرف قرص  LD محدودیت سنی وجود ندارد و می توان آن را تا سن ۴۵ سالگی و حتی بیشتر تحت نظارت و کنترل ادامه داد . لیکن در مواردی نظیر فشار خون کنترل نشده و مصرف سیگار و غیره توصیه می شود که مصرف قرص به سن کمتر از ۳۵ سال محدود گردد و در سنین بالاتر افراد باید پس از مشاوره از روشهای دیگری استفاده کنند .

قرص های تری فازیك (سه مرحله ای )

یكی از روشهای موثر و قابل برگشت پیشگیری از بارداری، مصرف قرص های خوراكی تری‌فازیك می باشد . این قرص ها به دلیل داشتن مقادیر متفاوتی هورمون دارای سه رنگ متفاوت می باشند و بایستی از نقطه شروع به طور مرتب مصرف گردند .

مزایا :

  •  جلوگیری از حاملگی خارج از رحم
  •  كاهش كیست خوش خیم تخمدان
  •  كاهش میزان سرطان تخم دان
  •  كاهش میزان غدد خوش خیم پستان
  •  كاهش خونریزی قاعدگی
  •  جلوگیری از كم خونی
  •  رفع قاعدگی درد ناك
  •  كاهش میزان بیماریهای التهابی لگن

طریقه مصرف:

بسته های قرص تری فازیك دارای ۲۱ عدد قرص می باشد. باید مصرف این قرص ها را تحت نظر ماما یا پزشك شروع نمود و از مصرف خود سرانهء آنها پرهیز نمود. اولین قرص را از اولین روز قاعدگی آغاز كنید و روزانه یك قرص تا ۲۱ روز میل نمایید . پس از پایان بسته قرص، هفت روز كامل قرص نخورید . در روز هشتم، بسته بعدی قرص را بدون توجه به روز شروع قاعدگی آغاز نمایید و چنانچه تا هفت روز خونریزی قاعدگی رخ نداد، به مركز بهداشتی یا پزشك مراجعه نمایید .

در صورت فراموش كردن مصرف قرص :

  •  چنانچه پیش از۱۲ ساعت از زمان همیشگی، خوردن قرص را به یاد آورید، بلافاصله یك قرص مصرف كنید .
  •  چنانچه بعد از ‍۱۲ساعت به یاد آوردید كه یك قرص یا بیشتر را فراموش كرده اید، مصرف بقیه قرص ها را ادامه داده و قرص های فراموش شده رامصرف نكنید . در عوض به منظور پیشگری از بارداری نا خواسته حتماً به طور همزمان با مصرف بقیه قرص ها از روش دیگری، مثل كاندوم، استفاده كنید .

نكات مهم :

  • اثر این قرص ها در پیشگیری از حاملگی یك هفته پس از شروع اولین بسته قرص ظاهر می شود و چنانچه در این فاصله نزدیكی صورت گیرد، علاوه بر مصرف قرص از یك روش پیش گیری دیگر، مثل كاندوم، استفاده كنید
  •  قرص ها را به صورت نا پیوسته – مثلاً، یك ماه در میان یا دو ماه در میان مصرف نکنید .

 توجه كنید كه در موارد زیر احتمال حاملگی همزمان با مصرف قرص ها افزایش می یابد و بایستی از روش دیگری همزمان با مصرف قرص ها استفاده كرد :

  • مصرف نا مرتب قرص ها
  •  ابتلا به اسهال و استفراغ شدید
  •  مصرف آنتی بیو تیك ها – مثل آمپی سلین، تتراسایكلین
  •  مصرف داروهای ضد سل و ضد تشنج

 

قرص های تک هورمونی ( دوران شیر دهی )

یكی از روشهای مناسب جهت پیشگیری از بارداری در مادران شیرده قرص های لاینسترنول می باشد، كه ترجیحاً بهتر است در شش ماه اول پس از زایمان مصرف شوند، به این شرط كه شیر خوار به جز شیر مادر از هیچ نوع نوشیدنی یا غذای دیگری (حتی آب ) استفاده نكند . باید دانست كه مصرف قرص شیردهی (لاینسترنول ) ترشح شیر را كاهش نمی دهد .

طریقه مصرف :

هر بسته قرص شیر دهی حاوی ۲۸ عدد قرص می باشد كه شروع آن از 45 روز پس از زایمان یا نخستین روز قاعدگی است . چنانچه بیش از ۴۲  روز از زایمان گذشته، ولی قاعدگی شروع نشده باشد، باید از حامله نبودن مادر اطمینان حاصل كرد .

روزانه در ساعت معین (مثلاً، ساعت ۱۰ صبح ) یك قرص میل نمایید . پس از پایان یك بسته، بلافاصله در روز بعد مصرف اولین قرص از بسته جدید را آغاز كنید . در طول مدت مصرف قرص ها ممكن است قاعدگی قطع شده یا لكه بینی وجود داشته باشد، كه بایستی بدون توجه به این حالت، قرص ها را همچنان در ساعتی معین میل نمود . در صورت شروع خونریزی قاعدگی نیز باید مصرف قرص ها را ادامه داد .

در صورت فراموش كردن مصرف قرص:

 چنانچه كمتر از سه ساعت از زمان همیشگی مصرف قرص گذشته باشد، در همان لحظه به خاطر آوردن، قرص فراموش شده را مصرف كرده و سپس قرص های بعدی را در همان زمان همیشگی میل نمایید .

 چنانچه بیش از سه ساعت از زمان همیشگی مصرف قرص گذشته باشد، در همان لحظه به خاطر آوردن، قرص فراموش شده را مصرف كرده و سپس قرص های بعدی را در همان زمان همیشگی میل نمایید . به علاوه، دو روز نزدیكی نداشته باشید و یا جهت اطمینان در این دو روز از كاندوم استفاده كنید .

نكات مهم:

در موارد زیر همزمان با مصرف قرص شیردهی احتمال حاملگی وجود دارد :

  •  ابتلا به اسهال و استفراغ
  •  مصرف آنتی بیوتیكها
  •  مصرف داروهای ضد تشنج
  •  مصرف مسكن ها

در هر یك از موارد فوق، هممزمان با مصرف قرص های شیردهی باید از یك روش پیشگیری دیگر، مثل كاندوم، استفاده كرد .

 

موارد منع مصرف قرص های دوران شیردهی :

  • حاملگی
  • بیماری شدید کبدی یا سابقه بیماری کبدی ( در صورتی که نتایج آزمایشات کبدی به وضعیت طبیعی برنگشته باشد . )
  •  سرطان پستان و کلیه سرطانهای وابسته به هورمون
  • خونریزی رحمی با علت ناشناخته
  • سابقه حاملگی خارج از رحم

 

 


ادامه مطلب
نظرات 0

تعداد کل صفحات : :: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10