امام حسین، شهید راه امر به معروف-37
تو این سخنرانی، حضرت آقا این طور طرح مساله میکنند که برخی میگویند هدف امام حسین، شهادت بود. میدانست شهید میشود. برخی هم گفتند حکومت. حضرت آقا اینجا این دو را جمع میکند ذیل بحث ما که همان امر به معروف نسبت به مسائل کلان حکومتی است:
امام حسین قیام کرد تا آن واجب بزرگی را که عبارت از تجدید بنای نظام و جامعهی اسلامی، یا قیام در مقابل انحرافات بزرگ در جامعهی اسلامی است، انجام دهد. این از طریق قیام و از طریق امر به معروف و نهی از منکر است؛ بلکه خودش یک مصداق بزرگِ امر به معروف و نهی از منکر است. البته این کار، گاهی به نتیجهی حکومت میرسد؛ امام حسین برای این آماده بود. گاهی هم به نتیجهی شهادت میرسد؛ برای این هم آماده بود.۱۳۷۴/۰۳/۱۹
ادامه مطلب
امام حسین، شهید راه امر به معروف-36
فقه باید تکلیف امر به معروف را روشن کند
بسیاری از مباحثِ حکومتی، ... حل فقهی نشده و تکلیفش معلوم نگردیده است. البته کسی در گذشته تقصیر نداشته است؛ چون قضا و دیات و حدودی نبود؛ ولی ما امروز تقصیر داریم...
بسیاری از مسائل امر به معروف و نهی از منکر، مسائل حکومتی و بسیاری از مباحث مربوط به زندگی مردم همین مسألهی پیوندها و تشریحها مباحثی هستند که فقه باید وارد این میدانها شود. نمیشود با نظر سریعی به آنها نگاه کرد و خیال کنیم که حل خواهند شد. نه؛ اینها هم مثل بقیهی ابواب فقهی هستند.۱۳۷۴/۰۹/۱۳
چگونگی امر به معروف نسبت به مسئولان و حدود دخالت مردم از پیچیدگیهایی برخوردار است که لازم است علمای حوزه قم به آن ورود پیدا کنند و پاسخ امروزی بدهند. مواردی که از متن، سه نقطه قرار دادم، حذف شده است.
ادامه مطلب
امام حسین، شهید راه امر به معروف-35
منکرهای بزرگ معمولا به چشم نمیآیند
عوامل بقا را در اسلام مشاهده کنید! یکی از عوامل بقا، همین عاشوراست. یکی از عوامل بقا، امر به معروف و نهی از منکر است. بدیهی است که در جامعه، فساد به وجود میآید. هیچ اجتماع بشری نیست که در آن، فساد به وجود نیاید. این فساد، چگونه باید برطرف شود؟ بعضی کسان تا چشمشان به مظاهر فساد میافتد، میگویند «پس مسئولین کجایند که بیایند فساد را از بین ببرند؟!» غالباً فسادی را که به چشم میبینند فریاد برمیآورند و سراغ از مسئولین میگیرند. اما آن فسادی که به چشم دیده میشود[مثل همین بی حجابی]، خیلی کوچکتر از فسادهایی است که با چشم ظاهری در کوچه و بازار و خیابان نمیشود دید. کسانی که واردند، میدانند و میفهمند که فسادهای کلان، اغلب از دیدهها پنهان است. لذا محیط جامعه باید به گونهای باشد که اگر در آن فسادی پدیدار شد، فرصت رشد پیدا نکند و زود از بین برود. مثل جریانهای عظیم آب.
من میخواستم تا آخرش را از خودم بنویسم به صورت دستنویس. وقتی یکی از دوستان، منبع خواست، ترجیح دادم حرفهای آقا که صراحت بیشتری دارد، بیاورم. این جوریاست: محیط جامعه باید مثل جریان عظیم آب، جلوی فسادهای کلان را بگیرد. بسمالله! تصریح رهبری را که خواندید!
ادامه مطلب
امام حسین، شهید راه امر به معروف-34
امر به معروف رو درست بشناسیم!
مسئولان باید امر به معروف شوند!
طرف امر به معروف و نهی از منکر فقط طبقهی عامهی مردم نیستند؛ حتی اگر در سطوح بالا هم هستند، شما باید به او امرکنید؛ نه اینکه از او خواهش کنید؛ باید بگویید: آقا! نکن؛ این کار یا این حرف درست نیست.
امر و نهی باید با حالت استعلاء باشد. البته این استعلاء معنایش این نیست که آمران حتماً باید بالاتر از مأموران، و ناهیان بالاتر از منهیان باشند؛ نه، روح و مدل امر به معروف، مدل امر و نهی است؛ مدل خواهش و تقاضا و تضرّع نیست. نمیشود گفت که خواهش میکنم شما این اشتباه را نکنید؛ نه، باید گفت آقا! این اشتباه را نکن؛ چرا اشتباه میکنی؟ طرف، هرکسی هست بنده که طلبهی حقیری هستم از بنده مهمتر هم باشد، او هم مخاطب امر به معروف و نهی از منکر قرار میگیرد.
رهبری.۱۳۷۹/۰۴/۱۹ (به سال 79 هم توجه کنید.)
ادامه مطلب
امام حسین، شهید راه امر به معروف-33
امر به معروف رو درست بشناسیم
امر به معروف، فضولی کردن نیست!
اگر معنای امر به معروف و نهی از منکر و حدود آن برای مردم روشن شود، معلوم خواهد شد یکی از نوترین، شیرینترین، کارآمدترین و کارسازترین شیوههای تعامل اجتماعی، همین امر به معروف و نهی از منکر است و بعضی افراد دیگر درنمیآیند بگویند «آقا! این فضولی کردن است»! نه؛ این همکاری کردن است؛ این نظارتِ عمومی است؛ این کمک به شیوعِ خیر است؛ این کمک به محدود کردنِ بدی و شرّ است؛ کمک به این است که در جامعهی اسلامی، گناه، همیشه گناه تلقّی شود.
بدترین خطرها این است که یک روز در جامعه، گناه به عنوان ثواب معرفی شود؛ کار خوب به عنوان کار بد معرفی شود و فرهنگها عوض شود. وقتیکه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه رایج شد، این موجب میشود که گناه در نظر مردم همیشه گناه بماند و تبدیل به ثواب و کار نیک نشود. بدترین توطئهها علیه مردم این است که طوری کار کنند و حرف بزنند که کارهای خوب کارهایی که دین به آنها امر کرده است و رشد و صلاح کشور در آنهاست در نظر مردم به کارهای بد، و کارهای بد به کارهای خوب تبدیل شود. این خطرِ بسیار بزرگی است
رهبری، خطبه های نماز جمعه، 25 آذر 79
توجه دارید 79 یعنی چه سالی؟
ادامه مطلب
امام حسین، شهید راه امر به معروف-32
لزوم امر به معروف در حوزه های کلان اجتماعی
معنای امر به معروف اینست که با منکرهای بزرگی که مافیاهای بزرگ اقتصادی پشت آن هستند مقابله کنید نه اینکه صرفا زورتان به یک دختر بدحجاب برسد! البته دختر بدحجاب را هم باید نهی از منکر کرد.
اگر واقعا حسینی هستیم نباید در مقابل گناهان بزرگ و فراگیر که توسط مسئولان و وابستگان نظام انجام می شود سکوت کنیم.
قطعا ما همگی حامی نظام و رهبری هستیم. در این حمایت جدی و صادق هستیم و اتفاقا چون در این حمایت صادق و جدی و خیرخواه نظام هستیم باید مکررا درباره بی عدالتی های اقتصادی به مسؤؤلان تذکر دهیم. انصافا وضعیت موجود قابل دفاع نیست و قطعا رهبری نیز راضی نیستند و بارها آن را ابراز داشتند و فرمان هشت ماده ای برای مبارزه با فساد داده اند. اینکه تحریمها موجب ضعف اقتصاد شده توجیه خوبی برای گسترش بی عدالتی و تبعیض نیست.
ادامه مطلب
جا نمونی برادر!
حسین در کربلاست! جا نمانی...
پس از انقلاب اسلامی، جریانی از درون بدنه آن مدام در حال دعوت امت حزب الله به محافظهکاری، شک و تردید بوده است. جریانی که در نگاه اول افرادی ظاهرالصلاح و متشرع هستند؛ اما کیست نداند که همینها روزگاری خون به دل امام کردند و مدام در فکر تدبیر تردید خود بودند. حضرت خمینی بارها خطر تسبیح به دستها را گوشزد کرده بود.کسانی که به برکت این مکتب، اندک اعتباری در میان مردم یافتهاند را میتوان با کلیشه تصویری مسجدنشینان زمان جنگ به خاطر داشت که مدام دم از انقلاب میزدند ولی دریغ از ذرهای عمل کردن. مثالهای تاریخی این گروه مذبذب را میتوان در طول هزار و چهارصد سال گذشته به کرّات مشاهده نمود، که یکی از بارزترین ایشان سلیمان بن صرد خزاعی است.
سلیمان صحابی رسول الله بود. اهل نماز و عبادت و در زمره زهاد قرار داشت و مورد اعتماد علی (ع) بود. سلیمان حدیث ولایت را از بر داشت، چنان که علمای رجال او را جزو راویان ثقه میشمارند. از سویی دیگر مورد اعتماد شیعه بود و در زمره شیوخ جامعه کوفه قرار میگرفت.
اما همین سلیمان ثقه زاهد نیکوکار، هر جا که ائمه نیاز به اصحابی چون عمار داشتند، باخت داده است. چه هنگامه صفین که بر مصلحت علوی شورید و چه هنگام جمل که از شرکت در سپاه امیرالمومنین سر باز زد و چه زمان جلوهگر شدن شجاعت حسنی، که او را مذلّ المومنین خواند و کار را به جایی رساند که خواست حسین (ع) را به جای امام حسن (ع) امام گرداند.
آری بزرگترین مشکل سلیمان «خودرهبر پنداری»اش بود. او به جای این که سربازی پا در رکاب ولی زمان باشد، مدام فریاد «أنا عاقل» سر می داد. این چنین شد که فرزند صرد، حسین (ع) را در قتلگاه کربلا تنها گذاشت.
سلیمان جایی که باید حضور داشت، نبود. او مسلم را در کوچههای غربت کوفه تنها گذاشت به این بهانه که تا کلام صریح امام نباشد کاری نمیکنیم. شیخ خزاعی بعدتر هم خود را متقاعد کرد که در کنارهای بنشیند، شاید به درس و بحث مشغول شود، شاید فکر میکرد آینده اسلام و مسلمین به وجودش بیشتر نیاز دارد، شاید هم به فکر ریاست بعد از جنگ بود.
سلیمان بن صرد خزاعی در یک کلام، بازندهای جامانده بود که بعدها هم خون خود را به هدر داد. شیخ جعفر شوشتری نقل می کند سلیمان در قیامت با چشمانی گریان در جهنم خواهد بود.
مکتب حسین، کلاس درس عبرت است. مگر نه این است که زمین، زمین کربلا و زمان، زمانه عاشوراست. اندک تعللی در لبیک گفتن به فرمان ولیّ، مساوی است با جاماندن از قافله حسینی. باید مراقب بود، چرا که امروز اصلیترین ویژگی جریان حزب الله که همان زمانشناسی و موقعیتفهمی است، در معرض کمرنگ شدن قرار دارد. اشتباه در سیستم محاسباتی امت انقلابی یعنی فلج شدن انقلاب.
در پایان به یاد آوریم کلام پیرجماران در وصف حزب الله که فرمود:
هر مسلمانی که موازین و اصول اسلام را پذیرفته است و در اعمال و رفتار از انضباط دقیق شیعی برخوردار است یک عضو از اعضا حزب الله است؛ و تمامی دستورات این حزب و خط مشی آن را قرآن و اسلام بیان کرده است. (صحیفه امام، جلد 5، صفحه 408)
منتشر شده در نشریه فتح (+)
ادامه مطلب
امام حسین، شهید راه امر به معروف-31
امر به معروف مسئولان- توجه داریم که امر به معروف امام حسین در مقابل فساد مسئول حکومت اسلامی یزید بود
عده ای از متدینان خیال می کنند بدحجابی بزرگترین منکر است و برای مقابله با آن به اقدامات نمایشی و بی اثر دست می زنند تا بعدا گزارش کار بدهند و ادعا کنند که برای نهی از منکر و امر به معروف گام برداشته اند!
این عزیزان منکرهای بزرگ مثل فقر فساد و تبعیض را عمدا یا سهوا به فراموشی سپرده اند. گاهی خودشان نیز در پارتی بازی ها و حرامخواریها مشارکت دارند. خطاب به اینها می گوییم اگر راست می گویید مثلا چند تظاهرات در مقابل مجلس شورای اسلامی انجام دهید و به فقر و فساد و تبعیض و حرامخواری برخی از نمایندگان مجلس و مدیرکل ها و برخی از قاضیان و غیره هم اعتراض کنید.
ادامه مطلب
امام حسین، شهید راه امر به معروف-30
سلام بر حسین و اولاد پاکش و اصحاب وفادارش چه در عاشورا، چه امروز و چه فردا
نفرین بر همه کسانی که در قتل سید الشهدا شرکت کردند یا به آن رضایت داده و می دهند
نکته ای که در این روز عاشورا به نظرم خیلی مهم رسید اینست که ما اگر حسینی هستیم نباید در مقابل منکرهای بزرگی که در جامعه ما رو به رشد است ساکت باشیم یا رضایت بدهیم.
رضایت دادن به بی عدالتی اقتصادی ، رابطه بازی ، پارتی بازی و دروغ گفتن برخی از مسؤولان به مردم یعنی حرکت در مسیر شمر و عمر بن سعد و یزید.
دکتر ملکی معاف، پژوهشگر دینی و استاد دانشگاه
ادامه مطلب
امام حسین، شهید راه امر به معروف-29
امر به معروف مسئولان جامعه اسلامی
امر به معروف و نهی از منکر حوزههای گوناگونی دارد که باز مهمترینش حوزهی مسئولان است؛ یعنی شما باید ما را به معروف امر، و از منکر نهی کنید. مردم باید از مسئولان، کارِ خوب را بخواهند؛ آن هم نه به صورت خواهش و تقاضا؛ بلکه باید از آنها بخواهند. این مهمترین حوزه است.
ولی امر مسلمین جهان، 25 آذر 1379
ادامه مطلب