مترجم: زهرا کلا
اصطلاح رشد اقتصادی همراه با پیشرفت اقتصادی است.
رشد اقتصادی را می توان به عنوان افزایش ظرفیت اقتصاد برای تولید کالاها و خدمات در یک دوره زمانی مشخص تعریف کرد.
در اقتصاد، رشد اقتصادی به گسترش بلندمدت در پتانسیل تولیدی اقتصاد اشاره دارد و به منظور تامین نیازهای افراد در جامعه میباشد. رشد اقتصادی پایدار کشور، تأثیر مثبتی بر درآمد ملی و میزان اشتغال دارد که بیشتر در معرض استانداردهای زندگی قرار می گیرد.
جدا از این، با افزایش درآمد مالیاتی، نقش مهمی در تحریک مالی دولت ایفا می کند. این امر دولت را قادر می سازد درآمد بیشتری برای توسعه بیشتر اقتصاد به دست آورد. رشد اقتصادی یک کشور را می توان با مقایسه سطح تولید ناخالص ملی (GNP) یک سال با GNP سال گذشته مقایسه کرد. رشد اقتصادی کشور ممکن است همراه با نقاط قوت و ضعف اقتصاد به خوبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.

تجزیه و تحلیل اقتصادی، بینش در مورد ضروریات اقتصاد میباشد.این یک فرایند سیستماتیک برای تعیین استفاده بهینه از منابع کمیاب و انتخاب بهترین جایگزین برای دستیابی به هدف اقتصادی است. علاوه بر این، تجزیه و تحلیل اقتصادی به ارزیابی علل مشکلات اقتصادی مختلف مانند تورم، افسردگی و بی ثباتی اقتصادی کمک می کند. این کار با در نظر گرفتن متغیرهای اقتصادی مختلف مانند تقاضا، عرضه، قیمت، هزینه تولید، دستمزد، کار و سرمایه انجام می شود.
معنی رشد اقتصادی:
رشد اقتصادی می تواند به عنوان یک تغییر مثبت در سطح کالاها و خدمات تولید شده توسط یک کشور در طی یک دوره مشخص تعریف شود. یکی از ویژگی های مهم رشد اقتصادی این است که در تمام بخش های اقتصادی یکنواخت و یا یکسان نیست. به عنوان مثال، در یک سال ، بخش مخابراتی یک کشور سهم قابل توجهی در رشد اقتصادی دارد، در حالی که بخش معدن تا آنجا که به رشد اقتصادی کشور مربوط شود به خوبی انجام نشده است.
رشد اقتصادی به طور مستقیم با افزایش درصد GNP یک کشور مرتبط است. در واقع، رشد اقتصادی مربوط به افزایش تولید ملی در سرانه و یا تولید ناخالص ملی کشور است که سالها ثابت و پایدار باقی مانده است.
رشد اقتصادی میزان افزایش تولید کل بالاتر از میزان افزایش جمعیت کشور است. برای مثال، در سالهای 2005-2006، نرخ رشد GNP در هند 9.1 درصد بود، در حالیکه نرخ رشد جمعیت آن 1.7 درصد بود.
در چنین مواردی، افزایش سرانه در GNP 7.4٪ 9.1-1.7 خواهد بود. از سوی دیگر، اگر نرخ رشد GNP و جمعیت مشابه باشد، رشد واقعی GNP صفر خواهد بود، و این کاهش درآمد سرانه را نشان میدهد.در نتیجه، هیچ رشد اقتصادی وجود نخواهد داشت. بنابراین، در چنین مواردی، سطح زندگی مردم حتی در افزایش تولید کل کشور نیز بهبود نخواهد یافت. با این حال، چنین رشدی بهتر از رکود اقتصادی است.
رشد اقتصادی کشور ممکن است ناشی از تعدادی از عوامل مانند کسری تجاری و تغییرات هزینه ها توسط سازمان های دولتی باشد. به طور کلی، رشد اقتصادی یک کشور در صورت افزایش شدید قیمت کالاها و خدمات، به شدت تحت تأثیر قرار می گیرد.
بعضی از عوامل مهمی که بر رشد اقتصادی کشور تأثیر می گذارند، شامل موارد زیر میباشد:
a) منابع انسانی:
منابع انسانی به یکی از مهمترین عوامل رشد اقتصادی کشور اشاره دارد. کیفیت و کمیت منابع انسانی موجود می تواند به طور مستقیم بر رشد اقتصاد تاثیر بگذارد.
کیفیت منابع انسانی وابسته به مهارت ها، توانایی های خلاقانه، و آموزش است. اگر منابع انسانی یک کشور به خوبی آموزش دیده باشند، خروجی نیز از کیفیت بالایی برخوردار خواهد بود.
از سوی دیگر، کمبود نیروی کار ماهرانه رشد اقتصاد را مختل می کند، در حالیکه مازاد کار به لحاظ اقتصادی کم اهمیت تر است. بنابراین، منابع انسانی یک کشور باید با مهارت و توانایی های مورد نیاز متناسب باشد تا بتوانند رشد اقتصادی را به دست آورند.
منابع طبیعی:
منابع طبیعی تا حد زیادی رشد اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار می دهد. منابع طبیعی شامل منابعی هستند که طبیعتا بر روی زمین یا زیر زمین تولید می شوند. منابع موجود در زمین عبارتند از گیاهان، منابع آب و چشم انداز.
منابع زیرزمینی شامل نفت، گاز طبیعی، فلزات، غیر فلزات و مواد معدنی هستند. منابع طبیعی کشور بستگی به شرایط آب و هوایی و محیطی دارد. كشورهايي كه داراي منابع طبيعي زياد هستند از رشد خوبي نسبت به كشورهايي كه منابع طبيعي كمي دارند برخوردارند.
بهره برداری موثر یا بهره برداری از منابع طبیعی بستگی به مهارت ها و توانایی های منابع انسانی، فن آوری مورد استفاده و در دسترس بودن بودجه دارد. کشوری با داشتن نیروی کار ماهر و تحصیل کرده با منابع طبیعی غنی، اقتصاد را در مسیر رشد قرار می دهد.
بهترین نمونه هایی از چنین اقتصادهایی در کشورهای توسعه یافته مانند ایالات متحده، انگلستان، آلمان و فرانسه هستند. با این حال، کشورهایی هستند که منابع طبیعی کمی دارند، اما درآمد سرانه بالایی دارند مانند عربستان سعودی، رشد اقتصادی آنها بسیار بالا است. به طور مشابه، ژاپن دارای یک منطقه جغرافیایی کوچک است و منابع طبیعی کمی دارد ، اما با توجه به منابع انسانی و تکنولوژی پیشرفته، در ان جا نرخ رشد بالا به دست می آید.
تشکیل سرمایه:
تشکیل سرمایه شامل زمین، ساختمان، ماشین آلات، برق، حمل و نقل و رسانه ارتباطات است. تولید و به دست آوردن تمام این محصولات تولیدی منجمد به عنوان تشکیل سرمایه شناخته می شود. تشکیل سرمایه باعث افزایش سرمایه در هر کارگر می شود که بیشترین میزان سرمایه و کار را افزایش می دهد. در نتیجه، افزایش بهره وری کار افزایش می یابد که در نهایت منجر به افزایش تولید و رشد اقتصاد می شود.
توسعه تکنولوژیک:
توسعه الکترونیک به یکی از عوامل مهمی که بر رشد اقتصاد تاثیر می گذارد اشاره می کند. فناوری شامل استفاده از روش های علمی و تکنیک های تولیدی میباشد. به عبارت دیگر، فناوری می تواند به عنوان نوع ابزار فنی استفاده شده در کارتعریف شود.
توسعه تکنولوژیکی به افزایش بهره وری با مقدار محدود منابع کمک می کند. کشورهایی که در زمینه توسعه تکنولوژی کار کرده اند، در مقایسه با کشورهای تمرکز کمتری بر توسعه تکنولوژیکی دارند، به سرعت در حال افزایش هستند. انتخاب فناوری مناسب نیز نقش رشد اقتصادی را ایفا می کند. برعکس، یک تکنولوژی نامناسب، منجر به هزینه بالای تولید می شود.
رسانه ها
عوامل اجتماعی و سیاسی:
عوامل اجتماعی و سیاسی نقش مهمی در رشد اقتصادی یک کشور بازی می کند. عوامل اجتماعی شامل آداب و رسوم، سنت ها، ارزش ها و اعتقادات است که به رشد قابل توجهی در رشد اقتصاد کمک می کند.
به عنوان مثال، یک جامعه با باورهای متعصب و خرافات در مقابل پذیرش شیوه های زندگی مدرن مقاومت می کند. در چنین مواردی، دستیابی به آن مشکل می شود. به غیر از این، عوامل سیاسی مانند مشارکت دولت در شکل گیری و اجرای سیاست های مختلف، نقش مهمی در رشد اقتصادی دارد.
